2016-12-28 201 views
早幾日去黃埔行街,口痕又想食野見到呢間豆花店所以試試叫左個熱既冰糖豆花,姐系原味豆花自己再加糖。豆花夠滑,口感亦實淨,不過5夠香,食落亦冇乜豆味,有d失望整體好普通
早幾日去黃埔行街,口痕又想食野
見到呢間豆花店所以試試
整體好普通
2016-12-24
2016-07-17 433 views
今日經過見有幾多人幫襯,所以諗住去試下,見到個餐牌,豆腐花有好多唔同既選擇,見個餐牌寫住薏米銀杏豆花係必食,所以㨂左個熱既黎食。薏米銀杏食落去甜甜地又煙煙靭靭,因為有薏米銀杏關係,豆花完全唔洗落糖水,豆花又香又滑,好味。我下次會再黎試下其他架
熱薏米銀杏豆腐花
熱薏米銀杏豆腐花
2016-06-05 286 views
這裡的白滑豆花, 已光顧好幾次了, 再跟其他店比較過後還是這裡的滑點。平常都喜歡堂食, 拿著那公雞碗坐在一旁吃着暖暖的白滑豆花(熱的較凍的滑), 今晚則買幾碗回家跟家人分享。簡單美味的冰糖豆花已能令我很滿足, 當是獎勵自己努力工作的小甜頭~ 店員說給我的豆花多了一點, 黃糖另外給我一包, 嘩真好~~

店員說給我的豆花多了一點, 黃糖另外給我一包, 嘩真好~~
2016-05-20
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$10 (Last Night Supper)
  • 冰糖豆花
2016-05-15 253 views
年頭起在紅磡工作,都有很多地方食了,要提既係,—豆花,我知好出名,所以立刻去食下,佢有好多款豆腐花的,我試過了幾款,都叫好食!但係咪真係咁誇張呢,我又覺得唔係,大家以平常心去試下係可以,但絕不是必食之選!可能係我要求高啦!
2016-05-06 189 views
老遠見到老人家$2碗豆腐花咁有良心既老闆一定要去支持下(雖然本身有d飽)叫左凍豆腐花,薑水,糖自己加凍本身好難滑,份量係偏大,豆腐花好有豆味,同薑水好夾,少少薑既辣,啱啱好食既時候見到一層層,應該係人手片入碗再雪凍,辛苦曬薑水偏淡,怕甜既我有加多次$9碗,抵食下次食熱既
老遠見到老人家$2碗豆腐花

咁有良心既老闆一定要去支持下(雖然本身有d飽)

叫左凍豆腐花,薑水,糖自己加
凍薑汁豆腐花

食既時候見到一層層,應該係人手片入碗再雪凍,辛苦曬

薑水偏淡,怕甜既我有加多次

$9碗,抵食

下次食熱既
凍薑汁豆腐花
2016-04-25 353 views
越黎越多小店主打豆品 其中呢間開得最多而品質控制都好有standard 今次途經紅磡區 又咁岩落大雨 不如就避下雨食碗豆腐花先啦9蚊一碗 薑汁豆腐花 凍既岩晒而家呢種天氣 份量唔少架 比起平時食開既 個碗都大啲薑汁 黃糖自己落 而我就淨係落左薑糖水薑味夠晒 甜度適中 好清新不過由於係凍既關係 所以唔好抱住勁滑既心態 熱既先會滑身 凍既會比較硬同實淨豆味都好重 唔錯!
越黎越多小店主打豆品 其中呢間開得最多
薑汁 黃糖自己落 而我就淨係落左薑糖水
薑味夠晒 甜度適中 好清新
不過由於係凍既關係 所以唔好抱住勁滑既心態
熱既先會滑身 凍既會比較硬同實淨
豆味都好重 唔錯!
2016-04-25
$9 (Other)
2016-04-22 232 views
話說夜晚同個好耐無見既朋友係黃埔食完飯,因為仲想傾多陣計,所以周圍行下搵下甜品食。行行下就經過呢間一豆花。又話說我第一次食係佢新店開張,當時呢間鋪頭連續幾星期免費比人試食,日日都大排長龍,免費比得人試,果然係有啲質素,知道大家食完會番轉頭,果然我食完之後就變成左常客,間唔中經過都心思思想食!之前食都係買原味,豆腐花黎講最緊要口感夠滑,佢完全做得到,第二就係個糖水既甜度勒,一般出面食既豆腐花都要自己加黄糖去調味,但係好多時調極都唔岩,可能食一兩啖又要加糖,好似有啲美中不足既感覺,而呢間一豆花既糖水甜度就岩岩好,直情黄糖都唔洗落,係我最中意既地方!!講番今次我就試左銀杏豆腐花,佢係將預先調好味既銀杏糖水加係豆花上面,我之前未試過呢個味,第一次試覺得好好味,甜度適中,豆花滑就基本啦,加左銀杏令成碗豆花多左咬口,多左個口感,感覺好特別!所以走之前都買左碗外賣比我亞媽試下!豆花好味之餘,啲姐姐都好有禮貌,好熱情,地方又乾淨,雖然無位堂食,但係都可以坐係鋪頭外邊既櫈到食,都別有一番風味,好彩天氣仲涼涼地,熱啲就未必得勒!呢間鋪既另一個impress 我既地方係佢成日有優惠,依家有優惠比長者平價食豆
話說夜晚同個好耐無見既朋友係黃埔食完飯,
因為仲想傾多陣計,所以周圍行下搵下甜品食。
行行下就經過呢間一豆花。

又話說我第一次食係佢新店開張,

當時呢間鋪頭連續幾星期免費比人試食,日日都大排長龍,

免費比得人試,果然係有啲質素,知道大家食完會番轉頭,

果然我食完之後就變成左常客,間唔中經過都心思思想食!

之前食都係買原味,豆腐花黎講最緊要口感夠,佢完全做得到,

呢間鋪既另一個impress 我既地方係佢成日有優惠,依家有優惠比長者平價食豆花!
務求做到人人有豆花食既效果,係良心小店!值得支持!

另外佢成日有新口味,近排有個榴蓮味,不過我頂唔順,唔會試勒,大家有興趣可以試下~

2016-04-11
  • 銀杏豆花