2013-06-07 188 views
本來見到有兩個差評都唔太敢試, 見新開又近近地咪同個朋友去試下等自己證實下. 價錢本身一般 (打邊邊配料方面)叫左半隻雞煲. 一睇係唔似有半隻, 有雞腳無乜雞脾同雞胸肉就知道, 不過都算, D 雞翼 size 同D雞骨唔太 Match. 唔似一隻雞出黎.食落都幾咸但都頂得住, 諗住食完叫D配料試下, 因為兩人台太細叫住兩樣先, 鮮蝦水餃同雪花肥牛鮮蝦水餃我朋友話有D "叔叔" 地, 我唔太識分. 但係唔好食唔夠飽想叫D肉食下, 三種牛手切肥牛 (好似 $16x) 雪花肥牛 $88牛柳粒 (唔記得) . 我叫左雪花肥牛 $88 因為無普通個隻重點我想講既係個 "雪花肥牛" 我唔係食家, 基本上唔難食無無乜所謂佢上左碟我同個朋友望住既牛肉, 我... 己貼圖.... 睇圖都見到好明顯唔係雪花牛... 有打開邊邊既人都應該知道咩叫雪花咩叫肥牛. 絕對普通肥牛...仲難食過普通 30 零蚊既肥牛....食幾舊有D忍唔住問佢.我 : 呢D係雪花肥牛??? 佢 : 停一停....係呀...唔好意思我 : 唔緊要, 唔使唔好意思, 無野啦, 唔該. (心諗你敢講係就得啦)$88 就算寫住普通肥牛無所

價錢本身一般 (打邊邊配料方面)

唔夠飽想叫D肉食下, 三種牛
手切肥牛 (好似 $16x)
雪花肥牛 $88
牛柳粒 (唔記得) .

我叫左雪花肥牛 $88 因為無普通個隻

重點我想講既係個 "雪花肥牛"

我唔係食家, 基本上唔難食無無乜所謂

我 : 呢D係雪花肥牛???
佢 : 停一停....係呀...唔好意思

$88 就算寫住普通肥牛無所謂, 但寫住雪花肥牛俾碟咁野我... 唔怪得知新開都唔使等位即入

我同個朋友將大半碟牛放返低唔X食埋單走得. 餃 6 舊都留返四舊係個煲度...

我唔建意再去幫親, 有D搵笨 feel. 其它野我唔批評, 因為我無食過.
2013-06-06
2013-05-26 184 views
自己曾很喜歡的蠔吧結業後,店舖位置好快已開始圍板裝修,從其紅紅圍版已一早得知,大壩街這裡會多一家來來雞煲店。裝修轉眼完成,原來雞煲不只晚上有,午飯時間也有午餐供應,不單有雞煲客飯,還有不少如茶記的食物款式,一於跟同街多家茶記一較高下,在沙咀道工商業區來說,這裡更為快捷方便。新開業的來來,阿姐要站出來招徠客人,這種方法真的極有效,只因她已截停本想去吃素的兩人組,即時由清淡的素菜午餐變為濃味的雞煲午餐了。新裝修的雞煲店當是窗明几淨,跟上手西式蠔吧的截然不同,中間一列長桌能為不同人數的客人組合,當然又以2-4人沙發位最好,桌子中間都設置電磁爐方便晚上吃雞煲,只是午餐就暫時用不上了。一坐下還未點菜,店員已送來例湯2碗,今天是蓮藕煲豬骨,蓮藕切成薄片跟一般有點厚度的或是切得像角型的不同,難道是火鍋配料剩餘物?? 別管什麼,蓮藕湯煲得總有點顏色,只是湯味不會太濃,清清的湯味不算太吸引,幸好還有一片薄蓮藕片及豬骨先開開胃口,總比清湯一碗沒湯渣的單調。豬扒煎蛋飯($40)被圖片吸引而點的, 一片煎大豬扒兩個太陽蛋,兩人分享剛好。有肥肉帶骨的煎豬扒,肉質沒有太過鬆軟還有點咀嚼勁,真的好怕那種入口即溶的軟

豬扒煎蛋飯($40)被圖片吸引而點的, 一片煎大豬扒兩個太陽蛋,兩人分享剛好。有肥肉帶骨的煎豬扒,肉質沒有太過鬆軟還有點咀嚼勁,真的好怕那種入口即溶的軟化豬扒,由於有點肥肉顯得豬扒有點油潤也更甘美,煎得香脆的也可合格;刺穿太陽蛋的生蛋黃用來伴飯真好,只是蛋白沒有煎成脆香燶邊,只餘滑溜溜的蛋白一片,所用黑豉油夠濃夠甜,加上蛋黃來伴飯已算不錯,可以一吃。
欖菜芥蘭粒炒飯($33)炒得沒大自然素食般乾身,欖菜用量卻有大自然的一倍以上份量,像紫菜的欖菜本身鹹香有致,加在飯粒裡顯得更惹味,芥蘭莖切片後仍保持青綠爽口,跟軟身白飯互補,爽口的炒飯還有點蛋花作伴,這道少油炒飯果真不錯。
跟餐熱奶茶茶香一般花奶卻很足夠,還算新鮮的熱奶茶不加糖也算可以,起碼沒有飲到過老的茶底,而且在雞煲店有杯這水準奶茶已算OK了。
第二天再來,改點另一款同是$33午餐的雪菜肉絲炆米。米粉真的算多,以足夠水份炆成的米粉相當濕潤,雪菜也不會過鹹的,輕輕的雪菜味為淡味米粉增加美味,也許用上火鴨絲會更加香口。
看名字像泰式食品的蝦醬炒飯根本沒有蝦醬,尤其那淡淡色調何來蝦醬蹤影呢???唯有將其視作普通炒飯好了,不過此款炒飯又蠻有造型耶。
以為沒有太多材料的火腿蛋炒飯,原來在少油乾爽炒飯裡包含多隻紅白相間的鮮蝦,肉質較透明水晶蝦更有厚度及爽口,只是炒飯調味較淡也沒鑊氣,材料算多卻不太吸引。
雞煲店當要試試雞煲飯($40) ,以小鍋另上的雞煲沒有想像中香辣,反像以香料及洋蔥煮雞,雞件肉質還算有點肉,只是真的很油及濃味,吃後整個口腔充斥著香料味道,這雞煲沒有想像中的惹味好吃,今次的鎮店雞煲不算很好,可能晚上的水準會較午市的好一點。
知道雞煲會較重口味,點杯凍檸檬茶消滯及漱口水最好,只是檸檬未夠酸香,紅茶較淡味用來泡檸檬茶不會那麼澀口,用作除味還是有點作用的。

午市期間阿姐們也算勤快,只是新開業不久,很多地方仍未上軌道,出菜也有點錯漏,畢竟這雞煲店都是主打晚市,午餐時當作多個選擇也無不可。
$40 (Lunch)
  • 欖菜芥蘭粒炒飯