2016-09-19 1419 views
某個游完水的下午,終於第一次和家人試試新墟開了一段時間的粉麵店!期實幾個月前已想試,但見到門外貼的餐單,居然也供應着茶餐廳的西多,餐蛋麵等,個人對這種粉麵店有一種戒心,覺得不夠專注,售賣的食物應該也是一般吧!下午4時多,店內只有數名食客,店内裝潢一般,就是有不少半疏化坐位,比起通常只有圓枱的麵店舒適一點.下午茶時段,指定單點粉麵$27,送熱飲,相當便宜. 本想飲熱檸水,但店員推介熱菊花薑蜜,也點來一試菊花薑蜜熱度足夠,又香甜又夠薑,辣辣的很過癮!墨魚卷米線有4件金黄色的墨魚卷,內有墨魚粒,幾有咬口,魚湯底配上米線好夾呢$27 就吃到飽,實在難得

菊花薑蜜熱度足夠,又香甜又夠薑,辣辣的很過癮!

$27 就吃到飽,實在難得
Delivery
$27 (Tea)
2016-09-02 387 views
九龍城寨墨魚丸近日新開,得到同事高度表揚。餐廳應該主打係魚湯/ 魚丸/魚,午巿飯有蒸魚配飯,看似幾大份,$4x我專注食墨魚丸麵,叫墨墨享受,加$8轉魚麵。三款餸,墨汁墨魚丸,墨丸,墨魚頭。三款都彈牙,好味。其實前兩者無乜分別,墨丸頭就最鮮,最惹味 魚麵彈牙,但食足一完丸嘅感覺有啲滯。菜甫可以加。微辣,味道自然,值得試。可試完就無得試湯嘅味道,矛盾位。。。抵食 。第二日帶朋友立馬試,河粉靚嘢,唔會漲到唔想食。墨魚丸成功令唔平時唔食墨魚丸嘅朋友想一試再試。魚湯鮮甜。 $29咋!好抵!
九龍城寨墨魚丸近日新開,得到同事高度表揚。

我專注食墨魚丸麵,叫墨墨享受,加$8轉魚麵。
魚麵彈牙,但食足一完丸嘅感覺有啲滯。
抵食 。
2016-08-26
$30 (Lunch)
  • 墨魚頭
  • 墨丸河
2016-08-27 317 views
九龍城寨的魚湯味道 曾經香港有7成魚蛋都係九龍城寨出產。今次係屯門站旁 見到此店,就覺得必須一試。未知是否客人較多,上菜時間較慢。魚腐春券都係即炸,所以好香口。墨魚就更加彈牙。
2016-08-27
$44 (Lunch)
餐牌有好多選擇,早餐、午餐、下午茶同埋晚餐都勁多選擇,係巴黎倫敦紐約米蘭戲院睇完戲過去開餐,仲有9折添,而且,佢哋D食物價錢公道扺食,學生去食仲有8折,員工服務態度超nice,加上仲有擺定幾張櫈係門口比客人坐,識得為客人諗,超貼心,入到餐廳裡面之後,發現果到D位置超寬敞,衛生亦比其他茶餐廳乾淨好多,如果未去過嘅話,就要去試吓啦!包你一試難忘,「食過番尋味」‼️
2016-07-22 1160 views
每每到晚餐時段,不論什麼地段或食物質素,不論什麼食店食評,大多的食店也濟滿了人,可能是香港地人口太多或因經濟下滑,使有些有質素嘅食店因物價高漲租金高企而關門大吉,最終也只有些平平無奇的食店可以凸圍而出,繼續存活~然而出街食晚飯必動輒一、二百元,抵食的餐廳已經沒有了嗎?當然不是啦~ 剛巧今晚與太太看完電影,對面找了間也只剛開業的食店品嚐下魚湯之夜吧!店長非常體貼,食客可坐下等位要食好野也要等多少少時間了店內環境舒適,有六個卡位及四個四人櫈位,位置寬敞餐牌有早午晚餐,另外也有下午茶餐,選擇頗多最特別有煎魚套餐,一定很香口,之後,我們先點了兩個主食及魚湯浸蔬菜魚湯蠔仔肉碎泡飯($42) - 製作時間也不長約4分鐘,魚湯味剛好,喝了一定不嗆喉,配菜很足有菜蕊苗、白菜仔及芫茜,突然健康了很多,另外,泡飯份量超慷慨,我和太太也可每人吃上4大碗除了泡飯可口外,蠔仔及肉碎也難得地多,最少每食一口飯也有一隻蠔仔另外,泡飯也超多,也足足有四人份量。不過美中不足就係野味方面,就是少加了一點點大地魚粉及胡椒粉,如加了一定味道大大提升魚湯浸蕃薯苗 ($16)- 份量同價錢一定超值,味道剛好,全力推介! 魚湯四寶
店長非常體貼,食客可坐下等位
要食好野也要等多少少時間了
店內環境舒適,有六個卡位及四個四人櫈位,位置寬敞
餐牌有早午晚餐,另外也有下午茶餐,選擇頗多
魚湯蠔仔肉碎泡飯
另外,泡飯也超多,也足足有四人份量。

魚湯浸蕃薯苗
四寶米線
魚湯四寶米線($42)-魚湯味剛好,鮮味十足,四寶分別有魚丸、墨魚丸、魚腐、魚肉春卷,份量十足,米線吸收魚湯鮮美,腍粉質感,非常飽肚
墨魚丸超彈牙還有墨魚肉在內很足料,大家一定要試下,我還想多叫一碗靜食添
魚肉春卷也超彈牙,味道剛好
晚餐也只花了約$100元,真係勝價比高的一餐,如有當日戲票有另外九拆優惠,下次有機會也來試試其他美食

PS. 我們在點菜時,因太太有孕不能飲冬飲,店員也特意幫我們處理豆䊢至暖才給我們,這服務太讚了,超細心
謝謝!
2016-07-21
$42 (Dinner)
魚湯蠔仔肉碎泡飯
魚湯浸蕃薯苗
四寶米線
  • 魚湯蠔仔泡飲
2016-07-17 455 views
今天因為身體不是太舒服,想吃清淡一點 於是收工後與同事到附近找湯面吃,然後就比我地發現呢間新關既魚湯面店, 於是本住個試新野既心態 ,果然有驚喜 ,我同同事都表示可以再光顧。果真係絕對有下次架大家可以見到,其實都幾大碗,重點係我叫左佢地推介既墨魚蝦卷,又真係幾好食 有鮮味:)果日吾知點解好想食紫菜,好在既,有得額外加紫茶架  而D紫菜又幾爽 ,好岩我口味。個湯底都幾入味,如果我唔係唔舒服,我堅食得哂呢碗其實都真係好大碗,啲面好似食極都仲有﹣0﹣‘’我同事就已經食哂﹣0﹣((佢都幾大食))
今天因為身體不是太舒服,想吃清淡一點

於是收工後與同事到附近找湯面吃,
然後就比我地發現呢間新關既魚湯面店,

於是本住個試新野既心態
,果然有驚喜
,我同同事都表示可以再光顧。
果真係絕對有下次架
墨魚蝦卷鮮蝦雲吞紫菜幼面

有鮮味:)果日吾知點解好想食紫菜,好在既,有得額外加紫茶架

而D紫菜又幾爽
,好岩我口味。
個湯底都幾入味,如果我唔係唔舒服,我堅食得哂
呢碗其實都真係好大碗,啲面好似食極都仲有
﹣0﹣‘’
我同事就已經食哂﹣0﹣((佢都幾大食))
2016-06-22
$40 (Dinner)
墨魚蝦卷鮮蝦雲吞紫菜幼面
今日睇完戲, 見到戲院對面有間開張左唔係好耐既粉麵店剛好2點左右是下午茶時段價錢都算OK, 所以試下~見佢寫住最出名係墨魚類既食品我點左個墨魚卷米線($27) 下午茶+凍飲($3)墨魚卷米線, 個墨魚卷的確幾好味, 墨魚料都幾足, 都幾彈牙而且佢用腐皮包住,口感更加好~佢地個辣醬都唔錯, 幾香!不過個米線就好碎...而且我果碗有D好似硬硬地未煮熟咁.同埋個湯唔係好有味,我以為係好重魚味既湯呢兩樣野令我有少少失望啦~希望遲下再黎食會有改善啦!
今日睇完戲, 見到戲院對面有間開張左唔係好耐既粉麵店
剛好2點左右是下午茶時段
價錢都算OK, 所以試下~
見佢寫住最出名係墨魚類既食品
我點左個墨魚卷米線($27) 下午茶+凍飲($3)
墨魚卷米線, 個墨魚卷的確幾好味,
墨魚料都幾足, 都幾彈牙
而且佢用腐皮包住,
口感更加好~
佢地個辣醬都唔錯, 幾香!

不過個米線就好碎...
而且我果碗有D好似硬硬地未煮熟咁.
同埋個湯唔係好有味,
我以為係好重魚味既湯
呢兩樣野令我有少少失望啦~

希望遲下再黎食會有改善啦!

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-07-03 416 views
清清地既選擇, 不錯不錯魚腩米線, 魚腩都算好大舊&好新鮮! 餐牌只寫著泡飯, 冇show可以專米線, 我問姐姐係可以轉的.魚頭米線都是不錯👍🏼!炸魚皮就一般, 唔夠香脆! 齊齊飲=大大杯, 幾得意, 不過就貴左d, 要加$30. 整體覺得ok, 不過店舖的冷氣不夠!
清清地既選擇, 不錯不錯
魚頭米線都是不錯👍🏼!
炸魚皮就一般, 唔夠香脆!
齊齊飲=大大杯, 幾得意, 不過就貴左d, 要加$30.
整體覺得ok, 不過店舖的冷氣不夠!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
放假的一天到家附近嚐一碗「墨墨享受」($40)用上無味精鮮魚湯配料有真。墨魚丸真。墨汁墨魚丸墨魚頭墨丸大細剛好內裡真的有一粒粒墨魚肉並非坊間哪些「粉丸」墨魚頭是兩條墨魚鬚不會太硬又不會太淋剛剛好湯真的無味精,頗淡餐廳姐姐建議我加上微辣菜莆吊味可惜 我正正是生病了唯有清淡一點米線是粗身的如果 可以用上幼身米線口感會好一點好開心因為屯門終於有一間食 真。墨魚丸的餐廳了可能是新開業餐廳姐姐們運作有點混亂有漏單情況但她們都很有禮貌頗親切的呢
放假的一天
到家附近嚐一碗「墨墨享受」($40)
用上無味精鮮魚湯
配料有
真。墨魚丸
真。墨汁墨魚丸
墨魚頭

墨丸大細剛好
內裡真的有一粒粒墨魚肉
並非坊間哪些「粉丸」

墨魚頭是兩條墨魚鬚

口感會好一點

好開心
因為
屯門終於有一間
食 真。墨魚丸的餐廳了

可能是新開業
餐廳姐姐們運作有點混亂
有漏單情況
但她們都很有禮貌頗親切的呢
墨墨享受+米線
2016-06-29
$42 (Lunch)
墨墨享受+米線
  • 墨魚丸