2021-04-02 225 views
同好朋友試吓呢間開咗冇耐嘅小廚餐廳,新開,裝修光猛,企理。我哋叫咗,粟米班塊(D魚好食,冇雪味,炸粉唔厚,汁夠),京都鴛鴦骨(係牛仔骨同豬肋骨,入晒味,牛仔骨有少少韌,大至上都好食),海味粉絲雜菜煲(好多蝦乾,亦有少少乾瑤柱,粉絲亦夠,菜都多款,唔油,不錯),花膠雞煲翅(一共有4大塊花膠,足4兩翅,半隻雞,好清甜,唔油膩,出色!)服務都好好,冇加一,有茶錢(每位5蚊),3人食咗$542,幾抵食,會再去!
2021-04-02
Type of Meal
Dinner
2021-03-12 419 views
今日打電話落去叫外賣自取⋯⋯⋯叫左個鳳爪排骨飯,叮囑我要多豉油,電話入面個阿姐仲口響響話得得得,無問題咁話⋯⋯,之後我仲叫左炸蝦角、金錢肚,同蝦餃⋯⋯⋯外賣有九折⋯⋯成為$107 蚊。好啦,半個鐘後落去拎外賣返屋企慢慢嘆,點知一打開盒鳳爪排骨飯,唔單只無幫我多豉油,仲要唔覺佢有俾到豉油囉⋯⋯仲有個炸蝦角又無俾沙律醬⋯⋯今次係第二次幫襯,第一次幫襯係佢剛剛開,試業中果時,服務多謝前多謝後 ,事隔都係三個月到,已經咁,仲話米芝連
今日打電話落去叫外賣自取⋯⋯⋯
,之後我仲叫左炸蝦角、金錢肚,同蝦餃⋯⋯⋯
外賣有九折⋯⋯成為$107 蚊。
好啦,半個鐘後落去拎外賣返屋企慢慢嘆

仲有個炸蝦角又無俾沙律醬⋯⋯

2021-03-07 369 views
米之蓮但水準超級無定向,來3次,2次都失望。人龍亦一次比一次短。蝦餃居然是酸的,瑤柱珍珠雞一個是ok,一個淋伯伯。帶子餃算是好食但每一隻個皮都痴住張紙,一拿起就散哂。鮮蝦腐皮卷超油,每一淡都係油。甜品也失望,千層糕實定定,馬拉糕冇味,甜味都冇麥。最離譜係個啊姐,叫碗粥要d胡椒粉,佢一拿來就從高處出力灑,d粉吹到周圍都係得事頭婆係認真算做好,其他姐姐都求求其其。廚房同樓面都要努力d先對得住米之蓮的聲譽。佢地價錢比一般酒樓較經濟,但若果想食好點心,都係好似酒樓都比佢好食。

得事頭婆係認真算做好,其他姐姐都求求其其。
廚房同樓面都要努力d先對得住米之蓮的聲譽。

米芝蓮級煲仔飯,飯夠乾身,唔會有生米,飯焦唔太燶,有鍋巴嘅感覺,餸同飯嘅比例恰到好處,不油不利。椒鹽九肚魚,食得招積,去骨啖啖肉,口感鬆化。仲有,即叫即做點心, 一定要試懷舊風味蝦餃, 鴨腳扎, 臘腸卷。唔講唔知,果然係過江龍,由西環總店開到嚟九龍區-樂富啦!交通方便,就響樂富地鐵站對面,過條馬路就到啦! 疫情過後仲會24小時營業!唔好以為係一般嘅茶餐廳,餐廳裏面有廳房功能,約埋三五知己,可以有廳房,夠哂私隱度 ,實在係非一般的食店。
椒鹽九肚魚,食得招積,去骨啖啖肉,口感鬆化。
唔講唔知,果然係過江龍,由西環總店開到嚟九龍區-樂富啦!
因米芝蓮的聲名,而去嚐試一下,吾知係唔係期望過大,而有點失望。入門口攞飛,個啊姐叫我係門口等,右吾俾飛我,只叫我出去等,之後過左2分鐘,有個啊叔入去攞飛,佢就寫個號碼俾佢,我就行入去同佢講,我頭先攞飛,你右吾俾飛我仲要我早來過啊叔,你仲要我排啊叔後面,過份叫左8樣點心,最好食係燒賣,最失望係南瓜豆沙餅燒賣:爽口彈牙,無咩肥肉,味道剛剛好,蝦都幾大粒下南瓜豆沙餅:入口全口都係油,咩味道都食吾到粉果:味道普通,同街上買的差不多味道,皮不算薄,一夾都易穿芋絲春卷:好鬆脆,但無芋頭味,普通左啲黃金流沙包:熱食真的有流沙流出來,算是不錯馬蹄糕:馬蹄爽甜,但糕太軟身,夾吾起,好易散鹹水角:脆口,味道正常瑤柱珍珠雞:無咩餡,得少少肉碎,瑤柱比肉仲少,$30仲要得2粒細細個,好貴食,寧願叫多籠燒賣好過,起碼有啲肉食下

仲要我早來過啊叔,你仲要我排啊叔後面,過份

叫左8樣點心,最好食係燒賣,最失望係南瓜豆沙餅

燒賣:爽口彈牙,無咩肥肉,味道剛剛好,蝦都幾大粒下

南瓜豆沙餅:入口全口都係油,咩味道都食吾到

粉果:味道普通,同街上買的差不多味道,皮不算薄,一夾都易穿

芋絲春卷:好鬆脆,但無芋頭味,普通左啲

黃金流沙包:熱食真的有流沙流出來,算是不錯

馬蹄糕:馬蹄爽甜,但糕太軟身,夾吾起,好易散

鹹水角:脆口,味道正常

流沙包,粉果,芋絲春卷
南瓜豆沙餅
瑤柱珍珠雞
瑤柱真珠雞
2021-02-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
鮮蝦燒賣