2023-07-15 546 views
收工經開呢頭,見到店牌好光猛,原來係新開既串燒店,正!個名幾有趣,叫串燒兄妹,睇下餐牌又好抵食喎,決定一試🍢💥$100/有10串,任揀肉類、蔬菜類、丸/腸類、海鮮都有得揀,啱哂鍾意食肉嘅我。😋今次叫咗羊肉、大蝦、鴨舌2串、雞腳筋、雞軟骨、秋葵,追加左個廚師推介既燒白蟮試試。🐐羊肉串燒到表層有啲焦香,keep到肉質仲好軟好嫩,羊脂都燒得啱啱好,唔會成塊脂肪未溶咁🦐大蝦蝦殼燒得非常焦香,肉質仍保住鮮甜,燒蝦一向唔會錯既選擇👍🦆鴨舌口感幾得意,唔似平時食開既涼拌鴨舌,原來燒出黎鴨味都幾香,啲軟骨口感都唔錯。🐤雞腳筋醬汁都好夠味,腳筋燒到表層有啲焦香,軟骨口感爽脆,食落仲咯咯聲🤭🐥雞軟骨都幾好味,好香脆,醬汁好入味,又係咯咯聲系列✅️🐟燒白蟮呢個處理得令我有驚喜😍白蟮表皮燒得好口煙韌但唔乾,下面嘅肉仲係好多汁嫩滑,食得出係鮮甜👍👍👍🥒燒秋葵估唔到外表望落乾爽,內裏都仲鮮嫩有汁,味道清甜,好適合清一清味蕾繼續食😆原來佢地可以whatsapp/打電話黎 預早落單,咁就唔洗等,不過等都係10分鐘內既事,下次有機會黎堂食,叫埋佢哋既豆卜粉絲花甲小鍋試下先🐚如果你鍾意串燒,就唔好錯過串燒兄妹啦!

🐐羊肉串

🦐大蝦
蝦殼燒得非常焦香,肉質仍保住鮮甜,燒蝦一向唔會錯既選擇👍

🦆鴨舌
🐤雞腳筋
🐥雞軟骨
都幾好味,好香脆,醬汁好入味,又係咯咯聲系列✅️

🐟燒白蟮

🥒燒秋葵

如果你鍾意串燒,就唔好錯過串燒兄妹啦!

2023-07-13
Type of Meal
Dinner
2023-07-14 66 views
👌🏻最近對串燒上左癮,某日揸車經過土瓜灣,立眼見到呢間串燒店,上網睇 review 反應都唔錯,隨便泊架車就入去買幾串返屋企食~😉👅 串燒 $ 100 就有 10 串串燒 🤑 叫左雞翼、雞肉、豬頸肉、牛丸、牛舌、翠肉瓜、燒秋刀魚,同樣都係點左中辣。唔算太辣,每串串燒都香烤味足,加上特製醬料食十分惹味,其中秋刀魚餐廳比左一大條,表面灑上鹽,烤後食更入味!另外牛丸都好食,每粒都好彈牙,牛味亦足!整體黎講各串燒都發揮出自己既特色 😍👅燒白鱔 ( $38 )港式燒白膳,肉質結實,每件都有一定厚度。魚味甚足,但係有唔少幼骨,食既時候要小心~💕▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️串燒兄妹 (華景大廈) (土瓜灣)📍土瓜灣下鄉道38-54號華景大廈地下G2號舖
👌🏻

👅 串燒
$ 100 就有 10 串串燒 🤑
整體黎講各串燒都發揮出自己既特色 😍

👅燒白鱔 ( $38 )

串燒兄妹 (華景大廈) (土瓜灣)
📍土瓜灣下鄉道38-54號華景大廈地下G2號舖

2023-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-07-13 44 views
甚少到土瓜灣的我 發現最近土瓜灣區也開了很多餐廳 美食 想吃串燒看到一家蠻便宜的店 去試一下😝🤭這家10串自選才💰100 自選類別有肉類 蔬菜類 丸/腸類 更有海鮮類 而且分量十足又好吃 不想只吃串燒 還可以選擇其他小吃 點了10串自選加一個小吃🍢牛舌 🍢豬頸肉 🍢豬大腸 🍢雞髀菇 🍢雞腎 🍢豆卜 🍢台灣原味腸 🍢雞中翼 🍢燒秋刀魚 🍢大蝦小吃點了一個🍆燒原條茄子 💰38選了中辣 調味十足 肉類都烤得很香且適中 不會太乾身 帶肉汁鮮嫩 大蝦也很新鮮 有鮮甜味 豆卜烤得很脆口 秋刀魚比想像中大條 骨頭也很易就能拆開原條茄子鋪上超級多蒜 烤得很入味👍🏻

點了10串自選加一個小吃

小吃點了一個🍆燒原條茄子 💰38

原條茄子鋪上超級多蒜 烤得很入味👍🏻
📍串燒兄妹土瓜灣下鄉道38-54號華景大廈地下G2號舖∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴土瓜灣呢排先係多咗好多美食😋今次帶大家嚟食呢間串燒兄妹😍未行到入去喺門口已經聞到好香!我哋叫左10串自選串燒($100)、燒原條茄子($38)同一杯白桃冷泡茶($10)⊹牛舌⊹雞軟骨⊹豬腩肉⊹五花腩片⊹雞皮⊹雞髀菇⊹菠蘿⊹日本麻吉燒⊹大蝦⊹豆卜自選串燒$100/10串,可以揀自己中意食嘅串燒,有肉類、蔬菜類、丸/腸、海鮮等等,真係好抵食!牛舌同五花腩片嘅肉質好鮮嫩,好香肉味;雞軟骨同鷄皮脆脆地又唔會太難咬;豬腩肉肥瘦適中,好好食菠蘿酸酸甜甜都幾juicy,豆卜比較乾身,雞髀菇幾入味。大蝦好新鮮,唔會好梅燒原條茄子勁大份,茄子燒得好香,落左好多蒜蓉😋😚另外加咗杯白桃冷泡茶🍑好香白桃味😙好抵飲,而且好啱食串燒嘅時候解膩!
📍串燒兄妹

⊹日本麻吉燒
⊹大蝦

⊹豆卜

燒原條茄子

勁大份,茄子燒得好香,落左好多蒜蓉😋😚

• 菠蘿
  • 日本麻吉燒
  • 燒茄子
【九龍城區】【串燒兄妹】同道歉哥食咗呢間兩次先寫,第一次入到去見佢有 $100 十串嘅串燒選擇都好興奮,當然有其他選擇,我就講吓呢堆先啦。第一 round 我哋食咗「牛舌」、「羊肉」、「豬頸肉」、「雞腎」、「雞皮」、「魷魚鬚串」。要咗小辣,佢唔係好大串好多肉嗰啲但食落都唔差,跟手叫埋 $38 嘅「香草燒羊架」、$14 嘅「椒鹽脆脆燒賣」、$38 嘅「燒白鱔」同道歉哥至愛嘅 $18 嘅「風琴腐皮」,都唔錯,係個燒賣有啲失望,其他嘢都係唔差嘅。忍唔到,要多 $100,今次叫「豬腩肉」、「五花腩片」、「豬大腸」、「豬脷」、「雞肉」、「雞中翼」、「花枝丸」、「魷魚鬚串」、「燒秋刀魚」同「八爪魚串」,個秋刀魚畀到好大驚喜我,因為實在太抵食,味道又好。跟住叫埋 $28 嘅「蒜蓉燒即開生蠔」、$18 嘅「尖椒釀蝦滑」同畀道歉哥追加 $18 嘅「風琴腐皮」,都幾好。飲品都係 $10,我飲「白桃冷泡茶」,幾清幾好飲,道歉哥就飲「可樂」,夾埋只係 $436,我覺得係相當滿意嘅。寫咗四段都夠做架喇,不過都寫埋第二次啦,今次當然又食 $100 十串系列,叫咗「牛舌」、「豬頸肉」、「豬脷」、「菠蘿」、「豆卜」、

寫咗四段都夠做架喇,不過都寫埋第二次啦,今次當然又食 $100 十串系列,叫咗「牛舌」、「豬頸肉」、「豬脷」、「菠蘿」、「豆卜」、「雞腎」、「八爪魚串」同我念念不忘嘅「燒秋刀魚」,正呀,我真心覺得係好抵食。

道歉哥今次都狂叼 $18 嘅「風琴腐皮」,遇到自己中意嘅食物點解要留手?今次都係叫小辣,幾好,飲品同上次一樣,我飲 $10 嘅「白桃冷泡茶」,道歉哥飲 $10 嘅罐裝「可樂」,夾埋 $211,又係一次性價比高嘅宵夜活動。。。

(地址:土瓜灣下鄉道38-54號華景大廈地下G2號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #土瓜灣 #串燒兄妹 #串燒店 #土瓜灣串燒 #牛舌 #羊肉 #豬頸肉 #雞腎 #雞皮 #魷魚鬚串 #香草燒羊架 #椒鹽脆脆燒賣 #燒白鱔 #風琴腐皮 #豬腩肉 #五花腩片 #豬大腸 #豬脷 #雞肉 #雞中翼 #花枝丸 #燒秋刀魚 #八爪魚串 #蒜蓉燒即開生蠔 #尖椒釀蝦滑 #風琴腐皮 #白桃冷泡茶 #豬脷 #菠蘿 #豆卜 #燒秋刀魚 #1am1081 #1ambackup
2023-07-05 99 views
今日在土瓜灣做完野,難得唔使再返公司,朋友公司又在土瓜灣附近,梗係約朋友相聚一下。 朋友話好想食串燒,那我們就即興上網尋找,見到這間串燒店評語唔差,就試下呢間啦!店舖雖然細細,但串燒選擇種類卻不少,而且價格亦親民。店內有堂食位置,不過外賣客人原來亦不少。這裡的串燒即叫即燒,我們都認為串燒熱辣辣,剛燒好是最好吃,所以就選擇了堂食。😋是日選擇:1️⃣豬腩肉🍽表面燒得好焦脆,油脂味道好香。 2️⃣豬頸肉🍽唔會太乾,食落有少少肥。 3️⃣雞肉🍽肉質嫩滑,還保留咗肉汁。 4️⃣雞中翼🍽皮燒到微微焦,內裡肉質保持鮮嫩。 5️⃣雞腎🍽爽口彈牙,口感一流。 6️⃣菠蘿🍽酸酸甜甜,越食越開胃。 7️⃣烤煙鴨胸🍽肉質厚身,略有點鹹。 8️⃣魷魚鬚串🍽較細少,食落唔算韌。 9️⃣燒秋刀魚🍽最超岀預期,超級大條。 🔟燒雞泡魚乾🍽非常有咬口,燒得好香脆,加上沙律醬好正。 串燒可自由選辣度:唔辣 / 小辣 / 中辣 / 大辣 / 魔鬼辣,可按自己喜好去選擇。總括來說,食物質素都還不錯,串燒味道尚算入味,沒有加醬汁,都已經夠晒味道,而且食完都不會覺得口渴。

😋是日選擇:
1️⃣豬腩肉
🍽表面燒得好焦脆,油脂味道好香。
2️⃣豬頸肉
🍽唔會太乾,食落有少少肥。
3️⃣雞肉
🍽肉質嫩滑,還保留咗肉汁。
4️⃣雞中翼
🍽皮燒到微微焦,內裡肉質保持鮮嫩。
5️⃣雞腎
🍽爽口彈牙,口感一流。
6️⃣菠蘿
🍽酸酸甜甜,越食越開胃。
7️⃣烤煙鴨胸
🍽肉質厚身,略有點鹹。
8️⃣魷魚鬚串
🍽較細少,食落唔算韌。
9️⃣燒秋刀魚
🍽最超岀預期,超級大條。
🔟燒雞泡魚乾
🍽非常有咬口,燒得好香脆,加上沙律醬好正。

2023-07-03
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2023-06-21 101 views
串燒兄妹🍢呢度嘅串燒好抵食喎,$100就已經有10串🈹🈹仲要有非常之多嘅選擇,足足有33個選擇,都係$10一串咋!我哋今次就揀咗豬頸肉🐷、牛舌🐮、雞軟骨🐔、雞中翼🐓(兩隻)、烤煙鴨胸🪿、菠蘿🍍、多春魚🐟(兩條)、魷魚鬚🦑、大蝦🦐、八爪魚🐙叫咗10串先$100!超級抵食!💯💯由於價錢唔貴,本身都冇太大期望,全部既味道都出乎意料!佢哋嘅串燒調味做得好好,海鮮類例如大蝦、魷魚外面有惹味嘅調味,內裏都仲保持住海鮮嘅鮮甜味!肉類全部都喺水準之上,調味好食之餘,又唔會燒到乾爭爭!😋😋😋仲有一樣嘢值得一讚,佢哋呢度嘅上枱速度好快,叫完大約10分鐘就有得食,仲要係全部串燒一齊上晒,非常有效率!✅✅✅蒜蓉金菇花甲🐚$48除咗串燒之外,我哋都仲叫咗個蒜蓉金菇花甲,足足有15隻花甲咁多,花甲味道鮮甜,搬埋蒜蓉金菇簡直就係冇得輸嘅配搭,大家嚟到都可以考慮吓叫呢個!💓💓
串燒兄妹🍢

蒜蓉金菇花甲🐚$48
蒜蓉金菇花甲
蒜蓉金菇花甲
2023-06-18 46 views
今日去朋友土瓜灣嘅屋企,試左「串燒兄妹」嘅外賣串燒,相當之值得推介😙! 價格非常相宜,味道相當唔錯,食物製作速度亦很快,有心機嘅包裝袋令外賣食物返到屋企都仲熱辣辣😚絕對係加分位!今次試左$100 十串燒,牛肉、牛舌、雞皮、五花腩、多春魚、冬菇、雞中翼、豬頸肉同一本麻吉燒🙂五花腩片好香咬口又軟熟,日本麻吉燒亦有驚喜,入面嘅麻薯煙煙韌韌勁好咬口❤️!🤪 另外追加左一個小食蒜蓉金菇花甲$48,十分野味,蒜蓉味勁香,蒜蓉怪必吃😎💥 串燒兄妹 📍土瓜灣下鄉道38-54號華景大廈地下G2號舖美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#hkgirl #hongkongfoodies #香港美食 #相機食先 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#打卡好去處#土瓜灣美食推介#串

美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#hkgirl #hongkongfoodies #香港美食 #相機食先 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#打卡好去處#土瓜灣美食推介#串燒
2023-06-17 53 views
前幾日又去咗食串燒,今次去咗一間位於土瓜灣好抵食嘅街坊串燒小店。店舖座位唔多,串燒即叫即燒,$100有10串串燒,性價比超高!自選串燒$12/串,$55/5串,$100/10串,好抵食!而且選擇都唔少呀!我哋叫咗10串串燒,再加燒茄子、燒羊架同埋白桃冷泡茶。10串分別係牛肉、羊肉、雞中翼(2隻)、雞軟骨、雞腎、菠蘿、韭菜、日本麻吉燒、魷魚鬚串同埋大蝦。每款味道都好唔錯,調味唔會太重。推介雞翼,燒到皮脆肉嫩!麻吉燒係煙韌揸必叫!魚蛋包住年糕好好食!雞腎夠爽口!大蝦肉爽好抵食!菠蘿大塊多汁唔酸😋🥩香草燒羊架 $38羊架肉嫩多汁,無羶味,燒到啱啱好,好好食!推介👍🏻🍆燒原條茄子 $38食串燒必叫!夠多蒜!幾香幾惹味!🍑白桃冷泡茶 $10幾大杯,抵飲解渴!呢間串燒小店真係好抵食!而且食物質素幾好,去開附近不妨支持下!買外賣去海傍食都好唔錯😆

🥩香草燒羊架 $38
羊架肉嫩多汁,無羶味,燒到啱啱好,好好食!推介👍🏻

🍆燒原條茄子 $38
食串燒必叫!夠多蒜!幾香幾惹味!

🍑白桃冷泡茶 $10
幾大杯,抵飲解渴!

• 香草燒羊架
  • 麻吉燒
  • 雞中翼
  • 大蝦
  • 雞腎
  • 原條燒茄子
土瓜灣依個舊區真係急促成長緊,餐廳美食愈黎愈多,今日就去左一間位於土瓜灣下鄉道的抵食港式串燒店🍢串燒兄妹🍢🥰🥰。串燒店唔大間,得十個位左右,但企理舒服就,亦有好多人會買外賣拎走。食物方面,一百蚊就有十串自選串燒🍢,真係好抵,而且款式都唔少,今時今日真係去邊搵?🔸自選串燒🍢|$100 / 10串🍢 燒秋刀魚🍢 韭菜🍢 牛舌🍢 豬頸肉🍢 魷魚鬚🍢 雞腎🍢 八爪魚🍢 豬大腸🍢 羊肉🍢 翠肉瓜🔸 燒原條茄子|$38燒得好香! 無咩孜然粉味,口味比較港式👍🏼😼串燒可以選擇辣度:唔辣/小辣/ 中辣/大辣/魔鬼辣🌶️🌶️。朋友小聚/外賣好選擇,交通極方便,乘巴士或地鐵到土瓜灣站也可以,交通極方便。📍串燒兄妹 (華景大廈)土瓜灣下鄉道38-54號華景大廈地下G2號舖

🔸自選串燒🍢|$100 / 10串
🍢 豬大腸
🍢 羊肉
🍢 翠肉瓜

🔸 燒原條茄子|$38
燒得好香! 無咩孜然粉味,口味比較港式👍🏼😼

📍串燒兄妹 (華景大廈)
土瓜灣下鄉道38-54號華景大廈地下G2號舖
2023-06-10 33 views
久違的一個人晚餐,當然要外賣串燒回家😎位於土瓜灣的串燒兄妹非常抵吃,平時路過就見到門口寫住$100/10串,款式也多~今次我點了10串串燒之外,也加了我最愛的燒原條茄子🤤串燒即叫即燒,我選擇了牛肉、牛舌、多春魚、韭菜、雞翼、豆卜等,辣度方面就點了少辣😃每款肉類本身都有醃製過,雖然加了椒鹽同孜然粉,也不會使味道變得很單一🥰最欣賞的就是韭菜,好入味又多汁;牛肉好嫩,味道調得好好,好惹味😋我最期待的燒原條茄子也很出色,茄子的表面鋪滿了蒜蓉,燒到軟冧冧的茄子配上蒜蓉,真是絕配🫶🏻
久違的一個人晚餐,當然要外賣串燒回家😎

• 燒原條茄子
2023-06-09 27 views
經過土瓜灣串燒兄妹成日聞到啲串燒味好香,終於今日經開去咗食。入面啲嘢超抵食$100/10枝有肉有菜有海鮮揀🦑🍖肉要咗牛舌、雞軟骨、五花腩、豬頸肉,要咗少辣。調味啱啱好,五花腩好脆、雞軟骨好食。牛舌同豬頸肉唔靱。🐙海鮮叫咗秋刀魚、多春魚同魷魚鬚。魷魚鬚彈牙,秋刀魚好大條多肉抵食。多春魚皮脆。🥬蔬菜叫咗秋葵同菠蘿好甜同埋juicy。🧄加咗個蒜蓉金菇花甲$48,好香蒜蓉味,份量ok,花甲無沙。

🥬蔬菜叫咗秋葵同菠蘿好甜同埋juicy。

2023-06-08 16 views
今晚去左土瓜灣搵到間串燒小店,全部串燒即叫即燒,仲要全部都燒得好香,但又keep到水份食落好juicy 惹味。呢度仲要好抵食,有34款自選串燒,$12/一串,$55/五串,$100/十串,肉類、蔬菜類、丸/腸類、海鮮類都有得揀,性價比滿分。蒜蓉燒即開生蠔都只係$28隻,爆多蒜蓉入晒味嘅同時隻蠔又燒到岩岩好熟超級嫩又juicy。燒原條茄子$38一大條, 同樣係勁多蒜蓉食落超惹味。尖椒釀蝦滑$18串,紅綠尖椒加埋彈牙蝦滑唔錯。飲品方面,白桃冷泡茶$10就大大杯,食完串燒解膩一流。

飲品方面,白桃冷泡茶$10就大大杯,食完串燒解膩一流。
2023-06-07
2023-06-08 23 views
想食小食醫肚,經過這間土瓜灣串燒兄妹,外賣了串燒回家,回到家串燒仍微暖。串燒店價錢親民,自選串燒$100十串!!肉類、海鮮和蔬菜都任選,平均$10一串,價錢合理!撒上孜然粉辣椒粉,香口惹味,即叫即燒熱辣辣,等了大約10分鐘就有~串燒火喉控制適宜,不會燒得太乾太燶。喜歡吃他們的雞軟骨,叫了兩串。雞軟骨必食!!香脆可口~開瓶啤酒,一路食一路飲好享受~ 翠肉瓜都叫了兩串,厚切翠肉瓜很Juicy!!會滴汁~值得一試 日本麻吉燒麻薯好軟糯Q彈,食落煙煙韌韌。豬腩片食落有豬香味,油脂剛剛好。喜歡燒原條茄子,茄子鋪滿蒜蓉和辣椒粉,見到都流哂口水~十分惹味!食一疏疏茄子肉時連同蒜蓉辣椒一齊食,味道濃郁,正!!自選串燒$100/10串▫️翠肉瓜x2▫️菠蘿▫️雞肉▫️雞軟骨x2▫️日本麻吉燒▫️台灣原味腸▫️豬腩肉▫️豬頸肉▫️燒原條茄子$38

自選串燒$100/10串
▫️豬腩肉
▫️豬頸肉
▫️燒原條茄子$38
2023-06-07 24 views
二訪串燒兄妹上次介紹過串燒兄妹既串燒有幾抵食,今日心思思去咗土瓜灣嘅分店,一於再去食多次一如既往咁抵食,$100有10串,另外叫咗蒜蓉燒生蠔,同埋燒羊架,燒羊架上次冇試過,今次就一於試埋啦😂🤤今次仍然有叫到我最愛嘅豬大腸,牛舌,台灣香腸,燒雞翼等嘅串燒,豬大腸同埋牛舌都係魚之前咁好食,雞翼之前未叫過,今次試埋,一串有兩隻好抵食!燒羊架味道好濃,但又唔會太羶,好羊嘅朋友仔真係要試👍🏻👍🏻而且肉質鮮嫩,咬落去好淋!正!蒜蓉燒生蠔,依然係咁鮮味咁好食,再加埋蒜蓉嘅香味,真係冇得頂🤤🤤🤤土瓜灣分店其實都幾近地鐵站,行過去都係兩三分鐘,好近好方便,想試嘅朋友都可以留意吓呢間分店!🤤🤤😍
二訪串燒兄妹

2023-06-05