2024-11-03 88 views
【荃灣區】【上海坊】之前做完手術之後,百無聊賴,成日都去荃灣搵朋友食飯,所以就多咗機會食到荃灣嘅嘢。嚟到大窩口呢邊,朋友話呢間上海嘢唔錯。見佢生意都幾好,行咗個圈都冇乜 idea 就決定食返佢。本身我哋第一吓經過嗰陣佢係冇位嘅,返轉頭就咁啱有張枱入座。我哋一人食一碗麵,都係揀咗「雞」,包括 $54 嘅「骨湯上海麵」,揀咗「花雕汁」,加 $6 轉雞髀。跟住食埋 $58 嘅「招牌擔擔麵」,呢個就冇轉髀,要「沙薑汁」。兩者都幾好味,雞髀固然滑,但係就算冇轉髀都可以嘅,啲雞味都幾香嘅。跟住食 $36 嘅「灌湯小籠包」四件,味道可以,個皮冇穿。而最後仲食埋 $36 嘅「香煎黃金糕」三件,呢碟同其他比較就相對平庸,完全冇特色可言。本身呢啲情況下都會叫嘢飲,但係因為佢哋冇豆漿,搞到大家完全冇動力叫嘢飲,畀 $190 埋個單算數。。。(地址:荃灣大窩口大廈街19號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #g

(地址:荃灣大窩口大廈街19號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am荃灣區 #荃灣 #大窩口 #上海坊 #骨湯上海麵 #招牌擔擔麵 #灌湯小籠包 #香煎黃金糕 #1am1560 #1ambackup
2024-07-25
2024-01-25 823 views
路過大窩口,見到有間上海嘢好似幾抵食,於是決定行入去試估唔到佢有客飯套餐,包飯同嘢飲,而且價錢唔貴,豆漿唔使加錢,仲要勁大支客飯揀咗麻辣牛肚絲,好入味,勁好食,亦都好大兜,送飯一流最估唔到擔擔麵有得配花雕醉雞做餸,花雕醉雞有好香酒味,好入味,而啲雞都好滑,擔擔麵湯底亦都好濃郁,雖然麵質有少少林,但係整體嚟講都好好食小籠包三十零蚊有四粒,個皮嘅厚薄度啱啱好,而且唔會漏汁,一咬就爆汁,熱辣辣好好食買埋單兩位都係$150,真係好抵食!
路過大窩口,見到有間上海嘢好似幾抵食,於是決定行入去試

客飯揀咗麻辣牛肚絲,好入味,勁好食,亦都好大兜,送飯一流

買埋單兩位都係$150,真係好抵食!
2023-12-07 697 views
我很喜香港哦 从小看港影港剧 被深深吸引和热爱 一大家子五人来香港费用不小 终于 还是带着小小紧张激动来了从小热爱的东方之珠香港,本来当日不算饿,但是看到路过荃湾看到上海坊有我从小喜欢吃的小龍包子卖 带着半信半疑的尝试 果然不出所望真的好好食,后来再去尖沙咀吃上海姥姥的小龍包才知道 上海坊的口味和性价比真高,这次八天的HK佛系深度游 体验很棒 香港人热情礼貌让人感动 出门在外有这么多人帮衬真的 外国人则更绅士风度些 是一个有很高素养的大都市 有机会还会来食你们的小龍包子 不见不散一言为定!我爱香港 我被你们的热情礼貌客气感动 超出预期的旅途 当然首先得自己有礼貌 人家才会喜欢你 很高兴来此提升了自我
小龍包
小龍包
2023-08-07 678 views
上海坊近屋企,所以其實都食過好多次。我最鍾意食嘅就係佢嘅擔擔面,擔擔面嘅湯底容易就決定佢好唔好食,而上海坊嘅擔擔面湯底非常濃郁,重花生醬味,令人回味無窮,不過因為花生醬比較濟,所以通常一個擔擔麵我會同人一齊分,再嗌其他小食。擔擔面總會有一個餸可以跟,我每次都會叫西檸雞,西檸雞嘅醬汁恰到好處,酸甜開胃,雞翼都會炸到金黃香脆,肉質好滑。小食就嗌咗小籠包,一籠小籠包有四隻,非常多肉汁,一咬啲汁爆曬出嚟。跟住又嗌咗炸饅頭,炸饅頭,外脆內軟,饅頭質地唔會好實令到成個口感提升。成餐飯加埋豆漿都係$120有找,非常抵食。
成餐飯加埋豆漿都係$120有找,非常抵食。
2023-06-01 675 views
入去叫左個排骨擔擔麵,味道不過不失,服務員雖然得一個,但都好用心服務食客,滿足到客人既需要,隨傳隨到,有禮物,呢樣值得加分既地方,同埋餐牌上既種類都多選擇,營業時間比附近鋪頭長,岩哂夜生活既朋友仔。
2023-03-05 789 views
樓下開了很久的上海餐廳,一直沒有食過。今天特意來試試,也沒有什麼特別期望。不錯,排骨很脆香,份量比我想像中要多。飯一看上去菜有點少,其實里面還有很多。熱奶茶不用加錢整體評價不錯。牛肉很多汁入味,肉塊很薄很軟,好吃。湯頭不算太濃味,清湯底。麵份量很充足。加了6元豆漿,會直接上一大瓶凍豆漿。喝不完可以直接拿走。總結餐廳上菜挺快,環境可以。食物質素也不錯,價錢公道。客流量也挺多。地方離開非常近,會考慮叫外賣。
樓下開了很久的上海餐廳,一直沒有食過。
今天特意來試試,也沒有什麼特別期望。

上海排骨菜飯

不錯,排骨很脆香,份量比我想像中要多。
飯一看上去菜有點少,其實里面還有很多。
熱奶茶不用加錢
整體評價不錯。

牛肉麵

牛肉很多汁入味,肉塊很薄很軟,好吃。
湯頭不算太濃味,清湯底。
麵份量很充足。

加了6元豆漿,會直接上一大瓶凍豆漿。
喝不完可以直接拿走。

總結
餐廳上菜挺快,環境可以。
食物質素也不錯,價錢公道。
客流量也挺多。
地方離開非常近,會考慮叫外賣。

上海排骨菜飯
2022-12-03 773 views
店裡播大陸電視台。站在外面看餐牌,在深處的店員馬上出來用各種方法「邀請」我進去,是不是知道不努力點在這方面就沒有顧客了?買了個酸菜魚配菜飯外賣,連外賣盒$62,沒想到$62的酸菜魚滿是細骨,第一塊大口咬下去被刺到,大家可以想像每2 x 2 cm有5條短骨,吃完第二塊有一條骨吞了下去,喉嚨痛,放棄再吃肉,想着吃芽菜拌飯吃飽算了,但萬萬沒想到下面的芽菜一條骨又刺了一下。湯底普普通通,像是湯包,這樣$62?之前還吃過雲吞雞湯飯,雞肉的骨是碎的,每一口雞肉也要慢慢挑骨。這家店應該是賣骨的。
店裡播大陸電視台。
湯底普普通通,像是湯包,這樣$62?
這家店應該是賣骨的。
TakeAway
  • 擔擔麵
2022-09-04 697 views
今日透過外賣平台點了食物酸辣麵+鮮菇粉絲雲吞酸、辣度夠而且足料雲吞就一般可能外賣緣故雲吞皮爛爛地担担麵+西檸雞担担少少辣,都幾好味西檸雞唔係太酸,同埋新鮮製作都脆脆地生煎包3粒大大粒皮略厚少少都幾香口外賣盒:湯麵有分隔湯同麵份量:麵係上海幼麵,份量多
今日透過外賣平台點了食物

酸辣麵+鮮菇粉絲雲吞
酸、辣度夠而且足料
雲吞就一般
可能外賣緣故雲吞皮爛爛地

担担麵+西檸雞

担担少少辣,都幾好味
西檸雞唔係太酸,同埋新鮮製作
都脆脆地

生煎包
3粒大大粒
皮略厚少少
都幾香口

外賣盒:湯麵有分隔湯同麵

份量:麵係上海幼麵,份量多
2022-09-04
Delivery
2022-05-13 826 views
餐牌寫下午茶送豆漿, 取餐又話不送豆漿, 細細隻字寫咗喺門口 真係唔開心, 不過都冇辦法啦, 唯有攞走, 返屋慢慢歎, 仲畀阿上海姐姐好唔禮貌會對待, 我諗下先都唔會幫襯, 多謝曬
TakeAway
2022-03-27 780 views
上海坊店舖位處於一條唔算太多人會路經的街,店面裝修也不算太突出,只係路過未必會注意度有一間上海食店係度。今晚唔知食咩好,想起之前經過有扲過外賣menu﹐就決定試下佢。排骨上海粗炒($55) (外賣+$1)個人覺得食上海嘢一定要食粗炒,剩粗炒$50加$5多排骨或雞翼,因此試左排骨上海粗炒。排骨份晒足,有2大塊,炸皮不厚,肉質也不算韌,很易咬開。相反粗炒有d失望,麵質太硬,醬汁有d入唔到麵心的感覺,或許有機會試試堂食會好一些?回鍋肉炒年糕$69(外賣+$1)年糕軟身,今次就感覺調味同年糕溶合一齊。醬汁夠晒味,撈埋一齊食好味,肉質有小小鞋,要扣小小分。酸辣湯(加配$9外再加$1)酸味夠,但辣味有些不足,料算ok,可以的話希望個碗可以細返d﹐配返湯的size

排骨上海粗炒($55) (外賣+$1)
排骨上海粗炒

回鍋肉炒年糕$69(外賣+$1)
回鍋肉炒年糕

年糕軟身,今次就感覺調味同年糕溶合一齊。
醬汁夠晒味,撈埋一齊食好味,肉質有小小鞋,要扣小小分。

酸辣湯(加配$9外再加$1)

2022-03-26
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
回鍋肉炒年糕
2021-12-16 718 views
住咗喺度咁耐一直都冇試過,之前行咗好耐都諗唔到食咩,就諗住試吓佢,入到去睇咗一輪就叫咗水煮牛肉麵,因為趕時間所以就外賣,返到屋企即刻開嚟食,估唔到比想像之中好食,個牛肉幾入味。
2021-12-13 646 views
穩世上海食店,上海坊,位於大窩口邨旁的一間小店,裝修簡約,但食物質素就不得了。今次因為突然好想食擔擔麵,小籠包子,酸辣湯,所以上嚟找找附近食店。擔擔麵,湯濃花生味香,最重要份量可足夠2個人,所以大家要睇住嚟叫餐。一般上海店要食酸辣湯都一要叫一個order。好多時就怕食唔晒,就叫唔到,這間好在跟餐+$9就有一碗,最啱我呢啲想食,但又唔係食佢為主。再嚟一個上海粗炒加排骨(即係豬扒),這間的粗麵麵質非常之彈牙。然之後再嚟一個order.小籠包子,皮薄有湯汁,薑絲在枱上預備好,任你加,這個就真係要豆漿需然係支裝,但店主叫的這個品牌,甜度適中,適合現時大部份人的口味。

擔擔麵
上海粗炒+排骨
小籠包子
2021-12-12
$70 (Lunch)
擔擔麵
上海粗炒+排骨
小籠包子
2021-11-08 554 views
今次lunch time同同事去呢間上海坊,試吓上海嘢,我叫咗鎮江骨菜飯,整體都好好味,不過以健康來講,如果可以加啲菜就好,不過+$有菜飯都ok ge,如果大家想食健康啲可以加$9叫多碟菜。另外佢呢個餐仲送熱豆漿,佢嘅豆漿係一大支,真係好鬼抵,加埋都係$49 ,會再幫襯。而我個同事就揀咗口水雞,佢俾咗啲我試,有啲辣,好惹味,個雞肉夠淋,整體好好食😋呢間鋪仲有一點都好值得讚揚,就係店員嘅服務態度都唔錯。
呢間鋪仲有一點都好值得讚揚,就係店員嘅服務態度都唔錯。
鎮江骨菜飯
2021-11-08
$50 (Lunch)
鎮江骨菜飯
2021-10-22 351 views
🍜食物都是熱騰騰的,上海排骨麪的麪條很滑,不過像加了味精,吃完嘴巴有點乾。小籠包有大餐廳水準,咬破了外皮,鮮濃湯汁湧入,很是暖胃,抗抗外面的勁風。👊有空閒的可以看看中英對照的餐牌,有電腦創意翻譯。外國人看了蛋香手抓餅的譯名應該會非常困惑,蛋內不只有骨頭,還有整個拳頭?

2021-06-25 695 views
經常喺呢個地區出沒,都冇留意有呢嚇間舖頭,之前抱住試伏心態,嗌咗醉雞拌麵、水煮牛肉麵同小籠包,點知有驚喜,可惜冇影相冇得同大家分享,所以今次再戰一次!環境好一般,舖頭好窄,不過都企理嘅,當日好多人,我地坐門口位,好多人叫外賣出出入入,店員又唔會閂門。酸菜魚麵配料有魚、金菇、芽菜、仲見到有啲香料魚嘅份量好多,好滑唔腥,可惜好多骨我好欣賞個湯,我嗌小辣,麻酸辣齊晒,好有驚喜,金菇勁索湯好正!不過上次試過佢嘅湯麵好淋,淋到唔想食,所以我今次叫佢爽口啲,真係好食好好好多,麵條爽彈仲有啲掛湯!豬軟骨拌麵配料有豬軟骨、炸蔥、青瓜、醃蘿蔔同辣椒我朋友好欣賞佢個醃蘿蔔,問個店員有冇得買😂豬軟骨偏鞋,份量唔多,建議嗌其他餸伴麵醬汁微酸,加埋其他配料好惹味,麵條彈牙,即使冇餸就咁淨麵加配料已經好好食唔記得影餐牌同單,賣單唔洗$100,下次再試其他!

酸菜魚麵

配料有魚、金菇、芽菜、仲見到有啲香料
魚嘅份量好多,好滑唔腥,可惜好多骨

豬軟骨拌麵

配料有豬軟骨、炸蔥、青瓜、醃蘿蔔同辣椒
我朋友好欣賞佢個醃蘿蔔,問個店員有冇得買😂
豬軟骨偏鞋,份量唔多,建議嗌其他餸

唔記得影餐牌同單,賣單唔洗$100,下次再試其他!
$50 (Dinner)
  • 酸菜魚麵
  • 水煮牛麵