餐廳: Cuisine Culture
資訊:

有時唔想食得太貴,但係又想食餐decent少少既法國菜,就會黎呢間中環樓上餐廳Cuisine Culture。呢度位置方便,係正中環既中心地帶,餐廳入面地方唔算大,不過裝修係可以既,主要以黃色梳化椅配深啡色木枱,感覺溫暖。Cuisine Culture既餐牌好簡單,有多款前菜,湯,沙律,主菜,意粉,甜品同飲品。飲品有茶,咖啡,果汁同汽水。我地點左一份前菜,兩碗湯,一份主菜,一份意粉同一份甜品分享。蘑菇多士 $89呢個蘑菇多士第一次食。蘑菇多士一客六件三角形多士,烤得非常香脆,上面搽左少少牛油。個蘑菇醬好大兜,至少有兩款蘑菇喺入面,忌廉味好濃,好似忌廉蘑菇湯,又香滑又邪惡,唔捨得食剩。焗古也芝士洋蔥湯 $68呢個焗古也芝士洋蔥湯有好多洋蔥片,㷛到腍哂,湯呈啡色,好甜。古也芝士可以拉絲,鹹香芝士配甜甜哋嘅洋蔥湯好夾。湯入面仲有一塊麵包,上面灑上香草,塊包吸左d湯,腍左都好食,不過建議可以早少少就食,唔好等到腍。上枱嘅時候,服務員特別提示個湯鍋好熱,果然係好辣咀。天氣轉涼飲呢個湯,正。燒蜜糖檸檬芥茶籽黑毛豬排骨配香蒜薯仔 $219黑毛豬排骨兩大三細,半肥半瘦,好邪惡。個汁堅特別,好濃蜜糖同檸

蘑菇多士 $89

焗古也芝士洋蔥湯 $68

燒蜜糖檸檬芥茶籽黑毛豬排骨配香蒜薯仔 $219

燒蜜糖檸檬芥茶籽黑毛豬排骨配香蒜薯仔

黑毛豬排骨兩大三細,半肥半瘦,好邪惡。個汁堅特別,好濃蜜糖同檸檬味,甜甜哋咁,好味。伴有六舊薯仔,非常爽脆。仲有少少新鮮沙律菜同一橙一紅烤車厘茄,加左少少黑醋,質素唔錯。
燒蜜糖檸檬芥茶籽黑毛豬排骨配香蒜薯仔

黑松露醬野菌意粉 $138

黑松露醬野菌意粉

意粉係幼身spaghetti,都幾有咬口,係我鍾意嘅類型,意粉加左檻欖油一齊炒,味道唔錯。野菌有三款,份量唔少,質素唔錯。另加脆脆哋嘅蒜片,更加有多重口感,最後灑上香草同放上黑松露醬。黑松露醬分量適中,唔會太濃或太淡。

酥皮蘋果批配雲呢拿雪糕 $78

酥皮蘋果批配雲呢拿雪糕

呢個甜品個人覺得係必食。首先賣相唔差,酥皮蘋果批上面灑上糖霜,伴一球雪糕,再用紅色蘋果醬裝飾隻碟。酥皮蘋果批質素好好,酥皮勁酥脆所以切落去都聽到切切聲,批上面有幾片蘋果。蘋果批伴Dreyer's嘅雲呢拿杏仁雪糕,一啖集冷熱脆融於一身,真心推介。
酥皮蘋果批配雲呢拿雪糕

服務員有禮,仲會關心客人對食物既意見。上菜效率又高,唔洗45分鐘就食飽,絕對係中環效率。
2021-11-08