2016-09-02 105 views
外國朋友回港話吾想食西餐,就話不如帶佢食雞煲而這間之前食過覺得吾錯,乾淨又舒服就去左這間,預大約7點左右到,不用等就可以坐下啦。我地得2個人,所以食半隻雞加火鍋料和小食,原來結帳才知道晚上過黎火鍋料仲有折添,每人都係$140。雞煲半隻小辣黎到肉都吾少,仲以為怕鞋口,食落都嫩同好麻香,因為小辣關係就吾係好辣喎,味道剛好,配料吸晒味又香當然吾會錯過。之後我地食完再加水,覺得有驚喜係吾會全部油,而且仲保持到少少味係度,絕對可以食菜或火鍋。當然仲會可以最愛的蒜泥辣椒豉油吧。火鍋配料只叫了菜,丸之類,材料都新鮮多選擇,而鵝腸煮煮脆口好味道。蒜泥白肉辣度吾多但蒜味足,大約5片分量,朋友都覺得一般。飲品都係以汽水和啤酒為主,價錢合理正常價錢。

蒜泥白肉辣度吾多但蒜味足,大約5片分量,朋友都覺得一般。

飲品都係以汽水和啤酒為主,價錢合理正常價錢。
2016-09-01
$140 (Dinner)
2016-08-21 548 views
前排經過隔離間美國雜貨(我好喜歡呢間店!) 見到隔離開左間雞煲,所以就決定同男朋友嚟試下! 未上雞煲之前叫左個金錢肚做前菜。酸酸辣辣好好食調味調得啱啱好!不過呢略嫌金錢肚唔夠凍,但整體調味好正!喜歡多芝麻! 半隻雞煲做緊特價54蚊咋好抵食呀! 由於同男朋友都食辣,所以叫左中辣!啲雞好嫩滑,而且到既時候唔洗煲,直接可以食方便快捷!要讚下的洋蔥!超甜! 而且兩個人食半隻啱啱好 呢個墨魚滑超級彈!上面的蟹籽都好新鮮!絕對值得推介份量仲好多!我哋兩個人分,每人都食到好多粒!最正就係食到墨魚嘅鮮味上菜個陣仲係凍冰冰既! 平時喺街叫一兜響鈴都係得4塊起6塊止。呢度有成7,8舊,而且唔會太林,浸完湯上嚟都仲係好脆! 因為我同男朋友都係好鍾意食丸既人,所以就叫咗個四寶丸。花枝丸、龍蝦丸、貢丸、豬肉丸各有兩粒,全部都好彈呢到既老闆娘好識做生意,似乎係做開街坊生意。得閒就行埋黎問下啲嘢好唔好食?我哋嗰日去食嘅時候都有枱似乎仲係熟客仔,聽到老闆娘話留左啲好嘢俾佢 兩個人食飽飽都係三百幾蚊,食雞煲嚟講算係幾抵不過冷氣可以勁啲就更好啦!
酸辣金錢肚
未上雞煲之前叫左個金錢肚做前菜。酸酸辣辣好好食
中辣雞煲
半隻雞煲做緊特價54蚊咋好抵食呀!
而且兩個人食半隻啱啱好
墨魚滑
呢個墨魚滑超級彈!上面的蟹籽都好新鮮!絕對值得推介
上菜個陣仲係凍冰冰既!
響鈴
四寶丸

兩個人食飽飽都係三百幾蚊,食雞煲嚟講算係幾抵
不過冷氣可以勁啲就更好啦!
酸辣金錢肚
中辣雞煲
墨魚滑
響鈴
2016-08-20 184 views
見呢間新開張,雞煲有半價,就決定試一試!其實半價真係幾抵,一隻雞既雞煲只係$99,不過今次得兩個人,又想試其他,所以叫半隻only($54)雞煲有大中細辣揀,我地叫左中辣, 味道幾好, 夠麻夠辣。雞亦都新鮮,分量足。 (最緊要真係抵食!)雞煲麻辣汁既分量唔多,之後加水打邊爐稍為淡左少少,建議加少d水麻辣金錢肚 $29味道好豐富,調味料有芝麻,葱,蒜蓉同辣椒,食唔停口!餐廳仲有其他麻辣小食,鍾意食辣一定有岩心水既!凍豆腐 $29 依家大部份連鎖火窩店都唔會做,因為要多d準備功夫(其實都係放係冰箱過夜)好開心係度食到,凍豆腐同響鈴差唔多,可以吸好多湯汁,好入味!口感就比響鈴腍身豐富。雜菌拼盆 $49呢度各類食物都有得自選雙拼/拼盆,價錢當然貴少少,不過勝在可以試多幾款,大型火窩店就做唔到啦!餐廳除左打邊爐,仲有小菜點既!牆上寫既廚師推介係menu真係無既,唔知係未update menu定真係限定提供呢?
見呢間新開張,雞煲有半價,就決定試一試!

麻辣金錢肚 $29
凍豆腐 $29
雜菌拼盆 $49
2016-08-17
$150 (Dinner)
  • 凍豆腐
  • 麻辣金錢肚
  • 麻辣雞煲
2016-08-09 158 views
旺角一般黎講,我見就係放題比較多,雞煲就比較少見,今次就黎到呢一間,食下雞煲打下邊爐。內在環境幾靚幾舒適,尤其係服務都好好。到左夜啲嘅時間就比較多人黎食,一啲打工仔嗯情侶都會過到黎。茶樹菇雞煲 $112呢一個雞煲只係半隻嘅份量,但係已經好好食。其實我覺得佢半隻嘅份量已經好夠飽,不過如果人多啲應該會叫一隻,因為啲雞真係好滑,而佢嘅汁更加突出到雞嘅鮮味。茶樹菇落嘅份量都好足,好好味。雪花牛粒 $88牛粒係等食完雞煲之後先落。當食完雞煲就叫職員幫手加水,再放牛粒。牛粒每一粒都好大粒,食落好有咬口,質量好好,加上有十幾粒,都好抵食。麻辣金錢肚 $28我好中意佢嘅辣味,呢一個麻辣金錢肚嘅辣好夠味,辣得黎唔會蓋過左金錢肚嘅味道。因為同朋友兩個人黎食,我地仲食左其他野,不過我覺得比較好食嘅,又或者話係岩我口味嘅喺上面果啲。之後有機會我應該會再翻黎再食,因為真係好好味。
茶樹菇雞煲
2016-08-03
雪花牛粒
麻辣金錢肚
2016-07-24 216 views
旺角,係一個經常去既地方,而且有好多食店,我都好鍾意食雞煲,港九新界既雞煲都俾我食均,今晚就去呢間名川苑食。金針菇雞煲(半隻)朋友早排腸胃唔舒服,所以揀左個唔辣既雞煲,洋蔥金針菇既味都入哂落雞入面,雞唔算好多肉,但勝在夠入味,半隻雞兩個人食啱啱好食過雞煲,可以開始打邊爐,洋蔥金針菇可以留番哂打邊爐黑栢葉/野生竹笙黑栢葉不經特別處理,比較少加工成分,所以一向都只食黑栢葉,黑栢葉一般比較靱,所以要咀嚼耐一點野生竹笙好爽口,而且索哂湯底,好入味,將雞煲精華吸收哂自家製手打蟹子墨魚滑嘩,蟹子之多足以覆蓋整個墨魚滑,加左蟹子,墨魚滑除左彈牙之外,仲有蟹子既卜卜脆,增加左不少口感餐廳食物質素整體不俗,而且位處旺區,算幾方便,適合一大班人食!
金針菇雞煲(半隻)
食過雞煲,可以開始打邊爐,洋蔥金針菇可以留番哂打邊爐
黑栢葉/野生竹笙
野生竹笙好爽口,而且索哂湯底,好入味,將雞煲精華吸收哂
自家製手打蟹子墨魚滑
$250 (Dinner)
2016-07-21 183 views
行行下街想搵地方食野,週街日本野無乜興趣,見到呢間餐廳新開張就入黎試下佢地既雞煲。麻辣雞煲試得多,今日一於轉轉口味,我就叫左佢地既茶樹菇雞煲。由於係半隻雞關係,份量不多但二人黎講已夠晒食。雞件切成小塊,雞皮連雞肉吃幾肥美,而配料有蒜頭,洋蔥,京蔥,莞茜等令雞煲非常香濃。主角之一既茶樹菇,原以為會非常乾身及硬身,食落完全係淋之之,口感不俗之外,茶樹菇吸收左雞既精華同香料,好入味喎。跟手整碟薯粉黎食,薯粉係呢個moment當然發揮佢既作用啦,吸晒湯底既日月精華,仲有本身既煙韌口感真係令人想整多兩碗。成晚做左食肉獸,係時候要食返纖維黎幫助消化啦,最後叫左油麥菜黎襯呢個湯底,份量非常多,好配合3份菜2份肉既健康公式,油麥菜甜加上雞既清甜別有一番味道。
2016-07-17 410 views
雞煲邊爐為主既食店, 另外會有埋一d四川小食 同咪串燒食首先點左兩個小食涼拌窩笋 26 蚊 即係窩筍 切到好細條 所以食落好有口感 凍食 除左有辣椒仲有蒜蓉調味 幾開胃涼拌青瓜 22 蚊青瓜夠新鮮爽口 加埋辣椒同蒜蓉 唔錯邊爐方面就點左個中辣麻辣雞煲 108 蚊雞煲比較乾身 醬汁比較少 一黎到就可以食得 有麻子 辣椒 洋葱 洋花等調味料 醬汁濃得黎偏甜 由於有甜味 刺激味蕾得黎又唔會太辣 , 雞肉半隻雞黎講算ni雖然肉唔大舊 但食落好入味 醬汁完全俾雞肉吸收 正!食完後就落湯底打邊爐粟米29蚊一個字 好甜好爽口 超甜粟米脆鯇魚片(細) 58 蚊細都有6 塊, 每一塊切得差唔多大細 皮比較滑而肉比咬有咬口, 十分新鮮 , 但有d 碎骨, 食時要小心炸魚皮32 蚊新鮮炸起夠脆薯粉 21蚊橫切面程圓柱體既薯粉, 口感煙韌彈牙 比較難咬開 但質感卻十分退, 幾好味四寶丸 48 蚊有貢丸 花枝丸 海膽丸 同 芝士丸芝士丸同海膽丸做足本份 入面既餡落足料 而貢丸既豬肉肉質十分爽口, 花枝丸最出色 真係有一粒粒墨魚喺入面 口感彈牙新鮮整體黎講 食物質素中上, 而雞煲係特別好食, 所以鍾意雞煲既朋友值
雞煲邊爐為主既食店, 另外會有埋一d四川小食 同咪串燒食
首先點左兩個小食
新鮮炸起夠脆
薯粉 21蚊
四寶丸 48 蚊
有貢丸 花枝丸 海膽丸 同 芝士丸
整體黎講 食物質素中上, 而雞煲係特別好食, 所以鍾意雞煲既朋友值得去試下
2016-07-15
$200 (Dinner)