Restaurant: 傷心酸辣粉 (金百利廣場)
Info:

2022-02-18 67 views
最近疫情嚴重 晚市繼續🈲堂食😢唯有買外賣啦天氣咁凍真係好想食雞煲或者打邊爐 最近試咗傷心酸辣粉嘅胡椒豬肚雞煲 重點係有得外賣返屋企食之餘 價錢親民仲好足料胡椒豬肚雞煲🐔$139套餐包左火鍋配料:肥牛 花枝丸 牛丸 雲耳 生菜 薯粉 仲有兩包紙包飲品返屋企放入鍋翻熱已經聞到個胡椒湯底好香 飲落胡椒味好濃 好暖胃 雞同豬肚既份量重好多添 好足料 ❤️雞煲食到一半加埋其他火鍋配料一齊打邊爐 真係好滿足🥰外賣火鍋套餐有4款選擇 除咗胡椒豬肚雞煲仲有重慶麻辣雞煲 重慶香辣烤魚 同老檀酸菜烤魚可選❤️
最近疫情嚴重 晚市繼續🈲堂食😢唯有買外賣啦
天氣咁凍真係好想食雞煲或者打邊爐

胡椒豬肚雞煲🐔$139

雞煲食到一半加埋其他火鍋配料一齊打邊爐 真係好滿足🥰

外賣火鍋套餐有4款選擇 除咗胡椒豬肚雞煲
仲有重慶麻辣雞煲 重慶香辣烤魚 同老檀酸菜烤魚可選❤️
TakeAway
❝老檀酸菜烤魚外賣自取火鍋套餐❞ ($169)叫佢做「酸菜魚魚魚」係因為一份酸菜魚入面竟然有3條魚(⊙ꇴ⊙) 份量之多令完食之後嘅飽肚感媲美火鍋放題!二人份量加上依個價錢令我首次喺抵食指數一欄比滿分★因為今次叫咗走辣嘅關係,湯底就淨係得返清一色酸味,但只係憑依款酸味都足夠令我決定要飲埋個湯底佢~~相信如果唔嗌走辣嘅話味道應該會更加豐富!火鍋配料方面有肥牛、花枝丸、牛丸、腸仔、蟹柳、雲耳、生菜同埋薯粉,薯粉口感煙韌又索哂酸菜魚嘅湯底,而且一般邊爐都未必食到佢,特別新奇,不過記得唔好煮太耐,會令薯粉口感變淋㗎~其他配料水準亦屬正常發揮。𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃依個價錢只適用於外賣自取套餐,好彩餐廳喺各區都有分店,可以搵返就近嘅分店自取。要留意湯底+三條魚+配料+兩包紙包飲品要自取黎講女仔拎起上嚟會有少少吃力,可以的話同朋友一齊去拎就比較好。餐廳亦有做緊其他雞煲、烤魚火鍋套餐,價錢由$139-169都有,無晚市嘅日子喺屋企嘆住打邊爐都很不錯~𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎店舖環境 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄用餐體
❝老檀酸菜烤魚外賣自取火鍋套餐❞ ($169)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃

用餐體驗 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 外賣自取
2022-02-08 73 views
傷心酸辣粉 (銅鑼灣)🖼環境幾闊落,坐得幾舒服😌👏🏻主食:🐑🐑羊腩煲二人放題 $148 x 2我同朋友唔食辣所以叫咗清湯,估唔到清湯原來係有藥膳湯底,有好香嘅沙參玉竹味,又有紅棗,食娃娃菜同生菜🥬時個味特別出!呢個係好有驚喜🥰😍不過唔知係咪因為我哋下午5點左右先去食(當early dinner),羊腩嘅份量同質素都有少少令人失望😞我哋唔太餓係ok嘅,但如果肚餓嘅朋友可能會覺得有啲少。佢其他火鍋配料都係任食,上面講嘅蔬菜好新鮮,肥牛都係高質的,好有牛味,又唔會只得肥膏咁,推薦!👍🏻👍🏻👍🏻丸都有唔少款可以揀。呢個加返分🤝飲料:🍺Blue Ice alcohol 5%🍺Valor alcohol 4.5%飲品都係任飲的,有汽水、紙包飲品同啤酒,種類都算多,我哋就叫咗啤酒🍻。好麻甩但好正😆😆/整體評分:味道 🌟🌟🌟🌟環境 🌟🌟🌟🌟服務 🌟🌟🌟🌟衛生 🌟🌟🌟🌟抵食 🌟🌟🌟🌟.....#傷心酸辣粉#causewaybay #銅鑼灣 #港島 #火鍋放題#hkfood #hkfoodie #hkeater #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkc
傷心酸辣粉 (銅鑼灣)

🖼環境
幾闊落,坐得幾舒服😌👏🏻

主食:

服務 🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟
#傷心酸辣粉
#causewaybay #銅鑼灣 #港島 #火鍋放題#hkfood #hkfoodie #hkeater #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkcafe #hk #hongkong #homekong #hker #食好西 #食西 #食好東西 #香港美食 #香港好去處 #香港情侶 #相機食先 #食物治療 #美食治療 #靜觀進食 #愛自己 #心理輔導 #心理學
2022-02-06
2022-02-02 76 views
傷心酸辣粉📍 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓R3室係~正Sogo對面👏🏻呢排無得堂食晚市🥲好想食烤魚禁岩比我見到傷心酸辣粉出左個**同心抗疫外賣火鍋套餐**👏🏻係隨近行完街買返屋企食😆又煮小一餐外賣自取左老壇酸菜烤魚🐟抗疫火鍋套餐返屋企慢慢歎,都係💰$169🙆🏻‍♀️👏🏻勁抵食同埋套餐包埋火鍋配料:肥牛、花枝丸、腸仔、蟹柳、牛丸、雲耳、生菜、薯粉,仲跟埋2盒紙包飲品🤗好方便呢個烤魚火鍋套餐~值得一讚抵食又方便😋最緊要好味攞完返屋企即刻開動❤️👏🏻勁足料~原條烤魚,食完烤魚打埋邊爐岩哂呢排禁凍天氣食😆食完個人暖笠笠除左有老壇酸菜烤魚🐟$169仲有其他幾款大家可以試下重慶香辣烤魚$169重慶麻辣雞煲$99細 $139大胡椒豬肚雞煲$99細 $139大個人覺得抵食方便之選👍🏻😂去街市買條魚再整無禁好心機買外賣即食最正✔️

傷心酸辣粉

仲跟埋2盒紙包飲品🤗好方便

呢個烤魚火鍋套餐~值得一讚
抵食又方便😋最緊要好味
攞完返屋企即刻開動❤️👏🏻
勁足料~原條烤魚,食完烤魚打埋邊爐
岩哂呢排禁凍天氣食😆食完個人暖笠笠

個人覺得抵食方便之選👍🏻
😂去街市買條魚再整無禁好心機
買外賣即食最正✔️
2022-01-28 115 views
🌶️傷心酸辣粉 $36預設嘅紅薯粉口感QQ 煙煙韌韌同時好吸汁 會越食越辣 越嚟越正!嗌咗中辣 湯底酸辣平衡得啱啱好配料有花生 芫荽蔥 酸菜 同埋炸醬炸醬9成半都係肥肉唔係肉碎所以口感麻麻 都偏肥膩。
傷心酸辣粉

🌶️傷心酸辣粉 $36
預設嘅紅薯粉口感QQ 煙煙韌韌
同時好吸汁 會越食越辣 越嚟越正!
嗌咗中辣 湯底酸辣平衡得啱啱好
配料有花生 芫荽蔥 酸菜 同埋炸醬
炸醬9成半都係肥肉唔係肉碎
所以口感麻麻 都偏肥膩。
Lunch
2022-01-27 101 views
傷心酸辣粉最近出了很貼心的外賣火鍋套餐耶!這款「同心抗疫外賣火鍋套餐」有重慶麻辣雞煲/胡椒豬肚雞煲/重慶香辣烤魚/老檀酸菜烤魚可供選擇,這次就試一試重慶香辣烤魚~整個套餐的配料有肥牛、雲耳、生菜、牛丸、花枝丸、蟹柳、香腸及薯粉,放滿一整個盒子!另外配一大盒香辣湯底,中辣辣味香濃惹味🌶🌶🌶重點菜烤魚很大一條,幾乎佔滿整個鍋,魚的兩面都香煎過,魚肉不會鬆散,配上湯底又香又辣🔥另外鍋底的配菜也挺豐富,有蓮藕、芽菜、豆卜、腐皮等,十分吸湯入味💕吃完魚和配菜最後再吃吸了香辣湯汁的薯粉很滿足😋還有兩包飲品可以解辣喔🧃

2022-01-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
2022-01-24 91 views
原來依家傷心酸辣粉有烤魚放題🐟😱晏晝食$99一位唔使加一(兩位起),任食火鍋配料加汽水,非常抵食,除左一般既麻辣酸菜/蒜香味之外,仲可以揀冬蔭功味🍤今次我地就揀左冬蔭公😌雖然價錢平,份量一啲都唔細,上檯一大條巴沙魚,送大量蝦仔同魷魚🦐🦑湯底酸酸辣辣幾醒胃,巴沙魚無乜細骨啖啖肉,好正!我連魚頭都食埋😂胃食嘅我地仲點左兩個小吃😋1️⃣口水雞(下例)$58,雞肉實淨,醬汁惹味🐥2️⃣海蜇牛展$45,呢個好好食😋海蜇爽彈,好香麻油味👍🏻👍🏻性價比好高的一餐,會再光顧🥰📍銅鑼灣金百利廣場5樓

性價比好高的一餐,會再光顧🥰

📍銅鑼灣金百利廣場5樓
2022-01-22
Tea
2022-01-18 87 views
今日想食辣野,去左傷心酸辣粉,佢嘅精選二人自選套餐$188好抵食😁A、B、C類各選一款,A類是皇牌口水雞,B和C類選擇好多。眾所周知,佢嘅口水雞好辣😝所以揀左BB辣,好似平時咁香,咁好食😋B類揀左香酥軟骨,C類揀左涼拌海帶絲。軟骨🐔金黃色,好香口,海帶絲爽口ok。套餐配特飲加$10-$18元,冬瓜茶唔錯喔🤩

套餐配特飲加$10-$18元,冬瓜茶唔錯喔🤩
2021-12-22
2022-01-16 70 views
想起之前同朋友食過其他店的雞煲/烤魚放題,真心覺得幾抵,原來銅鑼灣店都有提供,一於坐低試吓揀了特色烤魚,烤魚有四款味道選擇除了麻辣、酸菜及蒜香味還有充滿泰式風情的冬蔭功味鍾意特別嘅我揀了冬蔭功用上烤過原條巴沙魚,好味在於皮脆多肉而且只有一條正骨,好啱怕細魚骨嘅我加上是冬蔭功湯底,吃魚之餘仲有湯飲,一啲都唔會剩😋放題還有添加火鍋配料,有多款雜丸,蔬菜,肉類等等選擇。當中多款雜丸更是芝心丸,啱晒鍾意嘅朋友。飲品方面,汽水,啤酒都係任飲

揀了特色烤魚,烤魚有四款味道選擇
除了麻辣、酸菜及蒜香味
還有充滿泰式風情的冬蔭功味
鍾意特別嘅我揀了冬蔭功

用上烤過原條巴沙魚,好味在於皮脆多肉
而且只有一條正骨,好啱怕細魚骨嘅我
加上是冬蔭功湯底,吃魚之餘仲有湯飲,一啲都唔會剩😋

2022-01-15 75 views
對上一次食傷心酸辣粉已經8年前今次黎食新出既羊腩煲~好抵食😳平日每人$99可以食到 自助區同飲品區任拎羊腩未夠腍,大火再焗一焗,要不停攪,少羶好鍾意個腐乳汁呀🤤食羊腩煲吾少得 可以一個人黎食既系列之後再叫左2個餸干撈牛肚 落咗好多自愛🥰芫荽不停食芫荽同花生粒食左好多辣椒籽🔥噴火咁濟農家小炒肉 半肥瘦肥🐷肉 雖然偏鹹 但好入味 肉片炒得乾脆兩碟餸影完相由上到下都仲熱辣辣 令肥仔一讚總共食左$315 有D喜出望外
對上一次食傷心酸辣粉已經8年前
今次黎食新出既羊腩煲~好抵食😳
平日每人$99可以食到 自助區同飲品區任拎
羊腩未夠腍,大火再焗一焗,要不停攪,少羶
好鍾意個腐乳汁呀🤤食羊腩煲吾少得
雖然偏鹹 但好入味 肉片炒得乾脆
兩碟餸影完相由上到下都仲熱辣辣 令肥仔一讚
總共食左$315 有D喜出望外
2022-01-14 52 views
今日叫左個外賣咕嚕肉 全部係粉團炸成 一舊肉我都食唔到 如果做到咁 不如唔好做 !垃圾到唔恨 如果佢地負責人睇到 好好訓示一下廚房到底煮緊D咩?如果冇肉可以老實講 咁等於呃人消費 良心D啦
咕嚕肉
我本身幾鍾意食間舖頭既酸辣粉,今日諗住OpenRice落單,但係睇到張餐牌寫住嗌兩個餸有一杯嘢飲送番,openRice係冇呢個選項,所以我決定打電話過去外賣。睇到張原單嘅價錢我嚇咗一跳,我明明係嗌酸辣粉要水晶粉,加兩個餸,openRice價錢$51(已8折),但係張單寫住$67(8折後$54),咁我就喺度計啦,然後個姐姐好大聲咁兇我話我個酸辣粉冇得改做水晶粉,一改水晶粉就已經係金牌。但係張餐牌明明寫住可以加$5改?而openRice一個餸$9,張餐牌$12,價錢上都有幾大差別,呢個係我去到餐廳睇到張現場嘅餐牌先知嘅,並唔係而家OpenRice上現有餐牌嘅價錢,可能係呢排加咗價?咁凶我嗰個姐姐行開咗,我拎住張截圖問個男收銀員,話係OpenRice呢度咁樣可以轉,佢竟然串串共咁同我講:openRice還OpenRice,我哋還我哋。🧐其實嗰幾蚊都唔係啲咩嘢,都係想得個知字睇下你哋點樣計法🧐最大問題係就算白紙黑字寫住都可以話冇得轉仲要兇番我轉頭🧐店員態度真係有待改善🧐建議大家嗌外賣或者係OpenRice落單嘅時候要睇清楚價錢,同埋睇埋有冇得轉粉果d🧐以免俾人兇都唔知咩事🧐

TakeAway
銅鑼灣 精選火鍋餐廳✅四川川菜 樓上食店❤️銅鑼灣E出口,步行約1分鐘🥰首先先講舖頭裝修❤️非常有特色🇭🇰每一款嘅食物亦都會放喺牆壁上面🙂比較有食慾👍🏻設計比較好✅亦都非常有心思另外,亦都設有多款唔同嘅醬料🙏當中有蔥❤️薑😁蒜蓉🙂辣醬😁等等🤭實有一款啱你自助吧方面🙏當中會有湯料喺側邊💪🏻亦都會有夾🤪方便客人自己去攞合適嘅食物🥰當中包括雞✅蝦😄牛肉🇭🇰豬肉🤭生菜🔔芝士腸❤️龍蝦丸☺️蟹柳😀豆卜🤣金菇菜💪🏻至於放題方面,會有90分鐘🙆‍♂️今次選擇左$99一位兩點後入座🙆‍♂️ 6:00離座🥰當中汽水啤酒無限添加🤣真係非常抵😳上述價錢以公司最新為作準❤️今次揀咗清湯羊腩煲💪🏻舊舊羊腩亦都比較大😳非常好食☺️值得一試🇭🇰地點:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓R3室名稱:傷心酸辣粉(金百利廣場)@sourspicynoodle 好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻——————————————————————————————————————————————————————#香港美食 #hkfoodie #香港餐廳
銅鑼灣 精選火鍋餐廳✅
四川川菜 樓上食店❤️

銅鑼灣E出口,步行約1分鐘🥰

地點:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓R3室
名稱:傷心酸辣粉(金百利廣場)
@sourspicynoodle

好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

———————————————————————————

———————————————————————————

#香港美食 #hkfoodie #香港餐廳 #香港 #香港好去處 #美食 #美食日記 #hkrestaurant #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodieblogger #餐廳推介 #中餐 #西餐 #自助餐 #香港人 #hkrestaurants #美食推薦 #美食摄影#銅鑼灣美食 #銅鑼灣
最近先知道原來傷心酸辣粉除咗酸辣粉之外仲有放題食😱見佢好似幾抵食就幫大家試下究竟伏唔伏啦🤭放題方面有羊腩煲🐏特色烤魚🐟雞煲🐔同埋胡椒豬肚雞煲🐷🐔選擇😍90分鐘任食仲要免加一!🥰🥰💕冬陰功味特色烤魚 今次揀咗特色烤魚試😋見佢打卡好似會壯觀啲🤣總共有四隻味揀 見成日食麻辣味今次就試吓冬陰功味特別啲😌黎到嗰陣超大條魚🤩見到有啲檸檬片浮下浮下🤣即刻試咗個湯底先😌個湯底酸酸辣辣好開胃😚越食就越濃味😚條烤魚好香脆😋啲魚肉都幾滑🤤係覺得一開頭食唔係好食到冬陰功味 之後越煮就越入味🤤🤤連啲魚都食到有冬陰功味😎但又唔會老左🥰所以建議大家等耐少少先開始食魚😌條魚底下有大量嘅芽菜都好好食🤣可惜出邊冇得再拎🥲💕任食配料都幾多配料可以選擇😚個人建議揀一啲吸味既配料🤤超級推薦拎金菇 蓮藕 雞髀菇同菜😍吸曬啲冬陰功味好正👍🏻最後緊係要落返寬粉同埋薯粉落去食啦🤤煙煙韌韌好好食🤭💕皇牌口水雞 都好大碟😍肉質都唔錯😋但啲肉唔係好索到啲辣汁🥲整體來講呢個放題都好抵食😍而且味道都唔錯😚仲可以任食配料同埋任飲🤓超正🤤下次去傷心酸辣粉再唔係淨係食酸辣粉啦🤣

💕冬陰功味特色烤魚

💕任食配料

💕皇牌口水雞
都好大碟😍肉質都唔錯😋但啲肉唔係好索到啲辣汁🥲

2022-01-06 47 views
💫羊腩煲 (清湯味)天氣咁凍, 最好食個暖笠笠既羊腩煲 滋補一下。公司附近 嗰間 傷心酸辣粉 有羊腩煲放題,於是放咗工就約埋同事去暖下個胃。啖啖肉既羊腩 配上粟米,紅蘿蔔,馬蹄,杞子,紅棗等… 再加埋腐魚醬,湯清甜美味,沒半點羶味,每位$148,呢個價錢 任食放題,真係超抵食😋

💫羊腩煲 (清湯味)