2024-07-12 148 views
夜晚去買外賣,叫咗個$84蜜汁薯仔牛柳粒,一個$64清炒時令蔬菜(菜心),等咗25分鐘先至有,返到屋企一打開個菜心,份量極少,蜜汁薯仔牛柳粒水汪汪咁,同佢幅圖差超遠,牛柳粒得五粒😂,真係笑死我,味道方面,完全食得出落重味精。一共$148,完全唔值呢一個價,食完肚氣!👎🏻👎🏻👎🏻🤮🤮🤮絕對唔會再幫襯👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻,食佢隔籬嗰間牛腩仲好,又平又快手。

絕對唔會再幫襯
今次試咗"半島冰廳"嘅咖喱牛腩煎蛋飯,同下午茶焗鮮茄豬扒飯,整體經驗一般。先講咖喱牛腩煎蛋飯,牛腩雖然焗得幾腍,但咖喱汁偏淡,冇乜香濃嘅咖喱味,煎蛋嘅熟度亦有啲過頭。整體嚟講,味道算係平平無奇,唔算特別出色。至於焗鮮茄豬扒飯,豬扒比較乾硬,冇咗應有嘅嫩滑口感。鮮茄醬汁嘅味道亦都只係一般,冇咩驚喜。下午茶嘅套餐選擇都算多,但整體味道未能超出預期。雖然食物質素唔算頂尖,但價錢尚算合理,對於追求性價比嘅朋友嚟講都算係一個接受嘅選擇。不過,個人就未必會再特地選擇呢度嘅外賣。總括嚟講,"半島冰廳"嘅外賣體驗屬於中規中矩,價錢合理,但味道方面仲有進步空間。如果你對食物質素有較高要求,可能要再考慮下其他選擇。
2024-06-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
呢間野,沙角半島冰廳,令我第一次忍唔住要寫feedback🤬😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡呢碟野大家點都唔會諗到係東南亞名菜,海!南!雞!飯!😡😡😡😡😡😡😡呢間野係越來越多唔同款式既菜式,最近仲多埋四川/重慶烤魚同雞煲添,但係咪又係伏就唔知啦,因為唔敢試!叫左佢呢碟所謂”海南雞飯”,望落都唔知邊忽似海南雞,d雞肉酸到似普通白切雞,但難食過白切雞,街市既雙拼$28切雞飯仲好食過佢!而d飯呢?硬到可以咬崩你d牙😡😡😡😡 難食到嘔🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤑🤑🤑好心啦,$68一碟咁既垃圾?將心比己啦,佢整果個自問自己食唔食得落呢碟垃圾?有時真係唔想踩低本地飲食業,但大家有眼睇啦?呢d乜野質素啊?如果係大陸唔止好食又服務好之餘,如果你對店家不滿,人地仲會免你呢個餐錢添!但你唔會望香港d無職業道德既餐飲業免你錢係難過登天,你只希望得到唔係差劣既食物質素咁簡單啫!都係咁難!絕對唔會再幫襯呢d垃圾! 執哂都唔抵可憐🤬😡
海南雞飯
2024-02-12
Type of Meal
Dinner
2023-11-24 403 views
平時冇乜特別都唔會寫食評,但今次真係忍無可忍!日期: 2013年11月23日時間: 23:00 當日一如既往收工搵嘢食,平時食開劉萬利,但當日星期四例休,所以粗粗地去咗半島冰廳食,點知最後真係粗粗地……1)入到去,我見前面坐晒人,冇人坐嗰啲又未執枱,所以去咗後面度坐,點知比店員因後面清潔理由唔開叫返我坐前邊,於是我就坐左一張未清潔嘅枱,我等咗5-10分鐘先有人嚟清潔張枱。2)幫我執枱果位店員,邊執枱邊問我食咩,我照直講,佢完全無抄底,貪快貪方便咁聽完我講就講左一聲「好」,就行左去忙其他嘢。最後出事⋯3)出事:我等左10分鐘野食野飲都未到,遲過我入黎嘅人野食野飲都到左⋯人地仲要係炒粉麵飯⋯而我只不過係一個普通嘅碟頭飯,我無追單繼續等,直至有個店員主動問我叫左野食未,依下我要爆,我同佢講我叫左乜飲乜,之後佢行左去,過左一陣行返返黎問我係未入左邊張邊張枱?!又話唔知將我張單入左邊張枱⋯大佬呀!我唔係系度做嫁,我叉知你邊張枱打邊張枱咩,問都唔係咁問啦! (問我果個店員就係貪快邊幫我執檯邊無抄底果個,同一個人)之後又隔左一陣先比野食我,又隔左多陣先比野飲我⋯成餐宵夜谷住度氣食! d飯仲要係硬!總
平時冇乜特別都唔會寫食評,但今次真係忍無可忍!
日期: 2013年11月23日
時間: 23:00

總結:
我本身都係做飲食業,1) & 2)我係知唔夠人手而完全理解。
只係3)處理手法有問題!

如果餐廳該老闆睇完以上食評,我呼籲你唔夠人手無錢請人就唔好做宵夜時段。
2023-11-23
$59 (Last Night Supper)
2023-09-18 396 views
無食一段時間,早幾日行過入去試試,點知中伏,野食唔得之餘服務態度超差,點左個咕嚕肉,一大舊諗住係肉來,點知原來係舊炸粉,一碟咕嚕肉佔左一大半係炸粉,湯又超油,碗飯好似隔幾日又凍又硬,比以前差左好大多,不會再幫襯°
2023-08-30 331 views
平時好小負評,唔難食就可以。但呢水次不得不表揚吓呢間半島。外賣呢個 $68 嘅海南雞飯,叫咗少飯。 但成盒飯都有2/3係飯,相信如果唔要求少飯會成盒都係飯。啲飯硬到好似雪咗3日咁,說好的油飯真係油飯,冇味的。少少暖,真係好似食淨儲埋一盒俾人咁。啲雞廚餘一樣,得4件,冇味,好似白切雞一樣。海南雞嘅醬係冇嘅。唔知佢係漏咗定真係冇醬跟。真係冇下次。去樓上大快活叫個喱腩好過佢多多聲。真係冇下次。以前都會介紹朋友去食,間鋪話晒裝修唔錯。但今次體驗真係太差...絕對唔會有下次。
平時好小負評,唔難食就可以。
但呢水次不得不表揚吓呢間半島。
真係冇下次。
去樓上大快活叫個喱腩好過佢多多聲。
真係冇下次。以前都會介紹朋友去食,間鋪話晒裝修唔錯。
但今次體驗真係太差...絕對唔會有下次。
海南雞飯
2023-08-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-08-19 246 views
見到轉左新餐牌入嚟食,啲餐具好似冇洗過咁,仲有食物殘渣喺上面茶餐廳都唔係做到咁另外有個企收銀既tb,態度差,我叫佢落單黑口黑面,唔想做生意就唔好做,仲要請埋啲咁嘅人,倒公司米,入嚟簡直係貼錢買難受之後叫咗個海南雞,啲雞勁柴,賣相唔使講,但點都唔值呢個價錢,仲要喺雞中間食到鐵絲,簡直係不知所謂呢間嘢真係睇佢幾時執笠,我真係好少比差評,呢間真係唔會再幫襯,亦聽到好多街坊反映比起以前差咗好多,員工服務態度尤其是門口個
茶餐廳都唔係做到咁

2023-07-27 210 views
今晚見落雨,諗住費事煮,叫個晚餐外賣,14分落單,43分先出到嚟,又唔係多客落單,中間追咗三次,次次都話包緊,包包下又去吹水, 攞出嚟時仲要吊吊fing 。我住樓上,返到去飯餸又凍哂湯又凍哂菜又黃哂,凍飲又溶哂雪。等緊期間,有一家6口等位,佢就係咁叫啲2位、4位入去,嗰家人等到無癮走,嗰陣出面落緊大雨,我同嗰家人(4個小朋友)都濕哂。個伙計仲要笑住出嚟話嗰家人終於放棄喇,多人去茶樓吖嘛。以後都唔可以再去。

TakeAway
2023-07-21 195 views
喺好熱嘅天氣下,第一次去到沙田圍嘅餐廳兜一個圈,本身想去排晒隊嘅劉萬利同金沙角,但食飯時間有限,唯有退而求其次,去咗呢一間有史以來,食過最難食嘅星洲炒米,佢一定係我劣食餐廳裏面嘅榜首,佢嘅Menu仲話係人氣之選便毫不猶豫落單,一嚟到完全冇料,冇洋蔥,得一條芽菜,一條青椒,一條紅椒,一絲叉燒,賣相差劣,都算啦,米粉仲滑潺潺,搞乜?啲職員態度又懶散,價錢仲要5 5,好多餐廳好過佢好多好多,超級不推薦😡😡
2023-07-21
$55 (Lunch)
2023-07-20 122 views
好耐冇幫襯過,估唔到一次比一次難食!剛開業時日日排隊,嘢食算得上是幾好!近兩年越嚟越差!之前成日去食瑤柱蛋白蝦炒飯,頭幾次都真係幾好,近呢兩年就唔知點解d蝦变咗烚蝦,瑤柱又冇咗!之後就好少幫襯!早兩日諗住試下有冇改進,穩陣d叫咗楊州炒飯。 嘩...!好出色! 原來楊州炒係咁架!飯係一舊舊,有d仲係白色既,叉燒火腿正常,虾仁3只,重點是冇味既,我唯有自己調🤣$60 跟杯凍啡!真心話就算$30都唔食!堅阿!唔再幫襯是答案!
好耐冇幫襯過,估唔到一次比一次難食!
$60 跟杯凍啡!真心話就算$30都唔食!
堅阿!唔再幫襯是答案!
2023-07-06 135 views
今晚點左三個小菜外賣 等足45分鐘先拎到手 等得耐唔緊要 最主要係難食 涼瓜牛肉 (涼瓜得幾片 一堆牛肉而且大大舊)麻婆豆腐(豆腐同麻雀子一樣咁大舊而且已經變左)椒鹽鲜魷拼豆腐(豆腐酸 唔熱唔脆) 白飯硬過鬼又係唔熱 食物質素實在太差 唔會再幫親
TakeAway
近年嚟喺乙明博康沙角村一帶難得一間係 適合人類 去食嘅 茶餐廳 舖頭裝飾 舒服 食物價錢合理味道亦都 唔錯 最鍾意佢電視係播viu TV佢個沙田友餐非常之合我心水 蕃茄湯通心粉好好味 精選午餐 好貼地非常適合成日要出外食飯嘅人 有蒸魚蒸排骨或者肉餅口味多樣化常會轉餐牌 中西形式都有 唔會食極都同一味 原本我唔鍾意食蒸魚但係有一次同屋企人去食咗一次都唔錯 早午晚餐 都很大眾化 味道亦都十分好另外仲有超抵食公司三文治 同沙爹牛肉麵都非常之值得食完再食 啲牛肉又淋又滑又香又入味
佢個沙田友餐非常之合我心水 蕃茄湯通心粉好好味
早午晚餐 都很大眾化 味道亦都十分好
2023-02-20 259 views
街坊茶餐廳,價錢正常,味道同份量不過不失,餐飲加3蚊可以要枝裝維他奶。坐得舒服,侍應態度可以接受,不會特別主動,但又未致於見你唔到。但真的不要叫鐵板餐,之前試過1個鐘都未上菜。

2023-02-13 173 views
叫咗碟芥蘭炒臘味,正常味道,出錯機會應該極低。之後豉汁蒸倉魚,完全唔掂!1. 嚟到條魚係未熟!2. 落豆豉少到不得了,又冇樁爆佢,原粒咁,梗係冇味啦!3. 豉油冇味,都唔知係咪溝左水,我已經叫佢嗰個另外一碟豉油嚟,都一樣係咁!4.條魚好腥,一來冇倒走蒸魚的水,二來係未劏乾淨個肚,搞到成碟魚腥到不得了。 最後講埋杯凍奶茶,從未飲過啲咁鞋嘅奶茶,一啲都唔香滑,仲有啲苦澀味。呢個嘢竟然仲喺度咁耐,仲唔執笠真係奇蹟!
又腸又冇味嘅豉汁蒸倉魚
2023-02-13
2023-01-21 191 views
今朝去食早餐,點知佢又同我落錯單,講完又講都唔知自己衰咩🌚🌚,之後又漏單,等到隔離個阿婆新黎嘅都已經有三文治,我都未有,我就知死硬,佢肯定取消個多左嘅三文治,又取消埋原本嘅😮‍💨😮‍💨😮‍💨好嬲,不知所謂,仲要一句對唔住都,食到最後,先記得佢地又唔記得左俾埋杯熱檸水,我已經就走就問佢地有冇得拎走,要收2蚊囉!係唔係痴左線,就係一個外賣杯,仲要本身係佢地嘅錯,懷疑佢哋亂咁收,張電子單仲要冇記錄係外賣收錢🌚總之,服務真係好垃圾,仲要好迫,唔好再食,成肚氣!
2023-01-21
Type of Meal