今日和媽媽來到黃埔附近的一家日本餐廳,原本以為這種高級的和風餐廳價格會比較昂貴,但lunch set 原來相當抵食,難怪餐廳近乎滿座;而且難得餐廳服務態度滿分,後生靚仔既侍應哥哥禮貌又有耐性,臨走仲幫我開門,值得讚讚  今次揀左兩個套餐,一個係我最愛的汁燒鰻魚($ 118)鰻魚份量十足,有兩大塊而且非常厚肉,豐腴肥美,烤到金黃油亮,令人食指大動,肉質不會軟腍,食得出魚油香;日本珍珠米蒸到粒粒分明,顆粒飽滿,粘而不膩,口感綿軟,跟餐小食-冰涼的明太子豆腐非常適合夏天享用,做前菜健康又清新,豆腐口感滑嫩,配上明太子和香蔥清爽不膩;和風茄子簡簡單單卻食到茄子香,味道細膩,推薦!另一個豚肉大根生姜燒($72)豚肉完全吸收了姜味和日本燒汁,味道好香,而日本大根蘿蔔食落非常爽口;小食芝麻醬秋葵,平時不喜秋葵滑潺潺的口感,但配上芝麻醬香又清新,令人食唔停口;而另加($18)的柚子醋海藻沙律入口滑脆,淋上柚子醋微酸帶甜,營養又開胃 所有食物有好好味,包括味噲湯、漬物和招牌黑糖米水等;味噌湯味道不似一般日店鹹,比較符合我的口味,湯亦十分足料豐富;招牌黑糖米水飲得出淡淡米香味,完全不甜膩食完之後媽味仲問我

食完之後媽味仲問我呢間米氣有冇其他分店 😂不過上網查完暫時只此一間,咁高質既日式家庭料理店絕對會再幫襯!
豚肉大根生姜燒
汁燒鰻魚