2016-04-25 301 views
今日同女朋友特登黎元朗行街街,突然見到有間鋪門外聚集左好多人,仲以為有野派,睇清楚原來係排隊買豆腐花。睇過開飯,原來呢間咁好評,所以我都排埋一份!我地揀左響現場食,可以平1蚊外賣錢。豆腐花好香滑,食落有豆香,唔似街邊啲豆腐店落太多石膏粉所以完全無味!而豆漿更加好味,非常香濃!夏天飲好解渴!

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 豆腐花
2016-04-21 320 views
平時經開亞玉豆腐花,店外空地都會企滿客人,大家都不介意站著吃,因為店舖小小,只有張枱夠4人坐。今次可能是在閒日非繁忙時間來光顧,所以可以坐下慢慢享用。一碗熱騰騰的豆腐花只需$8,實在覺得很抵吃,荳味濃,質感滑,不需加太多糖,少少糖已經很好味,很滿足。下次再去,企都要食呀!黃豆豆腐花 $8

黃豆豆腐花
黃豆豆腐花 $8
黃豆豆腐花
2016-04-20 202 views
晚上勁想食宵夜,又想健康d,就諗起阿玉!食過好多間豆腐花,總係對阿玉有份情同埋味道、質感真係最好!外賣價$9碗 買既時候,姐姐會問定你落咩糖,其實只係落黃糖已經好足夠,晚上既豆腐花仍然係咁滑,真係買少見少,佢個到雖然有堂食,但位就好少,所以都係決定拎返屋企慢慢嘆!
晚上勁想食宵夜,又想健康d,就諗起阿玉!

食過好多間豆腐花,總係對阿玉有份情同埋味道、質感真係最好!

外賣價$9碗

2016-04-03 181 views
見咁多好評就黎幫襯下8蚊熱豆腐花,11蚊凍黑豆腐花始終熱既好食d,香d滑d,而凍既就硬d。姐姐好態度,我地坐低食(有5個座位,但較迫),提我地d豆腐花未加糖水架。
見咁多好評就黎幫襯下

8蚊熱豆腐花,11蚊凍黑豆腐花

始終熱既好食d,香d滑d,而凍既就硬d。

2016-04-03
$10 (Tea)
2016-03-28 147 views
好中意食豆腐花,特別係落黃糖的豆腐花,宜家真係越黎越少咁…亞玉豆腐花同公和荳品廠並列我my favourite 冠軍,兩者一樣夠滑,豆味又香濃,兼價錢抵食,但呢度仲多佐一樣好,就係姜汁任落😂👍🏻 C本身中意食姜味好重,所以真係狂落,辣得好過癮😛個人覺得原味比黑豆好食😚.$8買到小小的滿足。
好中意食豆腐花,
特別係落黃糖的豆腐花,
宜家真係越黎越少咁…
兩者一樣夠滑,豆味又香濃,兼價錢抵食,
但呢度仲多佐一樣好,就係姜汁任落😂👍
🏻 C本身中意食姜味好重,所以真係狂落,辣得好過癮😛
個人覺得原味比黑豆好食😚.
$8買到小小的滿足。
2016-03-19 252 views
呢晚經過阿玉豆腐花, 想買碗豆腐花外賣, 見有人叫芝麻糊溝豆腐花, 呢個配搭都唔錯, 又跟風試下先。用左芝麻糊好處係個豆腐花唔需要另外落糖, 咁就比較健康, 芝麻糊幾杰身, 唔會太甜, 豆腐花幾滑, 豆味同芝麻味幾夾。食芝麻可以滋補強身、延年益壽、延緩衰老, 豆類又可以吸收蛋白質, 食得多皮膚靚靚, 係一個營養又健康的甜品。

2016-03-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$12 (Dinner)
2016-02-14 377 views
⚫️黑豆豆腐花($10)每次經過都見到好多人拎住隻碗,企係街邊食豆腐花。今次司令叫左碗普通豆腐花同黑豆豆腐花,睇下有咩分別先。 第一次食黑豆豆腐花,入口其實同普通既冇咩分別,不過就硬身少少,豆味都幾濃,比普通既好食,因為普通既滑得濟,入口就冇左😂,好似冇食到野咁。加埋任落既黃糖薑汁,冇可能唔好食既。
⚫️黑豆豆腐花($10)

2016-02-02 280 views
行去元朗西鐵站經過一條橫行,見到一間豆腐花小店外面排隊,人山人海即管走去試一試!這小店推介豆腐花,砵仔糕,我見到很多人叫芝麻糊,心想來到這裡不試豆腐花有點"是刃砵",所以要兩樣都食就叫了"芝麻糊豆腐花"。小店裡面有4-5個坐位,地方狹窄,所以有食客選擇站著店門前進食,晚上寒風刺骨,我選擇走入店裡慢慢吃"芝麻糊豆腐花"。"芝麻糊豆腐花"HK$11- 一入口有濃郁的芝麻味道,用料十足,味道不太甜,心想I can tell自家製的, 不過磨得不夠滑。豆腐花非常滑,而且充滿黃豆香味,讚!食完一定要走去後門看一看,。嘩!重唔比我捉到你!真係比我見到有人係到炒芝麻啊!評分:(以5個*為滿分)食物:****服務:***環境:*1/2餐廳資料:元朗阜財街2號宏豐大廈地下12號舖TEL:2664 9622

食完一定要走去後門看一看,。
嘩!重唔比我捉到你!真係比我見到有人係到炒芝麻啊!
評分:(以5個*為滿分)
食物:****
服務:***
環境:*1/2

餐廳資料:
元朗阜財街2號宏豐大廈地下12號舖
TEL:2664 9622

2016-01-24 224 views
天氣太凍了,吃完午餐後,肚子還是不滿足,總覺得還要一點暖暖的東西,去填補肚子的空虛!走著走著,看見亞玉豆腐花的招牌,不加思考便走到店門前了!由於店內只有4-5個座位,故很多食客會選擇站著店門前進食。雖然環境不好,但依然吸引了大批食客,可見其吸引力之大。還記得早幾個月前,亞玉只賣黃豆及黑豆兩種豆花。但今次在店門前,看見食客捧著另一款新食物-芝麻糊豆腐花,她們吃到津津有味的,好吧!我也來一碗好了!芝麻糊用料十足,不但香,而且濃稠度高,甜度也剛好,不錯!豆腐花維持固有水準,非常滑,而且充滿黃豆香味,讚!👍🏻 滿滿的一碗,完全滿足了我肚子的空虛感!
走著走著,看見亞玉豆腐花的招牌,不加思考便走到店門前了!

芝麻糊配荳花

2016-01-23
芝麻糊配荳花
  • 芝麻糊豆腐花
2016-01-17 374 views
一大朝早晌新同星茶餐廳食完早餐,就出發踩單車由元朗入到去屯門,因為今朝個早餐都幾飽,之後返回元朗都無食晏,只隨意搵啲小食。嚟到阜財街,最人氣就喺依檔「亞玉豆腐花」,排晒長龍,不過,流轉快,排唔夠5分鐘就輪到我哋 。店內地方好細,所以,都不宜堂食,拎上手企晌外面仲夠街坊風味。雖然,小店仲有其他甜品,但依門口所見,主打都喺豆腐花、缽仔糕及糯米糍,睇見依啲傳統小食,實在讓人垂涎欲滴,而大部份人都喺揀食依幾樣,我哋就一碗豆腐花兩份食,再各加件迷你缽仔糕 。因為人客太多,所以,薑汁、黃糖及糖水都放晌鋪面一旁,全自助,客人想落幾多就幾多。 豆腐花 $8 賣$8碗真喺非常抵食,夠大碗,可知整豆腐花幾多工序呀,又要浸,又要磨,隔渣,再煮,小弟家中有豆漿機,淨喺整豆漿都嫌有啲煩。亞玉嘅豆腐花真喺好夠幼滑,豆味又夠濃郁。想刺激啲,可以加啲薑汁,有辣勁,幾真材實料喎。 迷你缽仔糕 $2 有原味及加有紅豆兩款嘅缽仔糕,當然,揀後者總喺覺得抵啲啦。叫得迷你就梗喺好細件啦,睇佢放上手就知有幾大。真唔講得少,加紅豆嘅唔喺得幾粒做個樣,真喺一啲無手緊,啖啖紅豆,夠清甜,而缽仔糕本身質感好好,軟熟而
豆腐花、缽仔糕
薑汁、黃糖及糖水
豆腐花 $8

豆腐花
迷你缽仔糕 $2

有原味及加有紅豆兩款嘅缽仔糕,當然,揀後者總喺覺得抵啲啦。叫得迷你就梗喺好細件啦,睇佢放上手就知有幾大。真唔講得少,加紅豆嘅唔喺得幾粒做個樣,真喺一啲無手緊,啖啖紅豆,夠清甜,而缽仔糕本身質感好好,軟熟而帶一點煙靱,平靚正。
迷你缽仔糕
迷你缽仔糕
豆腐花同缽仔糕都好好,又平喎,有少少「玉」罷不能架,不過,是晚仲有同屋企人嘅慶生飯,兼且開早場食6:00pm,所以,墊墊肚過口癮就算!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$6 (Tea)
豆腐花、缽仔糕
2015-12-09 291 views
亞玉豆花在元朗是很出名的,經常也有人排隊。這間豆腐花店特別在於有黑豆味豆花,因黑豆比黃豆更健康,所以我就揀了黑豆味。豆腐花豆味都夠濃(聽朋友講現在豆的味道已沒有以前那麼濃了),另外豆花亦夠滑,又夠熱,好味!👍👍這間店除了一般的黃糖及糖水供應外,另外還有薑汁糖水供應。朋友說客家糍粑(即糯米糍)亦很美味,下次有機會再試埋
2015-12-04
  • 黑豆豆腐花
到又新街掃街,又怎可不吃亞玉豆腐花呢!以前放工落車經過,總會買兩碗豆腐花給老公做飯後甜品。 看著黑豆豆腐花由初初的$8碗到現在$11碗,仍樂於追捧。只因它非常幼滑的質地和香濃豆味,一試難忘,暫時元朗區亦無人能及。是夜掃街,又買了兩碗回家。將近售罄的黑豆豆腐花。除了黃糖,還備有糖漿供應。黑豆豆腐花 $11一開始是食原味豆腐花的,但自從有次豆花嬸嬸話黑豆對女生有益後,就改食黑豆豆腐花。雖然價錢加到$11,但每碗外賣的份量依然滿碗。豆腐花質地仍然滑溜,入口即滑下。但豆味較以前遜色了一點,不算太香濃,不過仍然好味!食豆腐花個人喜愛加黃糖多於糖漿和薑汁,而亞玉的黃糖一包包的,方便自己因應甜度而下。除了豆腐花,亦有豆漿和糯米滋。可能太遲去到,連平時的糯米滋也賣完了。希望亞玉可以一直保持水準,不令一眾粉絲失望!

將近售罄的黑豆豆腐花。
除了黃糖,還備有糖漿供應。
黑豆豆腐花 $11

2015-11-27
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$11 (Last Night Supper)
2015-11-12 230 views
吃完只有醬汁合格的串燒後,以豆花作為一個結尾。今天竟然買到平日「極難買到」的黑豆豆花,但自己衰,居然選擇叫凍的黑豆豆花,結果出事了。新香港人店員的態度,不提也罷.....我有點懷念多年前店主親自顧店的親切。雖是一碗冰凍透心的豆花,但質感部份硬的不得了,讓我立時想起在超市隨手可得的百福豆腐花。印象中即使是冰凍了的豆花,質感應是如熱食時一般軟滑,不會那樣糟糕。說到底雖是我選擇錯誤,但店家控管豆質不佳,是否都要負一定責任﹖ 如有緣再來,還是吃回熱的豆花較安全。
吃完只有醬汁合格的串燒後,以豆花作為一個結尾。

如有緣再來,還是吃回熱的豆花較安全。

2015-11-12
2015-09-01 831 views
在元朗吃過晚飯後,想以豆花作飯後甜品。來到亞玉豆腐花門前,門外的桌椅都收起了,只有鋪內的位置,而且已坐滿了,惟有外帶回家吧。  買豆花的當兒,阿姐正在做缽仔糕。已久未嘗過這兒時的滋味了,而客家糍粑也甚吸引,當下就決定把它們一併帶回家。回到家後,花點心思,很快便拼湊成一個甜品拼盤,還不賴吧!薑汁豆腐花、客家糍粑、紅豆缽仔糕,這中式甜品拼盤只需16元而已。  客家糍粑($5)大小適中,糯米皮做得透薄。一咬開,那內餡多得很,滿滿的都是花生碎、黑芝麻蓉、椰絲和砂糖。內餡又香又甜,花生炒得既香且脆,連不吃糍粑的老公都忍不住吃了一口。   紅豆缽仔糕($3)比童年吃的迷你得多,糕內的紅豆甚多,大大顆的很有咬口,豆味香濃,紅豆迷一定會喜歡。糕身帶一點煙靱,黃糖下得輕手,只是微甜,也不夠香,反而是米香較突出。加上已放涼了,口感定是不及熱辣辣的缽仔糕好。  薑汁豆腐花($8)還是一貫的高水準。那薑汁份量慷慨,貪玩的嚐了一口薑汁,實在是嗆喉得很,那辣勁是鮮薑汁無疑,真材實料。    阿姐早已放進糖水和黃糖粉,糖水混和薑汁味道更好,豆花一如以往,十分香滑,有濃濃黃豆香,即使是凍食也不會變硬影響口感。  亞玉
元朗吃過晚飯後,想以豆花作飯後甜品
來到亞玉豆腐花門前,門外的桌椅都收起了,
只有鋪內的位置,而且已坐滿了,惟有外帶回家吧。

買豆花的當兒,阿姐正在做缽仔糕。
回到家後,花點心思,很快便拼湊成一個甜品拼盤,還不賴吧!

客家糍粑($5)大小適中,糯米皮做得透薄
一咬開,那內餡多得很滿滿的都是花生碎、黑芝麻蓉、椰絲和砂糖。

紅豆缽仔糕($3)比童年吃的迷你得多
糕內的紅豆甚多大大顆的很有咬口,豆味香濃,紅豆迷一定會喜歡。
加上已放涼了,口感定是不及熱辣辣的缽仔糕好。
紅豆缽仔糕

薑汁豆腐花($8)還是一貫的高水準
那薑汁份量慷慨,貪玩的嚐了一口薑汁,
實在是嗆喉得很,那辣勁是鮮薑汁無疑,真材實料。
薑汁豆腐花

阿姐早已放進糖水和黃糖粉,糖水混和薑汁味道更好

亞玉的豆花一向甚有水準
想不到客家糍粑也同樣出色
中式甜品雖然其貌不揚,但論美味度也不輸西式甜品的呢!
2015-08-30
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$16 (Dinner)
薑汁豆腐花
2015-04-22 732 views
回公司前在這裡買了一盒三粒的客家糍粑,來做下午茶。睇過食評相片以為是好大粒,但實際是好迷你,只有半隻食指"咁大"。皮子夠薄,夠煙韌,餡量多到爆,花生為主,配以少少椰絲。瞬間吃了三粒,不會飽。說到花生糯米滋我還是喜歡民豐版。
回公司前在這裡買了一盒三粒的客家糍粑,來做下午茶。
客家糍粑
說到花生糯米滋我還是喜歡民豐版。

2015-04-21
TakeAway
$12 (Tea)