2021-10-31 64 views
早餐食cereal改左用豆漿🥛🥄豆漿有好豐富的蛋白質🤍礦物質鈣🤍鐵🤍補足身體需要嘅養分增加飽足感😋😋同腸道蠕動 重點系可以減肥睇完小S介紹我就改曬用豆漿🥛一豆花豆漿用加拿大🇨🇦無基因🧬改造特級黃豆 有無糖 少糖 燕麥 薏米四款選擇$10大大支 我平時最中意飲無糖 有時趕時間就會飲燕麥豆漿就咁一支就可以搞掂個早餐🥣😋仲有去一豆花🤍點都要買佢地豆腐花 超多口味 我中意食花奶豆腐花 🥣冰糖豆腐花🥣桂花冰糖 芝麻糊豆腐花🥣都系我地一家必買 全部都系$8 真系性價比超高 黃埔地鐵站🚉exit B一出行30秒就已經到 google map好難搵㗎 記住系Exit B就一眼望到😉😉

2021-10-25 77 views
賣豆腐花嘅鋪頭周圍都有,但要搵到好味嘅就可遇不可求黃埔有間平、靚、正嘅豆腐花鋪,佢有8個款式而每碗都只係$8款式包括:冰糖豆腐花、薑汁豆腐花、桂花冰糖豆腐花、薏米白果豆腐花、紅豆沙豆腐花、綠豆沙豆腐花、花奶豆腐花、黑芝麻豆腐花剛好我要返娘家食晚餐,一次過買曬8個口味都唔會好過份呀~本身豆腐花味道唔會太甜,好適合本時飲檸檬茶走甜嘅我另外仲買左3枝豆漿(少糖豆漿、燕麥豆漿、薏米豆漿)燕麥豆漿同薏米豆漿可以留第2日比小朋友同老公食穀麥早餐飲用
賣豆腐花嘅鋪頭周圍都有,但要搵到好味嘅就可遇不可求
黃埔有間平、靚、正嘅豆腐花鋪,佢有8個款式而每碗都只係$8

剛好我要返娘家食晚餐,一次過買曬8個口味都唔會好過份呀~

本身豆腐花味道唔會太甜,好適合本時飲檸檬茶走甜嘅我

另外仲買左3枝豆漿(少糖豆漿、燕麥豆漿、薏米豆漿)

燕麥豆漿同薏米豆漿可以留第2日比小朋友同老公食穀麥早餐飲用
2021-10-22 311 views
信義妹向來都會有第二個胃食甜品。而開心就食甜品,唔開心就更加要食甜品開心一下。當日係黃埔玩完,諗住回程既時候就見到長長的人龍,一看之下係豆花店~ 就買幾碗回家試試吧!款式都算多~ 如果你平時對選擇有難道,信義妹相信都要考慮一陣子先可以決定到食咩~ 不過小孩才做選擇,信義妹當然全要啦! 每樣來一碗啦! 信義妹叫了 經典的冰糖豆腐花,桂花冰糖豆腐花, 花奶豆腐花,薑汁豆腐花,紅豆沙豆腐花,綠豆沙豆腐花,黑芝麻豆腐花和薏米白果豆腐花。每款豆花都係8 元。信義妹仲額外叫了兩碗淨糖水,分別係芝麻糊和陳皮白蓮子紅豆沙。每款都有熱或者凍既選擇,信義妹買回家食,所以一就律選凍的。一家四口都各有偏好,信義妹喜歡薏米白果豆腐花,薏米煙韌跟豆花香滑成對比。小卷喜愛紅豆沙,小立就喜歡花奶豆腐花的香滑。六仔就喜歡綠豆沙豆腐花。薑汁豆腐花薑味濃又不會太刺激,小卷小立都食到。店員亦有好好標示好,唔駛驚撈亂啦~ 係店員準備外賣期間,信義妹仲見到有豆漿,分別有4款口味 原味,無糖,燕麥,薏米。第二日早餐就豆漿配包包啦~~~ 薏米同燕麥量多,唔會太甜,又有嚼勁,呢兩款係我地

係店員準備外賣期間,信義妹仲見到有豆漿,分別有4款口味 原味,無糖,燕麥,薏米。第二日早餐就豆漿配包包啦~~~ 薏米同燕麥量多,唔會太甜,又有嚼勁,呢兩款係我地最喜款的。無糖就最能飲到豆漿的濃香啦~

天氣開始涼就六仔牌羊腩煲即將上線,就順便要樽辣腐乳啦!!!

一豆花
紅磡船澳街99號地舖

信義藍星札記
2021-10-16
  • 白果薏米豆腐花
  • 薏米豆漿
2021-10-21 57 views
呢排天氣影響心情,去到一豆花樣樣都好似好好味咁,就每款豆花黎一碗😌聽到呢度,阿女已經開心晒😂,仲叫多碗芝麻糊同綠豆沙俾公公婆婆一齊食。仲要埋豆漿同腐乳,咁多豆品望見都開心😋最後8款豆花加2款糖水,10碗黎個豆腐花自助餐,打開晒黎想食邊款就要邊碗🤭。有豆腐花有冰糖、薑汁、桂花冰糖、薏米白果、花奶、紅綠豆同埋黑芝麻。我自己就鍾意桂花冰糖😍,淡淡既桂花香加清清地既甜味,班細就樣樣都話好味左溝右溝。而佢地既豆花豆味好香,好滑,囡囡話好似自己滑入個口咁添。🤣食完飲埋佢地既豆漿,冇糖岩晒公公,低糖就岩婆婆,而我就飲薏米,囡囡就燕麥,我地就交換飲,薏米就好好感,燕麥就香麥味。屋企人都大贊呢間豆制品好味👍,留返樽腐乳冬冬地整羊腩煲食。😂

2021-10-21 48 views
以前喺黃埔返工,久不久經過 一豆花 就會幫襯吓滑滑豆腐花,而家做咗全職媽媽後已經少咗去果邊。前幾日難得經過,立即就去買啲返屋企同兩個囡囡 慢慢嘆!豆腐花有10種選擇,今次就買咗薏米 、冰糖豆腐花 、紅豆沙、綠豆沙、花奶、黑芝麻同原味。我自己就最鍾意花奶味,豆腐花本身已經好滑,再加埋花奶更滑,而且好香豆味,好味!除咗豆腐花,仲有 豆漿!豆漿有4種口味:少糖、無糖、薏米和燕麥,豆味好香濃,唔會太甜。今次仲試埋 腐乳,有分辣同唔辣,因為有小朋友,所以揀咗唔辣,當晚就用嚟煮腐乳生菜,有酒香味但不會太濃!豆腐花 $8豆漿 $10腐乳(細)$23

豆腐花 $8
豆漿 $10
腐乳(細)$23
2021-09-30
TakeAway
$20 (Tea)
  • 花奶豆腐花
2021-10-14 51 views
朋友介紹有間豆腐花嘅豆腐好滑,襯湊亞女放學前過去食番碗先。去到鋪頭一早就見好多人黎幫襯,試個冰糖豆腐花嫩滑仲好有豆香味,仲係8蚊一碗,係果區黎講真係好平,我仲買左幾碗返去食添🤣豆腐花都幾多款式仲一律8蚊添薏米白果豆腐花Lee個配搭真係唔錯,薏米甜甜地又夠淋,都幾有咬口。桂花冰糖豆腐花亞女喜歡,有陣陣桂花香味。薑汁豆腐花紅豆沙豆腐花綠豆沙豆腐花黑芝麻豆腐花亞女喜歡紅豆沙所以叫多碗陳皮白果紅豆沙,紅豆沙好融,而且紅豆好大粒又好淋添。豆漿有4款口味,無糖豆漿、低糖豆漿、薏米豆漿同燕麥豆漿,3款都不會太甜好岩小朋友飲。老公話無糖豆漿,好健康又豆味濃郁,佢成枝飲哂,低糖豆漿甜度岩岩好比小公主飲哂,我就飲薏米豆漿,勁多薏米又飽肚,燕麥豆漿最岩當早餐。
朋友介紹有間豆腐花嘅豆腐好滑,襯湊亞女放學前過去食番碗先。

豆腐花都幾多款式仲一律8蚊添
薏米白果豆腐花
Lee個配搭真係唔錯,薏米甜甜地又夠淋,都幾有咬口。

桂花冰糖豆腐花
亞女喜歡,有陣陣桂花香味。

紅豆沙豆腐花
黑芝麻豆腐花

2021-09-27 49 views
何其壯觀嘅豆‼️腐‼️花‼️冰糖豆腐花薑汁豆腐花桂花冰糖豆腐花薏米白果豆腐花紅豆沙豆腐花綠豆沙豆腐花芝麻糊豆腐花花奶豆腐花屋企人多吖嘛,梗係要買多幾碗啦😆紅豆沙拼豆腐花好好味,食到有陳皮香,紅豆又夠大粒,紅豆沙要encore🤤低糖豆漿同薏米出奇地夾,有啲嘢咬咬下幾好味;燕麥豆漿留返第二日做完運動返嚟補蛋白質做早餐。最吸引就係雙拼豆腐花都係$8碗,低糖豆漿$10支,超街坊價錢,一定要再encore!
何其壯觀嘅豆‼️腐‼️花‼️
冰糖豆腐花
桂花冰糖豆腐花
紅豆沙豆腐花
芝麻糊豆腐花
花奶豆腐花
屋企人多吖嘛,梗係要買多幾碗啦😆

TakeAway
想念從前住紅磡鄰近黃埔呢個美食天堂,更想念一落街就有糖水食嘅日子🥲。今日重遊舊地,仲見到我哋一家大細都愛吃嘅豆腐花😍,當然唔會兩手空空離開啦😅呢間豆腐花舖頭都幾出名,都幾多人慕名而來架,老公話我今次有啲誇張,但係真係有選擇困難症,結果係咁多款都要試😂:冰糖、薑汁、桂花冰糖、薏米白果、紅豆沙、綠豆沙、花奶、黑芝麻,一共八款,每款都係$8/碗最欣賞佢嘅黑芝麻,黑芝麻好香;另一款花奶豆腐花有驚喜,比想像中好味。配埋好重豆味,又滑嘟嘟嘅豆腐花,so yummy 😋的確無令我失望,有咁多唔同口味之餘,而且價錢合理,還有4款豆漿和腐乳添!一定會再返嚟買😊👍

• 花奶豆腐花
  • 黑芝麻豆腐花
2021-09-26 33 views
metime 完都要記得啲小朋友😄趁老公喺黃埔做完嘢,我哋兩個就去附近拍拖食晚飯,之後去咗食街嗰度,諗住買甜品返去俾小朋友開心下。😍見到一豆花門口人頭湧湧,呢度有糖水豆腐花豆漿,而且地點喺地鐵站隔離,攞返去都方便。特色豆腐花全線$8,甜品$9至$13,豆漿$10一支仲有佢哋嘅本地靚腐乳,大$58 中$32 小$23住港島區嘅我哋,真係好耐冇見過呢個價錢😍我order咗4碗熱6碗凍,店家好細心,仲幫我冷熱分開兩袋添!豆腐花好滑溜,食得出嘅豆味,甜品都好足料。豆漿低甜口味,而且豆味濃郁,俾兩姊妹配早餐,營富又豐富!推介🙌🏻🙌🏻🙌🏻
metime 完都要記得啲小朋友😄

特色豆腐花全線$8,
甜品$9至$13,豆漿$10一支
仲有佢哋嘅本地靚腐乳,大$58 中$32 小$23

住港島區嘅我哋,真係好耐冇見過呢個價錢😍

豆腐花好滑溜,食得出嘅豆味,甜品都好足料。
豆漿低甜口味,而且豆味濃郁,俾兩姊妹配早餐,營富又豐富!

推介🙌🏻🙌🏻🙌🏻
2021-09-25 21 views
一餐晚飯就梗係要有甜品嚟畫上完美嘅句號啦。$8 豆腐花🥄,仲有8隻味選擇添,啱晒唔同人。薏米 、冰糖豆腐花 、薑汁、桂花、紅豆沙、綠豆沙、花奶、黑芝麻😍選擇困難嘅我梗係咩都要晒!🥣豆腐花滑溜,帶有淡淡豆香,入口即化。個人推薦紅豆沙口味,粒粒紅豆配上豆腐,令口感更加豐富。除咗豆花,呢到仲有$10🥛豆漿。選擇都唔少嫁,有少糖、無糖、薏米和燕麥。薏米非常足料,豆味香濃嘅豆漿加上薏米。呢支飲得又食得嘅豆漿,好適合口痕嘅我。聽聞呢到嘅腐乳都好出味,當然要入手一樽放係廚房看門口啦!
一餐晚飯就梗係要有甜品嚟畫上完美嘅句號啦。

$8 豆腐花🥄,仲有8隻味選擇添,啱晒唔同人。

除咗豆花,呢到仲有$10🥛豆漿。

聽聞呢到嘅腐乳都好出味,當然要入手一樽放係廚房看門口啦!
2021-08-15 39 views
經過幾次都見門口有人企喺度食豆腐花應該品質有保證~呢間都開到好夜~最啱食完飯食甜品~ 芝麻糊$9一碗又幾抵食~其他糖水舖都十幾蚊碗~我見堂食大碗D~外賣自取因為係外賣膠碗就比較細碗~不過疫情企喺條街食好似好高風險~都係外賣穩陣D寫住香滑芝麻糊食落又真係冇粒粒~但係又唔係話好滑~黑芝麻味好濃好香~食落又唔會好杰~反而食落好甜仲比較油~之前食過佢個豆腐花~又唔係話真係好滑~不過各個人口味唔一樣外賣加$1
芝麻糊
外賣加$1
2021-08-13
2021-05-12 61 views
屋企附近「一豆花」裝修重開都未幫襯過,今日仔仔補習後經過,佢見到D腐乳話要買,我見好耐冇食過就買返一樽,另外仲買左豆腐花及糖水,仲有豆漿, 咁啱屋企有人嚟食飯,買多啲唔同味道,做飯後甜品。特色豆腐花 全線 $8蚊全線豆漿 全線 $10幾款糖水 $9-$13本地靚腐乳 小$23 中$32 大$58綠豆沙豆腐花綠豆沙唔會太甜,豆軟硬適中, 混入豆腐花內,香滑清甜。芝麻糊豆腐花芝麻糊香甜,亦尚算滑溜, 混入豆腐花內,仍甜味十足。冰糖豆腐花微微甜,如喜歡甜一點,, 加黃糖更好吃。價錢優惠,豆腐花尚算滑,糖水好足料,腐乳香喊味十足。

特色豆腐花 全線 $8蚊
全線豆漿 全線 $10
幾款糖水 $9-$13
本地靚腐乳 小$23 中$32 大$58

綠豆沙豆腐花
綠豆沙唔會太甜,豆軟硬適中, 混入豆腐花內,香滑清甜。

芝麻糊豆腐花
芝麻糊香甜,亦尚算滑溜, 混入豆腐花內,仍甜味十足。

冰糖豆腐花
微微甜,如喜歡甜一點,, 加黃糖更好吃。

價錢優惠,豆腐花尚算滑,糖水好足料,腐乳香喊味十足。

2021-05-06
Type of Meal
Tea
2021-05-03 56 views
一向都有食開一豆花,價錢實惠又好味😋咁岩去開紅磡做嘢,收工緊係要買返去同屋企人齊齊食啦!.💖豆腐花有8種口味 ($8/碗)冰糖/薑汁/花奶/桂花冰糖薏米白果/紅豆沙/綠豆沙/芝麻糊.豆味香濃,就算我冇另外落糖就咁食都好好味!不過我最鍾意食嘅喺薏米白果,好有口感,又可以去水腫🥰.陳皮白蓮子紅豆沙($13/碗)芝麻糊 ($9/碗)糖水方面就比豆腐花甜咗少少,不過都可以接受,紅豆沙好足料!絕對對得住價錢!.💖豆漿有4種口味($10/枝)(無糖/少糖/薏米/燕麥)豆漿我都喺鍾意飲薏米,可以去水腫呀嘛😂另外無糖就更健康!.腐乳有3個size(大$58/中$32/小$23)有辣🌶️同唔辣,我就揀咗唔辣,平時用嚟送粥同點菜咁食,好味好多㗎😋
一向都有食開一豆花,價錢實惠又好味😋
咁岩去開紅磡做嘢,收工緊係要買返去同屋企人齊齊食啦!

💖豆腐花有8種口味 ($8/碗)
冰糖/薑汁/花奶/桂花冰糖
薏米白果/紅豆沙/綠豆沙/芝麻糊

陳皮白蓮子紅豆沙($13/碗)

芝麻糊 ($9/碗)

💖豆漿有4種口味($10/枝)
(無糖/少糖/薏米/燕麥)
豆漿我都喺鍾意飲薏米,可以去水腫呀嘛😂
另外無糖就更健康!

腐乳有3個size(大$58/中$32/小$23)
2021-04-30 31 views
$8豆腐花你食咗未呀?真係估唔到一豆花出咗咁多款口味咁平,一次試曬好多款都唔貴!好想食椒絲腐乳通菜?新鮮腐乳必買食豆腐花最緊要滑溜,入口即化,同有豆味,一豆花一定滿足香港人嘅口味。加上咁多款口味真係好適合貪新鮮嘅香港人,可以一星期唔同口味了!我最喜歡吃☕“薏米白果豆腐花”,沒想到加入煙韌的薏米,幾有口感,加上幾片白果也幾好食的,薏米可以去水腫,好啱我。如果識食嘅其實可以買一碗好香嘅☕淨芝麻糊,再去溝其他豆腐花,噉就唔需要落送的黃糖了。☕“薑汁豆腐花”有薑味,唔係想像中好辣的薑味,正如你鍾意食薑汁芥蘭一樣有薑味。☕仔仔食“花奶豆腐花”,好似忌廉口感。☕炎炎夏日怎少得一碗清熱解毒的“綠豆沙豆腐花”,我食了唔係好甜嘅綠豆沙豆腐花,突然之間有種降火和消暑嘅感覺。🥛$10豆漿分別有好多款,少糖、無糖、薏米和燕麥都有,連豆漿都好多元化嘅味道。我做了好簡單的“椒絲腐乳通菜”,重點原來新鮮嘅腐乳(小$23)好重要,我把我雪櫃另唔多新鮮的腐乳都唔食,佢辣椒不太辣,但係重好香又新鮮辣椒鮮味!首先把通菜用熱水灼熟上碟,然後大火把新鮮辣椒絲、薑蓉、蒜蓉用油炒熱,下5磚腐乳,等腐乳煎香後再加入雞湯,用鍋鏟壓扁腐
$8豆腐花你食咗未呀?
真係估唔到一豆花出咗咁多款口味
咁平,一次試曬好多款都唔貴!
好想食椒絲腐乳通菜?新鮮腐乳必買

☕仔仔食“花奶豆腐花”,好似忌廉口感。

我做了好簡單的“椒絲腐乳通菜”,

首先把通菜用熱水灼熟上碟,然後大火把新鮮辣椒絲、薑蓉、蒜蓉用油炒熱,下5磚腐乳,等腐乳煎香後再加入雞湯,用鍋鏟壓扁腐乳,就完成好濃厚腐乳醬了。

芝蔴糊
小腐乳
小腐乳
2021-04-27 20 views
上次喺油麻地見到已經想食 因為佢有勁多唔同口味嘅豆腐花🤍原來佢地都有好多分店最近我地紅磡都有🚇✨over10款口味✨我自己最中意都系食返原味同花奶豆腐花加黃糖💛系must😝我仲有個習慣 食豆腐花要用匙羹🥄整開曬嚟食😋😋特別入味 老公👨🏻就食佢地紅豆沙豆腐花紅豆已經煲到好焾 唔需要加糖都夠味😋另外佢地個燕麥豆漿🥛都好吸引我🎉我仲分別買左薏米/低糖同無糖比朱🐷平時早午餐🥣飲佢一餐差唔多飲晒我一支mix cereal🥣都要用埋豆漿🥛識飲呀囡 姐姐強烈推介下我仲買埋佢樽腐乳有辣🌶️同唔辣 要嚟配菜🥬🥒真系好香
上次喺油麻地見到已經想食
因為佢有勁多唔同口味嘅豆腐花🤍