2023-12-24 43 views
今次揀咗間餃子店試吓,老實講,其中個雲耳椰菜豬肉餃,真係脹卜卜咁靚樣,食落又唔錯,椰菜嘅清甜夾雲耳嘅爽脆,同豬肉鮮嫩嘅肉汁,咬落絕對夠晒鮮。煎餃仲要,金黃酥脆嘅底,啖啖肉感,實在係嘴巴開心極啦!😋講到泡椒鳳爪,賣相吸引得嚟,味道更加引人入勝,辣中帶酸,鳳爪肉質啖啖肉,夠哂味,略帶辣意嘅刺激感,真係令人食指大動。秘製醉雞更加係我今日嘅大發現,雞肉腍滑得黎,入味得滯,啫啫酒香中透著那種微妙嘅甜味,好過癮!仲有小食伴手禮,像是老闆娘自製嘅辣菜脯,嗶嗶哋地真係夠晒潮!整體嚟講,呢間餃子店嘅食物真係略勝一籌,畀我一個超正嘅四川美食體驗。坐喺室外,得啲風機扇住,又唔會太悶,真係幾舒服嘅!總之,若果你鍾意四川味,呢度絕對唔可以錯過!🌶️🥢🍲

2019-11-11 498 views
太子這裡原來有一間四川風味餐廳,主要以小食為主,還有餃子、糖水和小量麵食類。(但店裡是沒有位置,要坐門外的摺檯摺櫈)1.醉雞(例牌)$78例牌的醉雞件部份均勻,各個部位都有,而且數量都不少。味道方面,酒味很濃!件件雞充滿著濃郁酒味和帶點杞子的味道。雖然雞件不是很滑很滑那種,但是也不硬,喜歡酒的可以叫!2.手拍青瓜$28只要一提到川菜小食,都會聯想到手拍青瓜。這裡的手拍青瓜就是我們想像中的味道。我們點微辣,一點點辣味再帶少少酸味,是開胃之菜!3.涼皮$28這裡的涼皮大讚,比青瓜酸和辣一點點,感覺比青瓜還開胃。而且涼皮飽肚,煙煙韌韌,加上花生芝麻很香口,青瓜增添口感,不錯4.雞絲湯麵$28這樣算是最飽肚的一樣,用來清湯清清地,將辣椒和炸菜放入麵裡即刻可以增添光彩!沒有甚麼特別,但可以用來填飽肚~5.餃子$40@8粒餃子相信都是這裡的人氣之選,因為選擇夠多。我們點了雲耳椰菜豬肉餃和香菇芫茜豬肉餃。餃子算大粒,皮厚度適中,餡算多。6.糖水類(大展紅桃$32、風花雪月$36)糖水類值得叫,份量有好多好足料。味道不錯,清甜,不會死甜。紅豆沙偏向豆味,果皮味不重,桃膠多。 雪燕足料,椰子味重,好棉好

太子這裡原來有一間四川風味餐廳,
主要以小食為主,還有餃子、糖水和小量麵食類。
(但店裡是沒有位置,要坐門外的摺檯摺櫈)

1.醉雞(例牌)$78

2.手拍青瓜$28

3.涼皮$28

4.雞絲湯麵$28

5.餃子$40@8粒

6.糖水類(大展紅桃$32、風花雪月$36)

糖水類值得叫,份量有好多好足料。味道不錯,清甜,不會死甜。紅豆沙偏向豆味,果皮味不重,桃膠多。 雪燕足料,椰子味重,好棉好棉,不錯👍🏻
Type of Meal
Dinner
之前去太子食間西餐廳時已經留意到呢間門口裝修的幾中國式既餃子店。今日過開黎就去選擇黎食下。呢度主要做外賣,堂食既話就要坐店鋪外面既露天雅座。我地今晚黎到坐低就叫左一個前菜、兩款餃子、一款肉類同兩款飲品。涼拌木耳($32)呢個用左酸頭、芝麻同少少辣椒,酸辣味道好啱我口味,夠曬開胃!醉雞($78)啲酒幾濃而且幾入味,雞就唔太多髀位所以比較健康無咁肥。份量都幾足架,兩個人食真係差啲食唔曬。煎餃子($33)我地揀左白菜豬肉餃,煎得個底薄脆唔乾,上面仲係好有水份,而且唔油。點啲紅油辣醬都幾正!湯餃($40)有八隻,我地揀左韭菜豬肉餃同芹菜豬肉餃雙拼。湯入面有四條生菜都幾平衡。餃子真係皮薄餡多,好飽肚!飲品方面我揀左豆漿($10),朋友揀左可樂($8)。兩樣都係解辣好幫手。今晚隔離枱有成四五個人自帶酒水黎食,似乎都幾有feel!

涼拌木耳($32)
涼拌木耳

醉雞($78)
啲酒幾濃而且幾入味,雞就唔太多髀位所以比較健康無咁肥。
醉雞
份量都幾足架,兩個人食真係差啲食唔曬。

煎餃子($33)
煎餃
點啲紅油辣醬都幾正!

湯餃($40)
湯餃
餃子真係皮薄餡多,好飽肚!

今晚隔離枱有成四五個人自帶酒水黎食,似乎都幾有feel!
2019-11-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
涼拌木耳
醉雞
煎餃
湯餃
2019-10-27 142 views
秋高氣爽,在太子走着,就被這家店的外表吸引了,在路上吃大排檔吃得多,吃餃子也是第一次。很有趣的裝修,很有氣勢。除了餃子主食,也有不少特色小食。可樂($8)豆漿($12)拍青瓜($28)好大碟!多葱、元莤,帶椒麻味,醋不太酸,拌花生芝麻,口感清甜爽脆。香菇元莤豬肉餃($33/6隻)餃子包得美美的,看起來像蒸餃,原來只煎餃底,吃起來不會覺得熱氣,餡料豐富,不要錯過辣椒油,好吃。秘製醉雞($78/例牌),花雕酒味香,醉雞入味,肉質也很嫩。白菜豬肉湯餃($40/8隻)是新鮮包的,有家的感覺,白菜和豬肉份量剛好,餃皮也不厚。菜甫味道不錯。

很有趣的裝修,很有氣勢。

除了餃子主食,也有不少特色小食。

可樂($8)豆漿($12)

香菇元莤豬肉餃($33/6隻)

菜甫味道不錯。
  • 秘製醉雞
  • 拍青瓜
  • 香菇元莤豬肉餃
  • 白菜豬肉餃
2019-10-23 118 views
喜相逢鴛鴦戲水(8只)$40西洋菜豬肉餃 拼芹菜豬肉餃各4件酸辣水晶涼皮 $28糖水風花雪月$36先講講個餃有得選大中小辣,我選左小辣,個餃皮夠薄,西洋菜豬肉好夾,芹菜豬肉就好爽和香,有幾條生菜配底吸哂d 辣湯。而酸辣水間涼皮又係有得選大中小辣,我依舊選小辣,佢一送來我第一個反應係都幾大碟,好多花生碎,配雞絲青瓜絲, 個涼皮好吸d 辣汁。個糖水風花雪月,不得了,咁大碗,岩哂我止辣,成碗好多燕碎,雪燕,北海道3.6牛奶,呢個價錢真係好抵飲。
喜相逢

鴛鴦戲水(8只)$40
西洋菜豬肉餃 拼芹菜豬肉餃各4件

酸辣水晶涼皮 $28

糖水風花雪月$36

先講講個餃有得選大中小辣,我選左小辣,

而酸辣水間涼皮又係有得選大中小辣,
我依舊選小辣,佢一送來我第一個反應係都幾大碟,
好多花生碎,配雞絲青瓜絲, 個涼皮好吸d 辣汁。

糖水風花雪月,不得了,咁大碗,岩哂我止辣,
成碗好多燕碎,雪燕,北海道3.6牛奶,呢個價錢真係好抵飲。

2019-10-22 90 views
在太子鄰近民居的地方,豎立了一家四川風味小店"喜相逢",主要做街坊外賣生意,也可小坐堂食。我和男友經過,是被香辣的氣味吸引到的。一家小店供應的食物種類好多!這裡主打雞和餃子,所以我們都有點。看這黑板就能確定今晚有提供的菜式。嗜辣的我點了例牌口水雞,是一款涼菜。配料和醬汁豐富,不會很辣但感受到多種滋味。雞肉滑滑的,完全沒有冰鮮的感覺,醬汁又入味,真的不錯。然後就到煎餃上桌,都是即叫即煎的呢!33元有六大隻夠抵食,中間的醬汁,酸中帶辣,很有地道四川風味,忍不住要不斷點!餃子的皮好薄,微微脆,咬開有肉汁的餡料,清爽的雲耳和椰菜配上豬肉末,口感豐富。本想點重慶小麵的我被男友制止了,叫了個相對清淡的雞絲湯麵。雖然是清湯也有鹹香的味道。店員還附上香辣菜甫給我們調味呢!麵較粗身,入口滑溜咬下彈牙,加上煮不老的柔嫩雞絲,感覺清新。看到甜品的名字都好特別,就點了個很有意境的風花雪月。白矇矇一片,再加透明雪花,的確很符合主題。它是充滿著燕碎,用北海道3.6牛乳所製作的甜品,入口清甜綿滑,有大量燕碎,每一口都能吃到好多,十分足料!相信女生們都會很喜歡。小店很受街坊歡迎,傳統的味道一定會讓更多食客感受到的!

看這黑板就能確定今晚有提供的菜式。

口水雞

雞肉滑滑的,完全沒有冰鮮的感覺,醬汁又入味,真的不錯。

雲耳椰菜豬肉煎餃

雞絲湯麵

風花雪月

小店很受街坊歡迎,傳統的味道一定會讓更多食客感受到的!
2019-10-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
口水雞
雲耳椰菜豬肉煎餃
雞絲湯麵
風花雪月
2019-10-22 455 views
在太子徘徊,見到某街上有一間很有「氣氛」的餐廳-喜相逢。牌面很有古代「客棧」的風格。入面就直接是廚房,外面有數張台,面對著街口食餃子,別有一番風味!.這種主食選擇不是很多,主要是賣餃子。不得不說,這樣的餃子非常好食,有家的純樸味道,但又不失滋味。而且包的很豐滿,有很多料形狀很好看。湯餃($40/8隻)雲耳椰菜豬肉餃 併 韭菜豬肉餃兩款都很好食,juicy 之餘又帶有豬肉的鮮甜。.煎餃($33/6隻)煎餃煎得剛剛好,不油膩,應該是先蒸後蒸的健康煮法。芹菜豬肉餃:芹菜的香,與肉的鮮甜結合得很好。.香菇元茜豬肉餃有菇、菜及肉,是口感比較特別的一款。.蔥油雞($68/例牌)雞肉嫩滑,沾上蔥油食很好吃!有雞胸有雞脾,很有誠意的例牌呢!豆漿($12/枝).老闆娘說,餃子都是自己包的,為保證新鮮每日製造,如果多人賣完了就沒有的了。食得出是新鮮的,而且餃子包得靚,餡又多,是我近期食過最高質的餃子店。

在太子徘徊,見到某街上有一間很有「氣氛」的餐廳-喜相逢。

這種主食選擇不是很多,主要是賣餃子。

湯餃($40/8隻)
雲耳椰菜豬肉餃 併 韭菜豬肉餃
兩款都很好食,juicy 之餘又帶有豬肉的鮮甜。

煎餃($33/6隻)
煎餃煎得剛剛好,不油膩,應該是先蒸後蒸的健康煮法。
芹菜豬肉餃:芹菜的香,與肉的鮮甜結合得很好。

香菇元茜豬肉餃
有菇、菜及肉,是口感比較特別的一款。

蔥油雞($68/例牌)
雞肉嫩滑,沾上蔥油食很好吃!
有雞胸有雞脾,很有誠意的例牌呢!

豆漿($12/枝)

• 餃子
2019-10-18 46 views
Very good food. The best 酸辣粉皮 I have ever had. Dumplings are also very good. They only offer outdoor seating but it’s perfectly fine under this weather. They have limited seating so make sure you come early. But you can always order takeaway. I would recommend to you all!
2019-10-16 39 views
咁啱途經太子嘅時候發現咗一間小舖個名幾特別叫做喜相逢而且裝修都好古色古香非常之有風味。呢一間餐廳轉系做外賣生意嘅,如果上堂食嘅話就要坐街邊,別具風味估唔到店舖細細食物選擇都非常之多而且可以見到店員即叫即整即包餃子🥟因為食物選擇實在太多啦我同朋友都心大心細於是就叫咗一個湯餃子同埋一個煎餃仲有佢個糖水,之後都叫咗一份醉雞。云耳椰菜肉餃:煎餃子煎嘅時間啱啱好外脆內軟,同時可以鎖住啲肉汁,配上店舖嘅醬汁,非常香口。咁秘製醉雞:酒味非常之濃郁,而且醃得很有味每一件雞都食到非常之濃郁嘅酒味,而且啖啖肉非常juicy !韭菜豬肉餃:我非常之欣賞佢嘅湯底清清淡淡唔會好濃郁而且每一粒餃子都大大粒真材實料最後梗係叫埋個甜品做一個最好嘅總結啦佢實係風花雪月仲上咗北海道牛奶配合雪妍感覺非常之養顏食落去又唔會好甜

云耳椰菜肉餃:煎餃子煎嘅時間啱啱好
外脆內軟,同時可以鎖住啲肉汁,配上店舖嘅醬汁,非常香口。咁
秘製醉雞:酒味非常之濃郁,而且醃得很有味

韭菜豬肉餃:我非常之欣賞佢嘅湯底清清淡淡唔會好濃郁
而且每一粒餃子都大大粒真材實料

最後梗係叫埋個甜品做一個最好嘅總結啦佢實係風花雪月
仲上咗北海道牛奶配合雪妍感覺非常之養顏食落去又唔會好甜

2019-10-14 33 views
呢間野雖然細細間 唔係好多位坐 應該主要做外賣 但原來啲野食都ok 街坊得閒食下係唔錯既 餃子既選擇都算係咁唔會太油 皮唔會過厚 呢個雲吞都唔算太辣 唔係 辣喉嚨果隻辣所以我唔食得辣都接受到碟雞好有酒香味 食落都唔會鞋恰恰 果日超級熱所以有甜野清清地降溫係唔錯呢個朋友話幾好食 有燕窩碎同有牛奶香味同樣都係清清地唔會好滯食完最後皮蛋都好有風味 調味幾有誠意 食慣連鎖果啲可以試下呢度有咩唔同哈哈總結黎講係滿意既一餐 終於唔係好厚既中伏餃哈哈

餃子既選擇都算係咁

同樣都係清清地唔會好滯食完

最後皮蛋都好有風味 調味幾有誠意
食慣連鎖果啲可以試下呢度有咩唔同哈哈

總結黎講係滿意既一餐 終於唔係好厚既中伏餃哈哈

之前返工去太子食晏見過呢間舖頭,個裝修幾中式幾得意,但未開門。呢日同呀媽去深水埗太子中間位置買完嘢,時間都唔早,要食晚飯了,但又唔係好肚餓,見到呢間舖有開,又係賣小食嗰啲,就一於試下。小店今日開我先發現原來舖位係廚房嚟,堂食就係出面啲枱仔。好彩天氣唔係太熱同無落雨🌧,但其實後者都唔驚嘅,因為有瓦遮頭。一坐低店員就好積極介紹下有乜好食,佢話點餐紙上有啲item可能無得賣,叫我睇埋手寫個板就知邊啲有定冇。呢到主要係賣啲四川食品,比較多啲涼拌、麻辣🌶小食同埋餃子🥟,另外仲有糖水賣,啲名都幾特別😂,要靠睇埋佢張介紹先知大約係咩,有乜材料。我哋叫咗3款咸食同2款糖水。🐔秘製醉雞(例牌)($78),呀媽竟然話想試下醉雞,因為好少食,所以叫咗碟例牌。賣相都唔錯,有隻脾係到。雖然知道係涼拌類,但一食發現勁凍🙈,不過都無咩影響嘅。味道都ok,食到酒味,但唔算濃,肉質唔鞋,可以一試。但份量就比較少,性價比一般。🥚水晶皮蛋($22),見到呢個有食物圖又置頂應該係推介菜嚟,所以試下。上碟見到好精美,下面墊咗唔少青瓜絲🥒(正),上面就係一角角皮蛋,鋪咗唔少麻籽辣椒粒咁。食落估計即係口水雞嗰種汁嚟,其實都算辣辣哋

🥚水晶皮蛋($22),見到呢個有食物圖又置頂應該係推介菜嚟,所以試下。上碟見到好精美,下面墊咗唔少青瓜絲🥒(正),上面就係一角角皮蛋,鋪咗唔少麻籽辣椒粒咁。食落估計即係口水雞嗰種汁嚟,其實都算辣辣哋🌶,撥開啲籽勉強接受到個辣度。皮蛋好好味,中間位置係超流心的,外面就比較有咬口同QQ彈牙😋。最特別係佢個皮蛋係黃金透明色㗎!唔係平日見開嗰啲黑色,味道就各有各好各有特色。同店員傾開計發現原來呢隻透明皮蛋係來至四川,而平日黑色嗰種就係廣東,長知識了🙂。
水晶皮蛋

🥟煎白菜豬肉餃(6只)($33),本身想試西洋菜的,但今日無,所以改白菜🥬。我哋都諗咗陣要煎定湯好,最終要咗煎餃,因為驚8只太多。6只餃子整齊排好,配上口水雞個醬,所以好彩叫了醉雞,如果唔係全部同一口味🙈。一食都唔錯喎,雖然餡唔多,但好juicy,個餃皮亦適中無過厚,而且即煎熱辣辣,加分👍。

糖水今日得2款,所以叫咗各一試下,啲名真係好頂癮🤩。風花雪月($36),材料有雪燕、燕碎同北海道3.6牛奶🥛,個樣配合佢個名,白雪雪。味道亦同想像中一樣,好濃奶味,配上大量燕碎,真係每啖都有👍。

大展紅桃($32),材料有桃膠、紅豆、蓮子同果皮,留意返佢唔係紅豆沙嚟,口感比較流質的,好足料有唔少桃膠,亦都食得出有陳皮香味。店員上糖水時有解釋話佢哋係用片糖煲,所以口味較淡,如果有需要,可以幫我哋加糖。但我覺得味道其實清清哋都ok,可解辣解渴,無咁膩👍。

總括嚟講,呢間小店賣嘅食物都幾有特色,主打四川小食,唔係周圍都有,味道都唔錯,特別推介水晶皮蛋🤤。糖水我就唔知係咪嚟至四川喇,但都幾特別,而且大大碗,佢比我嘅感覺其實都幾似飲品。食物定價大部分都ok,係雞類我就覺得偏貴咗少少。有機會再經過我會試下窩筍同涼麵。店員廚房樓面一腳踢,但態度都好好,有禮貌又細心☺️,食物亦係用心製作。小店加油💪。
2019-10-12
水晶皮蛋
好似已經有一段時間無食餃子今日忽然心血來潮好想食☺️☺️所以就去左試呢間名為喜相逢嘅舖頭————————我地兩個人嗌咗韭菜豬肉餃(煎餃6隻)($33),口水雞(例牌)($68)同埋鴛鴦戲水(八隻韭菜豬肉餃揀咗單拼)($40)因為其實我係一個好鍾意食煎餃嘅人,所以我一定會揀煎餃,呢度煎餃抵讚嘅地方係唔會煎得太熟,外表有啲就似蒸餃但係其實底層係有煎到嘅,而且餡料都好足夠👍👍不過鴛鴦戲水八隻嘅話餡料就好似更加多,而呢個係湯餃嚟嘅而且你可以自己揀辣度,不過我朋友係食得辣嘅(不過佢唔敢嗌中辣😅😅)所以嗌咗小辣,我覺得小辣對我一個唔太食得辣嘅人都覺得ok嘅,可以接受最後就講埋個口水雞啦,首先我覺得份量幾足夠嘅,有啲酸辣嘅味道,而且都唔會太麻辣,雞肉肉質都唔錯
好似已經有一段時間無食餃子
今日忽然心血來潮好想食☺️☺️
所以就去左試呢間名為
喜相逢嘅舖頭
————————

• 口水雞
  • 鴛鴦戲水
2019-09-27 91 views
位於太子的食市位置太子同深水埗交界的喜相逢近界限街 地點都唔係好 就 腳但係新開就嚟幫襯下啲嘢食都算幾新鮮幾心穎有好多種不同款式的水餃勝在即叫即煮新鮮熱辣好味我就叫咗白菜豬肉餃白菜豬肉餃 大大隻佢想畀仔蠟像非常之醒喎白菜豬肉餃即叫即包 而且個湯非常之清田可以飲埋個湯之後再愛咗個鴻圖 魚膠糖水糖水清甜透心涼 大展鴻圖 分別係有紅豆同埋 瑜珈夏天天時暑易食落呢個糖水就最啱最合適總括而言的代價錢唔係貴 乾淨衛生清潔外賣就最啱
位於太子的食市

糖水清甜透心涼 大展鴻圖 分別係有紅豆同埋 瑜珈

夏天天時暑易食落呢個糖水就最啱最合適

總括而言的代價錢唔係貴 乾淨衛生清潔外賣就最啱

2019-09-25 107 views
趕住食飽飽繼續工作,就係附近搵下野食,行過見到餐廳門面裝修到好古式古香,充滿中國風,再望望個餐牌,幾吸引就坐底試試。要留意餐廳主要係做外賣,堂食就坐門口附近位置。今次叫左三樣,每人平均$70左右。煎餃 (6隻) $33揀左香菇芫茜豬肉餃,餡料飽滿,咬落好多汁,而個皮煎到脆脆,好好味。芫茜香味好重,好岩鍾意食芫茜既朋友仔。而餃子全部都係老闆娘每日新鮮包起。特別要提一提佢比既辣醬,四川麻辣風味,餃子點黎食好惹味。鴛鴦戲水 (8隻) $40揀左韭菜餃配雲吞各4隻,餡料一樣飽滿,湯有少少辣,韭菜味一樣好重,但同煎餃比,煎餃會比較出色,食到多汁同香口。口水雞(例牌) $68份量都幾多,辣味較出,而麻感唔多,雞肉肉質唔錯。

煎餃 (6隻) $33

鴛鴦戲水 (8隻) $40
鴛鴦戲水 (8隻)

口水雞(例牌) $68
份量都幾多,辣味較出,而麻感唔多,雞肉肉質唔錯。

2019-09-06
$70 (Dinner)
煎餃 (6隻)
鴛鴦戲水 (8隻)
口水雞(例牌)
  • 鴛鴦戲水(8隻)
  • 煎餃(6隻)
2019-09-24 90 views
我隻貓貓醫院搬左,今日黎開買貓既野順便搵下附近有咩野食見到有間小店裝修勁有中國古典風味佢既坐位劃一係戶外我見今晚都有d 風,店主又有冷風機就即時坐低😛見到menu 既價錢非常相宜同男朋友嗌左兩個湯餃,一客煎餃,仲有口水雞同泡椒鳳爪☺見到泡椒鳳爪已經知道佢地店鋪好高質,因為已經有陣陣香味,份量黎講好大份,食落去凍得黎辣,岩晒我同男朋友兩個之後食埋口水雞更加正, 佢地話醬汁係佢地自己整,特別有正宗風味,雞肉好smooth 好滑我好鍾意❤️❤️我地兩份湯餃 1 要左椰菜 2要左白菜, 本身想要西洋菜,但佢地貼心提醒我地未當造so 唔建議我地點,食落去佢地既餃子好仔細,將菜餡切得好精緻,所以咬落去加小小湯都好香好juicy ❤️❤️至於煎餃佢地係用左慢火細煎小油,食落去一d 都唔oily , 而且好juicy 熱辣辣😛😎岩晒女士們,而且好易入口又無落味精我同男朋友約好一定要再黎呢間小店好出色😙
我隻貓貓醫院搬左,今日黎開買貓既野順便搵下附近有咩野食
見到有間小店裝修勁有中國古典風味
佢既坐位劃一係戶外
我見今晚都有d 風,店主又有冷風機就即時坐低😛

見到menu 既價錢非常相宜
同男朋友嗌左兩個湯餃,一客煎餃,仲有口水雞同泡椒鳳爪☺

我同男朋友約好一定要再黎呢間小店
好出色😙