2024-03-10 126 瀏覽
Terroirs by LQVTasting menu with wine pairing真心推薦我老婆都講明必定再食!同埋佢個wine pairing係真心配得好,好睇得岀係有心思,好多時去旅行食嗰d fine dinner with wine pairing,都唔夠佢pair得好同埋d酒係全法國酒😍第一道:本來係Baked Oyster,不過無晒蠔,所以用左帶子。配酒:Champagne Brut L'Invitation Domaine Hure Freres NV支champagne 散發烤蘋果香,少許cream,蛋捲香,再少少白花香;入口係帶蘋果,nuts,少少cream既桶味,略帶礦物質,偏清爽既一支champagne,用黎做開始既welcome drink,或者一餐既開始,都係一個好好既選擇。支酒同帶子都有好好既化學作用,支酒減少左帶子個醬既油膩感,提升左鮮味,正第二道:Mini Croque Monsieur配酒,Domaine Guiberteau Rouge Saumur 2018。100% Cabernet Franc,nature wine。散發black fr
Terroirs by LQV

真心推薦
我老婆都講明必定再食!
同埋d酒係全法國酒😍

第二道:Mini Croque Monsieur
配酒,Domaine Guiberteau Rouge Saumur 2018。100% Cabernet Franc,nature wine。散發black fruit既果香,Cabernet Franc特別既青椒香一定唔少得,入口帶黑胡椒、肉桂、丁香和香草等香料,tannin柔和,辛甜香料既味道又好夾個Mini Croque Monsieur,酒同food兩者結合,讓人非常愉悅。

第三道:Srping Truffle Chicken
配酒:domaine tempier bandol blanc 2021
熟梨,蜂蜜,橙,菠蘿,桃,甜瓜等香氣,入口係菠蘿,桃,梨等果既清甜香,帶蜂蜜,柑橘皮,礦場鹽既味道,再配一道好creamy既雞,兩者一合埋,雞既油膩度大減,酒既柑橘皮味道變得柔和,呢個組合,👍🏻

第四道:Cheese Platter
配酒:menetou salon cuvee les bornes 2022及jacques puffeney arbois vin jaune 2013
menetou salon cuvee les bornes 2022,100% Sauvignon Blanc,帶白花香,柑桔果香為主,清爽,新鮮,無咩草本味,無左d人唔like Sauvignon Blanc既野😂,佢同d唔太濃既芝士好夾。
法國黃酒,個nose好迷人,我不停地聞佢🤤烘焙香料、黃李子、核桃,柑桔,好迷人,好狂野,配重身cheese一流。
特別介紹一下中間南瓜色既cheese,我對佢印象最深,一食落口係好咸蛋黃既香,然後再岀返d芝士既味道,好得意!

第五道:甜品,Crème Brûlée or Lemon Tart or Apple Tart or Chocolate Fondant,四選二,我哋揀左Crème Brûlée同Apple Tart
配酒:Jurancon Doux Domaine Lafitte 2019
帶柑桔香,桃香,入口清甜,有恰到好處既酸度做做平衡,同Lemon Tart ,Apple Tart 呢2個甜品好夾,但唔夾Crème Brûlée,後尾同佢傾返,佢地話如果我地Crème Brûlée同Chocolate Fondant既,就會另一款酒。
個Apple tart整得好清爽,而個Crème Brûlée驚喜在有柑桔類水果味,但我食唔到係黎自個焦糖完d汁度