1️⃣ 台式麻辣鍋 配烏冬 $122麻辣鍋嘅辣度只係叫咗小辣,一開始食辣到都仲接受到,但會越食越辣🥵不過湯底辣得來又唔會好油😙配菜方面有大量蔬菜、蛋餃、丸類、蜂巢豆腐、鳴門卷、枝竹、菇類😳款式多到講唔曬😍仲有麻辣鴨血添😜套餐仲包埋一碗烏冬同飲品,烏冬一早轉好,落鍋好快就食得🤓2️⃣ 蟲草花藥膳羊鍋 配粉絲$115一望就知呢一鍋羊肉鍋夠晒足料😳以為蟲草花係湯底嘅配菜,點知多到食到底都仲有😍湯底好濃郁,藥膳配羊肉簡直係絕配🥸同麻辣鍋有啲相似,不過呢個配羊肉😋羊肉唔大塊,但係有好多塊😛如果細食要買有機會食唔晒粉絲🤭粉絲係圓條型,比一般粉絲粗身,但又好快煮熟👍🏻

1️⃣ 台式麻辣鍋 配烏冬 $122

2️⃣ 蟲草花藥膳羊鍋 配粉絲$115
2021-07-04 70 views
🎃黃金南瓜鍋+粉絲+凍紅茶南瓜味非常濃郁,成個鍋都係橙黃色😆另外仲配有一款肉同埋大量蔬菜🥬例如娃娃菜、金菇同埋南瓜片,仲有幾粒丸😋一人火鍋來講肉嘅份量都幾足夠,大概有七片薄片豬肉😋粉絲仲可以吸個湯底啲汁,不過始終呢個都係菜湯湯底所以粉絲所吸到嘅味好有限🤭但係配埋餐廳嘅四款醬汁食就夠晒味!🐔夜市雞皮捲$36一共有兩條,咬落去真係皮脆肉嫩💦好熱好好食,喺其他餐廳好似真係未食過,難怪網上面咁多人推介呢款小食👍

🎃黃金南瓜鍋+粉絲+凍紅茶

🐔夜市雞皮捲$36

2021-07-03 737 views
😍莊士倫敦廣場一向係佐敦火鍋集中地。今次我哋唔算太肚餓,所以唔食放題,而係食一人鍋。餐廳總共有12款鍋,包括期間限定:荽茜雞鍋,可以選擇雞牛豬羊,會配飯或韓國粉絲,加$7 可轉烏冬/滷肉飯 。每個餐都會附送紅茶/ 綠茶,不過想飲得盡興,可以轉台式特飲。🍲台式沙茶牛肉鍋+ 古早冬瓜茶$122沙茶湯底位於人氣排行榜第二名,味道濃郁,配料豐富,有肥牛、米血糕、蜂巢豆腐 、蛋餃等等,仲係少有加咗台灣麵線嘅湯底,麵線同蜂巢豆腐吸收晒成沙茶味,特別惹味。仲有大大粒貢丸,入面有芋泥,幾有驚喜。 我哋2 個餐都加$7升級做滷肉飯。 🍲一品酸辣白玉鍋 + 芋香奶綠 $122就算朋友唔食牛肉,呢度都有唔少選擇。佢簡咗相對少人食過嘅酸辣鍋。酸菜腐皮嘅湯底好入味,酸菜同娃娃菜份量幾多,同埋覺得麻辣鴨血整得好味。 🍗夜市雞皮捲 $36食捲真的很興奮!因為喺香港好少有,疫情前幾年去咗台北十份食雞皮捲,一試難忘。😍😍脆香外皮包住嫩滑嘅雞肉, 熱辣辣。調味唔似台灣咁有得落調味粉,但係勝在平凡得嚟唔會過鹹,比喺葵廣小食店更為正宗好味。🌭墨花臣雙色腸$42 份量幾多,台灣腸水準正常,墨魚腸中間有墨魚粒嘅咬口。

🍲台式沙茶牛肉鍋+ 古早冬瓜茶$122

🍲一品酸辣白玉鍋 + 芋香奶綠 $122

🍗夜市雞皮捲 $36

🌭墨花臣雙色腸$42
份量幾多,台灣腸水準正常,墨魚腸中間有墨魚粒嘅咬口。
  • 雞皮捲
  • 台式沙茶牛肉鍋
2021-07-03 81 views
🥰抵食台式一人前小火鍋.一鍋配有飯/麵再加飲品👐🏻·🍲台式麻辣鍋($115)配料有鴨血、芝士魚豆腐、牛筋丸、蟹籽丸、炸枝竹、鳴門卷、菇菌、娃娃菜、蛋餃、牛肉等,份量唔算好多但勝在樣樣都有啲, 同埋夠飽肚🥰食完唔會好口渴,湯底麻香味唔算好濃,岩哂我😆·🥘蟲草花藥膳羊鍋($115)養生補身之選🥰朋友表示粉絲索哂湯底好索湯好正👍🏻·🐓夜市雞皮卷($36)要點要點!即點即製,外層金黃酥脆,內裏雞肉嫩滑juicy! 好好食👅·📍十二鍋佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下4&5號鋪
🥰抵食台式一人前小火鍋.一鍋配有飯/麵再加飲品👐🏻

📍十二鍋
佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下4&5號鋪
2021-06-30 117 views
台式一人火鍋,有十二款鍋底任君選擇,均一價HK$115,包括一個鍋,飯/粉絲🍚,飲品 (加HK$7可轉台式滷肉飯/台式特飲)。🥤職員會同你講醬料既最佳配搭,沙茶醬,蒜蓉,豉油,比例係3:1:1 ,配搭出泥有意外驚喜。芝士竹輪壽喜燒🍲份量頗多,每款食物都各有一至兩件,可嘗試到多款食材。唔好睇表面只有丸及菜,其實仲有大量牛肉。而壽喜燒湯底是淡淡日式甜豉油味道,放下粉絲索哂啲湯汁,正!期間限定: 濃郁芫荽鍋🌿芫荽控絕不能錯過的火鍋🤓 主打大量芫荽,芫荽醬及芫荽豬肉丸。每款食物都充滿芫荽味,好香好濃郁🤤太掛住台灣,又無得飛,唯有叫啲台灣小吃止下癮先麻辣鴨血🦆鴨血好入味,質地岩岩好,入口滑嫩無腥味。鹽酥甜不辣甜不辣口感煙煙韌韌,有咬口。整體來說,一人一鍋,隨時隨地都可以自己打邊爐,火鍋控恩物♥️

芝士竹輪壽喜燒🍲

期間限定: 濃郁芫荽鍋🌿
芫荽控絕不能錯過的火鍋🤓 主打大量芫荽,
芫荽醬及芫荽豬肉丸。每款食物都充滿芫荽味,好香好濃郁🤤

太掛住台灣,又無得飛,唯有叫啲台灣小吃止下癮先

麻辣鴨血🦆
鴨血好入味,質地岩岩好,入口滑嫩無腥味。

鹽酥甜不辣
甜不辣口感煙煙韌韌,有咬口。

2021-06-29 137 views
同8鍋臭臭鍋性質完全一樣,終於兩間都試曬😚呢間地理位置極方便,一出地鐵站過條馬路就到😜仲要係小編至愛嘅台式打邊爐,見到鴨血就零舍興奮🥳餐廳總共有六款鍋可以揀,除咗湯底唔同,配料都唔同㗎😚.🥘台式麻辣鍋 $115 原來呢到冇臭臭鍋,不過有麻辣鍋都好😋個麻辣湯底唔會好濃麻辣味,不過整體都唔錯🥳同埋配料真係好鬼多,食極都食唔完😂.🥘牛乳美肌鍋 $115重牛奶味,係女仔一定鍾意食嘅味道,叫呢個實冇死🤪不過個人認為冇麻辣鍋咁惹味,算係健康之選😗.🥘台式麻辣鴨血 $38味道都係同一般嘅大同小異,不過expect佢係好厚好大舊嗰啲😂如果鴨血可以厚實番啲,口感應該會好好多🥰.🥘台灣韭菜盒子 $28呢樣小食超級推薦🤪全部餃子都超大隻,炸到層皮脆脆地😌一咬啲餡爆曬出嚟😚.🥘鹽酥雞 $42唔騷雞都係個隻味道,雞肉吾會鞋口,炸得唔會太乾😌.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🥘台式麻辣鍋 $115
🥘牛乳美肌鍋 $115
🥘台式麻辣鴨血 $38
🥘台灣韭菜盒子 $28
🥘鹽酥雞 $42
唔騷雞都係個隻味道,雞肉吾會鞋口,炸得唔會太乾😌
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2K
2021-06-27 149 views
#台式一人鍋-朋友一向鍾意火鍋 疫情以嚟佢更加注重衛生 多數食一人鍋 今日經過佐敦呢間台式一人鍋店 開張幾個月 有12款選擇 佢第一時間入咗去😅-🥘#芫荽雞鍋 $118除咗餐牌上面嘅11款火鍋 呢度每個月會推出時令鍋 今個月係芫荽雞鍋 超多芫荽青醬 除咗雞肉 材料有豆腐 芫荽肉丸 芋泥牛丸 粟米 腐竹 冬菇 蛋皮餃 加埋粗粉絲 口感清新 充滿青蔥氣息 🥘#台式麻辣鍋 $115 人氣之選 地道材料有鴨血 醬爆肉丸 蜂巢豆腐磚 豬肚等等 入口滾熱辣 麻燙口感好夠 飲兩啖湯頭 辣得非常過癮 跟餐有白飯 亦可以追加滷肉飯-🫔#芫荽腐皮卷 $42 一份小食有三條 剪成小件就咁食 外脆內軟 亦可以當佢係火鍋配料 加入鍋中加熱🥤#古早冬瓜茶 加$7🥤#芋香奶綠 加$7跟餐免費奉送低糖茶 台式飲品選擇咁多 梗係追加啦😁 冬瓜茶清熱正氣 芋奶溝低糖綠茶味道幾搭 奶滑清甜-📍#十二鍋佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下4-5號舖
#台式一人鍋

🥤#芋香奶綠 加$7

📍#十二鍋
佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下4-5號舖
2021-06-24 135 views
2021年6月23日 雨早排ig 見到有介紹呢間有個芫茜鍋期間限定, 於是就同男朋友即刻黎試下啦。去到唔算好多人, 排左一陣隊就入到。叫完鍋職員會拎4款醬俾你落, 分別係沙茶醬、豆瓣醬、辣椒油同埋蒜蓉。豉油就每一枱都有。老薑麻油雞鍋 $115, 個湯就咁飲會咸左d, 有麻油雞味, 但麻油唔算太香, 薑味唔係好出, 但都可以接受。個鍋配有台灣面線, 唔怕食唔飽期間限定芫茜雞鍋 $115, 鍋有芫茜同芫茜醬, 就咁飲d 湯唔會話超濃茜味, 但d 料會痴到d 芫茜就好夠味。撈開左d 醬個湯會變左綠色, 好茜啊芫茜腐皮捲 $42, 一碟都幾多條, 剛剛炸起熱辣辣同脆口, 都好有茜味但口感就係偏軟身, 唔夠彈牙。夜市雞皮捲 $36, 又係熱辣辣, 入面包住雞肉, 外皮好脆口, 好食套餐可以揀跟粉絲定飯, 我地就叫左每樣一款。+ $7 可轉$28 或以下飲品, 左邊係招牌奶茶小甜同菠蘿四季春奶茶都有茶味, 少甜左之後幾好飲但個菠蘿四季春就唔係好夠味, 有d 淡口得甜。眼闊肚窄系列之食到咁上下覺得打邊爐冇d 野洽下洽下唔係好夠喉, 於是叫左碟牛同豬。以為好細碟點知係咁大碟現切特級牛肉 $98, 牛味
2021年6月23日 雨

去到唔算好多人, 排左一陣隊就入到。

個鍋配有台灣面線, 唔怕食唔飽

撈開左d 醬個湯會變左綠色, 好茜啊

套餐可以揀跟粉絲定飯, 我地就叫左每樣一款。

奶茶都有茶味, 少甜左之後幾好飲
但個菠蘿四季春就唔係好夠味, 有d 淡口得甜。
以為好細碟點知係咁大碟

現切特級牛肉 $98, 牛味唔算話好重, 但佢夠淋身同唔算好肥, 幾好食

豬腩片 $42, 雖然每一槐都唔算大, 但都算大份ga la, 同唔會有豬個陣膻味。

不過有個唔方便位就係佢個火係用燃料塊, 大約$15 分中就燒完, 要不時叫店員加火, 傾傾下計好快個火就熄左, 想慢慢一塊一塊淥肉ge 就要注意la

真係食到好飽啊
2021-06-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$254 (Dinner)
  • 夜市雞皮捲
疫情關係,唔少人想同朋友齊齊圍住打邊爐但又驚唔衛生。早排見到佐敦開咗間台式一人火鍋店,終於可以放心啲過足火鍋癮。餐廳地方雖然唔算好大,但卡位設計都坐得幾舒服,唔太會有逼狹感。今次同朋友分別揀咗三款鍋底試試,另外點選咗啲台式小食同飲品,估唔到整體質素又幾好。最值得一讚係店員們嘅服務態度幾好,亦幾肯幫手,非常有親切感。台式麻辣鍋 $88麻辣湯底可自選辣度,當中加入豆瓣醬、花椒、辣椒乾、指天椒等配料,辣度可謂相當足味,稍微淥一淥火鍋配料都掛上一股辣勁。入面仲有火鍋必食嘅鴨血、爆汁牛丸、芝士魚豆腐等,配上湯底更為惹味。美肌鍋(牛乳) $88呈乳白色嘅牛乳湯底相對清新好多,適合鍾意打邊爐又驚熱氣嘅人士。配料仲有大量花膠、鮮淮山同蟲草花,最啱貪靚一族食住養顏,補充骨膠原。湯底入口順滑,帶有淡淡牛奶香,清清地都唔錯。花雕酒藥膳雞鍋 $88最為養生莫過於呢款期間限定嘅藥膳雞鍋,內裡配搭多款藥材熬製而成,飄出陣陣藥膳香氣,齋聞都覺得健康。不過個人而言對藥材興趣不大,淺嚐幾口就作罷。現切特級牛肉 $98火鍋配料上個內認為如果唔夠飽,絕對可以試吓現切特級牛肉。價錢唔算太貴,份量亦適中,獨自清完一盤嘅難度唔大

台式麻辣鍋 $88
台式麻辣鍋
台式麻辣鍋

美肌鍋(牛乳) $88
美肌鍋(牛乳)

花雕酒藥膳雞鍋 $88
花雕酒藥膳雞鍋

現切特級牛肉 $98
火鍋配料上個內認為如果唔夠飽,絕對可以試吓現切特級牛肉。價錢唔算太貴,份量亦適中,獨自清完一盤嘅難度唔大。每塊牛肉大小非常均稱,唔會太細塊,牛香頗突出。

夜市雞皮捲 $36
初嚐雞皮捲,外層雞皮煙煙韌韌,包裹軟嫩雞肉。經脆炸嘅雞皮油香撲鼻,對於鍾意食雞要連雞皮食嘅我而言,呢款絕對係心水小食之一。
夜市雞皮捲

墨花臣雙色腸 $42
墨汁花枝腸同台灣香腸蒜香濃郁,雖然平日個人唔太好食蒜,但對於加入蒜蓉或蒜香嘅美食卻係趨之若鶩,所以台式腸配以蒜香更為一絕。兩款香腸各有千秋,花枝腸較煙韌;台灣香腸味道則較濃重。
墨花臣雙色腸

黑糖奶茶 $28(+$5珍珠)
黑糖奶茶又點少得珍珠相伴,今次以$5加購珍珠。估唔到飲品比想像中大杯咁多,幾乎有前臂之長,分分鐘比坊間手搖飲品台所賣嘅仲大杯,價錢而言相當超值。味道亦有驚喜,茶香幾突出,入口奶味順滑。雖然唔太感覺到黑糖香,但甜度係充足,珍珠口感亦唔錯。
黑糖奶茶
2021-05-10
Type of Meal
Dinner
夜市雞皮捲
墨花臣雙色腸
黑糖奶茶
2021-06-22 126 views
今日就帶大家嚟到佐敦,喺地鐵站旁邊既莊士輪敦廣場絕對係覓食既好地方🤩,今次同大家去地舖食台式火鍋🍲。呢度提供火鍋🍲款式都幾多,一共有1️⃣2️⃣款添!我個人幾鍾意呢度嘅湯底,沙茶牛肉鍋嘅湯底味道剛剛好,食落濃味唔會過鹹👍🏻。沙茶牛肉鍋入面,我最鍾意佢粒牛丸,咬落彈牙又多汁。而餐廳🍴喺湯底中加入台灣面線,完全吸收晒沙茶醬嘅精華,真係幾惹味😋!而壽喜燒湯底味道溫和,因為鍋中會加入唔同蔬菜🥬,食落甜甜地,容易入口,用嚟淥牛肉就最啱喇😍!另外我哋仲叫咗一份鴨血,食落有少少辣,又帶一點麻香,口感好軟腍,又嫩口!我幾鍾意呢度湯底唔會過鹹,飲完隨餐附送嘅綠茶都唔會太口乾。另外,每一款鍋都會提供唔同款式嘅食材,份量都幾多,一定夠食,所以都幾抵食!

台式麻辣鴨血
芝士竹輪壽喜燒
[ #caloriefoodie佐敦 ]• 十 二 鍋 •🐿-有時興起想打邊爐 就會諗起一人火鍋店🍲可以一人一鍋 每個人唔同湯底 而價錢又唔貴今次就去呢間主打一人火鍋既台式餐廳晚市套餐包一個鍋、飯/麵、飲品 每個火鍋都有12-14款配料 好抵食!!-🧀芝士竹輪壽喜燒 𝚂𝙴𝚃 💰$115黎到台式餐廳都想食日式口味火鍋 壽喜燒湯底幾甜 如果可以另外配埋隻蛋點肉食就正!呢鍋無啲好特別既配料 所有配料都偏日式感覺最鐘意蜂巢豆腐 吸哂壽喜燒醬油味 好甜好好味牛肉就略微有啲鞋身 無肥牛口感每款配料都有兩至三舊 份量都幾多 食到好飽-🍲台式沙茶牛肉鍋 𝚂𝙴𝚃 💰$115呢款湯底較重口味 偏鹹得黎又小小甜配料本身有一團台灣麵線 所以十分飽肚比較特別既配料有爆汁牛丸同芋泥貢丸芋泥貢丸內既芋泥綿滑 有芋香味 幾特別牛肉都有同樣鞋口問題 浸左好耐都呈現淺粉色-只要 +💰$7 就可以將飯/麵升級做滷肉飯/烏冬🍚滷肉飯既滷肉偏乾身 而且味道有小小奇怪同平時係其他餐廳食到滷肉既味道有啲唔同🍜而烏冬送上枱既時候已經煮好 熱辣辣可以再放落鍋滾多陣 烏冬有湯底味會更好食-飲品方面都可以 +💰$7 由普通紅/綠茶升級做台
[ #caloriefoodie佐敦 ]
• 十 二 鍋 •
🐿
有時興起想打邊爐 就會諗起一人火鍋店🍲
可以一人一鍋 每個人唔同湯底 而價錢又唔貴
今次就去呢間主打一人火鍋既台式餐廳
晚市套餐包一個鍋、飯/麵、飲品
每個火鍋都有12-14款配料 好抵食!!

🧀芝士竹輪壽喜燒 𝚂𝙴𝚃 💰$115
[牛肉,蟹棒,芝士竹輪,南瓜,粟米,雞蛋,娃娃菜,炸枝竹,鳴門卷,冬菇,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐]
黎到台式餐廳都想食日式口味火鍋
壽喜燒湯底幾甜 如果可以另外配埋隻蛋點肉食就正!
呢鍋無啲好特別既配料 所有配料都偏日式感覺
最鐘意蜂巢豆腐 吸哂壽喜燒醬油味 好甜好好味
牛肉就略微有啲鞋身 無肥牛口感
每款配料都有兩至三舊 份量都幾多 食到好飽

🍲台式沙茶牛肉鍋 𝚂𝙴𝚃 💰$115
[牛肉,爆汁牛丸,芋泥貢丸,台灣麵線,娃娃菜,炸枝竹,鳴門卷,冬菇,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂窩豆腐]
呢款湯底較重口味 偏鹹得黎又小小甜

兩杯都少甜 飲到茶底味道
紐西蘭羊肉片

🐑紐西蘭羊肉片 💰$48
薄切羊肉 份量還好 有15片
味道重膻味 食羊肉既人一定鐘意!

鹽酥甜不辣 💰$22
台灣餐廳一定要試台灣小食!今次揀左甜不辣
超有咬口 口感煙韌 值得一試
@12pots.jd
📍佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場地下4&5號舖
#caloriefoodie
紐西蘭羊肉片
2021-06-18 122 views
💕 今日同朋友黎佐敦食台式火鍋,好耐之前已經有留意到呢間餐廳,佢地有12款火鍋選擇,有咁多口味選擇真係好少見,而且價錢抵份量多,食到好飽😆職員全程服務態度都好好,值得一讚💯👍🏻 📌鍋+飯/粗粉絲+冰紅茶/冰綠茶 $115我地兩個都加左$7轉烏冬,另外飲品都加$7升級其他飲品 1️⃣台式麻辣鍋+烏冬+ 芋香奶綠可選辣度,今次揀左小辣試試先,個湯都好入味,最鍾意食鍋入面嘅麻辣鴨血同埋炸枝竹,完全索哂湯入面嘅精華😋另外個烏冬我都好鍾意,因為好彈牙,不過飲品方面我揀左芋香奶綠,相對失色,奶綠比較淡味,芋香味都唔太足夠。 2️⃣蟲草花藥膳羊鍋+烏冬+黑糖薑母茶朋友話最近好養生,所以要揀藥膳鍋😆,我見佢食得咁滋味,都忍唔住試飲左個湯底,藥材味唔會太重,而且食到雞湯味,朋友話個羊肉片一d都唔羶,同埋佢超級鍾意個湯底,食緊期間都係咁飲個湯🤣🤣至於飲品黑糖薑母茶就略嫌太甜 3️⃣自選丸類 $42一碟有6粒,可以自選唔同款嘅丸類 整體黎講我地都好滿意今次嘅台式火鍋,一人一鍋之餘仲有12款鍋類選擇,份量多,價錢唔貴,鍾意食火鍋嘅朋友仔可以去試下😙 💰兩人合共$330連加一
職員全程服務態度都好好,值得一讚💯👍🏻

📌鍋+飯/粗粉絲+冰紅茶/冰綠茶 $115

3️⃣自選丸類 $42
一碟有6粒,可以自選唔同款嘅丸類

💰兩人合共$330連加一
2021-06-15 170 views
最近雖然好熱 但係都無阻我打邊爐嘅心💛呢間台式火鍋店主打一人一鍋 有十二款口味可以揀 實有一款啱食😌每一鍋都有勁多配料 大滿足👅.📌牛乳美肌鍋 $88呢個口味啱晒女仔食👧🏻配料有雞肉片,花膠,蟲草花,鮮淮山,芝士竹輪,花枝丸,娃娃菜,炸枝竹,鳴門卷,冬菇,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐😚花膠蟲草花雞呢個配搭一定冇得輸 再加埋牛奶湯底 真係好夾🥛+$7轉咗做滷肉飯🥰滷肉肥瘦均勻 味道唔算好濃 撈晒落啲飯到好好食✨.📌紅麴蕃茄海鮮鍋 $88每次見到蕃茄湯底就一定會食🍅呢款配料有廣島蠔,蝦,蜆,蟹棒,花枝丸,蕃茄,娃娃菜,炸枝竹,鳴門卷,冬菇,金菇,蛋餃,芝士魚豆腐,蜂巢豆腐😌感覺海鮮配料豐富啲 海鮮唔會話好腥 正正常常😎+$7轉咗烏冬 配蕃茄湯一流🙌🏻勁鍾意個蜂巢豆腐 索晒湯🤤.📌現切特級牛肉 $98另外加錢要多咗份牛肉😝雖然得幾片 但係啲牛好靚 絕對抵食💓個牛味真係幾濃🐮食落似牛肩胛 冇乜脂肪 肉質夠晒嫩滑👍🏻.📌茉香奶綠(走甜)跟餐會送$28或以下嘅野飲🥤個茉莉花味都幾香 奶味唔重 飲落都幾fresh😗.📌四季春茶 (走甜)打邊爐最啱就係飲純茶 四季春茶底夠晒濃 可以解膩🤓
📌牛乳美肌鍋 $88
牛乳美肌鍋
滷肉飯,烏冬

📌紅麴蕃茄海鮮鍋 $88
紅麴蕃茄海鮮鍋

📌現切特級牛肉 $98
現切特級牛肉

📌茉香奶綠(走甜)
📌四季春茶 (走甜)
打邊爐最啱就係飲純茶 四季春茶底夠晒濃 可以解膩🤓

牛乳美肌鍋
滷肉飯,烏冬
紅麴蕃茄海鮮鍋
2021-06-15 123 views
上個禮拜同friend去佐敦嘅台式火鍋店「十二鍋」食一人一鍋打邊爐 👫🏻 menu上有一共12款湯底選擇,好豐富 😍 唔少口味例如「台式麻辣鍋」、「台式沙茶牛肉鍋」、「老薑麻油雞」都好有特色,幾吸引 😆美肌牛乳鍋嘅湯底加入牛奶,仲落咗花膠、蟲草花、鮮淮山,好滋補 😍 裏面嘅芝士竹輪、芝士魚豆腐同牛奶湯底好夾,好食 😝 至於其他配料好似雞肉片、蛋餃、蜂巢豆腐都唔錯,水準平均 😁胡椒豚骨濃湯鍋比牛乳鍋重口味,多咗豬腩片、麻辣鴨血、芋泥貢丸等濃味材料 😜 另外仲有冬瓜、炸枝竹、蜂巢豆腐等索汁食材,吸曬胡椒豚骨湯嘅精華,胡椒味突出,咬落仲會爆汁添 🤣雜錦丸拼盤有特級花枝丸、爆汁牛丸、包餡芋泥貢丸 😋 花枝丸入邊有花枝粒,咬落爽口彈牙 🦑 爆汁牛丸充滿肉汁,味道濃郁 🐮 芋泥貢丸嘅芋泥餡好飽滿,而且芋頭x 貢丸呢個組合令人幾有新鮮感 😘雜菜拼盤入邊有金針菇、粟米、南瓜片、蕃茄、冬瓜、娃娃菜,分量都唔少,打邊爐想食多d菜嘅話嗌碟share都幾好 🥬

2021-06-12 115 views
十二鍋🥘顧名思義有12款選擇~第十二款就係期間限定,今個月就係芫荽雞鍋今次放工就即刻去食晚餐,去到唔洗等位就有得入店舖唔大間 但多數都係4人卡位 坐得好舒服今次既一人一鍋,一個價錢已經包鍋+飯/粉絲+飲品 ($115),唔夠既話仲可以點小食👍🏻未上餐前,店員會主動遞上調味料俾我哋自助溝有豆瓣醬/豉油/沙茶醬/蒜蓉,門口就有提議完美比例😽3匙豆瓣醬/沙茶醬+2匙豉油+1匙蒜蓉鍋:芝士竹輪壽喜燒 配烏冬(+$7)上菜嘅時候,會有火酒膏一路熱住食!鍋既份量都多,除左芝士竹輪同牛肉,都仲會有好多配菜(蟹柳、菜、支竹、南瓜等)~加埋烏冬落去吸晒湯底🤤鍋:一品酸辣白玉鍋湯底好酸,如果鍾意食酸既好推薦呢個呢款𥚃有有丸、豬腩肉片、鴨血 +配菜晚餐黎講,價錢好抵食👍🏻
十二鍋🥘顧名思義有12款選擇~
第十二款就係期間限定,今個月就係芫荽雞鍋

今次放工就即刻去食晚餐,去到唔洗等位就有得入
店舖唔大間 但多數都係4人卡位 坐得好舒服

未上餐前,店員會主動遞上調味料俾我哋自助溝
有豆瓣醬/豉油/沙茶醬/蒜蓉,門口就有提議完美比例😽

3匙豆瓣醬/沙茶醬+2匙豉油+1匙蒜蓉

鍋:芝士竹輪壽喜燒 配烏冬(+$7)

鍋:一品酸辣白玉鍋
湯底好酸,如果鍾意食酸既好推薦呢個
呢款𥚃有有丸、豬腩肉片、鴨血 +配菜
一品酸辣白玉鍋

晚餐黎講,價錢好抵食👍🏻
2021-06-11
$130 (Dinner)
一品酸辣白玉鍋