2019-04-09 193 views
屯門性價比高的平價日本菜這家日本菜的價錢都很平民化但質素絕對不差今次試了三道菜脆片鰻魚丼 $88鰻魚都夠大條...肉和飯的比例都合理芝麻雞翼蕎麥面 $68有兩隻手羽先再配上蕎麥冷麵...配上冷麵汁口感不錯廣島蠔昆布醋 $88有5隻廣島生蠔,大大隻,價錢簡直是超值👍🏻
屯門性價比高的平價日本菜
這家日本菜的價錢都很平民化
但質素絕對不差
今次試了三道菜
脆片鰻魚丼 $88
鰻魚都夠大條...肉和飯的比例都合理
芝麻雞翼蕎麥面 $68
有兩隻手羽先再配上蕎麥冷麵...
配上冷麵汁口感不錯
廣島蠔昆布醋 $88
有5隻廣島生蠔,大大隻,價錢簡直是超值👍🏻
2019-04-01 181 views
地區小店,初初沒有太大期望,但見到天丼出場,真係非同凡響,餐牌有多款天丼選擇,我選了蝦的。丼一到,嘩!賣相90分,三種外表不同的天婦羅蝦,配以蝦膏及櫻花蝦,連日本米飯,口感三重享受。大力推介!
2019-02-17 320 views
就是在華都來說,這一間小店已經算是最好吃的。 食物是用心做的, 員工也對人很好, 有時都會說一兩句,聊聊天 ~食物的價錢是合理的,一個套餐約50至70元, 套餐附有味噌湯、飯、小吃及蒸蛋。在華都來說,這個價錢已經不是很貴了。 雖然這是小店,不過這裏的環境是舒適的,也不會做得很擁擠, 地板也很乾淨 ~在等候時間的一方面,下午吃飯的高峰時段 是很難找到位置的, 有時候可能 12:00 就已經滿座了。 等候食物的時間來說可以相差很誇張的, 我平時大部分來吃,時間大概是 15 分鐘左右。 可是有一次,我卻等了 1 小時。 因為這一間小店有留座的,留座的人數不限,他們會預先準備食物及留座的人。如果有很多人留座的話,你需要等很久的時間 ( 如果你沒有留座 )。 所以在這一方面我也比較失望,因為他們最先會處理留座的顧客們, 他們不會平均分開,而是先處理留座的人,再處理沒有留座的人。 所以如果有很多人留座的話,最少起碼花 30 分鐘以上。 沒有留座的人就要等很久。 所以如果是去吃的話,大家盡量留座, 避免要等食物的時間要很久~

2019-02-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2018-12-31 406 views
華都一向都有好多好嘢食成日經過呢個和食屋都好想試下約咗Friend 子嚟Try try因為星期六嘅關係冇咗午市套餐啦要點普通嘅丼飯~我點咗鳥華天丼有炸扒雞扒雞翼同飯炸扒好好食!🥰炸皮炸粉唔厚啖啖扒味肉味都幾濃沃雞扒手掌咁大雞皮好滑雞肉又好嫩雞翼大推!!!!雖然黑黑實實但係脆皮真係好香口!一啖咬落去好多肉🤘飯係typical 嘅珍珠米🤪有啲太多(但係太飽冇食晒sorry )店員超級友善感覺好良好😛😛係少有高質嘅日式料理雖然少貴但係質素真係幾好希望喺屯門華都區守得到頑張って👍
華都一向都有好多好嘢食
成日經過呢個和食屋都好想試下

約咗Friend 子嚟Try try

因為星期六嘅關係冇咗午市套餐啦

要點普通嘅丼飯~

我點咗鳥華天丼
有炸扒雞扒雞翼同飯

鳥華天丼

炸扒好好食!🥰炸皮炸粉唔厚
啖啖扒味肉味都幾濃沃

雞扒手掌咁大
雞皮好滑雞肉又好嫩

雞翼大推!!!!
雖然黑黑實實
但係脆皮真係好香口!一啖咬落去好多肉🤘

飯係typical 嘅珍珠米🤪有啲太多
(但係太飽冇食晒sorry )

店員超級友善
感覺好良好😛😛

係少有高質嘅日式料理
雖然少貴但係質素真係幾好
希望喺屯門華都區守得到
頑張って👍
2018-10-09 544 views
睇Openrice先知開咗新店即刻黎試本身想試二人餐見menu幾抵食嘅但我同女友都係細食之人叫咗蟹肉蛋卷叉燒烏冬蝦天丼個人覺得烏冬做得比飯出色烏冬彈牙叉燒肥瘦均勻而且有4大片炸蝦有5隻最好味係吉列蝦,一咬落去蝦汁四射正常天婦羅蝦蝦味濃郁,齒夾留香像米衣的炸蝦則失色,米衣有少少冧少少靭,影響口感要彈就係個飯,不是用珍珠米香港米同珍珠米各有所長食茶記碟頭飯不會用珍珠米,必用香港米先好食同理食日式飯用香港米就表現唔到嗰種粘彈口感卷蛋蟹肉足料,可惜煎得過老老實說荃灣鱟地坊卷蛋好食好多最後老闆十分好人埋單我才發覺唔夠現金老闆比我地撳完錢才回來找數好心好報希望大家多啲光顧良心小店
睇Openrice先知開咗新店

烏冬彈牙
叉燒肥瘦均勻
而且有4大片

炸蝦有5隻
最好味係吉列蝦,一咬落去蝦汁四射
正常天婦羅蝦蝦味濃郁,齒夾留香
像米衣的炸蝦則失色,米衣有少少冧少少靭,影響口感
要彈就係個飯,不是用珍珠米
香港米同珍珠米各有所長
食茶記碟頭飯不會用珍珠米,必用香港米先好食
同理食日式飯用香港米就表現唔到嗰種粘彈口感

卷蛋蟹肉足料,可惜煎得過老
老實說荃灣鱟地坊卷蛋好食好多

最後老闆十分好人
埋單我才發覺唔夠現金
老闆比我地撳完錢才回來找數

好心好報
希望大家多啲光顧良心小店
蟹肉卷蛋
2018-10-05
$112 (Dinner)
2018-08-12 596 views
星期日,就最中意帶兩個姨甥外出進行親子活動,玩到淋漓盡致之際,就至緊要搵間餐廳填飽肚子。揀左一輪,一致認為來華都呢間日本餐廳。呢間店鋪門面掛左兩個紅燈籠🏮,好有日本餐廳風格,十分易認!餐牌上有二人套餐,只需$268, 有包埋前菜,小食,主食,丼類同湯類,如果兩人食,都幾抵食。因為我地四個人,其中兩個係小朋友,所以選擇左散叫,可以多啲小食俾佢地食。我地叫左兩個丼,一個烏冬同三樣小食: 蟹國天丼,材料十分豐富,有炸軟殼蟹,蟹膏,蟹籽,蟹肉同埋芝士蟹籽。全部都係蟹真係好驚喜,蟹膏蟹籽撈飯一流!軟殼蟹炸得脆卜卜的,有口感。脆片鰻魚丼,有多汁既鰻魚同埋炸白飯魚片。小朋友中意食呢塊魚片,因為真係好脆。鰻魚整得吾腥,好味!以上兩個都係屬於特色天丼,用既都係日本珍珠米,小朋友都食到Lam Lam脷。肥牛烏冬,湯夠熱夠濃味,烏冬夠滑,不過稍嫌肥牛數量吾多。廣島蠔昆布醋,十分肥美鮮甜多汁,一點腥既感覺都冇,配埋蟹籽同昆布醋,味覺上既一大享受。炸魷魚🦑配沙律醬,夠香脆可口,一點油膩感覺都冇。大蝦🍤天婦羅,新鮮炸,但粉皮略厚,蝦還算彈牙。碗同匙羹係木製,有小朋友都不怕吾小心跌落地下整碎。所有食物都非常好味,因

呢間店鋪門面掛左兩個紅燈籠🏮,好有日本餐廳風格,十分易認!

我地叫左兩個丼,一個烏冬同三樣小食:

肥牛烏冬,湯夠熱夠濃味,烏冬夠滑,不過稍嫌肥牛數量吾多。

炸魷魚🦑配沙律醬,夠香脆可口,一點油膩感覺都冇。
大蝦🍤天婦羅,新鮮炸,但粉皮略厚,蝦還算彈牙。

碗同匙羹係木製,有小朋友都不怕吾小心跌落地下整碎。
所有食物都非常好味,因為份量剛好,我地全部都食曬冇浪費。
老闆娘好好傾,照顧周到,服務態度值得一讚

2018-08-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2018-08-09 362 views
見咁多人話好食,所以我又黎試試先😂中午set, 芝士餃子井飯 $58.有麵豉湯,醃茄子,煎蛋,薯仔蓉。井:偏甜,多洋蔥,所以幾香,飯軟硬適中醃茄子: 好好味,少少辣薯仔蓉: 有咬口,加埋青瓜絲,清新蒸蛋:吾滑,麻麻地加$8 有吉列炸蝦出奇好味,外脆內軟,仲要新鮮即炸。整體己言,少貴,質素中上,間中食下幾好。
見咁多人話好食,所以我又黎試試先😂

中午set, 芝士餃子井飯 $58.

有麵豉湯,醃茄子,煎蛋,薯仔蓉。

井:偏甜,多洋蔥,所以幾香,飯軟硬適中
醃茄子: 好好味,少少辣
薯仔蓉: 有咬口,加埋青瓜絲,清新
蒸蛋:吾滑,麻麻地

加$8 有吉列炸蝦

出奇好味,外脆內軟,仲要新鮮即炸。

整體己言,少貴,質素中上,間中食下幾好。
2018-08-09
$66 (Lunch)
2018-07-05 376 views
新開小店當然要支持下~這個好好食 加25元就有麵豉湯 芥辣八爪魚同埋胡麻波菜😆感覺好扺食這個都ok 好有滿足感晚餐時段好少人光顧可能宣傳不足呢間餐廳性價比高 大家可以試試 支持一下少店
新開小店當然要支持下~
海鰻蕎麥麵

Dinner
海鰻蕎麥麵
煎餃子冷蕎麥麵
2018-06-30 279 views
和媽媽路過 見到係新開嘅就坐低試下叫左招牌的蟹 和明太子玉子燒有些驚喜蟹有蟹膏,同飯一齊食,好正!玉子燒好味的但真係太貴了!性價比一般 但在屯門想食好食的日式料理不多了值得一試
和媽媽路過 見到係新開嘅就坐低試下
叫左招牌的蟹 和明太子玉子燒

有些驚喜
蟹有蟹膏,同飯一齊食,好正!

玉子燒好味的
但真係太貴了!

性價比一般
但在屯門想食好食的日式料理不多了

值得一試
見好似食評幾好,就前往親身一試。坐底見旁邊張枱食完未執,碗麵食咗三分一,心諗啲人咁無衣食咁浪費。不禁搖搖頭。第一次光顧當然試最基本野啦。我自己就點咗原作天婦羅,男友唔想食炸野所以選咗叉燒拉麵。餐牌上寫明可選烏冬或麵。首先天婦羅送上,天婦羅蝦,蕃薯,南瓜各兩件,配菜有酸蘿蔔,青瓜絲,天婦羅脆脆,觀感都幾好,好豐富咁。如果可以好似日本咁大熱天時配杯凍玄米茶或麥茶就更正。 炸物唔算油,味道一般。醬汁欠缺蘿蔔蓉。分量價錢適中。一碗都飽肚但唔會話好味到下次一定要翻躂令人極度回味囉。另外個麵就。。。。無為意係蕎麥麵,諗住清清地算啦無所謂既然自己叫錯。(明明見到寫住拉麵,烏冬),個湯底甜過糖水,食得出係カツオ湯底但甜度一流。中途男友無辦法再食落去啦,只能講句唔怪得頭先叫隔離枱食剩大半碗麵啦。總括嚟講,不過不失。服務普通,環境鋪頭細細咁,安排上唔算太迫,衛生都算乾淨。
見好似食評幾好,就前往親身一試。

第一次光顧當然試最基本野啦。

2018-06-24
$100 (Lunch)
2018-06-23 216 views
路經又新開來試下,同老公一齊食左招牌蟹國天丼同原作天丼。蟹國天丼有原隻軟殼蟹切件天婦羅、蟹棒蟹肉、蟹子、芝士蟹子同蟹膏,好豐盛。原作天丼有炸蝦、日本蕃薯同南瓜天婦羅。佢地既天婦羅真係做得好好,粉漿薄脆熱辣辣,連厚厚地本應平平無奇既蕃薯同南瓜都整得好食。加$25變套餐有埋小食芝麻醬菠菜、芥末八爪魚同麵鼓湯。芥末八爪魚既調味做得好好,口感都好。我地喺開舖既時候入去冇咩人,但後來就多左人喇。第一次來,會有下次,想試埋其他
路經又新開來試下,同老公一齊食左招牌蟹國天丼同原作天丼。

原作天丼有炸蝦、日本蕃薯同南瓜天婦羅。

加$25變套餐有埋小食芝麻醬菠菜、芥末八爪魚同麵鼓湯。
芥末八爪魚既調味做得好好,口感都好。

我地喺開舖既時候入去冇咩人,但後來就多左人喇。

第一次來,會有下次,想試埋其他

蟹國天丼
原作天丼
2018-06-23
$120 (Lunch)
蟹國天丼
原作天丼
2018-06-20 170 views
之前試過這裏的午餐,覺得很抵食,所以今日出開市中心就再來。可惜原來假日是沒有午餐的,只有散叫。海鰻蕎麥麵,配上海帶及蔥花,海鰻大大條,但味道淡,湯底偏咸, 蕎麥麵硬身好食,可能咸咸的湯底就是用來襯托味道淡的海鰻和蕎麥麵。-大蝦四菜天婦羅,有大蝦,冬菇,蕃薯,南瓜和節瓜,我覺得最好食係蕃薯,甜甜的,有蕃薯味及香口,其他就一般。原味玉子燒,用蛋可以做到有點似腐皮的感覺,很特別。點了三樣食物,沒有加一服務費,一共$174。

原味玉子燒,用蛋可以做到有點似腐皮的感覺,很特別。

點了三樣食物,沒有加一服務費,一共$174。
2018-06-15 173 views
約左朋友到屯門聚舊,朋友就介紹左呢間俾我食,因為佢之前食過都覺得好食。點知... 真係估唔到有驚喜😊😊我地就簡左個二人套餐。先黎個蟹籽沙律,大碟而好食,加上菜都好新鮮。味噌湯正常炸蝦炸到岩岩好,唔會過火。海鰻就OK,燒燒就會再好d圓心天丼帶子新鮮鮮甜,飯既外貌吸引鳥華天丼好食。👍總結:值得一試,價錢合理,食物新鮮服務方面好好,每次飲完水都會自動添加,地方不大,但舒服。眼見有多人食炸蠔,下次可試其他。

二人套餐

先黎個蟹籽沙律,大碟而好食,加上菜都好新鮮。

味噌湯正常

炸蝦炸到岩岩好,唔會過火。

海鰻就OK,燒燒就會再好d

圓心天丼帶子新鮮鮮甜,飯既外貌吸引

鳥華天丼好食。👍

總結:值得一試,價錢合理,食物新鮮
二人套餐
  • 蟹籽沙律
  • 圓心天丼
2018-06-09 158 views
晚餐決定試下呢間新日本野,間餐廳收十點,我差不多九點先去到,店員都仲好有禮貌請我地入去坐,由於唔食海鮮,所以選擇左鳥華天丼(即係炸雞翼,燒雞扒)同豬軟骨蕎麥麵仲有沙追魚天婦羅。唔使等好內就有得食啦~丼有個飯汁一齊上,應該就係鏗魚汁。雞翼好脆,擺盤餐具好靚,好日本feel沙追魚天婦羅好食!炸皮好薄唔會好粉,應該係新鮮炸起!豬軟骨超淋,個湯底都好好味,麵就比較多,食唔哂。整體都好有質素,店員又有禮貌,會再黎食~
晚餐決定試下呢間新日本野,

間餐廳收十點,我差不多九點先去到,
店員都仲好有禮貌請我地入去坐,

唔使等好內就有得食啦~

丼有個飯汁一齊上,應該就係鏗魚汁。
雞翼好脆,擺盤餐具好靚,好日本feel

沙追魚天婦羅好食!炸皮好薄唔會好粉,應該係新鮮炸起!

豬軟骨蕎麥麵
豬軟骨超淋,個湯底都好好味
,麵就比較多,食唔哂。
整體都好有質素,店員又有禮貌,會再黎食~

每杯茶有一個茶包 ,讚
$80 (Dinner)
今日原本開心地同一班朋友去試呢間餐廳,經朋友極力推介話野好食,又好服務,就帶班朋友去試,去到都無問題,一位女侍應亦熱心介紹招牌菜,當我們點了菜後,正興高采烈地傾談,一位男侍應將一碟菜撞落我頭上,也沒有對不起,我們也算了,反正沒整碟灑落我頭上,跟住他再上菜時,是一聲不響飛放在檯邊,比茶記服務更差,問心,食物真的不錯,但好像我們來幫襯令他不快,不停站在我們背後不快地看着我們,真食不知味,如果不是他,我一定給這間小店五星的,以後看見他在,我一定不會再去,希望小店能改善服務質素。