2022-10-20 51 views
酸菜魚(標準) $238之前係葵芳食過 覺得幾好食 所以今次見銅鑼灣有分店 就帶朋友食啦🥰 我地叫左小辣~ 朋友覺得辣度岩岩好 我就覺得一以辣啲🤣 不過麻度足夠 所以食得好過癮🙈 啲魚全部都好嫩滑 不過麵係會有少少骨 🤔 酸菜好惹味👍🏻 裏面啲配菜有金針菇、萵筍、芽菜! 😍冰鎮咕嚕肉 $168外脆內軟既口感 外凍內暖😆 第一次嘗試 都覺得幾特別 感覺就好似食緊拔絲地瓜咁~ 但我自己鍾意食正常版咕嚕肉多啲 因為凍左有啲硬同埋有啲啲痴牙🙈包心菜(蒜蓉炒) $75正常既炒菜 包心菜炒到岩岩好 好爽脆!🤤荔枝乳酸 $26夠味 又唔藥水!珍寶大檸茶 $26超大杯 大到嚇親我😂😂味道都係正常港式檸檬茶~

酸菜魚(標準) $238

冰鎮咕嚕肉 $168

包心菜(蒜蓉炒) $75
正常既炒菜 包心菜炒到岩岩好 好爽脆!🤤

荔枝乳酸 $26
夠味 又唔藥水!

珍寶大檸茶 $26
超大杯 大到嚇親我😂😂味道都係正常港式檸檬茶~
Type of Meal
Dinner
銅鑼灣區又想食小炒又想食酸菜魚, 朋友介紹呢間位於金百利廣場, 位置又方便地鐵站上蓋。入內店員講解餐牌.為我哋點菜。餐牌發現咗好多經典小菜,而且二人套餐又實惠,包酸菜魚,惹味虎皮椒,走地鹽焗雞半隻,包兩杯飲品及飯或者紅薯粉。酸菜魚小辣,個湯金黃色,喝一口酸辣惹味非常濃郁,魚肉非常滑溜,而且份量非常多。虎皮椒,用蒜頭豆豉爆香,香味撲鼻。走地鹽焗雞,皮香,而且雞味濃,雞肉仲好嫩滑。芒果梳打及荔枝梳打飲品,清新不太甜而且解渴。二人套餐都係$438,依家仲有八折優惠。店員服務非常殷勤,仲話俾我哋聽午市有粉麵仲唔收加一,晚市所有小菜都有八折。

$200 (Dinner)
  • 酸菜魚
2022-10-12 30 views
銅鑼灣美食多籮籮,這間食酸菜魚抵食又好食,經open rice訂位仲有8折。酸菜魚魚肉滑溜,湯底好味又不口渴。薑蔥霸王雞用上紅、綠椒絲加上大蒜絲做裝飾,輕輕的麻油豉油味道吸引,雞肉滑,味道不太濃,這個餸也不錯。還有出名的菠蘿咕嚕肉,飲品大大杯,抵飲。平均$1xx一個人,座位舒服,員工服務佳,冇限時間,三五知己傾下計,是一個好選擇。
2022-10-12
$160 (Dinner)
2022-10-11 80 views
友義氣•酸菜魚😋😋😋有鑊氣•友義氣銅鑼灣黃金地段美食琳琅滿目、竟然搵到一間正宗川菜又有鑊氣就係#友義氣•酸菜魚#店內裝修環境寬敞、簡潔裝修以中國風去配合川菜和小菜、配埋中國look😜碗碟👏🏻👍🏻店員服務一流、仲好細心💕先來一個招牌菜酸菜魚(標準)$238、要咗個Baby 辣、店主特選海鱸魚、原條鱸魚連頭一起上、好誠意、賣相好吸引、配埋酸菜湯底有花椒、泡椒、萵筍、金菇、豆芽、紅薯粉(特色以寛條、好煙韌有咬口、好配搭👍🏻)、真係完美配合😋魚鮮🐟嫩滑、湯🥣底酸酸帶點辣、最緊要配埋個白飯味道更一流!軟殼蟹係我最鍾意、有避風塘式、椒鹽式、黃金式、揀咗黃金軟殼蟹🦀$115、軟殼蟹沾滿濃濃嘅蛋黃醬炸到脆卜卜、好酥香、囗感豐富、yummy yummy 😋😋真係夠晒鑊氣!再來一杯大檸樂$26⋯⋯真係有驚喜、用飲啤酒嘅杯裝、盛裝滿滿兩杯份量可樂 + 七至十檸檬片、真係叫做超級超級大檸樂😃😜😜荔枝乳酸$26⋯⋯飲品內有紅紅荔枝爆珠、一咬荔枝珠、清香甜味爆出嚟、好特別新鮮感、配合乳酸飲料🥤⋯⋯好鮮艷奪目!味道仲唔錯👏🏻👏🏻👍🏻店內仲有套餐提供價錢都好抵👏🏻👏🏻午市特色套餐優惠仲免收加一下午茶套餐2:00-5:
友義氣•酸菜魚

😋😋😋有鑊氣•友義氣

店員服務一流、仲好細心💕

店內仲有套餐提供價錢都好抵👏🏻👏🏻
午市特色套餐優惠仲免收加一
下午茶套餐2:00-5:30pm八五折優惠
晚市預訂訂座、小菜套餐八折優惠
生日宴、三五知己聚會、可預訂房間(先到先得)
#銅鑼灣#有誠意#有鑊氣#小菜#
友義氣•酸菜魚
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R3室
港鐵銅鑼灣站E出口

大檸樂
荔枝乳酸
2022-10-11
$200 (Dinner)
大檸樂
荔枝乳酸
2022-10-11 50 views
友義氣呢間餐廳,我成日都聽朋友講話好好食今日我終於都去試啦!店舖主打酸菜魚,點小得佢呀我地四個人食,佢地都好食得辣😂所以叫咗中辣&加大版🤪 嚟到嘅份量絕對係似加加大版😂 爐魚肉質滑嫩,本身唔多骨,食起上嚟好正,油香而不膩口啖啖肉 而且配料都幾多,有金菇,萵筍,芽菜,薯粉。都真係好多野食😆 d配料吸曬d辣味酸味,所以食落真係好過癮跟住仲有黃金蝦,想講呢個真係好好食!每咬一啖都有咸蛋香,令人回味無窮再嚟係口水雞,不過不失,個人覺得份量唔夠多同埋唔夠辣😂有雞有魚有蝦,揀多個🐖。辣子排骨,第一次食辣子系列而唔係食雞😂又幾特別喎👀最後要叫返碟菜🥬啫啫芥蘭煲想講佢嘅小炒真係好好好驚喜! 好有鑊氣,仲有咸魚香!真係食到我地「嘩」一聲!呢個小炒我真係比滿分💯總括而言,呢個價錢食咁多野,絕對係物超所值!而家銅鑼灣呢間openrice訂座仲有8折!快d約埋三五知己一齊刺激一下味蕾啦
友義氣呢間餐廳,我成日都聽朋友講話好好食
今日我終於都去試啦!

店舖主打酸菜魚,點小得佢呀

老壇酸菜魚

啖啖肉

友義氣·黃金蝦

再嚟係口水雞,不過不失,個人覺得份量唔夠多同埋唔夠辣😂
口水雞

辣子排骨

最後要叫返碟菜🥬啫啫芥蘭煲

2022-10-08
$250 (Dinner)
老壇酸菜魚
友義氣·黃金蝦
口水雞
辣子排骨
  • 啫啫芥蘭煲
  • 酸菜魚
2022-10-11 21 views
今次嚟到位於銅鑼灣嘅友義氣•酸菜魚,之所以揀呢一間餐廳,係因為朋友好耐冇食過四川菜!我哋覺得呢間餐廳環境都唔錯,地點又方便、最緊要係價格合理!酸菜魚(標準)(小辣)雖然大細話係標準,但係都有一個面盆嘅大細!細胃口少少嘅女士要注意啦!裏面嘅酸菜魚份量超多!而且小弟覺得佢嘅魚肉非常之爽滑,好有彈性、最緊要就係無骨,一流!同埋一路食都食得出佢用上唔少嘅香料:例如花椒、八角、酸菜……真係好惹味啊!惹味虎皮椒最初擔心呢一個辣椒好辣!原來佢係攞呢啲辣椒仔去火炙,經過燒烤、釋出左佢嘅香味、而且上面灑上咗少少嘅鹽花,好好味!鮮果咕嚕肉咕嚕肉炸得份外嘅香脆,上面林上咗酸酸甜甜嘅醬汁,幾開胃口!川味毛血旺本身小弟都唔係好知咩叫毛血旺😂上枱果下先知原來係有毛肚、豬紅、牛肚、豬大腸真係集百家之大成,麻辣嘅香味昇華、內臟嘅味道、最推介就係爽滑嘅毛肚!荔枝梳打芒果梳打兩杯飲品都酸酸甜甜!話咁快就飲晒!紅薯粉食咗酸菜魚就一定要叫紅薯粉食!呢度嘅紅薯粉好得意,配上咗雞湯,感覺好養生,而且竟然同酸菜魚分外夾最緊要就係呢度,如果預先Booking有特別折扣!——————為食分界線——————📍 友義氣•酸菜魚 (銅鑼灣)
我哋覺得呢間餐廳環境都唔錯,地點又方便、最緊要係價格合理!
酸菜魚(標準)(小辣)

惹味虎皮椒
最初擔心呢一個辣椒好辣!

鮮果咕嚕肉
咕嚕肉炸得份外嘅香脆,上面林上咗酸酸甜甜嘅醬汁,幾開胃口!

本身小弟都唔係好知咩叫毛血旺😂
上枱果下先知原來係有毛肚、豬紅、牛肚、豬大腸

荔枝梳打
芒果梳打
兩杯飲品都酸酸甜甜!話咁快就飲晒!

紅薯粉

最緊要就係呢度,如果預先Booking有特別折扣!

——————為食分界線——————
📍 友義氣•酸菜魚 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R3室

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $200
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食
2022-10-10 22 views
🐟友義氣酸菜魚Always love having a good pickled fish. This one is so convenient in Island Beverley opposite of sogo! The seats were really comfy and clean. 🐟The pickled fish is a must try! You can choose the spice level. From baby spicy to big spicy! I chose baby spicy and it was perfect for those pickled fish lovers but also spice haters 😛 Needless to say, the fish is boneless, making our experience that much better. There were also thick glass noodles and celtuse in it😍😍😍 🍗We also ordered the 避風塘雞翼
🐟友義氣酸菜魚

🍗We also ordered the 避風塘雞翼 (garlic and chilli chicken wings) the garlic was fried to perfection - so crispy and paired really well with rice! The chicken was tender inside the crispy skin. They even have a side of fried seaweed!

👩🏻‍🍳Service was also great, the waiter knew I was cold so she turned off the aircon for me, so considerate!

Definitely coming back for more!!

- 聽講朋友好鍾意食水煮魚,行經銅鑼灣,見到金百利廣場有得食,於是試一試!- 經店員介紹,原來今期主打麻辣野,咁緊係唔執輸,叫黎試下啦!我地今次叫左三款食物,估唔到份量非常驚人。- 一開始先上四川辣子雞丁,食落勁酥脆,有少少避風塘感覺,啖啖肉,又香口,又惹味。連埋啲花生都可以一齊食,送飯一流!- 之後就上左主打菜式—水煮魚,朋友唔係好食得辣,所以嗌左小辣。外表已經好驚人,勁大一碗,撈起黎睇,啲魚片多到誇張,仲要好薄,師傅功力一流!- 而且入面仲有木耳、芽菜、萵筍、菇同薯粉,吸哂啲味,食到停唔到口!而薯粉煙煙韌韌,晶瑩剔透,份量好多,好滿足!- 食左咁多野,一定要叫個菜清清腸胃。朋友真係好識食,叫左啫啫生菜煲🥬,啲菜好多,加上肉碎同鹹魚碎,鹹鹹香香,好惹味!仲要勁有鑊氣,連我唔太鍾意食菜,都忍唔住係咁食。- 食辣一定要叫凍飲先頂癮,我就叫左芒果梳打,估唔到川菜杯野飲都咁靚,好多芒果肉同爆珠,一個字,爽!- 跟住朋友比餐牌上既珍寶大檸茶吸引左,決定叫黎睇下咩料。點知真係名副其實超級大杯,飲起黎唔洗就住就住,價錢仲要好抵!- P.S 原來打電話/WhatsApp去訂枱,仲會有8折折扣,下次一

- P.S 原來打電話/WhatsApp去訂枱,仲會有8折折扣,下次一定會再去!
2022-10-10 97 views
見到有個朋友大推,所以就黎左友義氣👍🏻,仲要撞正新開張,所以有八折一共嗌左3樣野酸菜魚因為睇到食評,見到好多人都話唔夠酸,所以落單嘅時候就主動講咗話要加酸!嚟到嘅時候覺得啱啱好,睇黎依一間餐廳味道係偏淡一啲,大家要注意下。如果就咁飲湯嘅話會覺得好酸,但係如果食魚嘅時候就會覺得啱啱好,食飯嘅時候嗌咗兩碗白飯,畢咗啲湯落碗白飯度,送飯覺得啱啱好🤩👍🏻要強調就係起骨好乾淨!真係完全無骨,喺出邊嘅餐廳食,有時啲魚片難免都會有一條骨。依度起骨好細心,值得一讚!避風塘茄子因為覺得齋食酸菜魚好似太少,所以就決定嗌多樣餸,見到餐牌嘅賣相唔錯,加上我本來都鍾意食茄子,所以就嗌咗一個避風塘茄子,除咗避風塘口味,餐廳仲有椒鹽可以選擇,今日想特別啲,所以就嗌咗避風塘。嚟嘅時候份量都幾多,我諗應該有一條茄子,店家炸得好香,調味都好好,唔會太辣唔會太鹹,所以食嘅時候都好滿足。⛔️不過要注意嘅就係炸出嚟嘅茄子顏色都幾深,接近啡色,我估啲油應該用咗好多次…..除此之外,茄子係啲好吸油嘅蔬菜,所以如果好怕油膩嘅,就唔好簡依一道菜🙌🏻飲品嗌左大檸茶$26蚊超大杯,2個人飲都夠曬! 不過嗌左少甜我都覺得好甜,大家可以留意下總

一共嗌左3樣野

⛔️

飲品嗌左大檸茶
大檸茶

總結,我覺得依一餐好抵阿,一黎香港食酸菜魚真係越嚟越貴,依家有新店開張八折大家真係可以快啲黎試下。
服務都好好,姐姐有禮貌,又會主動問洗唔洗要飯,主動但唔會over,所以加分!
不過環境就普通,不過絕對係乾淨企理,位置都坐得好舒服,今日食6點半,餐廳唔多人,2個人坐左4人卡位。
2022-10-09
$150 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
大檸茶
銅鑼灣四圍都咁多人又難揾位,呢間樓上鋪水煮魚都係唔錯嘅選擇!當日去人流唔多,坐得舒服~🐟唇舌飄香水煮魚 $198 水煮魚超大兜,配料都幾豐富,有薯粉、芽菜、萵筍、木耳等,兩個人差啲食唔晒🙈味道方面偏向麻多過辣,食開譚仔小辣嘅阿瘦覺得唔算好辣😌 魚肉彈牙而且幾滑👍🏻唔錯!🐷沙拉骨 $98同平時食開嘅沙拉骨有d唔同🤔佢似咕嚕肉再加啲沙律醬喺面,不過係豬扒唔係金沙骨💁🏻‍♀️肉質普通但勝在面嘅炸粉做得幾出色,唔厚、夠脆🥒金蒜手拍青瓜 $38食落有黑醋嘅酸、芝麻嘅香,同埋少少辣,係幾開胃嘅一款小食😋🍹珍珠大檸茶 $26呢杯檸茶有驚喜!茶底唔係求其淡茂茂果d,幾有茶味(唔係想講廢話🤣坊間好多檸檬茶都冇茶味🙈)大大杯,配重口味嘅水煮魚一流~🍹芒果乳酸 $26飲落有d似芒果啫喱嘅味,入面有芒果爆珠,不過不失~會推介大檸茶多d💸人均消費: ~$150-200 (晚市Openrice book枱有8折🌟)

🐟唇舌飄香水煮魚 $198

🐷沙拉骨 $98

🥒金蒜手拍青瓜 $38
食落有黑醋嘅酸、芝麻嘅香,同埋少少辣,係幾開胃嘅一款小食😋

🍹珍珠大檸茶 $26

🍹芒果乳酸 $26

$150 (Dinner)
  • 水煮魚
2022-10-07 38 views
位於銅鑼灣站旁的金百利廣場十分方便,這間友義氣主打川菜,價錢公道之餘,份量又多。經電話或Openrice訂座更可享主菜餐牌小菜八折。唇舌飄香水煮魚 - $198必點四川名菜之一,別給紅通通的湯色嚇倒,辣度可自由選擇,小辣剛好不會太辣,又有著辣椒的刺激感,很多片嫩滑的桂花魚肉,每片肉厚不帶刺,更連著魚皮更有口感,掛上水煮汁油香而不膩口,集鮮、鹹、麻、辣於一身,還有芽菜、金菇、雲耳等配料,底部更有一條條晶瑩剔透的薯粉吸飽湯汁好彈牙。椒鹽海活蝦 - $115多隻一開為二的鮮活海蝦,肉質好鮮甜彈牙,薄薄的炸漿不油膩,更有著濃厚的椒鹽香,咬開蝦殼好香酥。欖菜肉鬆四季豆 - $85大量鮮美的免治豬肉碎,夾雜香濃的欖菜,炒得好有鑊氣,散發陣陣咸香,清脆的四季豆帶點甜,用來配飯最好不過。芒果乳酸 - $26草莓乳酸 - $26酸酸甜甜的乳酸較開胃解辣,有著濃郁的水果香甜,更有一粒粒水果爆珠,口感更豐富。
唇舌飄香水煮魚

2022-10-06
Type of Meal
Dinner
2022-10-03 15 views
位置超級方便 一出地鐵站就係記得預先上網或打電話訂位 有8折!樣樣野食份量都勁大 三四個人share會好啲川味毛血旺有啲人(即係我)明明唔食得辣 但又成日挑戰辣野😂揀左微辣 一嚟到見到成盤辣椒就嚇到呆左好彩試左一啖 係好香好香但唔算太辣嘅入面嘅料超豐富 有牛肚 肥腸 鴨血 豬肚 午餐肉鴨血好嫩滑 肥腸冇乜臭味肥膏好甘香 午餐肉必食仲有雲耳銀芽金菇底 好爽口椒鹽豬扒炸得脆口 有肉汁唔會乾爭爭 椒鹽夠惹味 上湯菜心好有誠意 仲有雲耳同菇做配料 係略嫌油左少少紅糖糍粑外脆內裡軟糯煙韌 點埋紅糖漿同黃豆粉真係好味到食唔停口荔枝梳打/菠蘿梳打食辣野飲番杯梳打 夠晒解辣
位置超級方便 一出地鐵站就係
記得預先上網或打電話訂位 有8折!
樣樣野食份量都勁大 三四個人share會好啲

真係好味到食唔停口

荔枝梳打/菠蘿梳打
食辣野飲番杯梳打 夠晒解辣
2022-10-03 53 views
銅鑼灣站📍友義氣•酸菜魚-銅鑼灣金百利廣場不嬲多野食,今次食友義氣•酸菜魚,不過唔係食酸菜魚,試試新意思✨川味毛血旺($160)毛血旺大大盤,有金錢肚、豬肚、豬腸、鴨血、午餐肉,當然有其他配菜,好似豆芽、金菇、萵筍、雲耳等等。辣度要左小辣,一上台見到好紅,不過都係幻覺黎,嚇我唔到😋金錢肚、鴨血都幾ok,微香辣,瞓豬腸少少羶味,中意個隻味既朋友就好like,我就一般。加多碗白飯($13)就岩岩好👍🏻辣子軟殼蟹($148)軟殼蟹外脆內軟,幾好食,份量都幾多,不過食食下都幾飽。辣度簡左小辣,個人覺得辣味唔夠,下次會試大辣🙌🏻蒜茸炒包心菜($75)叫返個清清地既炒菜,兩個人岩岩好。另外order左鮮青檸梳打($26)同埋菠蘿乳酸($26)兩杯野飲。青檸梳打好快ko,超解渴~晚市堂食有8折,以上價錢未折!!!環境方面,餐廳都幾乾淨企理,幾光猛。卡位坐得舒服,如果台面再闊少少,叫多幾樣餸就放得闊落少少🤏🏻
銅鑼灣站📍友義氣•酸菜魚

川味毛血旺($160)
川味毛血旺

辣子軟殼蟹($148)
辣子軟殼蟹

蒜茸炒包心菜($75)
蒜茸炒包心菜

叫返個清清地既炒菜,兩個人岩岩好。

鮮青檸梳打、菠蘿乳酸

晚市堂食有8折,以上價錢未折!!!

辣子軟殼蟹
蒜茸炒包心菜
鮮青檸梳打、菠蘿乳酸
2022-10-01 17 views
友義氣•酸菜魚 (銅鑼灣)我係酸菜魚愛好者,間唔中經過會見到呢間舖頭,默默地喺心裏面記低左個名😗。.終於到咗想食酸菜魚嘅時候,🔍search 佢先發現佢原來有幾間分店,😬我覺得開得咁多分店一定有返咁上下水準。.用得酸菜魚呢三個字做招牌,😉即係招牌菜咁話啦。$238 標準 $338加大兩個人食標準就夠,有魚、金菇菜、萵筍、豆芽、紅薯粉。🐟魚嘅份量滿滿的,肉係我食過的酸菜魚當中最厚的。😯即使咁厚但都保持住滑身,不過湯嘅味道就咁融入到魚肉入面。揀左中辣,辣度唔強,會似小辣。😄整體酸度辣度都係好溫和嘅果種。.除咗辣野川菜,仲有好多港式鑊氣小菜。職員推介椒鹽軟殼蟹😍真係好正,軟殼蟹係大大隻而且好有肉地,咬落去有啲肉汁嘅果隻嚟,好少可以食到咁高質嘅軟殼蟹。😋外面脆粉漿似蠔餅嘅粉漿,酥脆酥脆。整體香口好食,🤤好容易食完一舊又一舊。食辣嘢配埋大大杯嘢飲真係好爽。有大大杯凍檸茶凍檸樂。.
友義氣•酸菜魚 (銅鑼灣)

用得酸菜魚呢三個字做招牌,😉即係招牌菜咁話啦。
$238 標準 $338加大

除咗辣野川菜,仲有好多港式鑊氣小菜。

食辣嘢配埋大大杯嘢飲真係好爽。有大大杯凍檸茶凍檸樂。

2022-09-29 49 views
由於之前食過依間「友義氣」既水煮魚配飯,覺得好抵食,味道又唔錯,於是今日lunch time 就再黎依間食,試試其他野,就試左個口水雞飯再配下配紅薯粉,當碗紅薯粉黎到之後有小小失望,口水雞同紅薯粉係分開試,碗紅薯粉好清淡,唔緊要嘅,口水雞先係主角呀麻,點知一夾落去係幾舊痴埋一齊,又唔係話好凍既舊雞,但感覺到d雞油係鯨住咗,其左兩舊仲要塊雞皮痴左去另一舊度,而個口水雞個辣味都正常既,但雞唔係舊舊分明亦都唔算滑。所以依間口水雞同水煮魚個分別有d大。價錢🌟🌟🌟🌟味道🌟🌟🌟環境🌟🌟🌟今餐整體一般。OK咁啦。
價錢🌟🌟🌟🌟
味道🌟🌟🌟
環境🌟🌟🌟
今餐整體一般。OK咁啦。
2022-09-28