2019-09-29 120 views
#街頭小食 #掃街 #雞蛋仔我最近真係好口痕好想食雞蛋仔不過雞蛋仔真係好蝦人㗎唔係度度都好食我呢就好鍾意食北角雞蛋仔同埋媽咪雞蛋仔今日終於比我見到不過雞蛋仔啦即刻忍唔住衝出去買又香又脆入邊很重好重蛋香味而且仲軟林林軟林林😋😋😋😋😋 北角雞蛋仔 新都城地鐵站分店$19獵狗推介🌕🌕🌕🌕🌕 #香港美食 #hkdinner #香港美食 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodstragram #foodlover #吃貸 #香港 #followme #hkig #hkfood #like4likes #likeforfollow #foodiecoupletour #香港情侶日常 #hkfoodblogger #hkfoodlover #couplethings #foodie #hkfoodies #hkcouple #hktour #instafood
#街頭小食 #掃街 #雞蛋仔
又香又脆
獵狗推介
🌕🌕🌕🌕🌕
  • 雞蛋仔
早排九月頭經過北角總店見到竟然裝修緊,令到我摸門釘實在太失望😞。呢日去開寶琳醒起地鐵站有分店,所以就去買一底頂頂口癮,不過其實一直無試過其他分店嘅雞蛋仔,因為覺得會無咁好味。寶琳舖比北角舖大,望落亦無咁混亂,而且姐姐比較友善好笑容😊無咁hea🙈,哈哈。無人排隊,所以一落完單,唔使半分鐘就已經有得食,第一下諗咪即係唔係即整咪唔熱,心諗伏已中。不過一拎上手發現係熱嘅,亦都非常香噴噴,一食就更加肯定個味係同北角總店一樣㗎,同樣係好好食。🥚北角雞蛋仔係賣all time飛佛,首先係個皮夠哂脆,就算放耐咗都一樣,自己本身都鐘意食脆身的。第二係雞蛋仔大大粒,唔係而家成日食到嗰啲空心。第三係蛋味好香🤤,遠遠已經聞到,唯一要雞蛋裡挑骨頭就係無炭燒味囉🤣🤣。總括嚟講,北角雞蛋仔仍然係高居於我排行榜嘅第一位🤩,真正外脆內軟,好食到自己一條友食哂一底都完全無問題。價錢其實都唔平,要$19一底,但由於好好食同夠大底,所以就覺得都值嘅。最後最impress我就係估唔到個質素能夠咁穩定,幾時食邊間方店都做到一樣咁好味😋。

2019-09-12
$19 (Last Night Supper)
2019-05-05 177 views
背景:-駐名連鎖雞蛋仔名店-位於寶鐵站上蓋,位置便利-可醫落車牙痕特色:-雞蛋仔-格仔餅小編總評👶🏻💭:-店鋪方便,可打發落車牙痕-尚算飽肚-性價比一般-食物衛生不足,焗板鑊焦沒清理原味雞蛋仔 $18~大底~餅身脆口~蛋餅味道比較淡身~每粒蛋內蛋肉亦比較少,有連鎖集團減省資源之嫌~衞生一般,餅身沾有鑊焦🤦🤦🤦,大打折扣賣相:😋😋😋味道:😋😋😋餅身沾有鑊焦,實在令人中指大動,大為失望…
背景:
-駐名連鎖雞蛋仔名店
-位於寶鐵站上蓋,位置便利
-可醫落車牙痕

特色:
-雞蛋仔
-格仔餅

小編總評👶🏻💭:
-店鋪方便,可打發落車牙痕
-尚算飽肚
-性價比一般
-食物衛生不足,焗板鑊焦沒清理

原味雞蛋仔 $18
~大底
~餅身脆口
~蛋餅味道比較淡身
~每粒蛋內蛋肉亦比較少,有連鎖集團減省資源之嫌
~衞生一般,餅身沾有鑊焦🤦🤦🤦,大打折扣
賣相:😋😋😋
味道:😋😋😋

餅身沾有鑊焦,實在令人中指大動,大為失望…
2019-03-31 150 views
心血來潮想食格仔餅,俾錢嗰陣叫阿姨多糖多奶佢話OK,我哋張飛93號,等左一陣佢叫92號,冇人拎跟住話俾我哋,我問佢係唔係多糖多奶㗎佢話係,食幾啖發現入邊乜都冇,得幾滴的煉奶,真心無味。個格仔餅都接近$20諗諗吓返去叫佢加番啲奶同糖落去,跟住阿姨玩嘢,落勁多糖,睇相就知好似食糖咁真係好過份。相入邊個次已經係我倒左一次啲糖出嚟㗎啦自問態度唔算差真係嬲,所以專登開個OpenRice黎發洩下,真係嬲到想打去投訴

2019-03-31
2018-10-11 174 views
喺呢度買完底雞蛋仔,食咗三啖,我就忍唔住決定要Post第一次Openrice comment。喺呢間利強記,我食咗人生裏面食過最最最淡而無味嘅雞蛋仔,我未食過完全無蛋味嘅雞蛋仔,簡直Amazing。。。去果間我見有好幾個人排隊等緊,我諗住咁多人食,應該會好食嘅。俾咗$18,等咗十五分鐘,等嘅期間已經Feel到兩位姐姐唔係好衛生,最後我收到一底脆卜卜嘅雞蛋仔,顏色淺色到接近白色,一食,真心可以無味道㗎喎,大開眼界!
無味道嘅
2018-06-11 188 views
格仔餅食得多,但有紅豆或香芋做餡既格仔餅就較少見。呢晚食飯前要黎新都城拎野,放工後有d肚餓,當然要e下肚。記得MTR樓上有雞蛋仔格仔餅食,見幾順路,所以買左件紅豆格仔餅食。可能雞蛋仔多人叫,我見佢整定幾底。格仔餅就應該係即叫即整,我等左5min先到手。攞上手熱辣辣,感覺不錯。格仔餅夠厚,底邊位微脆,有蛋味,好足料。紅豆饀d紅豆夠淋,但略嫌紅豆饀少左d同甜左少少。上次食香芋饀,感覺無咁甜,如果怕甜既人就最好揀香芋味。

可能雞蛋仔多人叫,我見佢整定幾底。
格仔餅就應該係即叫即整,我等左5min先到手。

攞上手熱辣辣,感覺不錯。
紅豆格仔餅

格仔餅夠厚,底邊位微脆,有蛋味,好足料。
紅豆饀d紅豆夠淋,但略嫌紅豆饀少左d同甜左少少。
紅豆格仔餅

上次食香芋饀,感覺無咁甜,如果怕甜既人就最好揀香芋味。
2018-02-11 233 views
雞蛋仔絕對係香港人最愛嘅街邊小食之一,今日行街見到又忍唔住買咗嚟食。雖然叫北角利強記雞蛋仔,但其實已經周圍有好多分店,今次幫襯嘅係將軍澳分店。$17底,即叫即整保證新鮮,大約等十分鐘左右熱辣辣嘅雞蛋仔就到手啦!!雖然要邊行邊食,但相對其他魚旦燒賣嚟講,雞蛋仔真係比較容易方便進食嘅一種,所以邊行邊食都好輕鬆。粒粒雞蛋仔都完整飽滿,唔會濃亦唔會旱,完美地呈現金黃色!! 咬開後雞蛋仔脆脆的外層後有一半係棉棉嘅鷄蛋軟心,甜度亦適中。街邊好多$10嘅雞蛋仔,平就係平但係得個脆殼入面係吉嘅,絕對會食到一肚火!情願比多幾蚊食底有質素嘅雞蛋仔啦!!

原味雞蛋仔

粒粒雞蛋仔都完整飽滿,唔會濃亦唔會旱,完美地呈現金黃色!!

情願比多幾蚊食底有質素嘅雞蛋仔啦!!

2018-02-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
原味雞蛋仔
2018-02-09 156 views
去開寶琳上openrice見到有利強記即刻去食,幾年前食過北角個間真係覺得係外脆內軟,又香蛋味。去到見到有幾底整好左,作為麻煩嘅港女就當然要食新鮮即整,都等左一振,都有大約十個人買野食。點知一拎上手隻色已經唔對路,隻色好淡,食落去係空心,食蛋卷咁,仲要唔夠蛋香同牛油香,好失望,點解仲咁多人食
2018-02-05 118 views
食過咁多間雞蛋仔北角雞蛋仔係我心目中最數一數二好食🤤好想知點解佢可以整到外層咁脆🤤外脆內軟真係好正😍而且真係有淡淡既雞蛋香真係會令人忍唔住一粒接一粒咁食🤤不過佢中間其實都幾空心下如果可以再多啲蛋漿係中間就好啦🙁同埋愈黎愈貴🙁
食過咁多間雞蛋仔
不過佢中間其實都幾空心下
如果可以再多啲蛋漿係中間就好啦🙁
同埋愈黎愈貴🙁
2017-12-09 102 views
听朋友说很好吃的鸡蛋仔,其实也没有多期待,现做的。感觉不是特别甜,也没有巧克力酱,或者蜂蜜。没有特别想推荐给朋友的感觉,和平时吃的一样。等的人不多,其他人好像都买鱼蛋烧卖。
2017-12-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$17 (Last Night Supper)
2017-09-11 144 views
🔶️的確此店的雞蛋仔十分香脆美味,很多顧客慕名而來,可惜名氣令食物價格不斷攀升,令我這個升斗市民望門卻步,已不多去幫襯了。🔶️外面其他的小食店賣雞蛋仔一底大約$12左右,但此店已賣到$17,只因名氣過大❓還是眼見大批擁躉及遊客排隊而不斷提升價格來彰顯自己地位❓ 🔶️可惜的是,競爭者已不斷提升技術及食材配方,在香脆味道及口感已有過之而無不及,而且在口味上,以至花款上層出不窮,所以,作為此店的粉絲,希望他們能夠把握現有成功的優勢可以尋求突破,而不是只在門面貼上和明星合照作招徠的低級技倆。
TakeAway
今日放工突然心血來潮,很想吃小吃,在掙扎於雞蛋仔與魚蛋燒賣之間,最後選擇了雞蛋仔,因為難得這間北角雞蛋仔不用排隊!等待時間不需1分鐘,熱烘烘的雞蛋仔就到手!可能店員知道陸續都會有人幫襯,所以不停製作。雞蛋仔蛋味很一般,而且不夠脆,好像跟以前的有差,以前的比較鬆脆得多,而且很有「肉地」,但這個並不是不好吃,只是比較失色,跟普通街邊買的味道口感差不多,很像不夠划算。賣相也不太吸引,不夠金黃很想尋回以前「北角雞蛋仔」的味道!

雞蛋仔

賣相也不太吸引,不夠金黃

很想尋回以前「北角雞蛋仔」的味道!
2017-03-23
2016-12-08 220 views
好耐冇食過夾餅,甘啱媽咪又想食,就一人一半。$17其實真係貴,不過想食就冇辦法啦!夾餅比較厚身,充滿蛋香,十分軟熟,唔會太乾身或太硬。仲係即叫即整既。不過見到姐姐又要收銀,又要遞食物比客人,有一刻仲去了攪一攪垃圾桶,我都嚇了一嚇就算有戴膠手套都唔衛生,感覺不好,希望店鋪可以留意一下
好耐冇食過夾餅,甘啱媽咪又想食,就一人一半。

$17其實真係貴,不過想食就冇辦法啦!

就算有戴膠手套都唔衛生,感覺不好,希望店鋪可以留意一下

2016-06-01 314 views
我每次行完街都會特登黎買一底鷄蛋仔食,即叫即整非常新鮮,啱啱整出黎果陣捧在手心熱辣辣香味四溢,咬一啖外脆里香嫩,一個個满口奶蛋香味,味道微微甜食多幾個都唔覺得膩。
2016-05-18 296 views
每次經過利強記北角雞蛋仔的北角各尖沙咀店時, 門外總有一條很長的人龍, 常禁不住想"真的那麼好吃嗎?". 今次見到寶琳站的分店, 客人不多, 於是便決定買來試試. 其實店子也有格仔餅, 魚蛋和燒賣出售的, 不過當然以雞蛋仔最受歡迎.由於買雞蛋仔的人客太多, 所以是沒有存貨的, 都是即做的. 見店員熟練地"整餅", 然後放入預先打了孔的紙袋內, 令雞蛋仔不會受潮.雞蛋仔 ($17)粒粒飽滿, 外層香脆, 內裏鬆軟, 味道不太甜, 不過蛋香不夠, 美中不足.希望店方可以改善一下, 做出色, 香, 味美的雞蛋仔.
雞蛋仔 ($17)
希望店方可以改善一下, 做出色, 香, 味美的雞蛋仔.
2016-05-08
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
  • 雞蛋仔