2019-04-05 876 views
聽朋友講佐敦有間麻辣火鍋有個黃金廁所🚽🚾,所以就為左呢個黃金廁所去見識一下😂😂未講廁所前🚽緊係先講野食😂我們一行6個人點左一個藥膳清湯鍋🥘同埋重慶麻辣鍋🌶,朋友唔算食得太辣,所以點左小辣,小辣唔算太辣,建議至少點中辣試試🌶炸豬大腸🐷炸豬大腸一上台已經聞到香味😽,大腸炸得好香脆,非常香口,絕對要試。鵝肝潤腸蝦丸🦆🦐第一次聽呢款丸,個人好中意食潤腸,但潤腸味有點太出,唔太感覺到鵝肝的味🤔,不過潤腸丸第一次食個感覺幾新鮮,都可以一試💁🏻‍♀️。原條鮮滑桂花魚🐠原條桂花魚片,整條魚骨唔太多,淡淡肉,上菜時再配上孔雀器皿,一定要上機食先😂😂講完食就緊係要講下我地黎嘅目的,登登登登📣📣,就係黃金廁所🚽,確實真係好有滿城盡帶黃金甲嘅感覺⚱️,確實係呢間小店嘅checkpoint💁🏻‍♀️二家姐麻辣火鍋位置係佐敦📍,但其實實際位置比較近柯士甸,要去二家姐嘅朋友建議係柯士甸行過去

炸豬大腸🐷

鵝肝潤腸蝦丸🦆🦐

原條鮮滑桂花魚🐠

2019-03-31 348 views
一睇個subject就知道我係為素腰花而黎既❤❤其實都唔係第一次黎,因為佢係好食到我會再次幫襯! 朋友亦都係嗜辣之人,所以湯底選擇左辣,另外再加個藥材白湯。始終有部份食材係落白湯會比較合適。白湯一到可以先品嚐一下未落任何材料既味道,喜歡飲藥材湯既朋友會鍾意。除左素腰花,另外必定會點既就係炸淮山,寬粉同陳皮魚旦。新鮮炸好既淮山再加上少許椒鹽,可口得黎又帶點健康嘅感覺! 相信陳皮魚旦係好多香港人既回憶,不須多講。而寛粉係好似闊左既紅薯粉,煙煙韌韌,而且因為面積闊左,所以索湯既效果亦非常之好
2019-03-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 蟶子皇
  • 紅薯粉
  • 豬黃喉
2019-03-29 212 views
這一家是我食過的火鍋🍲最真材實料的一家!兩人去食叫左個黃酒雞湯底!叫左D手打丸牛肉每樣都好足料!個湯打過邊爐後味道更濃醇!好好味!不過價錢真的有點貴!地方不好找!找的時候仲意為自己行錯路!服務也好細心!整體來說都值得一試!
這一家是我食過的火鍋🍲最真材實料的一家!
兩人去食叫左個黃酒雞湯底!
叫左D手打丸
牛肉
每樣都好足料!
個湯打過邊爐後味道更濃醇!
好好味!
不過價錢真的有點貴!
地方不好找!找的時候仲意為自己行錯路!
服務也好細心!
整體來說都值得一試!
2019-03-29 184 views
朋友推薦呢間店好多次,今晚終於來朝聖,不過佢位置真係好攝腳,本來想自己係地鐵站行過去,但睇完地圖都係放棄請老公係佐敦車埋我過去。佢個麻辣湯底幾香,亦唔會愈煲愈苦,我點中辣,覺得一般辣,嗜辣者建議點大辣(作為指標我譚仔點3小辣)點左本地手切肥牛,比牛頸脊貴,但頗為失望,本地牛一向味濃,但呢度冇乜牛味,寧願叫牛頸脊鴨血非常好食,好滑,墨魚滑力推,係我食過最好的墨魚滑,脆骨腩冇泥味。粉腸唔夠粉亦唔夠香,薯粉係粗厚果種,好吸味但我個人唔喜歡呢種口感整體而言,平均每人$400都叫唔錯
整體而言,平均每人$400都叫唔錯

2019-03-27 206 views
三五知己聚餐,咁岩大家都想打邊爐,有朋友推薦呢間二家姐就聽佢拍板。入到去發現佢係一間以中式為裝修主調既店鋪,由長口豉油壺到廁所既木門,都好有心思,呢度就特登唔擺相,等大家去探究下😋講番食物,我地本身唔係太食得辣但又想過下癮,於是就嗌左小辣配藥膳清湯湯底。可能因為主打食辣關係,藥膳湯底逼左係中間個圓圈度,略嫌有點細!不過辣湯底就愈食愈惹味,食到大家面紅紅!不過講到食材,二家姐既質素係冇得輸既,食得出用料新鮮,好似呢個安格斯牛頸脊,牛肉味幾濃,亦富有口感,食下食下就唔覺意食晒!另外要推介呢個鵝紅,香港唔係周圍有得食,佢勝在爽口得黎又唔膻,值得推薦!除左肉食,呢度亦唔會忽略既蔬菜類既質素,岩晒打邊爐中意食菜既我!首推呢個椒鹽准山,准山本身夠粉,配埋椒鹽成件事好夾!最後大家食飽飽記得要參觀下個廁所,因為真係可以用金碧輝煌黎形容😂😂

安格斯牛頸脊

No.1  鵝紅

首推呢個椒鹽准山,准山本身夠粉,配埋椒鹽成件事好夾!

椒鹽鮮准山

安格斯牛頸脊
No.1  鵝紅
椒鹽鮮准山
  • No.1鵝紅
2019-03-27 94 views
又同女友揾麻辣火煱食,上網摷到呢間試下。 環境ok, 實而不華果種,店員都幾勤力,望下餐牌啲價錢亦都合理,剌身就例外(貴咗啲)先叫咗大辣嘅麻辣湯底,幾正,唔係死辣或太鹹。生料如下:手切牛: 厚度適中,有牛味,有水準羊肉: 同手切牛評語一樣鵝腸: 新鲜嘅又唔太肥,非常好食湯包: 首次食。 配埋湯底係幾好食龍躉皮: 咁食又係第一次,滑鵝红: 推介, 原來好食過鴨血墨魚滑包住瀨屎蝦(正式名唔記得), 外面墨魚滑夾口彈牙,入面瀬尿蝦腥嘅整體都幾好呀,果日都見好多似街坊定熟客啲人嚟食,我都回再嚟。

先叫咗大辣嘅麻辣湯底,幾正,唔係死辣或太鹹。

生料如下:

手切牛: 厚度適中,有牛味,有水準

羊肉: 同手切牛評語一樣

鵝腸: 新鲜嘅又唔太肥,非常好食

湯包: 首次食。 配埋湯底係幾好食

龍躉皮: 咁食又係第一次,滑

鵝红: 推介, 原來好食過鴨血

龍皮
鵝红
湯包
2019-03-17
$500 (Dinner)
龍皮
鵝红
湯包
2019-03-21 112 views
香港人就係甘,凍又打邊爐,熱又打邊爐突然想食麻辣火鍋,上網搵一搵,再睇埋 Openrice 評價,就決定黎二家姐到食黎到有兩間店打對面,都係二家姐黎點左小辣麻辣火鍋,中間係吾辣既雖然外圍就紅卜卜甘,但小辣辣既程度10分只有 2-3 分... 嗜辣朋友建議中辣起跳另外火鍋標榜無添加、吾口渴食完之後覺得二家姐既火鍋對比坊間其他火鍋,食完又真係冇甘口渴是晚點左吾少名菜,係店員推介既店員既服務態度認真好,逐樣逐樣同你介紹我地話想食牛,每種牛都介紹肉質點阿,口感點阿.....重推介左蟶子同鵝血,上台時重教埋你點淥呢種好客熱情,讚蟶子新鮮,爽滑彈牙牛肉雪花分佈得靚,食落口淋 D 重牛香味食物質素 Good 最喜歡下面既釀油炸鬼可以即食,亦可以淥湯我就中意浸下湯,油炸鬼索曬麻辣湯既味道,正必點必點,我同朋友都好中意埋單就大概800 左右啦,同上次食既老碼頭都係甘上下價位你當然可以覺得貴,食個牛x 點個麻辣湯先200幾 (曾經有朋友真係甘樣講過...)拿,先吾講個湯係兩樣野黎... 單係甘既服務甘既食物質素,重要無添加湯底呢 D 你想係牛x食到就難了...
香港人就係甘,凍又打邊爐,熱又打邊爐

黎到有兩間店打對面,都係二家姐黎

點左小辣麻辣火鍋,中間係吾辣既

另外火鍋標榜無添加、吾口渴

是晚點左吾少名菜,係店員推介既
店員既服務態度認真好,逐樣逐樣同你介紹
我地話想食牛,每種牛都介紹肉質點阿,口感點阿.....
重推介左蟶子同鵝血,上台時重教埋你點淥
呢種好客熱情,讚

蟶子新鮮,爽滑彈牙
牛肉雪花分佈得靚,食落口淋 D 重牛香味
食物質素 Good

最喜歡下面既釀油炸鬼
可以即食,亦可以淥湯
我就中意浸下湯,油炸鬼索曬麻辣湯既味道,正

必點必點,我同朋友都好中意

埋單就大概800 左右啦,同上次食既老碼頭都係甘上下價位
呢 D 你想係牛x食到就難了...
2019-02-25 496 views
尋日同媽咪去到佐敦搵唔到嘢食就上網搵吓啦發覺原來柯士甸嗰邊有間麻辣火鍋都好似幾多日食仲有兩間分店一入到去二家姐勁搞笑即刻見到郭兆鴻 好耐冇見過明星 哈哈講返啲嘢食先我哋就叫咗麻辣鴛鴦鍋118一邊吃麻辣鍋另外一邊就係藥材清湯麻辣鍋都夠辣有喺大陸食嘅感覺因為去到嘅時候已經係夜晚差唔多10點所以就唔叫太多嘢食啦叫咗個脆肉鯇腩 78豬紅 38四川豆皮 28豬紅嘅份量超級多黎到嚇親反而比較驚喜嘅係脆肉鯇腩真係每一舊都好脆雖然食魚嘅味道唔係好重但係真係好脆同埋嗦晒啲辣味另外豬紅$38超級大份大份到你唔相信我哋兩個人係食唔晒下次都可以叫鴨血試下應該會更入味豆皮既話就正正常常但就唔太嗦到味不過呢佢哋呢個環境都幾好朋友聚會地方都可以選擇
尋日同媽咪去到佐敦搵唔到嘢食

但就唔太嗦到味

不過呢佢哋呢個環境都幾好
朋友聚會地方都可以選擇
2019-02-02 503 views
今日朋友帶左我黎佐敦打邊爐我一見到麻辣鍋即刻有啲驚因為我完全唔食得辣好彩原來都有唔辣既叫咗個幾特別既黃酒雞煲入面有d紅棗有小小感覺好似藥材味不過最令我驚奇既係居然有西班牙黑毛豬自問見識少 無乜係火鍋店食過🤪打邊爐最緊要係一定係我最愛既響鈴佢依個好似即叫即製唔似其他個d超大舊依個正常size可以成舊擺哂落口最尾最叫多個龍口粉絲粉絲吸哂成煲湯既味再夾埋幾粒特別既韮菜餃點解特別係因為細細粒不過超多料😂 值得注意一下🤤
今日朋友帶左我黎佐敦打邊爐
再夾埋幾粒特別既韮菜餃
點解特別係因為細細粒不過超多料😂
值得注意一下🤤
2019-01-30 379 views
今次朋友介紹第一次去因為我朋友不食辣所以我們選了黃酒雞湯底材料好足!是雞的分量小了一點!不過打完邊爐的紅棗好甜好好味!湯也好好飲!我們叫了湯之後會上一合調味醬的盤來給你自己調醬汁麻醬一定要加真的好好味!聖子,黑毛豬,牛肉(辣),手打蝦滑,墨魚滑,手打原條賴尿蝦滑 所有的手打滑都是真材實料!我覺得最好味是蝦滑,他是蝦加墨魚打成!總結:味道-好好環境-有d迫夾價錢-有d小貴!但值得!在出面同類型的店沒他好的食物質素!所以都值得!服務-好地點比較難找!
今次朋友介紹第一次去
因為我朋友不食辣所以我們選了黃酒雞湯底
材料好足!
是雞的分量小了一點!
不過打完邊爐的紅棗好甜好好味!湯也好好飲!

我們叫了湯之後會上一合調味醬的盤來給你自己調醬汁
麻醬一定要加真的好好味!
所有的手打滑都是真材實料!
我覺得最好味是蝦滑,他是蝦加墨魚打成!

總結:
味道-好好
環境-有d迫夾
服務-好
地點比較難找!
2019-01-23
$400 (Dinner)
  • 聖子皇
2019-01-26 331 views
趁住天氣仲凍嘅時候最適合同一班朋友去打邊爐,今次去咗佐敦一間重慶火鍋店。店舖嘅裝修的確好靚,以古代風為主題。而且廁所仲要係全金色🌻重慶火鍋點少得麻辣湯底,但係唔食得辣嘅朋友都可以叫一個鴛鴦鍋,係鍋中間會有養生清湯。開頭都幾滿意,可惜都未開始一陣就遇到一個問題就係麻辣湯底入面真係有好多渣,想撈嘢食嘅時候永遠都會有一炸辣椒、枸杞!不過最大嘅問題都未係呢樣,而係愈食愈油但係我之前食過嘅麻辣火鍋都唔會係咁油🤨🤨🌻食物方面選擇都幾多,就連冷門既牛波子、豬腦都有我同朋友就叫咗響鈴、芝士蝦丸、魚皮、牛肉、娃娃菜。食物嘅質素其實幾新鮮不過呢份量就真係少咗啲🌻總結來講啦,服務態度非常好,食物質素唔錯,但係衰左係湯底油到加咗好多水都冇辦法,搞到成班朋友仔真係冇乜點食辣湯底。

但係我之前食過嘅麻辣火鍋都唔會係咁油🤨🤨

🌻食物方面選擇都幾多,就連冷門既牛波子、豬腦都有
不過呢份量就真係少咗啲

🌻總結來講啦,服務態度非常好,食物質素唔錯,但係衰左係湯底
油到加咗好多水都冇辦法,搞到成班朋友仔真係冇乜點食辣湯底。
拍打青瓜
拍打青瓜
2019-01-13 491 views
已經是第二次來了,太好吃!必須帶我媽來吃看看的!湯底是連續兩次都是選麻辣味道的,而且記得要點鴛鴦鍋喔,就是一個紅湯和一個白湯!因為白湯是當你感覺到很辣的時候用來刷東西吃的!我們點到滿桌都是菜!我吃火鍋一定要吃的就是炸魚皮和炸響玲!一份的份量已經很多!如果兩個人吃,真的要吃光的話,就很難賞到不同的食物了!建議餐廳可以提供半份與一份,那就方便我們這些人數少我來吃!羊肉片和西班牙豚肉我們都有點,因為我們不吃牛的,就點了兩款不同的肉片來試試,羊肉片和合條片都非常新鮮,你可以看到上面粉紅色的白色的雪花部份是多麼的吸引,羊肉片是非常重羊肉味的,西班牙豚肉亦是非常出色!另外,我們點了在餐單上打了星星推介的小湯包,小湯包顧名思義好像小籠包一樣,裏面有非常多的湯汁,的確非常好吃!但是這個要煮久一點啊!還有這裡的丸類亦是非常出色,我第一次來的時候有試過芝士蝦丸和鹹蛋墨魚丸,內面的餡料真的是會流心的,但這次點的芝士蝦丸卻是有種不太新鮮的感覺,蝦丸是臭的!我們告訴了服務員,他們也幫的們退掉了!
已經是第二次來了,太好吃!必須帶我媽來吃看看的!

因為白湯是當你感覺到很辣的時候用來刷東西吃的!
我們點到滿桌都是菜!

2019-01-11 406 views
冬天梗係最好打邊爐呢間位於佐敦嘅打邊爐店, 裝修非常有中國氣息。 餐廳牆身以好多古代嘅中國畫為主。出名嘅係重慶麻辣湯底雖然我唔係食得好辣嘅人,但係入到舖頭聞到佢嘅麻辣香都忍唔住要叫我哋叫咗鴛鴦鍋,有麻辣同埋藥膳湯底。 麻辣湯底好香,佢唔算好辣嗰種,可能我叫咗少辣啦,但係嗰個麻辣香真係冇得頂打邊爐當然唔少得叫肥牛,揀咗個牛頸脊(大),份量都唔少,望落去啲雪花好均勻好靚 食落去真係好好味鬼馬油炸鬼呢一個唔係度度都有,而且呢度嘅鬼馬油炸鬼係釀咗蝦肉好新鮮香脆,店員話就咁食都已經可以。不過我就鍾意落放落湯度浸一陣,即刻拎上嚟,好似感覺冇咁熱氣而且仲係卜卜脆見到menu 有肝潤腸蝦丸,覺得幾得意就叫左開頭以為啲潤腸係切碎哂然後釀入去丸入面,原來係成條潤腸包喺中間其實鍾意食潤腸嘅人應該會覺得好好味,而且粒丸都係彈牙嘅一口雲吞呢個就比較細粒,因為係一口咬落去就ok啦。味道普普通通唔算好出色,呢個就一般。清清地叫個鮮淮山,幾好味,整熟咗都係爽口鍾意食辣嘅朋友不妨可以試下呢個麻辣火鍋,真係好味,而且其他配料都係新鮮高質
冬天梗係最好打邊爐

出名嘅係重慶麻辣湯底

食落去真係好好味

牛頸脊(大)

而且仲係卜卜脆

鬼馬油炸鬼

見到menu 有肝潤腸蝦丸,覺得幾得意就叫左
其實鍾意食潤腸嘅人應該會覺得好好味,而且粒丸都係彈牙嘅

一口雲吞

清清地叫個鮮淮山,幾好味,整熟咗都係爽口

鮮淮山

牛頸脊(大)
鮮淮山
2019-01-03 361 views
2018最後一食😎重口味當然食重慶麻辣火鍋🌶🌶🌶叫左兩個鍋😜一鍋係小辣接受到另一個中辣就真係有料到😝哈哈安格斯牛頸脊🐮肉質幾嫩😌肥瘦適中$218大份🤑幾抵食牛肝菌🍄好少地方有得食原來打邊爐都唔錯😙中意食素必食🤓勁香瀨尿蝦墨丸😋必食小妹唔記得影相😅用墨魚滑包住原隻瀨尿蝦🦐兩者以想不到嘅夾😊墨魚滑鎖住左瀨尿蝦嘅肉汁👍🏻鮮特濃芝士蝦丸😆夠彈牙流心芝士不得了🧀微微拉絲
2018最後一食😎

墨魚滑鎖住左瀨尿蝦嘅肉汁👍🏻鮮
特濃芝士蝦丸😆夠彈牙
流心芝士不得了🧀微微拉絲
2018-12-14 455 views
二家姐麻辣火鍋位於佐敦渡船街附近,啊鋪面不是很大,但裝修很漂亮,環境不錯。今次我們點了鴛鴦鍋,中間是藥膳湯配麻辣湯底。我們點了半隻鮮雞,非常好味。另外羊肉片,木耳,樣樣都好食,加埋一支啤酒,非常滿足。
  • 黑柏葉
  • 豬黃喉