2017.07.22 😊【香港•屯門】爽爽聲 彈彈下 魚魚魚魚料理哈哈 又來到新界西尋找美食一直至剛剛打上餐廳名才發現 小店的名字相當之特別🤔"鱻"魚湯料理 小妹不會發音 就叫魚魚魚魚湯料理啦原來"鱻"是發音"鮮"😱想必已經帶出了整間餐廳的主題吧墨墨享受 $42Um...看到這個名字 好自然就會想到M字頭的快餐店其實小妹是看到blogger介紹全黑色的魚麵而來😋可是當日雖然只是下午兩時許已經賣完了不過可以來碗"默默享受"亦不錯顧名思義 主打就是墨魚🦑有墨魚丸王 墨汁墨魚丸王 花枝丸 各2粒但最愛還是墨汁墨魚丸 不只是外表吸引除左爽口彈牙得很出奇 而且亦帶著濃濃的墨香🍜另外的墨魚丸王亦很Q彈惟花枝丸質地較實 完全比下去當然不少得一提 雖然錯失了墨汁魚麵還有彈彈下的白色魚麵配上用魚熬制而成的湯頭 相當鮮甜整體十分配合九龍城寨墨魚丸專家鱻魚湯料理 💌屯門河傍街140號地鋪Mon-Sun: 0630-2300
2017.07.22 😊

Type of Meal
Tea
墨墨享受
2017-08-09 85 views
星期2今日病假去見工,希望盡快可以離開依家公司,因為真係無咩前途,,有時人生穴2係要有衝擊先得去完見工之後,屋企打黎話唔煮飯,叫我買外賣,連阿媽都當我係工人,唉叫外賣最方便都係D魚蛋粉,方便同質素穩定D去左屯門新墟依間餐廳買外賣,黎到叫完野食之後,等左10分鐘就走得媽咪食個魚蛋粉,由於個湯同麵係分開,所以無索乾曬水個魚湯仲好夠味,個麵好有口感,食落唔錯魚蛋幾好食,幾彈牙我就食左個魚蛋墨魚麵,墨魚麵好有質感,咬落都幾厚,幾有份量魚蛋同媽味果個一樣好食,水準有保證依間既魚湯真係好有心機,食得出唔係味精湯,值得一讚

叫外賣最方便都係D魚蛋粉,方便同質素穩定D

媽咪食個魚蛋粉,由於個湯同麵係分開,所以無索乾曬水

個魚湯仲好夠味,個麵好有口感,食落唔錯

魚蛋幾好食,幾彈牙

我就食左個魚蛋墨魚麵,墨魚麵好有質感,咬落都幾厚,幾有份量

魚蛋同媽味果個一樣好食,水準有保證

依間既魚湯真係好有心機,食得出唔係味精湯,值得一讚
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2017-08-07 56 views
上星期過左一個超級黑仔星期5,話說原本可以準時收工,點知比老闆發現做錯野,臨收工先訓話,超麻煩一講就講到8點,原本既約會就泡湯啦返到屋企果頭都差唔多9點半,唯有一舍人食埋飯返屋企啦去左食魚湯米線依度聽聞出名食魚湯米線,不過見隔離都食墨魚麵,個樣又幾靚,今次就試下啦d麵黑色左d,不過真身係黑紫色,幾特別墨魚麵幾彈牙,好爽口,配埋個魚湯真係好好味個魚湯係真係每日煲出黎,係真係用魚練制,唔係落味精嫁墨魚丸同d麵都係一樣彈牙,咬落爽口而且幾大碗下,食完夠曬飽

一講就講到8點,原本既約會就泡湯啦

返到屋企果頭都差唔多9點半,唯有一舍人食埋飯返屋企啦

去左食魚湯米線

d麵黑色左d,不過真身係黑紫色,幾特別

墨魚麵幾彈牙,好爽口,配埋個魚湯真係好好味

個魚湯係真係每日煲出黎,係真係用魚練制,唔係落味精嫁

墨魚丸同d麵都係一樣彈牙,咬落爽口
而且幾大碗下,食完夠曬飽
2017-08-04 41 views
放假約左朋友去睇戲,朋友住係屯門,所以我地去左屯門去左屯門新墟睇戲,睇完之後就去左對面間餐廳食野食左個墨魚丸魚湯米粉,呢碗野叫招財進寶,包括有墨汁墨丸、魚蛋、紫菜、魚春卷同埋魚腐 非常豐富, 魚湯鮮味用料夠純樸 無味精, 米粉比較粗身 微微鬈曲 適中輕微偏硬 正正係我喜歡嘅口感特別推薦魚腐,好似大魚蛋咁嘅形狀炸完外層係香口嘅,魚肉比一般魚腐結實,有少少似手打魚膠嘅感覺令人回味, 另外菜脯都係粉麵必加嘅配料另外朋食左個魚蛋墨魚麵,麵魚麵好彈牙,好似成條魚蛋咁牛丸同魚強都係好爽口好彈牙,好好食 通常屯門人睇完戲會過睇晚餐 宵夜聚腳點
放假約左朋友去睇戲,朋友住係屯門,所以我地去左屯門

去左屯門新墟睇戲,睇完之後就去左對面間餐廳食野

特別推薦魚腐,好似大魚蛋咁嘅形狀
令人回味, 另外菜脯都係粉麵必加嘅配料

另外朋食左個魚蛋墨魚麵,麵魚麵好彈牙,好似成條魚蛋咁

牛丸同魚強都係好爽口好彈牙,好好食

通常屯門人睇完戲會過睇晚餐 宵夜聚腳點
2017-08-02 47 views
星期一難得放假,同朋友去左篤波,好多年無試過同依個朋友去篤波朋友住係屯門,同我都有小小距離,不過佢果頭消費平D,所以多數我入去搵佢去到篤左2個鐘頭波,之後開始搵野食啦天氣好熱,不過去有冷氣既餐廳野食野就唔怕,最好食碗湯粉 墨魚蝦卷好好食, 魚湯米線好煙靭,咁大碗先$28,抵食又好食另外  湯頭確實以鮮魚熬煮而成,我飲到其鮮味,味道算係濃郁,應該係慢火煲成,可能落左好多魚熬湯,所以好夠味河粉厚度比我預期中透薄,夾起來滑溜溜的,但入口亦都好爽。我聽到唔少食客都吃米粉與墨汁麵,他們都說這兩款粉麵很不錯,不過河粉依然值得一試魚皮餃幾飽滿,內餡夠多,餃皮厚了些,肉餡幾夠肉汁,味微微鹹香。價錢夠平,份量夠多,值得再去

去到篤左2個鐘頭波,之後開始搵野食啦

天氣好熱,不過去有冷氣既餐廳野食野就唔怕,最好食碗湯粉

價錢夠平,份量夠多,值得再去
2017-07-31 21 views
星期1公司無咁多野做,可以早D離開公司,可以話係開心事,放工抖下氣人都精神好多今晚自己一個人,無特別約朋友,都幾FREE左完屯門市中心行一陣街,再係公園打左陣機,就去食飯啦去左間茶記,專係食魚湯麵既,好似幾正咁,夜晚都幾多人,要同人一齊坐食左個4寶魚湯麵,炸春卷幾好味,好事身,食完唔會好油膩而且估唔到處40左右咁大份量,有咁多件入面D材料唔會燧其他冰鮮既感覺,可能即叫即真係好食D掛另外個麵好彈牙,幾大碗下,食完真係飽飽地再認真D飲個魚湯,估唔到幾有味,而且飲得出無味精,因為食完唔會口乾下次無野做都會再黎食飯

今晚自己一個人,無特別約朋友,都幾FREE

左完屯門市中心行一陣街,再係公園打左陣機,就去食飯啦

食左個4寶魚湯麵,炸春卷幾好味,好事身,食完唔會好油膩

而且估唔到處40左右咁大份量,有咁多件

入面D材料唔會燧其他冰鮮既感覺,可能即叫即真係好食D掛

另外個麵好彈牙,幾大碗下,食完真係飽飽地

下次無野做都會再黎食飯
2017-07-27 42 views
先2日放假,上午有D野做,攪完之後都差唔多3點,就去左附近搵野食屯門餐廳雖然多,不過多數都係粥粉麵,質素都幾參差,有時會食到D貴得黎又唔飽,有時有D平得黎又好食,好在今次食到既係後者3點幾黎到,可能撞岩下午茶,好多人食,好在一個人黎,攝到入去落左單要等一陣先有野食,因為粉麵佢係落單先煮,要時間三文冶就黎左先,個包面烘得好脆,炒蛋好滑溜,幾大份下,食完都飽飽地最難得係唔會好多油,好乾身,幾抵食之後食左個魚蛋河,魚蛋幾爽口,入面無根位,可以慢慢咬都得河粉好有質感,唔會好似其他地方咁浸到林曬,幾好食最緊要係個魚湯,隔離枱D人都話好飲,真係好夠魚味下次再黎依頭都會再食

落左單要等一陣先有野食,因為粉麵佢係落單先煮,要時間

最難得係唔會好多油,好乾身,幾抵食

之後食左個魚蛋河,魚蛋幾爽口,入面無根位,可以慢慢咬都得

河粉好有質感,唔會好似其他地方咁浸到林曬,幾好食

最緊要係個魚湯,隔離枱D人都話好飲,真係好夠魚味

下次再黎依頭都會再食
2017-07-26 48 views
今日入左屯門UA睇戲,睇完戲搵緊野醫肚就睇到呢間d墨魚餅好似幾吸引就行左過黎食。入座時間大概7:30pm, 店內都坐左八成滿,侍應招呼我地兩女仔坐一邊卡位,夜晚諗住有米落肚就叫左個鮮魚湯滾蠔仔肉碎泡飯,阿妹叫左鮮魚湯什菌魚腐泡飯,再叫多個招牌卷出好味。蠔仔泡飯黎到都嚇親,d蠔唔應該叫蠔仔,要叫蠔粒,隻隻都有手指公咁大粒,我平時食果d係蠔仔,所以覺得大粒到有d腥。阿妹果碗d魚腐幾特別,同出面食果d好唔同。卷出好味有六條,每款兩條。最好食係墨魚卷,其他兩款都唔錯,再跟埋個紫菜湯,紫菜無沙,湯尚可侍應主動斟水,親切有禮。落力推介下次可以試另一招牌蟹籽墨魚燒同魚湯蕃薯苗,有機會都會黎試下。埋單$129已經食到好飽,價錢唔貴
卷出好味
2017-07-22 46 views
最迎放假食到卡比獸咁 今日想食返清淡啲同阿媽落去買完菜之後,就去左附近一間茶餐廳食野黎到都幾多人下,等左一陣先有位,可能撞岩下午茶時間入面地方唔算好大,但坐落都舒服,坐低無幾耐就叫野食,侍應好好記性,無漏單落單10分鐘左右就有野食,即叫即做黎講算係快手呢到嘅墨魚丸好鮮甜 真係同出面舖個啲唔同黑色丸係加咗墨汁嘅墨魚丸 墨魚味特別重墨汁魚麵好彈牙 值得加錢試個湯底係鮮魚湯 冇味精 飲埋都得鐘意墨魚丸嘅朋友一定要試下
最迎放假食到卡比獸咁 今日想食返清淡啲

同阿媽落去買完菜之後,就去左附近一間茶餐廳食野

黎到都幾多人下,等左一陣先有位,可能撞岩下午茶時間

落單10分鐘左右就有野食,即叫即做黎講算係快手

呢到嘅墨魚丸好鮮甜 真係同出面舖個啲唔同

黑色丸係加咗墨汁嘅墨魚丸 墨魚味特別重

墨汁魚麵好彈牙 值得加錢試

個湯底係鮮魚湯 冇味精 飲埋都得

鐘意墨魚丸嘅朋友一定要試下

2017-07-17 93 views
星期六原本約左朋友去街,不過朋友臨時唔得閒,變左我全日都好FREE,無乜野做,就自己落左街行下啦有時自己一個人,唔駛同就朋友,自由好多一個人去左睇戲,雖然有D無聊,不過當係一種體驗之後去左附近餐廳食野,搵間近既唔駛太麻煩去左依間魚湯米線黎左食左個簡單套餐,開頭真係諗住應該會好普通,不過估唔到算係豐富食左個墨魚丸湯米線套餐,墨鱼丸好弹牙,而且個湯雖然完全不含味精,但係味道依然濃郁而且幾大碗,份量一定足夠一個正常人另外有個煎壤三寶,好似最多人叫係依樣最中最值得一讚一定係春卷,煎得好脆但又唔油另外飲品叫左凍檸茶,茶膽好香所以茶味好夠,唔叫小甜都唔太甜,幾細心

有時自己一個人,唔駛同就朋友,自由好多

一個人去左睇戲,雖然有D無聊,不過當係一種體驗

之後去左附近餐廳食野,搵間近既唔駛太麻煩

去左依間魚湯米線

而且幾大碗,份量一定足夠一個正常人

另外有個煎壤三寶,好似最多人叫係依樣

最中最值得一讚一定係春卷,煎得好脆但又唔油

2017-07-14 116 views
星期5公司有要事要外出,要到屯門的貨倉驗收一埋貨物,大熱天時外出真的相當吃力外面30多度,差點暈到,而貨倉又唔有1冷氣,真的很辛苦工作完後,老闆見工作辛苦,特准我放假半天不過沒有朋友陪伴,又不知去那兒,就在屯門亂逛吧但首先要吃個飯來到這家在屯門新墟的茶餐廳,簡單吃一個下午茶吧炸蝦丸,一般餐廳會炸得很油,不過這兒的味道剛剛好,不會太油膩而且一碟的份量也是很大,點上醬汁吃入口一流,一個人吃已經有點飽了另外十分喜歡這個墨魚丸米線,墨魚丸相當彈牙,口感不錯米線是魚湯米線魚湯相當鮮甜,米線吸引了味道,入口爽滑而且一碗的份量也是較其他同類型餐廳的多,下午茶只是吃這2款已足夠的飽

外面30多度,差點暈到,而貨倉又唔有1冷氣,真的很辛苦
工作完後,老闆見工作辛苦,特准我放假半天

不過沒有朋友陪伴,又不知去那兒,就在屯門亂逛吧

但首先要吃個飯

來到這家在屯門新墟的茶餐廳,簡單吃一個下午茶吧

另外十分喜歡這個墨魚丸米線,墨魚丸相當彈牙,口感不錯

米線是魚湯米線魚湯相當鮮甜,米線吸引了味道,入口爽滑

2017-07-11 95 views
放工原本約左朋友食飯,不過朋友突然要OT黎唔到,所以唯有乖乖地返屋企等食飯不過返到去先知原來無飯食,所以唯有一個人落街食飯去左新墟果頭望下睇下有咩好野食,唔想食麥當勞,所以去左附近一間魚湯米線餐廳入到去都幾多人下,好在我得一個人,好快搵到位首先食左個星級西多士,超厚版既西多士好豐富,好邪惡落左好多鍊奶同牛油,必起上黎真係好過引呀西多士好香,小小脆,入面好軟滑雖然落勁多牛油會好油膩,但一次半次無所謂啦炸蠔半打細細隻好得意,不過食既時候要好小心,因為好熱好多蠔汁蠍味好新鮮,外皮又脆但又唔會好似天婦羅咁厚身2啖可以食曬一隻,味道唔錯夏日特飲係椰汁冰涼粉,涼粉好爽口,同椰汁味好夾而且好大杯,我最後都飲唔曬價錢唔算貴,晚餐黎講算好抵,最緊要好食

不過返到去先知原來無飯食,所以唯有一個人落街食飯

入到去都幾多人下,好在我得一個人,好快搵到位

首先食左個星級西多士,超厚版既西多士好豐富,好邪惡

落左好多鍊奶同牛油,必起上黎真係好過引呀

西多士好香,小小脆,入面好軟滑

雖然落勁多牛油會好油膩,但一次半次無所謂啦

蠍味好新鮮,外皮又脆但又唔會好似天婦羅咁厚身

2啖可以食曬一隻,味道唔錯

夏日特飲係椰汁冰涼粉,涼粉好爽口,同椰汁味好夾

而且好大杯,我最後都飲唔曬

價錢唔算貴,晚餐黎講算好抵,最緊要好食
1K
2017-07-11 469 views
數到屯門名物,其實都唔少得巴倫紐戲院,直頭係我個人童年回憶。週日先喺度睇睇蜘蛛俠,大佬呀,60蚊想點。睇完戲又係時候醫肚,近近地過對面馬路試左呢間喺屯門嘅「九龍城寨」,開左好耐冇幫襯過。晚飯時間已經好多人,一般茶記格局,店面較窄,坐位唔多,有少少逼狹,咁啱有位即坐,遲一步已經要等位。可惜頭頂冷氣機間歇滴水…呢度主打鮮魚湯底,強調用純天然歐州銀鱈魚骨熬制,配合粉麵飯菜,另有蒸魚套餐、泡飯、佬飯、撈麵等,選擇豐富,價錢較同區粉麵貴啲,但個人認為可以接受。鮮魚湯滾咸蛋肉片泡飯 $44 (凍飲+$5)見到湯飯再加咸蛋呢個配搭,諗都唔洗諗。因為個人偏好咸蛋,所以評語或許唔太公正 (笑)賣相都幾吸引啦,肉片、咸蛋份量都唔少,仲加左幾條白菜仔,喂白菜仔又係我至愛,冇辦法唔讚好了。湯底呈淡黃色,魚鮮味突出,飯軟熟但唔會浸到爛溶溶。肉片薄身唔會太乾柴,合格咸蛋香而少咸,當堂覺得自己好好彩,因為喺街食到靚啱咸蛋唔容易。極速扒哂一碗飯,只係湯略少,幸好事後都冇覺得口渴,可見味精感唔強。鮮魚湯四寶河粉 $42鮮魚湯四寶配魚肉春卷、墨汁墨魚丸王、魚腐、魚蛋、紫菜,四寶各兩粒,份量頗多。可彈性選配河粉、米粉、米線

鮮魚湯滾咸蛋肉片泡飯 $44 (凍飲+$5)

鮮魚湯四寶河粉 $42
鮮魚湯四寶配魚肉春卷、墨汁墨魚丸王、魚腐、魚蛋、紫菜,四寶各兩粒,份量頗多。可彈性選配河粉、米粉、米線、粗/幼麵
比起泡飯,四寶嘅湯底較為清淡鮮甜,而且紫菜味都幾嗆,食落爽口

關於魚肉春卷嘅評語唔係太好,但個人認為可以接受,表面輕輕炸過,微脆,雖然魚肉味確係欠奉。
魚腐中釀有魚肉,好似麵根咁大大粒。墨汁墨魚丸帶少量墨魚粒,口感都彈牙,但未至於話好特別。
魚蛋用上潮州式白魚蛋,普通貨色。
鮮魚湯四寶河粉

魚腐

魚腐

魚肉春卷

墨汁墨魚丸王

值得一讚係每枱都有辣菜甫,配粉麵一流,表示狂加

辣菜甫

炸雞中翼 $30/5隻
雞翼生炸,熱辣辣炸起,香口入味唔會好油膩

香炸雞中翼

作為咸蛋、雞翼控,是日就好滿意呢個晚餐。

本來仲想點埋懷舊大蝦多士($32),但店員話冇哂…anyway不要緊,我會為左湯飯回訪,到時希望食到。
凍檸茶

餐牌:

2017-07-09
$60 (Dinner)
辣菜甫
2017-07-05 42 views
早幾日入左包門行V-CITY,如果唔係陪阿媽都唔會去,無咩野行,大陸人多反而下面既超市就好多野買,我買左個蜜瓜食之後我地行多一陣,就去食野V-CITY入面既餐廳好貴,所以我地行左去新墟果面食野,會平好多行到去戲院附近,見到依間專食魚沙米線既餐廳好似幾吸引,就去試下去到其他野都未睇,就叫左個奶油豬食,奶油豬好脆好多牛油,好正而且佢烘得岩岩好,入口仲熱邙邙,D牛油仲流緊嫁之後食左個墨魚湯米線,墨灸丸好彈牙好爽口,口感一流魚湯好夠味,真係用魚煲,唔係味精湯米線都好爽口,好好味另外飲左個雜果賓治,溝左7喜有汽好好飲,而且好大杯,飲完都飽曬
反而下面既超市就好多野買,我買左個蜜瓜食
之後我地行多一陣,就去食野

而且佢烘得岩岩好,入口仲熱邙邙,D牛油仲流緊嫁

之後食左個墨魚湯米線,墨灸丸好彈牙好爽口,口感一流
魚湯好夠味,真係用魚煲,唔係味精湯

米線都好爽口,好好味

2017-06-30 51 views
星期三晩約左朋友喺巴倫紐睇戲,未入場前去左戲院對面間九龍城寨醫下肚。一入到去差唔多坐滿人,好彩卡位啱啱有客人埋單,二話不說就坐低叫野食。我要左個"墨墨享受",即係有墨魚丸丶墨汁墨丸同墨魚咀,再配佢地個招牌魚湯魚麵,唯獨是墨魚咀賣哂,所以轉左做花枝丸。佢地嘅墨丸咬落彈牙爽口,再配上自家製嘅辣椒油,非常惹味。奶白嘅魚湯好鮮甜,濃而不鹹,彈下彈下嘅魚麵浸喺魚湯入面,兩樣加埋變得相得益彰。由於辣椒油好辣,所以叫左杯"椰汁涼粉冰"解辣,杯野飲唔太甜,飲完再食埋D涼粉立即暑氣全消。未夠飽於是乎叫左個"香炸吉列蠔",六隻熱辣辣嘅吉列蠔用個炸食物嘅籬來裝住上枱,即炸即上,真夠"蠔"氣。細細隻嘅蠔肉咬落鮮嫩,蠔汁甘香,不過外面層炸粉包得厚左,食落有少少硬,唔夠脆口。食完再睇下隻錶,齣戲仲有幾分鐘就開場,跟住埋單走人,下次再黎過!