2009-07-22 15 views
星期六和老公去大圍,見食評不錯專登去試試;大熱天時冷氣不濟,,我們點了:重慶雞煲(半隻HKD98) - 個個都叫的招牌菜,等了老半天才到,色香OK獨欠味,只有辣完全蓋過其他,叫了小辣都辣到胃痛,半隻雞只有十件八件,有翼尖但沒有翼,只有2小件疑雞脾肉(還是不入味的)涼爪抄旦(HKD38) - 算不錯,旦味夠唐生菜(HKD15) - 火鍋料,但雞煲太辣了,加滿水灼都辣到吃不到,浪費了啤酒2枝(HKD24)埋單我攞HKD200出來,諗住有找,點知HK亞姐話D225,我點計都計到,於是偷看單,發覺半隻雞變一隻雞,雞收我地HK148,即刻同亞姐講,佢話係咩,跟住扮野係咁意走去我地張枱望望個雞煲(只係係咁意,唔係數我地吃剩幾多雞骨),番來就話唔好意思(黑口黑面講,完全唔覺係唔小心寫錯),再計過就話HKD175,唉.....其他食物水準如何就唔知,但招牌菜重慶雞煲就唔係妝好得,又唔老實,真係一次就夠.
星期六和老公去大圍,見食評不錯專登去試試;

大熱天時冷氣不濟,
,我們點了:

涼爪抄旦(HKD38) - 算不錯,旦味夠

啤酒2枝(HKD24)

2009-07-04
$88 (Dinner)
2009-06-07 85 views
現場食過四五次, 之後知道可以出外賣回家......所以都係選擇安坐家中食佢既雞煲。隻雞不是太大隻,但佢的香味真係好正好吸引......最正係啲洋蔥。佢麻辣的味道真係好好味呀, 啲雞件吸收了湯的精華, 又有香西的啖啖清香味, 真係令人一吃難停口.百幾元一個雞煲, 如果再係現場order他們的火鍋配料就會幾貴,suggest大家都係買返屋企再另買火鍋配料慢慢 enjoy the great meal

$180 (Dinner)
2009-04-13 10 views
我已經係第二次去。上次同啲唔係好熟嘅朋友去付近嘅殯儀館,個煲重要放響我對面,所以冇得話大食特食,要顧住儀態同禮貌。今次就唔同喇。我特登逼我啲熟朋友,山長水遠入大圍,就係為咗呢個雞煲。四個人分一個雞煲,食完之後加水當火鍋湯底,再加幾碟火鍋料,咁就一餐。有人唔食得辣,所以叫「微辣」,結果都夾咗十二隻辣椒出黎。個伙記肯另外俾碟醬我自己調味,所以大家都能盡興。老實講,隻雞細咗啲,唔知同我大食有冇關,抑或啲肉俾我啲朋友夾哂。但係其實只係為個汁撈飯,正到不得了。最正係啲洋蔥,勁香囉。後來想話加碟唐生菜,但係黎到發現啲菜邊爛爛哋,結果都肯換過啲菠菜俾我哋。啲娃娃菜就冇問題。再加咗碟駝鳥肉。我唔知應該係乜味,但係入口好林,一啲都唔韌,又幾香口。四個人食到飽先至三百蚊唔到,真係又平又正!
我已經係第二次去。

四個人食到飽先至三百蚊唔到,真係又平又正!
2009-04-12
$72 (Dinner)
  • 重慶雞煲
2008-10-13 15 views
開放式舖頭有d似大排檔但幾企理. 三個人先點了半隻雞$98再打邊爐. 雞煲是現場即整的.用黑色瓦煲上, 幾有風味.雞煲味似啫啫雞但加上花椒同乾辣椒,野味得泥帶小許甜味, 正!雞肉幾滑而且個汁好濃所以鮮味唔太重要. 一路食一路滾, 三個人係咁搶....洋葱都唔放過加水之後點左肥牛, 魚皮餃, 竹笙, 金菇,烏冬, 秀珍菇,墨魚滑<- 呢個正. 料一般而且份量較少.有心食還是叫整隻雞$148比較抵.三個人連野飲埋單$298. 抵.

雞煲是現場即整的.用黑色瓦煲上, 幾有風味.

雞肉幾滑而且個汁好濃所以鮮味唔太重要.
一路食一路滾, 三個人係咁搶....洋葱都唔放過
加水之後點左
料一般而且份量較少.

有心食還是叫整隻雞$148比較抵.

三個人連野飲埋單$298. 抵.
  • 辣雞煲
2008-07-13 30 views
去到"來來"當然要叫番半隻雞啦~ ($98) 不過~今次是吃中辣,但~都不及上次吃小辣來得辣,唉~~可惜~(上次吃時,又濃味,又辣,我這個不能吃雞的人都忍不住口吃了幾件)西蘭花蝦球 (女兒自己叫的)-->>蝦球不夠爽口彈牙~五十幾元,一點都不值~粟米班塊-->>味道普通~仲送"鑊撈"比我們嘆~唉~四十幾蚊,也是一點都不值~仲差過去快餐店的碟頭~三個人,三個餸,一支啤酒,一罐可樂,三個白飯~埋單240元,沒泊車優惠的,海福花園泊車15元/每小時,總括而言,不算很難吃,只屬一般~只是~食物水準與價錢不成正比而已~~~早兩個多月去時,東西仍很好吃的,都唔知點解現在變成這樣的.
我這個不能吃雞的人都忍不住口吃了幾件)
西蘭花蝦球 (女兒自己叫的)-->>蝦球不夠爽口彈牙~
五十幾元,一點都不值~
粟米班塊-->>味道普通~仲送"鑊撈"比我們嘆~唉~
四十幾蚊,也是一點都不值~仲差過去快餐店的碟頭~
只是~食物水準與價錢不成正比而已~~~早兩個多月去時,
東西仍很好吃的,都唔知點解現在變成這樣的.

粟米班塊送鑊撈
西蘭花蝦球,蝦球不彈牙
水準退步了,但可以一試.
$80 (Dinner)
  • 重慶雞煲
  • 未去試過的
  • 可以一試~
2008-05-11 11 views
想吃辣的東西, 剛巧家人看到 OpenRice 的食評, 便相約其他人前往...一句講晒 -- 根本不是賣四川菜的! 除了這個「重慶」雞煲和麻婆豆腐之外, 其他傳統的創新的四川菜根本沒有! 冷盤? 熱葷? 通通欠奉!! (連拍黃瓜等也沒有). 事實上, 這只是一間街坊大牌檔般的小菜館, 還要是相當「up dup」的格局; 若然你抱著去嘗川菜, 甚至乎只想吃一頓辣得過癮的, 你來這裡會相當失望!!!我本身對食肆環境沒有什麼大要求 (我們在有陣雨的晚上坐在行人道上, 簷蓬漏水彈到我都冇諗住怪佢), 這間店的服務亦 OK, 價錢又便宜; 最重要的是 -- 是我們自己"誤會"這裡是吃川菜或辣的地方, 所以我不忍心給他一個負評.這個招牌雞煲都幾好味. 用的是新鮮雞, 半隻雞 $98, 一隻 $148. 若你有吃開辣的, 則中辣的也不會難到你 (我們叫了中辣, 完全不辣; 店家給我們加了一整碗辣椒才可以, 但絕對沒有川菜那種用多種辣椒混合得出來的那種馥郁辣香的味; 亦沒有下花椒). 但沒有什麼突出之處. 而且, 吃完雞後加湯水打邊爐更加是越滾越乏味, 倒不如乾脆揀過個湯底打邊爐好過.總括: 這個

總括: 這個雞煲都算物有所值. 打邊爐的料都OK (雖然本地牛有些老) 亦不貴, 但係冇乜特色可言. 作為街坊菜館應該都 OK 既, 但如果你跨區去食, 相信會有些浪費周章的感覺; 如果係諗住去食川菜就千祈咪喇!! **絕對**唔係那回事!! 搵個第二間吧!!
2008-01-20 22 views
傳聞中的重慶辣雞終於食到, 果然名不虛傳,今次食無辣, 非常足料, 配料與雞混得非常匹配, 散發一種濃烈而芳香撲鼻的味道,簡直令人垂涎欲滴, 當放進口中便感到那股濃烈的香味非常之好, 舌頭大動,難以制止,此雞煲還好食過專門店的雞煲, 簡直難以抗拒來來雞煲, 下次定必試食小辣, 實在無法抵擋喇...
2007-12-04 15 views
叫左半隻雞,再加一碗飯,之後加水打邊爐,有肥牛,生菜,西洋菜,牛柏葉&墨魚滑,同埋啤酒汽水,好味道!
2007-12-02 30 views
12月2日晚去吃雞煲,果然很不錯,雞煲香噴噴之如,雞很入味,我叫少辣我都覺得做辣,其實可叫伙計少少辣,雞煲吃完,再加水打邊爐,不過越打湯越辣,雖然辣,但幾和味架!我再叫手切肥牛,夠腍,但沒有牛肉味,跟住叫炸魚皮,沒有,有些失望,一碟菜和烏冬2个人吃。,都飽,下次我會試佢羊腩煲$98,試完再說給你們聽。雞煲$88(半隻),,手切肥牛$88,菜和烏冬每碟$12。
2007-11-24 19 views
今日放工約埋男友仔黎試呢度最出名係雞煲, 我當然要試下啦.因男友仔唔食得太辣, 我地要左個小辣.個雞煲既味道同我在大陸食既基本上都差唔多,食得出係用新鮮雞幾滑, D汁料好香好惹味,其它既火煱生料同出面差唔多...這裡既小炒菜色比其它大排檔小好多...但整體上呢度既野食係好味既
今日放工約埋男友仔黎試
呢度最出名係雞煲, 我當然要試下啦.
因男友仔唔食得太辣, 我地要左個小辣.
雞煲既味道同我在大陸食既基本上都差唔多,
食得出係用新鮮雞幾滑, D汁料好香好惹味,
其它既火煱生料同出面差唔多...
這裡既小炒菜色比其它大排檔小好多...
但整體上呢度既野食係好味既
2007-11-21 12 views
哈哈,上次食完之後實在回味,口裏生緊數粒飛滋既我o尋晚約埋o的朋友仔再o黎食過~必點既當然係麻辣雞煲啦,今次o的朋友個個都食得辣,結果就點左一個勁辣雞煲,o華.......o個o的雞充滿雞汁,辣得o黎真係好野味,雖然o尋晚人客非常之多,但雞煲水準仍然維持在高水平.....果然冇令我失望^_^朋友為了遷就熱氣既我,所以食完雞煲之後我o地就捨棄o左o個o的美味雞汁,棄打邊爐而揀選炒小菜,老細推介既左公雞,椒鹽蝦都好好味,左公雞好有咬感,而o個o的椒鹽蝦又好彈牙o咼,果然冇介紹錯~由於老細知道我o地食得辣,所以叫我o地試試個紅咖喱勁辣炒飯,佢話未有客人試過o咼,一o黎餐版冇寫,二o黎老細話冇乜人食到咁辣o咼,當碟炒飯放落䒷 既一刻,立即傳來了陣陣咖喱香味,我o地大家一齊試第一啖炒飯既時候...頓時鴉雀無聲五秒,然後就聽到she..she..咁聲,因為o的飯真係好辣,但辣得o黎又真係好好味,五個人話咁快食完成碟要再Encore,最慘o個個係我比o的炒飯辣到我o的飛滋痛到標眼水,不過老細好識做咁送左一渣冰凍參蜜比我o地解辣,果然識做生意啊~
2007-11-18 21 views
星期四係媽媽生日, 上來見到呢度食評讚呢間野, 所以特登訂位去試!!去到無人理, 我地企左一陣, 先有人問我係唔係訂左檯, 坐低左之後, 又無人理, 一D人就走左去廚房..個個所謂既老闆, 一路係度同D客飲酒SOSO, 根本無理會其他客..我地叫左好耐先有人應~之後第一就叫左個雞煲, 係好味..好快食哂~不過我媽媽話一定唔夠一隻雞..128貴左D..仲要等起碼半個鐘....食完雞之後就加左上湯打邊爐..火鍋料幾特別..特別在特別貴...普通一兜仔菜都要成12蚊..d丸幾粒就20蚊..肥牛幾片要成48大元...十分之唔抵...4個人埋單3百幾蚊...應該唔會再幫襯!!
星期四係媽媽生日, 上來見到呢度食評讚呢間野,
所以特登訂位去試!!去到無人理, 我地企左一陣,
先有人問我係唔係訂左檯, 坐低左之後,
又無人理, 一D人就走左去廚房..
個個所謂既老闆, 一路係度同D客飲酒SOSO,
根本無理會其他客..我地叫左好耐先有人應~
之後第一就叫左個雞煲, 係好味..好快食哂~
不過我媽媽話一定唔夠一隻雞..128貴左D..
仲要等起碼半個鐘....食完雞之後就加左上湯打邊爐..
火鍋料幾特別..特別在特別貴...
普通一兜仔菜都要成12蚊..d丸幾粒就20蚊..
肥牛幾片要成48大元...十分之唔抵...
4個人埋單3百幾蚊...
應該唔會再幫襯!!
2007-11-08 31 views
每天放工經過樓下新開既大排檔總聞到陣陣香氣,已經想試好耐,可惜每次經過都係全場爆滿,有o的時候仲有人要等位添,好在我醒目一早拎左咭片打去訂位,o尋晚終於有機會同朋友一齊試試o勒~必試既當然係佢o地既招牌雞煲啦,我o地四個人就要左一隻小辣雞煲,因為有個朋友唔食得辣,當師傅將個雞煲送上枱 打開煲蓋時,o個陣撲鼻既香氣實在令人口水流啊,我o地四個都顧不了儀態就急不及待試食了,由於我要Keep Fit最初我只打算食兩三件,但係試完第一啖之後就停唔到口,o的雞肉好滑好入味,o的肉汁好豐富,連o個o的洋蔥配料都好好味,小辣真的不太辣,不過好野味送飯一流,估唔到我o地四個女仔唔駛20分鐘就攪掂o左成隻雞。之後伙計將上湯加入個雞煲o度,我o地就開始打邊爐,我o地叫左手切肥牛啦、墨魚滑啦、炸魚皮、黑椒牛丸、魚片頭、金菇同埋薯粉,當o的上湯開始滾既時候又聞到陣陣好特別既味道,但又講唔出係乜o野,總之就好香啦,我問過師傅,不過師傅話係秘密叫我自己試清楚o的再估o下o咼………o的手切肥牛好新鮮,好有牛肉味,魚片頭夠彈口、o的炸魚皮好大塊,最重要係冇o個陣油味,最好味最好味就係個薯粉o勒,o的薯粉吸收晒湯入面o
o的手切肥牛好新鮮,好有牛肉味,魚片頭夠彈口、o的炸魚皮好大塊,最重要係冇o個陣油味,最好味最好味就係個薯粉o勒,o的薯粉吸收晒湯入面o的精華,簡直一試難忘啊,食到我o地四個飽到傻左,結果我既Keep Fit大計暫停一天,哈哈……
不過最驚喜係個價錢,食到咁飽又飲埋汽水,每位埋單八十蚊有找,真係超值啊。下次要試o下佢o地既小炒先得时
2007-11-08 35 views
估唔到咁細間舖,等位等足四五個字,連隔離單車舖個位都霸埋,誇張到爆。見到每枱都食雞煲,一於跟大隊,真係唔錯喎,香辣一流,D雞好好食,又滑又辣,我仲用D洋蔥同汁黎撈飯,勁正。除左雞煲之外,仲叫左幾個送,有宮保蝦球、左公雞、椒鹽肉排、炒白菜同豬頸肉炒西蘭花。個人黎講比較鍾意宮保蝦球同左公雞,蝦球好爽口,個汁食得出有茄汁同辣味,總之勁多香料果隻啦,而左公雞又係用無骨雞柳炸左,再加香辣配料兜埋,好惹味。
2007-10-31 16 views
果日放工見好多人等位,於是同女友落街試下。我地兩個人叫左半隻雞雞煲,香香辣辣,都得得地。最衰女友怕辣搞到皮膚唔靚,唔係我就叫中辣試下。我地冇用雞煲剩低D汁打邊爐,夥記同我地換左煲上湯再打,又肥牛又盛,都係百零蚊埋單,幾抵食。
果日放工見好多人等位,於是同女友落街試下。
我地兩個人叫左半隻雞雞煲,香香辣辣,都得得地。
最衰女友怕辣搞到皮膚唔靚,唔係我就叫中辣試下。