2024-05-18 174 views
來多客喺深水埗元州街多年,我覺得最大賣點就係啲位夠闊落,通常都唔使等位,除非你係超繁忙時段,杯碟碗筷都係乾淨,食物質素多年來都係不過不失!今日食咗豬扒包配糖水,佢有樣幾特別嘅嘢就係飲品可以轉糖水,喳喳 或西米露都係唔錯選擇!今日揀咗豬扒包配熱喳喳$40,雪菜鴨絲炆米配熱咖啡$51。兩樣都係正常嘅味道,唔會有太大驚喜,我覺得如果做學生係呢間餐廳食幾抵,因為佢有張叫「飯飯掂」嘅餐單,着校服可減$6🤣🤣🤣🤣仲有佢下午茶係去到6:30 ,我都有試過收早6:00衝入去食個下午茶飯餐做晚餐,平價之選!
到6:30嘅下午茶
每日都有唔同嘅飯飯掂餐牌,學生可以減$6
豬扒包配喳喳
雪菜鴨絲炆米+熱咖啡
2024-05-18
$45 (Tea)
到6:30嘅下午茶
每日都有唔同嘅飯飯掂餐牌,學生可以減$6
豬扒包配喳喳
雪菜鴨絲炆米+熱咖啡
2023-09-18 557 views
6:27pm叫咗下午茶:日式叉燒拉麵跟馬來家財,鮮茄火腿雞絲炒意粉跟椰汁西米露。$102 埋單。冷氣夠凍。地方寬敞。嘢食好快。環境嘈吵但舒適寬敞。會繼續返嚟。👍
2023-01-23 842 views
成個疫情,我最欣賞呢間餐廳又清潔又整齊。令我好放心入去食嘢!啲員又有禮貌,又很少聽到有吵鬧。相信街坊都好喜歡支持佢哋入去食嘢!一個有團隊精精神。能使餐廳最大得益。👍👍👍👍👍👍
2022-04-27 1047 views
好耐冇嚟深水埗「來多客餐廳」,今日近傍晚經過見佢仲有下午茶 (2:00-6:30),於是便入內座低休息下兼食啲小吃。一👀餐牌,仍有我喜愛的糖水,於是叫了三文治+糖水。😚“午餐肉鮮茄治”~午餐肉煎得夠香脆,加埋鮮茄酸酸甜甜,味道夾得嚟剛剛好!😃“午餐肉蛋治”~午餐肉+蛋係絕配,蛋算炒得滑唔錯!😄“熱、凍海帶綠豆沙”~呢款係至愛糖水,不嬲都有水準,海帶綠豆煲得唔杰、唔稀又唔太甜,剛剛好!👍🏻😋總括而言,食物質素👌🏻,坐得舒服,價錢經濟實惠!😘

“午餐肉蛋治”~午餐肉+蛋係絕配,蛋算炒得滑唔錯!😄

總括而言,食物質素👌🏻,坐得舒服,價錢經濟實惠!😘

2022-04-27
Type of Meal
Tea
2022-01-13 628 views
下午茶時間經過,見裝修環境都唔錯就入內試試,坐下卡位舒適,叫咗個沙嗲牛肉麵試下,ok好味,牛肉滑霖,沙嗲汁香,麵爽不太霖。服務員的服務態度也ok,價錢一般平民價。下次會再幫襯,試試其他。
2022-01-12
2021-11-20 328 views
一晨早係深水埗搵早餐食,👀有間叫「來多客」嘅茶餐廳,顧名思義即係叫多啲客人入嚟幫襯,既然係咁就不妨入去試下啦!😉餐廳內地方尚算寬敞整潔,早餐款式亦都唔少,最後選擇了👇🏻兩款例牌早餐:“沙嗲牛肉湯意粉”~沙嗲牛肉叶得唔錯,咸淡適中有少少甜,肉質唔韌,意粉都幾彈牙,加埋煎蛋腸仔,好夠飽!😊“香煎豬扒公仔麵”~豬扒比較薄,幸好肉質頗滑兼調味唔錯,午餐肉就麻麻哋好似食緊麵粉咁,公仔麵就一般啦!🤷🏻‍♀️例牌“啡走”~咖啡味都算夠濃郁,兼另上煉奶自己落,都幾細心喎!😘

2021-11-14
$37 (Breakfast)
2021-10-25 514 views
疫情後第一次返嚟食番呢間早餐,疫情前,通常星期日10點後都要等一等位,所以今早9點幾就嚟,感覺上少咗人,可能為咗防疫關係,有一排枱直接拆咗,避免食客之間坐得太近。睇番餐牌,價錢同以前差不多今次叫咗沙嗲牛肉意粉加太陽蛋餐肉,飲品係奶茶,全餐$36。所有材料加埋都無令湯底太重味,咗有少少菜,幾適合作為早餐。而呢間的奶茶一向都唔錯,有茶味,唔會太稀,又唔會濃到澀,基本上每次都係飲奶茶或者茶走。另外,友人叫咗個牛扒餐,食到一半先記得影😂,牛扒無根易切,其他正常發揮。不得不提,如果食粉麵餐,可以試吓個米通粉,通粉形狀比較長,比平時的麥通粉彈牙啲。

睇番餐牌,價錢同以前差不多

2021-10-03 334 views
夜晚無無聊聊唔知食咩好,行過見到呢間餐廳有得加6蚊要碗糖水,就決定行入去坐低叫左個星洲炒米,加個凍既椰汁紫米露星洲炒米炒得有啲濕,但熱辣辣即炒抵讚!料都好足,蝦都爽口,呢個價錢五十幾差不多啦!最期待個糖水,紫米好有咬口,其實加6蚊就有既就,我會比200分

坐低叫左個星洲炒米,加個凍既椰汁紫米露

農曆八月十四本來是「中秋節」裡面的「迎月」,可惜香港當日天氣異常地惡劣,整日都在下着滂沱大雨,又有閃電,所以即使我在「長沙灣」看完電影,食完晚飯回家仍然看不到月亮。結果我即使已經到了八月十四,始終還未正式切開和享用「冰皮月餅」。話說八月十四當日,我在「長沙灣」看完電影,始料不及香港正在下滂沱大雨,即使我已經攜帶雨傘,還是阻止不到被雨水弄濕衣服和鞋襪。加上我們一家人早已經在八月十四之前提早造節,一早已經食完「中秋飯」,所以沒有需要再顧忌晚餐的內容,改為在「長沙灣」、「深水埗」裡面找食店享用晚餐。結果我一邊用手翻查「長沙灣」和「深水埗」茶餐廳的資訊,一邊好像「驗明正身」一樣,翻查餐廳裡面有沒有「牛腩」可以食,有沒有「雞扒」可以享用,結果還是顧此失彼,找不到可以安心食「牛腩飯」的餐廳。本來我在「元州街」近着「長沙灣」港鐵站一帶路段裡面,找到一間港式茶餐廳,餐廳名稱叫做「來多客餐廳」,知道「來多客餐廳」有「咖喱牛腩飯」之餘,又有「咖喱雞扒飯」,還有「水蜜桃水晶乳酸」飲品可以選擇。怎料我點餐完不久之後,「來多客餐廳」侍應立刻告訴我,「咖喱牛腩飯」已經不幸售罄了,讓當時的我感到異常的失望,失望在於

怎料我點餐完不久之後,「來多客餐廳」侍應立刻告訴我,「咖喱牛腩飯」已經不幸售罄了,讓當時的我感到異常的失望,失望在於之後還要繼續在「長沙灣」裡面,努力尋找晚餐食店。

結果我在「咖喱牛腩飯」提早售罄,迫於無奈的嚴峻情況下,選擇了一客「咖喱雞扒飯」,作為在「來多客餐廳」晚餐裡面的臨時代替品。

至於飲品方面,我發現「來多客餐廳」的飲品餐牌裡面,雖然未至於有台式手調紅茶飲品提供,但是卻偏偏有港式手調水果乳酸飲品可以選擇。

所以我最後在「來多客餐廳」裡面,選擇享用一杯名稱叫做「水蜜桃水晶乳酸」的飲品。不過「來多客餐廳」廚房製造的「水蜜桃水晶乳酸」飲品實際製成品外表,完全沒有「水蜜桃」本來應該有的粉紅色鮮艷顏色外表。

相反「來多客餐廳」製造出來「水蜜桃水晶乳酸」飲品,飲品實際製成品外表的顏色,換成偏向綠油油一片的淺「綠色」,感覺跟傳統「水蜜桃」的顏色有點不相襯。

雖然「來多客餐廳」「水蜜桃水晶乳酸」飲品裡面的水蜜桃色澤,跟傳統新鮮「水蜜桃」不太相襯,但是「水蜜桃水晶乳酸」裡面的「水蜜桃」甜味仍算存在,而且夾雜一些類似「椰果」的彈性口感。

由於「水蜜桃水晶乳酸」飲品同時加入了甜味「水蜜桃」,以及酸味「乳酸」飲品,所以食客享用「水蜜桃水晶乳酸」時,不得不先把「水蜜桃水晶乳酸」完全攪勻,否則先把甜味「水蜜桃」飲完,之後就沒有甜味可以飲了。

所以我發現享用「來多客餐廳」製作的「水蜜桃水晶乳酸」飲品,飲品的味道裡面雖然算是擁有像「水蜜桃」的甜味,但是不算是單純的「水蜜桃」甜味感覺,需要仔細認真試飲感受飲品。

由於我在「來多客餐廳」享用晚餐,時間已經不早,接近晚上九點正,偏偏還未食到「牛腩飯」,令我急於儘快食完「咖喱雞扒飯」,結賬後再去尋覓和享用其他餐廳的「牛腩飯」。
水蜜桃水晶乳酸

「來多客餐廳」裡面的「咖喱雞扒飯」,咖喱汁裡面的味道偏向比較甜,連帶「雞扒」的實際味道也被「來多客餐廳」甜味「咖喱汁」所影響,偏厚「雞扒」肉加甜味「咖喱汁」後容易入口,但是失去刺激味蕾的辣味刺激感覺。

由於「來多客餐廳」味道偏甜,口感也偏向比較嫩的「咖喱雞扒」,比較想像中更加容易入口的關係吧,結果甜味「咖喱雞扒」連白飯,很快就被我三扒兩撥直接食光,近乎一滴不留。

咖喱雞扒飯

雖然「來多客餐廳」的「咖喱牛腩飯」已經售罄,但是「來多客餐廳」侍應的服務態度沒有因此受到影響。即使當時天氣還未有轉好的跡象,「來多客餐廳」也沒有硬性規定用餐時間,讓我暫時能夠避雨一段時間。

「來多客餐廳」店內的空調冷氣尚算正常,店內實際溫度沒有因為空調冷氣而變得太熱或者太冷,唯獨是我雙腳包括鞋襪在內,已經因為外面大雨而完全濕透。

所以我也無謂逗留在「來多客餐廳」裡面太長時間了,付款結賬和取回收據之後,儘快在附近找第二間,可以食到「牛腩飯」食品的食店。

「來多客餐廳」的咖喱汁味道其實不算太辣,如果下次光顧「來多客餐廳」的時候,「咖喱牛腩飯」還未完全售罄的話,下次可以再光顧一試的。
2020-09-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
水蜜桃水晶乳酸
咖喱雞扒飯
2020-05-28 636 views
補寫食評,1年多前來吃的。2019年2月 某星期六,零晨4點被叫醒,媽媽腰痛得難受!要去醫院!5點等到9點,辦好入院手續;回家稍稍休息,下午5點至晚上8點,又跑了倘醫院,累!!累!更要好好吃飯!來多客是我姊建議來吃的餐廳,她說:平 靚 正的店!果然!晚上9點還客滿,要等1張。3人點了3份主食、2碗糖水,share吃:#咖哩魚扒飯,咖哩汁很香,伴飯好吃!#滑蛋牛肉飯#菜遠炒牛肉配白飯#海帶綠豆沙#馬來喳咋,這個很足料,加了椰奶,好吃!
補寫食評,1年多前來吃的。

果然!晚上9點還客滿,要等1張。

3人點了3份主食、2碗糖水,share吃:
#咖哩魚扒飯,咖哩汁很香,伴飯好吃!
#滑蛋牛肉飯
#菜遠炒牛肉配白飯
#海帶綠豆沙
#馬來喳咋,這個很足料,加了椰奶,好吃!
2020-05-05 489 views
百搭鐵板扒餐真係CP值超高牛扒同雞扒都超淋超好食仲送大大碗羅未湯奶茶又重奶香 唔落糖都冇苦澀味成個份量大到根本一個普通食量既女仔冇可能食得哂黎食左勁多次都係要同人share🥴🥴值得食😋😋
百搭鐵板扒餐真係CP值超高
牛扒同雞扒都超淋超好食
仲送大大碗羅未湯
奶茶又重奶香 唔落糖都冇苦澀味
成個份量大到根本一個普通食量既女仔冇可能食得哂
黎食左勁多次都係要同人share🥴🥴
值得食😋😋
2020-03-03 613 views
今日去完順豐取貨,轉角見到間茶餐廳,時間岩岩好,又係tea time我叫了羅宋湯豬扒公仔麵,羅宋湯底並不是罐頭湯,加入了蘿蔔條,鮮蕃茄,蕃膏加深了湯底的顏色,豬扒已經切成條狀,方便食用,豬扒夠厚身,吸收了湯汁,都唔錯,另外公仔麵鋪在底,條條分明,份量都大,一切飽肚老公叫了秘製豬扒包,無錯都係豬扒,豬扒包的麵包主要是豬仔包,包就熱辣辣,烘過很脆口,要小心食,但配上的居然唔係羅馬生菜又爭緊少少,鮮蕃茄片好鮮味,豬扒煎得岩岩好,仲好juicy,沙律醬少許,沒有搶走豬扒包的風味加$2升級飲檸蜜,如果三塊檸檬片就正,見佢好滿,收貨啦

加$2升級飲檸蜜,如果三塊檸檬片就正,
見佢好滿,收貨啦

2020-02-09 443 views
收工行過見咁多人食,入面試試先!見個百搭鐵板扒餐先$65 咁平!就食你啦!佢唔同一般扒餐得普通豬、雞、牛!好特別可以要吉列魚柳、吉列豬扒!就連豬扒都可以選唔同味道:麻辣、香茅、巴西豬、煎豬柳扒.可以選2款食物.(牛扒同麻辣豬扒)配白飯意粉薯菜仲送羅宋湯同蒜蓉包,飲品仲可以轉糖水,抵食!我心諗咁平個碗都唔大得去邊,湯同蒜蓉包先嚟到!咁大碗嘅!鐵板到啦!啲份量都好大份下!扒都好大塊!牛扒唔會韌.麻辣豬扒冇想像中咁辣,但都幾好味.糖水:喳喳糖度適中,仲要好多豆!今餐飽到頂上心口!
收工行過見咁多人食,入面試試先!
見個百搭鐵板扒餐先$65 咁平!就食你啦!

佢唔同一般扒餐得普通豬、雞、牛!

可以選2款食物.(牛扒同麻辣豬扒)
配白飯意粉薯菜仲送羅宋湯同蒜蓉包,飲品仲可以轉糖水,抵食!

我心諗咁平個碗都唔大得去邊,湯同蒜蓉包先嚟到!咁大碗嘅!

鐵板到啦!啲份量都好大份下!扒都好大塊!牛扒唔會韌.
麻辣豬扒冇想像中咁辣,但都幾好味.
糖水:喳喳糖度適中,仲要好多豆!
今餐飽到頂上心口!

2020-01-14 258 views
與友人行完街就求其搵間餐廳食飯,間餐廳既裝修幾好, 又有卡位坐. 餐牌有好多菜式, 而且價錢又唔貴.我地兩個都叫佢海南雞飯套餐, 有中湯, 有一碟油菜, 碟雞大大碟, 雞肉都幾嫩, 好中意佢D 小配菜, 同D雞肉好Match….仲有個甜品椰汁黑糯米,唔太甜,味道岩岩好.真係食到超飽…

餐牌有好多菜式, 而且價錢又唔貴.

真係食到超飽…

2020-01-04
Type of Meal
Dinner
2019-04-27 681 views
難得放假,但媽咪無得放,想陪下佢食早餐,好乖咁就佢係翻工附近食,仲早過平時翻工起身牛扒餐($37)其實牛份量唔算大塊,薄薄地,不過不失啦 都整得幾軟既。餐包仔就無咩烘過,都軟同暖暖地。佢寫係蘋果沙律,但有好多其他蘿蔔、青瓜粒,果d白色既係一半蘋果,一半薯仔。因為我唔鐘意薯仔沙律,有d後悔點左沙律。雞扒餐($34)雞扒份量大d既,中規中矩啡走、鮮奶整體來講,都ok既,係出品正常水平既街坊茶餐廳,星期六日早餐,好多時都幾多人架。

牛扒餐($37)
雞扒餐($34)
雞扒份量大d既,中規中矩
啡走、鮮奶

2019-04-19
$36 (Breakfast)