2024-04-11 47 views
趁假日就帶埋仔囡去銅鑼灣新開君蘭麵包廠買包包食🤤 佢哋期待咗好耐呢度有好多唔同款式,唯有揀多幾款啦🤭佢地嘅新產品真係冇得輸!多款新派菠蘿包同牛角包登場🤩賣相好靚💕而且每一款都有獨特嘅味道!真係個個都好好食🤤大人細路都食到讚不絕口🥐👨‍👩‍👧‍👦聽講麵包仲每日由師傅新鮮焗製可以食到最新鮮嘅味道🥰 香港製造❤️支持本地製造啊!🇭🇰我仔最鍾意食朱古力牛角包以我就最鍾意食綠茶菠蘿包(係流心架)阿囡最鍾意食芝士撻爸爸就最鍾意食開心果牛角包💯下次一定會再encore
呢度有好多唔同款式,唯有揀多幾款啦🤭

真係個個都好好食🤤大人細路都食到讚不絕口🥐👨‍👩‍👧‍👦

聽講麵包仲每日由師傅新鮮焗製
可以食到最新鮮嘅味道🥰
香港製造❤️支持本地製造啊!🇭🇰

我仔最鍾意食朱古力牛角包
以我就最鍾意食綠茶菠蘿包(係流心架)
阿囡最鍾意食芝士撻

爸爸就最鍾意食開心果牛角包

💯下次一定會再encore
2024-03-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$52 (Lunch)
2024-04-08 51 views
君蘭麵包廠地址:銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖外型超有特色既店舖!一望已經被佢獨有既裝潢設計所吸引,整間店既外型使用咗麵包廠既風格去設計,再搭配店舖既名字,絕對有說服力!店舖所賣既麵包,特色撻,都係非常精緻,而且味道極好,唔係講笑!可以話係香港最好既麵包!未試一定要去試!雙魚牛角包 (三文魚、吞拿魚)份量超大,外型勁獨有既雙魚牛角包!味道勁正勁好味!雙魚牛角包,充滿魚香,三文魚和吞拿魚的組合完美搭配。牛角包酥脆外皮,內裡鬆軟,口感豐富,令人愛不釋手!😋😋黑糖麻糬菠蘿包黑糖麻糬菠蘿包,外皮金黃酥脆,內裡麻糬韌香,搭配獨特的黑糖風味,加上香甜的菠蘿餡,絕妙的組合!而且外型精巧玲瓏!伯爵茶黑糖麻糬撻 伯爵茶黑糖麻糬撻,撻皮酥脆,內裡的伯爵茶味道濃郁,搭配黑糖麻糬的嚼勁,口感豐富!一口就整個吃掉了!香濃咖啡小牛角香濃咖啡小牛角,外皮酥脆,內裡滿溢著濃郁的咖啡香氣。結合了咖啡的苦甜和牛角包的香脆葡撻港式經典葡撻!非常好味,好食過絕大麵包店所做出黎既撻!
君蘭麵包廠
地址:銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖

雙魚牛角包 (三文魚、吞拿魚)

黑糖麻糬菠蘿包

伯爵茶黑糖麻糬撻

香濃咖啡小牛角

葡撻
港式經典葡撻!非常好味,好食過絕大麵包店所做出黎既撻!
2024-04-06 60 views
君蘭餅店喺好多Mtr都有分店,而家喺銅鑼灣仲開埋新分店,新店舖新形象更morden,麵包新潮啲,有好多新口味新配搭,仲有最鐘意嘅不同口味牛角包、蛋撻葡撻等😋🥧葡撻 $10🐷叉燒包 $12🍍原味菠蘿包 $14💚開心果小牛角 $22🥐Tiramisu小牛角 $22傳統啲嘅叉燒包、菠蘿包就當然軟熟最鐘意小牛角,本身夠酥脆,面頭甜甜哋,再加埋唔同topping sauce,濕潤又好食🤤葡撻都值得一試,蛋香,撻皮酥化👍🏻🚩君蘭麵包廠 (銅鑼灣) @orchidpadaria 📍銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖
🥧葡撻 $10
🐷叉燒包 $12
🍍原味菠蘿包 $14
💚開心果小牛角 $22
🥐Tiramisu小牛角 $22

傳統啲嘅叉燒包、菠蘿包就當然軟熟

葡撻都值得一試,蛋香,撻皮酥化👍🏻

🚩君蘭麵包廠 (銅鑼灣) @orchidpadaria
📍銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖
2024-04-05 27 views
今天中午,我一個人到位於銅鑼灣東角道的君蘭麵包廠。我購買了三個面包當作午餐。首先是雙魚牛角包,裡面包裹著鮮美的三文魚和吞拿魚,香氣撲鼻,令人食指大動。接著是煙三文魚蛋沙律芝士酸種三文治,口感豐富,融合了蛋沙律、芝士和煙三文魚的獨特風味,每一口都是美味的享受。最後是叉燒酥,外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁,叉燒的香氣四溢,讓人回味無窮。這三個面包不僅讓我的午餐變得豐富多彩,更讓我感受到了君蘭麵包廠對於食材和烘焙工藝的用心和熱情。每一口都充滿了新鮮和美味,讓我彷彿置身於一個愉悅的味覺之旅中。在這個繁忙的都市中,享受這份美味的午餐讓我感到放鬆和幸福。吃到第二個包時已經開始飽,到食完第三個,真係飽到上心口,非常滿足。
2024-04-02 40 views
呢日經開見到好特別嘅小菠蘿包,所以就買咗幾件嚟食,當下午茶。🥯🥯小菠蘿包🥯🥯💕麻糬芝麻菠蘿包超濃黑芝麻味,配上煙韌嘅麻糬,口感一流,大推👍🏻👍🏻👍🏻💕真 • 菠蘿包夾住大大塊真水果菠蘿🍍片,入口酸酸甜甜,零舍開胃唔肥膩💕三文魚菠蘿包創新食法,香甜脆口嘅菠蘿包配上三文魚🐟,一次過滿足甜同鹹嘅口感我仲買左幾件小牛角。🥐🥐小牛角酥🥐🥐💕極濃芝麻小牛角黑芝麻味好濃,本身超鍾意吃黑芝麻,所以必揀😍💕提拉米蘇小牛角好新穎嘅口味,完全估唔到提拉米蘇可以同牛角酥一齊,但又出奇地夾💕抹茶紅豆小牛角甘香嘅抹茶🍵撘上甜甜嘅紅豆🫘,但又唔會將牛角酥嘅牛油香味掩蓋👍🏻

🥯🥯小菠蘿包🥯🥯
💕麻糬芝麻菠蘿包
超濃黑芝麻味,配上煙韌嘅麻糬,口感一流,大推👍🏻👍🏻👍🏻
💕真 • 菠蘿包
夾住大大塊真水果菠蘿🍍片,入口酸酸甜甜,零舍開胃唔肥膩
💕三文魚菠蘿包

我仲買左幾件小牛角。

🥐🥐小牛角酥🥐🥐
💕極濃芝麻小牛角
黑芝麻味好濃,本身超鍾意吃黑芝麻,所以必揀😍
💕提拉米蘇小牛角
💕抹茶紅豆小牛角

2024-03-31 43 views
🇭🇰 Causeway Bay 銅鑼灣|Orchid PadariaOrchid Padaria has a lot of choices when it comes to pastry 🍞 and even the design for each of them is special! This is their first shop in HK Island and they have fresh pastry everyday, 100% made in HK! 🤩 This time, I tried: 🍍 Sesame Mochi Pineapple Bun 🍍This is the first time I have tried a pineapple bun with a special flavor and it taste so soft 😙 and heavy with sesame flavour! 😝🐖 Japanese Barbeque Pork Bun 🐖The combo is very fresh 😉 and didn't disappoint! 😜🇵🇹

🇵🇹 Portuguese tart 🇵🇹
It never goes wrong with Portuguese tart and neither this time! 😋

I would recommend this to all the people who likes pastry! 😍 They have a lot more choices and combination of flavors for different buns and croissant! 🥐 More surprises to come soon! 🤫 Stay tuned! 😜

📍Shop 6-8, G/F, Yee On Building, 26 East Point Road, Causeway Bay
💲Price: $49
2024-03-31 37 views
之前有試過呢間蘿蔔糕覺得幾好食!然後去咗食佢地出既麵包!麵包睇落勁靚好岩打卡!然後職員話有$52 3個包即刻唔諗就買咗牛角包同菠蘿包買咗麻糬芝麻菠蘿包、抹茶紅豆菠蘿包、柚子蜜餞橙小牛角、提拉米蘇小牛角麻糬芝麻菠蘿包有滿滿的芝麻餡係裡面!!!好香濃!仲有最愛既麻糬✌🏻抹茶紅豆菠蘿包中意澀少少無咁甜既抹茶味可以買✌🏻餡裡面紅豆比例唔算好高! 大家唔食紅豆既話可以撩走佢柚子蜜餞橙小牛角呢個係柚子蜜味嘅牛角包喜歡柚子蜜味一定要試!有陣好香柚子味!表面有一小塊蜜餞橙作裝飾提拉米蘇小牛角Tiramisu味 正正常常發揮!唔算特別但都好食!大家可以路經既時候去食做散水餅一流!!主要係佢唔係好大舊做每日早餐/ 下午茶都好好
之前有試過呢間蘿蔔糕覺得幾好食!
然後去咗食佢地出既麵包!
麵包睇落勁靚好岩打卡!
然後職員話有$52 3個包
即刻唔諗就買咗牛角包同菠蘿包

買咗
麻糬芝麻菠蘿包、
抹茶紅豆菠蘿包、
柚子蜜餞橙小牛角、
提拉米蘇小牛角

麻糬芝麻菠蘿包
有滿滿的芝麻餡係裡面!!!好香濃!
仲有最愛既麻糬✌🏻

抹茶紅豆菠蘿包
中意澀少少無咁甜既抹茶味可以買✌🏻
餡裡面紅豆比例唔算好高!
大家唔食紅豆既話可以撩走佢

柚子蜜餞橙小牛角
呢個係柚子蜜味嘅牛角包
喜歡柚子蜜味一定要試!有陣好香柚子味!
表面有一小塊蜜餞橙作裝飾

提拉米蘇小牛角
Tiramisu味 正正常常發揮!

唔算特別但都好食!

大家可以路經既時候去食
做散水餅一流!!主要係佢唔係好大舊

做每日早餐/ 下午茶都好好
2024-02-08
TakeAway
$150 (Tea)
2024-03-30 33 views
每心期待去世貿對面既君蘭麵包廠買左個開心果小牛角。 特細,Hkd 22 一個都算。買左,店員無將啲醬向上放,攪到所有醬hi 曬個袋。我無影低,諗住食左先。一咬落,勁難食!林曬,又無層次,一口油張住個口😑😑😑無咩開心果味。好伏。。。得個樣。失望。無下次。要知道一間餐廳如果冇提供位比客人坐,要留住客人,食物質素先係最緊要。佢就算個門面幾靚都冇用。。。

我上網見君蘭係銅鑼灣開咗一間好特別嘅麵包店,我身為一個麵包超人,當然唔會放過!去到見到啲麵包真係好靚好精緻,好似啲精品咁放喺度!而且係每日由師傅新鮮焗製,100% MADE IN HONG KONG添!嘩!咁吸引!真係忍唔住出手買返幾個同阿仔分享!🌟阿仔特別推介:法式芒果布甸包有啲糖霜喺麵包上面,食落甜甜地又夠鬆軟,好好味,布甸好滑,芒果又唔會酸!🥐小牛角系列我揀咗開心果,提拉米蘇,香濃咖啡,玫瑰伯爵茶!牛角包好脆,每個口味嘅cream都好滑好香濃,特別係玫瑰伯爵茶嘅玫瑰味,陣陣花香,加上伯爵菜,甜而不膩!🍞菠蘿包我揀咗麻糬芝麻菠蘿包同真。菠蘿包麻糬芝麻菠蘿包有好香濃嘅芝麻味,入面仲有黑芝麻忌廉添!麻糬煙煙韌韌,但唔黏口,夠晒口感!真。菠蘿包真係有菠蘿架😂菠蘿仲好juicy❤️🍞火腿芝士酸種三文治個包好鬆軟,配上無得輸嘅火腿加芝士,早餐食呢個,夠飽肚又好食!佢地仲有好多包都好想試,真係好吸引!下次去銅鑼灣,真係要試埋其他先😋😋😋

🌟阿仔特別推介:法式芒果布甸包

🥐小牛角系列

🍞菠蘿包
我揀咗麻糬芝麻菠蘿包同真。菠蘿包

🍞火腿芝士酸種三文治

2024-03-25
Type of Meal
Lunch
2024-03-27 31 views
我哋一家都係麵包控😋君蘭麵包廠正式進駐銅鑼灣😍分店提供更多驚喜😌推出多款特色菠蘿包,牛角包,全部都勁吸引😝早幾日買左幾款返屋企做下午茶🫖真係好唔錯啊🥰君蘭麵包廠每日由師傅新鮮焗製,100%香港製造🇭🇰我哋帶左幾款返屋企☺️🔸61%朱古力小牛角外脆內軟,朱古力好濃郁🔸玫瑰伯爵茶小牛角好香伯爵茶味,一小個唔夠喉🔸真·菠蘿包真係有菠蘿嘅菠蘿包,可愛🔸麻糬芝麻菠蘿包好濃芝麻香,加埋麻糬好正,細size 無罪惡感🔸日文金文拔絲芝士芝士味好濃郁,焗熱更好食🔸日式唐揚炸雞包雞粒酥脆,面包好軟熟下次試埋其他先

我哋一家都係麵包控😋
君蘭麵包廠正式進駐銅鑼灣😍分店提供更多驚喜😌
推出多款特色菠蘿包,牛角包,全部都勁吸引😝
早幾日買左幾款返屋企做下午茶🫖
真係好唔錯啊🥰

君蘭麵包廠每日由師傅新鮮焗製,100%香港製造🇭🇰
我哋帶左幾款返屋企☺️

🔸61%朱古力小牛角
外脆內軟,朱古力好濃郁

🔸玫瑰伯爵茶小牛角
好香伯爵茶味,一小個唔夠喉

🔸真·菠蘿包
真係有菠蘿嘅菠蘿包,可愛

🔸麻糬芝麻菠蘿包
好濃芝麻香,加埋麻糬好正,細size 無罪惡感

🔸日文金文拔絲芝士
芝士味好濃郁,焗熱更好食

🔸日式唐揚炸雞
雞粒酥脆,面包好軟熟

下次試埋其他先
2024-03-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2024-03-26 34 views
喺公司做完嘢,去接埋小寶搵野食醫肚仔,嚟到銅鑼灣東角廣場附近有間好有古典感覺嘅君蘭麵包廠,原來係新進駐架,以前我成日食君蘭嘅芝士蛋糕,覺得好好味,今次入去睇吓有咩好野食!入面好多款新出產品,剩係好角包同菠蘿包都有好多味道揀,職員介紹呢到啲麵包日日新鮮製作,我哋都入手一齊食😋。蜜糖粟米小牛角🍯新出產品,粟米味好足,小寶忍唔住成個食晒開心果小牛角外觀好好睇,開心果味比想像中無咁濃,食入口都唔錯,個人鐘意面頭一粒粒嘅開心果碎😁真菠蘿包我鐘意呢個菠蘿包,真係盞鬼,細細個包但就有真嘅菠蘿🍍仲要好鮮甜,加埋啲奶黃cream,正👍🏻呢到款式好多,可以慢慢揀,件件望落去都好靚好治癒❤️君蘭麵包廠📍地址:銅鑼灣東角道24-26號怡東商場地下及1樓6-8號舖#君蘭麵包廠 #君蘭 #麵包 #日日新鮮 #輕食 #foodie #hkkol #hkrestaurant #hkfood #yummy #foodblogger #hkfoodblog #飲食推介 #crazy媽媽 #missmammy #missmammylove
喺公司做完嘢,去接埋小寶搵野食醫肚仔,

蜜糖粟米小牛角🍯
新出產品,粟米味好足,小寶忍唔住成個食晒

開心果小牛角

真菠蘿包

呢到款式好多,可以慢慢揀,件件望落去都好靚好治癒❤️

君蘭麵包廠

2024-03-26 44 views
有冇麵包控?😎我有個朋友係超級麵包控來,我知道在銅鑼灣開咗間君蘭餅店,所以帶朋友來😍在門口已經見到樓高兩層,上層有師傅每日新鮮烘焙,下層可以見到林林總總的麵包,可以靚到打卡!有菠蘿包,牛角包,雞批,葡撻….菠蘿包同牛角包都有唔同嘅味道,好吸引😍最後睇完後,買咗牛角包,抹茶味,紅桑子味,芝麻味抹茶味至愛😍酥脆的牛角包加上好濃的抹茶味紅桑子:加埋酸酸脆粒幾開胃芝麻味亦都好濃睇得出食材好用心製作,食落去幾有驚喜真正的菠蘿包😍:真係有菠蘿ga抹茶紅豆:傳統嘅菠蘿包加上抹茶紅豆,成為咗中西合璧,幾創新三文魚菠蘿包:食落去幾有驚喜,又不伏喎,幾清新嘅感覺

最後睇完後,買咗牛角包,抹茶味,紅桑子味,芝麻味

抹茶味至愛😍酥脆的牛角包加上好濃的抹茶味
紅桑子:加埋酸酸脆粒幾開胃
芝麻味亦都好濃

睇得出食材好用心製作,食落去幾有驚喜
真正的菠蘿包😍:真係有菠蘿ga
抹茶紅豆:傳統嘅菠蘿包加上抹茶紅豆,成為咗中西合璧,幾創新
三文魚菠蘿包:食落去幾有驚喜,又不伏喎,幾清新嘅感覺

2024-03-03
君蘭麵包由細到大成日都聽唔少而家佢地正式進駐係銅鑼灣🤩作為港島區首間分店更出現唔同新驚喜麵包款式會更多同更新穎😎有多款新派菠蘿包🍞牛角包登場🥐佢地嘅菠蘿包真係會有菠蘿出現🍍而牛角包款款都有唔同味道除左多款新派麵包 香港傳統特色麵包麵可以係到搵到💁🏻‍♀️每日由師傅新鮮焗製🔥係屬於我地香港人嘅麵品牌100% MADE IN HONG KONG🇭🇰❣️玫瑰伯爵茶小牛角 $22牛角包的的色色🥐方便食外層酥脆 內部鬆軟陣陣牛油香味🧈包面舖上滿滿嘅玫瑰伯爵茶忌廉🌺淡淡伯爵茶葉香氣🫖香甜而不膩❣️紅桑子瑪芬 $36紅桑子酸甜酸甜💕而瑪芬外層帶有白砂糖 感覺偏似冬甩❣️麻糬芝麻菠蘿包 $20好新穎嘅菠蘿包😍除左呢款仲有好多唔同特色嘅菠蘿包成個菠蘿包都係用左芝麻製作 而當中更配上黑芝麻忌廉🖤食落散發濃郁芝麻的香氣仲加入左薄薄嘅麻糬🫓煙煙韌韌 增加嚼勁口感❣️三文魚香草包 $24實的的 大大個包🍞未食就已經聞到好香嘅三文魚味🐟❣️雞批 $12外皮酥脆 只需咬一啖就feel到雞肉餡鮮嫩多汁🐥配返奶茶☕️做3點3下午茶點一流
君蘭麵包由細到大成日都聽唔少

外皮酥脆 只需咬一啖就feel到雞肉餡鮮嫩多汁🐥
配返奶茶☕️做3點3下午茶點一流
雞批
TakeAway
好中意食蘿蔔糕 留意到君蘭麵包廠竟然出左賀年糕點禮盒 🥳之前趁住有早鳥價入左盒 終於到手了😌4款賀年糕點禮盒 🔸黑糖年糕🔸蘿蔔糕 🔸芋頭糕 🔸馬蹄糕全都包裝精美 糕點真空包裝仲有2包老記武夷山飛渡大紅袍茶包食住糕 嘆住咁飲杯熱茶 最佳配搭😋送禮自用亦可呀😆全線君蘭餅店都買到架😉💥瑤柱臘味蘿蔔糕 特選本地蘿蔔 仲加左臘腸 臘肉 蝦米 瑤柱勁足料 店家推介煎黎食 再配上唔同醬料 會更加惹味😎味道🥰🥰🥰🥰🥰抵食🥰🥰🥰🥰🥹

好中意食蘿蔔糕

再配上唔同醬料 會更加惹味😎

味道🥰🥰🥰🥰🥰
抵食🥰🥰🥰🥰🥹
TakeAway
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🥐🥐🥐🥐🥐🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥢麻糬芝麻菠蘿包 $20 🆗🥢玫瑰伯爵茶小牛角 $22 🆗🥢芝士條 $24 🆙三款之中最有驚喜係芝士條。芝士條其實係一款長條型嘅紐約芝士蛋糕,咬落口感結實,芝士味濃郁,餅底好鬆化,忍唔住一次過食晒成條🤤。麻糬芝麻菠蘿包同玫瑰伯爵茶小牛角嘅外型好精緻,口味創新,細細件唔會好膩,女仔食嘅話份量啱啱好👍🏻。🥸 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.12/10🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥐🥐🥐🥐🥐🍴🍽🍴🍽️🍴🍽️🗺️ 君蘭麵包廠 (銅鑼灣)銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🥐🥐🥐🥐🥐🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.12/10

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥐🥐🥐🥐🥐🍴🍽🍴🍽️🍴🍽️

🗺️ 君蘭麵包廠 (銅鑼灣)
銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖