餐廳: 茶園
資訊:

2024-04-17 1145 瀏覽
今次試Grand Hyatt 茶園既buffet,tea set食過但buffet真係第一次,以前食buffet多數去落下面間grand cafe,依家先知茶園都有做buffet 有一項頭盤可以選,非任食 當中有龍蝦,龍蝦有三種煮法: 清蒸、蒜蓉牛油同芝士焗 聽講芝士焗會好乾所以我要左蒜蓉牛油 清蒸應該係保持到最好既肉質,但係之前既buffet實在食左太多既清蒸版本,今日想食下新野 呢場賣點應該繼續係生蠔,有兩款,味道都唔錯,不過唔算大隻,同埋唔係即開果種新鮮程度 其他海鮮有蝦、蟹腳、青口之類 蟹腳係我重點,因為我唔食蠔 不過佢既蟹腳就比較麻麻,已經唔算大隻,仲要好好好好咸 作為蟹怪我真係好少食一碟就收手,但今次我真係冇再食第二碟 而且我成餐飯都係保持住好口渴既狀態  唔知係咪因為太口渴係咁飲水既關係,好快就飽左,除左龍蝦湯我都冇再二刷野食偏向西式,冇好似平時常見既燒味區、咖哩區、粉麵區、刺身區 芝士區都很不錯,款式好多,而且已經有埋蜜糖係度(小敝步,蜜糖水好好飲) 其他西式熱盤食品都唔差,但又冇邊款特別出彩,比較有記憶點: - 法國田螺好食! 幾大隻, 入味又彈牙 - 已經冇左鵝肝,
有一項頭盤可以選,非任食
當中有龍蝦,龍蝦有三種煮法: 清蒸、蒜蓉牛油同芝士焗
聽講芝士焗會好乾所以我要左蒜蓉牛油
其他海鮮有蝦、蟹腳、青口之類
蟹腳係我重點,因為我唔食蠔
不過佢既蟹腳就比較麻麻,已經唔算大隻,仲要好好好好咸
作為蟹怪我真係好少食一碟就收手,但今次我真係冇再食第二碟
而且我成餐飯都係保持住好口渴既狀態

野食偏向西式,冇好似平時常見既燒味區、咖哩區、粉麵區、刺身
其他西式熱盤食品都唔差,但又冇邊款特別出彩,比較有記憶點:
- 法國田螺好食! 幾大隻, 入味又彈牙
- 已經冇左鵝肝,得鵝肝醬,好腥
- 反而佢塊包好好食! 推薦用黎點龍蝦湯
- 龍蝦湯係全場水準最高菜品之一,好香濃郁但冇負擔感,入口好順
- 薯條隔離有黑松露牛油,超級配
- 炸魚都唔錯,唔算炸得好油,魚肉好厚
- 炸軟殼蟹就唔得,勁油又少肉

- 意大利雲吞好香,個餡好食,但皮就有點乾,皮有d位好硬....好似未熟晒咁
- 獨獨有味燒肉混左係熱盤中,但質素一般,皮都仲脆但又帶點un 似係放左好耐好耐

雖然冇刺身區,不過就有煙燻三文魚,厚切的,味道都很好哦
甜品區有即煮pancake同waffle

蛋糕款式較少但都高質,缺點又係全部大size,我地成台人share一碟先搞得掂
不過賣相又真係靚過平時d 一 小舊

另外都仲有d小蛋糕同truffle chocolate
雪糕唔知係自家製定現成? 香橙sorbet好清甜解渴
 整體環境好寧靜舒服,仲有live 樂手表演,真係差唔多彈足全程
值得一讚係呢度幾乎每個,唔係個別一兩個,侍應都好好
有禮貌、貼心、主動同你有互動、真係專業得黎又有溫度,好滿意
2024-04-14
用餐優惠