2016-07-22 227 views
最近放大假了,沒事做又不想找工作,所以久不久便找朋友出來吃飯最近朋友家裡買了一部大電視,特意叫我們去看看60寸真的非常大,不過我家十分細小,所以還是不要了之後去了附近一間餐廳吃飯來到了一家普通的屋村,裝修一點也不華麗,不過食物性價比卻是不錯坐下後不久便點菜,才發現原來是放題,大家非常高興我們吃了一個清湯湯底火鍋,湯底味道較淡,食物味道會較原汁原味丸類的東西非常普通,所以不特別提及了相反燒物類味道不錯吃了一個燒茄子,沒想到茄子是整條做出來,效果十分漂亮小量肉汁在面頭令茄子變得惹味茄子本身吃起來相當多汁,味道不錯,不過口感不夠厚實,唯一扣分的地點值得一讚的是不算油膩,可以再吃吃了一個燒雞翼,雞翼比想像中脆,而且相當入味,味道不錯而且點了數隻也沒有濃的情況出現,水準穩定接著吃了其他串燒,燒豬肉是不錯選擇,加了7味粉十分夠味牛肉串也是不錯,全熟的牛肉口感也不比半熟的差感覺這兒串燒比火鍋更好,可以媲美居酒屋

最近朋友家裡買了一部大電視,特意叫我們去看看

60寸真的非常大,不過我家十分細小,所以還是不要了

之後去了附近一間餐廳吃飯

坐下後不久便點菜,才發現原來是放題,大家非常高興

丸類的東西非常普通,所以不特別提及了

相反燒物類味道不錯
吃了一個燒茄子,沒想到茄子是整條做出來,效果十分漂亮

小量肉汁在面頭令茄子變得惹味

值得一讚的是不算油膩,可以再吃
吃了一個燒雞翼,雞翼比想像中脆,而且相當入味,味道不錯

而且點了數隻也沒有濃的情況出現,水準穩定

接著吃了其他串燒,燒豬肉是不錯選擇,加了7味粉十分夠味

牛肉串也是不錯,全熟的牛肉口感也不比半熟的差

感覺這兒串燒比火鍋更好,可以媲美居酒屋

2016-07-21 176 views
放假到大埔工業村當一天PARTTIME,為了零用錢沒法啦,要努力一點幸好做的只是包裝工作,不算危險,而且大家也是有講有笑的做收工之後組長說大家一起去吃飯,本想拒絕,不過他說請吃飯,所以..組長萬歲之後到大埔街市吃飯,人多當然去吃打邊爐最好,阿頭便率隊到一家火鍋店我們一行4人,坐下後立刻叫東西野食種類不算太多都是一些普通東西,不過味道還不錯就是的丸類的東西味道不錯,最愛芝心丸,是非常濃郁會流出來那一種墨丸是手打的,相當彈口牛太相當大粒,口感不錯蟹柳也相當新鮮燒菠羅相當甜及多汁,我們點了多次呢生肉方面便平平了,熟了後味道不太突出,不過作為普通火鍋店來說還是不錯再次多謝阿頭請食飯

幸好做的只是包裝工作,不算危險,而且大家也是有講有笑的做
我們一行4人,坐下後立刻叫東西
野食種類不算太多
都是一些普通東西,不過味道還不錯就是的
丸類的東西味道不錯,最愛芝心丸,是非常濃郁會流出來那一種
墨丸是手打的,相當彈口
牛太相當大粒,口感不錯
蟹柳也相當新鮮
燒菠羅相當甜及多汁,我們點了多次呢
再次多謝阿頭請食飯

2016-07-19 169 views
本王子好耐冇食過放題, 無他既, 呢排肥左好多, 被女友投訴就黎責死佢...所以禁左成一個月今晚同兄弟聚一聚, 個個都有唔同野想食, 咁梗係食放題啦! 唔比人知咪得囉!拿作為男人, 梗係要叫雞子! 成班FRD叫左幾碟黎玩遊戲, 輸左要食! 雖然口感係好奇怪, 但冇咩腥味入得口嫁蝦滑呢就唔算好多, 但都幾新鮮, 又彈牙, 煮一陣就浮晒面, 都打得幾好味!呢間餐廳比金菇都幾慷慨, 一比就超大住, 同埋有陣幾新鮮既香菇味, 配肥牛食一流!燒菠蘿超多肉汁超香甜! 連菠蘿皮都剝埋, 細心咪呢D囉!雞皮送啤酒絕對係男人既浪漫, 冇理由唔叫!呢個薯片幾特別, 稔稔地幾香, 係差左佢D香料真係太多, 好鬼濃味, 淨係香料味咋喎!

燒菠蘿超多肉汁超香甜! 連菠蘿皮都剝埋, 細心咪呢D囉!
雞皮送啤酒絕對係男人既浪漫, 冇理由唔叫!
2016-07-14 144 views
之前父親節錯過了跟爸爸慶祝,所以今個星期特意跟姐姐,媽媽補回跟爸爸廢祝家庭日,我們選擇了一些較為普通的餐廳,簡簡單單吃一頓吧到了樓下附近的一家火鍋店我們4人一台,環境尚算不錯只是竟然不是用電磁爐,有點回到過去的感覺我們點了一個沙嗲鍋和蕃茄鍋沙嗲有點辣,但尚算入味個人覺得蕃茄較好,味道清一點,火鍋內的食物味道自然一點食物方面整體都不錯,不過我最喜歡豚肉,熟了後肉身相當滑溜,加上湯的味道令肉變得相當入味而且由於是放題,可以任叫,大家吃得相當盡慶另外,店裡亦有串燒可以點,味道亦是不錯雞軟骨是我最喜歡的東西,相當香脆,咬口一流不過稍嫌7味粉太多,有點過火,輕量一點比較好由於爸爸在,所以不敢影太多相了,下次再寫吧
家庭日,我們選擇了一些較為普通的餐廳,簡簡單單吃一頓吧
到了樓下附近的一家火鍋
我們4人一台,環境尚算不錯
只是竟然不是用電磁爐,有點回到過去的感覺
我們點了一個沙嗲鍋和蕃茄鍋
沙嗲有點辣,但尚算入味
個人覺得蕃茄較好,味道清一點,火鍋內的食物味道自然一點
而且由於是放題,可以任叫,大家吃得相當盡慶
另外,店裡亦有串燒可以點,味道亦是不錯
雞軟骨是我最喜歡的東西,相當香脆,咬口一流
不過稍嫌7味粉太多,有點過火,輕量一點比較好
由於爸爸在,所以不敢影太多相了,下次再寫吧

2016-07-06 220 views
星期六2個人去左大埔,同朋友去卓球城篤波,2個好友真的很久沒見了打一場波都打了差不多2小時,從前可是半小時完成呢,我們老了之後到了對面平台吃飯,想不到吃什麼的我們隨便入了一間餐廳,想不到食物也是不錯我們到了一家火鍋店,當然是打邊爐啦火鍋湯底沒什麼特別,不過味道是可以接受的食物方面,最喜歡吃響鈴,炸得十分香脆,放進鍋裡時還是有聲響的,証明是新鮮即制午餐肉是貴價東西,現在家裡也很久沒買,想不到這兒都屬於放題類型,當然即點啦味道不錯,是中價貨色,絕不是便宜東西,肉味不算太濃,所以味道不錯芝士腸則普普通通,沒什麼特別另一樣喜歡吃的是芝心丸,十分多芝士在內,吃起來相當滋味,而且丸身相當彈牙,值得一試最後吃了鍋裡的豬頸肉,浸了湯後相當惹味,相當不錯枇不到街市平台也有不錯的餐廳,雖然不是什麼名貴東西,但當是家常便飯也是不錯

打一場波都打了差不多2小時,從前可是半小時完成呢,我們老了

我們到了一家火鍋店,當然是打邊爐啦

火鍋湯底沒什麼特別,不過味道是可以接受的

芝士腸則普普通通,沒什麼特別
最後吃了鍋裡的豬頸肉,浸了湯後相當惹味,相當不錯
2016-07-03 1475 views
今次同朋友來到位於大埔的四季名滬食火煱,因為今次是我第一次吃的火煱放題,真的非常期待。餐廳的環境非常乾淨,座位也很寬敞,空氣也非常流通,不會令人覺得很煙和油的感覺,非常適合三五智己一邊聊一邊吃。起初還以為因為是放題,食物種類會較小,但這餐廳的食物種類一點也不小,除了有各種不同的火煱料外還有即上即食的各種串燒,還有湯底方便還有很多種不同選擇迎合不同客人的口味,真的非常貼心。湯底方面我們選擇了椰子雞煱,火煱內除了有椰子和雞肉外,還加上了妃子等等,令這個湯底不會太單調乏味。而調味料和飲品方面都是采自助形式,客人可以按自己的口味來調配自己的調味料。而飲品方式都是自己選取的,不用下下都等人拿,真的非常方面。食物方面我們點了很多不同的火煱料...有炸響玲卷,炸魚皮,鮮腐竹,生根,金菇,粟米,炸芋頭條,四寶丸,花膠,菜,雲吞和肥牛等等......每樣都非常新鮮好味,特別就是響玲和炸魚皮,因為本身就已經熟的,所以只要輕輕滾一滾就可以吃了,真的方便又好味,還有吃火煱絕不能小的肥牛,這裡的肥牛的的非常新鮮一點雪味都沒有。而熟食方面只點了雞肉串和燒菠蘿,這兩樣都非常好味,特別是燒菠蘿甜甜酸酸非常好味。
今次同朋友來到位於大埔的四季名滬食火煱,

因為今次是我第一次吃的火煱放題,真的非常期待。
餐廳的環境非常乾淨,座位也很寬敞,空氣也非常流通,

很多種不同選擇迎合不同客人的口味,真的非常貼心。
湯底方面我們選擇了椰子雞煱,火煱內除了有椰子和雞肉外,

客人可以按自己的口味來調配自己的調味料。

而飲品方式都是自己選取的,不用下下都等人拿,

真的非常方面。
食物方面我們點了很多不同的火煱料...

有炸響玲卷,炸魚皮,鮮腐竹,生根,金菇,粟米,

炸芋頭條,四寶丸,花膠,菜,雲吞和肥牛等等......
每樣都非常新鮮好味,特別就是響玲和炸魚皮,

因為本身就已經熟的,所以只要輕輕滾一滾就可以吃了,

真的方便又好味,還有吃火煱絕不能小的肥牛,

這裡的肥牛的的非常新鮮一點雪味都沒有。
而熟食方面只點了雞肉串和燒菠蘿,

這兩樣都非常好味,特別是燒菠蘿甜甜酸酸

非常好味。
1K
有時都會上大元商場嘅平台食飯,今次本想吃食開個間西餐廳,但同家人一起,他們想吃上海菜,醒起有一間就在同一平台上,於是便去望望,但晚上他們轉了任食火鍋,同串燒放題,他們反而又覺得ok!我當然沒有問題啦!GoGo!湯底有好多選擇,因家人不吃牛,叫好鮮茄濃湯豬軟骨鍋!材料十足!等待時最好就係叫串燒,最欣賞嘅係有重慶燒雞中翼丶燒茄子真係超正!如果喜歡個種味道,簡直就係去四川吃個D味道!燒茄子汁多軟滑!燒雞中翼燒得皮脆肉香!推介!燒菠蘿甜美爽口!芝士煙肉焗青口焗得好香!家人雖然不吃牛,但我就叫了一個牛筋腩,味道濃郁肉軟!其他食物都不錯!最緊要係新鲜!可能食了太多串燒,今晚反而少吃了火鍋個邊!又有任飲以$170這個價錢超抵吃!

燒菠蘿甜美爽口!芝士煙肉焗青口焗得好香!
家人雖然不吃牛,但我就叫了一個牛筋腩,味道濃郁肉軟!
其他食物都不錯!最緊要係新鲜!
可能食了太多串燒,今晚反而少吃了火鍋個邊!
又有任飲以$170這個價錢超抵吃!
Type of Meal
Dinner
2016-06-27 156 views
唔知點解打邊爐放題好似越見越少,淨係見到有好多雞煲任食乜乜乜,如果一時心痕想打邊爐,對北區友黎講真係幾麻煩。不過近日係朋友口中得知大埔有間上海食肆最近轉左型,終於唔洗再出轉車去沙田圍打邊燼,所以前幾日就約埋一班去拆餐勁!呢到就係傳說中既打邊爐放題啦~先揀湯底:因為唔想太熱氣既關係,所以就叫左個清清地有雞既黎食。攞埋野飲就坐定定等食雞!始終佢都係用黎淆湯既,不過佢都係肉黎,又點可以浪費? 本來諗住佢都係好普通、肉質唔太好甚至會太老,點知食落有驚喜,完全唔係果種味,而且索晒個湯底,咬落唔似擦膠咬唔開。好快佢就黎左好多打邊燼爐開頭一定會食既配料,而我就先試響鈴。我曾經試過一間頗出名既雞煲,果到既響鈴係咪放太耐定點,食落口有種"益"既味道,唔知呢到既又有冇相同情況呢? 經過我既檢測後,全枱人都放心食用,因為呢到既響鈴係冇呢種味既,而且響鈴沾上左清甜既湯底,印證我地冇揀錯湯底!係生既食品黎之前,緊係要快d叫返d熟食幫個肚打底。不過我明明叫左泰式燒雞翼,上黎就變左重慶燒雞翼,好在佢d粉唔多。有廚師燒過既雞翼真係唔同:外面有少少脆口既雞皮再包住熱辣辣既嫩肉,可以輕鬆放入口食晒佢所有肉再吐返d骨頭出黎
呢到就係傳說中既打邊爐放題啦~

攞埋野飲就坐定定等食雞!

係生既食品黎之前,緊係要快d叫返d熟食幫個肚打底。
不過我明明叫左泰式燒雞翼,上黎就變左重慶燒雞翼,好在佢d粉唔多。有廚師燒過既雞翼真係唔同:外面有少少脆口既雞皮再包住熱辣辣既嫩肉,可以輕鬆放入口食晒佢所有肉再吐返d骨頭出黎,呢下就知雞翼size唔單止岩岩好,仲要唔韌肉唔痴骨,正。最重要係打邊爐又可以食到bbq食既野,真係抵晒!
打邊爐點可以少左肥牛份?呢到既肥牛同出面一樣都係話自己係上品肥牛,係咪真係咁巴閉呀?

黎到就咁睇,好似又信得過喎,肉既色水十分深紅,唔係雪左好耐果隻紅呀,而係似真係極品肥牛果種紅。一放入口,冇入口即溶既感覺,但有一種信息係腦海係傳入黎:真係唔講得少,我諗食咁多間打邊爐放題,呢到既肥牛一定係最好食,就好似去街市買左隻最貴肥牛黎食咁,呢到仲要係任食,認真抵!就咁係到瘋狂食肥牛都可以食飽我
2016-06-26 155 views
今日去完大埔探公公, 就係大元邨行過黎街市呢邊食飯, 肚子餓到極, 見到有間放題就入左去啦~原來係有得打邊爐又有串燒食既放題, 130左右咋! 好抵食喎~飲品都係任飲既, 我就一次過拎左2罐比較特別既, 一個係蘆薈, 一個係芒果汁, 芒果汁比較甜, 冇乜特別, 但蘆薈幾有驚喜, 唔係好多餐廳有呢個飲, 而且仲有D果肉, 冇氣既果汁係放題算係貴價野黎嫁~之後正題梗係打邊爐啦, 混醬配料都一應俱全喎, 唔錯唔錯!最緊要有炸蒜頭同埋鮮辣椒, 有佢地先開胃!響鈴必點! 滾一滾馬上變得外脆內軟, 皮夠薄先可以做得到嫁呢 我發現叫肥牛的話, 你叫幾多佢地都係比一碟你, 不過佢地肥牛都不錯~好香牛肉味而且好靚既雪花, 有美國安格斯牛肉既質素!炸芋頭都幾不錯, 甜得黎比想像中快煮熟~個粟米煮到湯尾先開始食呀, 好好食好鮮甜, 媽媽都讚!最後叫左少少熟食, 落左少少泰式花生醬, 豬頸肉燒過但超爽口, 又係不錯既選擇!

Other Info. : D卡位坐得好舒服, 多人黎一定要揀坐卡位 有邊邊位可以擺袋!
家裡365天都有媽媽的住家飯,這星期媽媽去了旅行,我和爸爸兩個人為求方便,決定到附近晚餐知道大元村美食廣埸有雞煲火鍋放題,而且價錢只是$148,非常便宜,就來試下!!麻辣雞煲(少辣),辣度親民,不太能吃辣的朋友可選小辣。雞煲調味不錯,相當惹味,用上大量洋蔥、芫茜、蔥等配料。雞肉質感可接受,始終不是新鮮雞,嫩滑程度不能相比較,但以$148任食來說,質素算是不錯!這碟美國肥牛,非常有驚喜!!!通常任食的肥牛都會用成本較平而且充滿肥膏的牛肉片,瘦肉部份很少。沒有到這裡的肥牛,酒脂分怖是如此漂亮,絕不是肥到死的那種!非常讚!除左雞煲火鍋外,原來任食還包括一系列的串燒!!(重慶燒、日式串燒、泰式串燒)款式約30款,這個燒豬頸肉相當美味,質感彈牙,和平常餐廳單點的豬頸肉質素差不多!淋在上面的沙嗲汁很味,推介!生猛海蝦 這碟又是充滿驚喜!!蝦子體型不小,而且真的是新鮮蝦!蝦肉絕不黏殼,咬下肉質紮實,相當彈牙我們encore了很多次 !!重慶燒牛肉串,牛肉燒得有點乾,可以不點。燒菠蘿 十分多汁,而且鮮甜,也是必點item!芝士焗青口,味道普通,可以不點。重慶燒茄子和燒菲菜 都加上辣粉,很惹味,可以一試
家裡365天都有媽媽的住家飯,這星期媽媽去了旅行,
我和爸爸兩個人為求方便,決定到附近晚餐

麻辣雞煲(少辣),辣度親民,不太能吃辣的朋友可選小辣。
雞煲調味不錯,相當惹味,用上大量洋蔥、芫茜、蔥等配料。
雞肉質感可接受,始終不是新鮮雞,嫩滑程度不能相比較,
但以$148任食來說,質素算是不錯!
這碟美國肥牛,非常有驚喜!!!

淋在上面的沙嗲汁很味,推介!
生猛海蝦 這碟又是充滿驚喜!!

我們encore了很多次 !!
重慶燒牛肉串,牛肉燒得有點乾,可以不點。
燒菠蘿 十分多汁,而且鮮甜,也是必點item!
芝士焗青口,味道普通,可以不點。
重慶燒茄子和燒菲菜 都加上辣粉,很惹味,可以一試!

整體來說,以肥牛和蝦的質素來說,這裡的放題已經超哂班!CP值很高
  • 肥牛
2016-06-23 131 views
位處大埔大元村商場頂層的四季名滬,若非有朋友居於此,都幾難有機會發堀到。大元村屬於較舊式屋村,商場卻番新過,頂層以美食作為賣點招來人氣,而四季名滬正在其中。雖然價格親民,但環境都唔錯,舒適乾淨。打邊爐加串燒任食都係148一位,店員服務好快手又好肯幫忙。一坐低就主動拎左一大盤汽水比我地簡,超貼心。調味料亦好新鮮,種類都幾多,又唔會似一般酒樓咁污糟,好乾淨。平時打邊爐都冇點在意過湯底係咩,但今次真係要推薦沙嗲湯底,非常香既沙嗲味,仲有花生香。另一邊係皮蛋莞茜,好足料👍🏻👍🏻👍🏻用料新鮮唔馬虎 抵讚👅👅
雖然價格親民,但環境都唔錯,舒適乾淨。
用料新鮮唔馬虎 抵讚👅👅
自領展將大元商場翻新後, 有一段長時間都冇去過平台食飯,而家平台食店既選擇多左四季名滬平時係食上海小菜, 而家晚市就多埋打邊爐同串燒放題,邊爐湯底都有十多種, 味道較重口味, 例如麻辣雞煲, 胡椒豬肚, 醉雞鍋等今次我就選左鮮茄濃湯豬軟骨鍋湯底,   自已食唔到辣個湯底好足料 醬料..LOTTE 既飲品任飲 最喜愛係佢d 串燒,有分重慶燒, 日式串燒, 泰式串燒,平時係出面食一串平都要10蚊, 而家可以任食,我見隔離枱個男士, 自已都食左廿幾串  邊爐食物種類都多選擇, 連花膠都有食物黎得都快, 冇漏單
自領展將大元商場翻新後, 有一段長時間都冇去過平台食飯,
而家平台食店既選擇多左

四季名滬
平時係食上海小菜, 而家晚市就多埋打邊爐同串燒放題,
今次我就選左鮮茄濃湯豬軟骨鍋湯底,
自已食唔到辣
個湯底好足料
醬料..
LOTTE 既飲品任飲
最喜愛係佢d 串燒,
有分重慶燒, 日式串燒, 泰式串燒,

平時係出面食一串平都要10蚊, 而家可以任食,
我見隔離枱個男士, 自已都食左廿幾串
 邊爐食物種類都多選擇, 連花膠都有
食物黎得都快,
冇漏單
2016-06-09
$160 (Last Night Supper)
  • 各款串燒
2016-06-21 154 views
今天放假去了大埔找朋友,正正是晚上時間於是朋友介紹就試一試街坊火煱。在門口已感覺到有重慶燒烤味,到了餐廳看見原來不單火煱還有串燒。我第一時間叫了椰子雞煲底,話份量有半隻以上,當然有叫牛肉,麥丸,蝦等……不過最like是蝦真係彈牙和非常大隻。而西洋菜餃也是少有。還有串燒叫了牛,豬,雞翼,燒茄子等……不過我就最喜歡有重慶味道,所以吃落比較入味 ,最重要種類比較多 。而泰色味燒猪頸肉也是味道一流。最後當然吃埋甜品桂花糕,椰汁糕至走啦。
2016-06-13
難得同朋友去大埔舊地重遊,又係時候搵地方食飯大元附近好多地方都變了,變得不再熟識...但環境比以前的確靚咗好多!最後兩個大食姑娘選了火鍋放題因有埋串燒任食好! 就哩間啦!飲品選擇其實都幾多,有韓國樂天飲品,hite啤酒,coca cola果D都有!我比較喜歡店家自制0既山楂蘋果起初我以為係酸梅湯結賬時問店家才知係山楂蘋果早知就多飲幾杯吧!(小姐你是來喝湯還是吃東西?)很快店家就奉上調味盤一般有的調味都齊全了有我最愛的辣椒碎! 大滿足!!同朋友選了兩個鍋底左邊 : 醉雞湯右邊 : 椰子雞湯邊一邊最好味? 兩邊都一樣咁好食!!未放料之前同朋友係咁喪飲D湯~好過份呀!(再0黎:小姐你是來喝湯還是吃東西?)點了的食物上桌了! 任食0黎講質素絕對合格!仲有好多選擇任點單上還有很多我們來不及消化的就等有心人去發掘一下吧!看到水餃後面的兩粒疑似魚蛋嗎?其實佢真正身份係 : 豆腐五花腩!雖然佢叫做五花腩, 但其實佢有D似豬肉釀豆卜口感好得意, 味道都好一流!有機會0黎一定係必點之選!打邊爐我好小食肥牛我比較喜歡滑牛貪其比肥牛更有質感很怕有SODA粉味但這間沒有這情況無論落邊一邊湯底都好鮮讚!我最愛的串

難得同朋友去大埔舊地重遊,又係時候搵地方食飯

大元附近好多地方都變了,變得不再熟識...

但環境比以前的確靚咗好多!

最後兩個大食姑娘選了火鍋放題

因有埋串燒任食

好! 就哩間啦!

我比較喜歡店家自制0既山楂蘋果

起初我以為係酸梅湯

結賬時問店家才知係山楂蘋果

早知就多飲幾杯吧!

(小姐你是來喝湯還是吃東西?)
很快店家就奉上調味盤

一般有的調味都齊全了

有我最愛的辣椒碎! 大滿足!!
同朋友選了兩個鍋底

左邊 : 醉雞湯

右邊 : 椰子雞湯

邊一邊最好味? 兩邊都一樣咁好食!!

未放料之前同朋友係咁喪飲D湯~好過份呀!

(再0黎:小姐你是來喝湯還是吃東西?)
點了的食物上桌了! 任食0黎講質素絕對合格!

仲有好多選擇

任點單上還有很多我們來不及消化的

就等有心人去發掘一下吧!

看到水餃後面的兩粒疑似魚蛋嗎?

其實佢真正身份係 : 豆腐五花腩!

雖然佢叫做五花腩, 但其實佢有D似豬肉釀豆卜

口感好得意, 味道都好一流!

有機會0黎一定係必點之選!

打邊爐我好小食肥牛

無論落邊一邊湯底都好鮮

讚!
我最愛的串燒類

四季豆

燒得香脆, 會令人忍不住一口接一口
每次見到 "燒菠蘿"哩三隻字就會情不自禁

雖然唔係新鮮菠蘿

難得0既係都唔會燒得水滴滴

最後....我encore左唔知幾多次啦

好懷疑自己係食菠蘿食飽左
朋友話佢係孤獨的雞軟骨

就幫他叫多兩隻燒青口作伴吧
要大讚0既燒韮菜!
烤南瓜....我對你唔住!

我應該留番多D位比你架!
食燒烤什可不叫0既燒茄子?

老實講

比起早前到某戲柵要$25一條的有過之而無不及!
朋友期待已久0既鮮蝦!!

成隻碟咁長架

肉質仲好新鮮

無諗過任食有如此質素

又係再0黎必點之選!
煮熟後都無咩縮水

肉質鮮甜!
打邊爐點會唔叫蝦滑 / 墨魚滑呢?!
朋友話唔識欣賞0既豆干

我覺得好好味

豆干烤得香脆

咬開後入面有香蔥肉汁

只怪胃容量太小了!
食飽後到外面走走

朋友感慨大埔0既變遷

我就不忘將特色擺設影個痛快!

希望能在有日光的時間再來一次吧

• 山楂蘋果荼
  • 串燒
  • 豆腐五花腩
2016-06-17 260 views
大埔開了好多自家經營的餐廳今次經大埔朋友介紹入黎食雞煲火煱餐廳內裡環境都幾寬闊, 大家坐得都幾舒服, 之前食開都係辣雞煲, 今次我地就試下唔辣既, 最後點左椰子雞煱, 而味道清甜得黎, 雞都好入味, 因佢除了椰子, 還加左杞子及芹菜, 雞肉好嫩好滑,  之後我地點左花膠, 墨魚丸, 水餃,, 牛腩, 雲吞等等.....食物的SIZE不會太大, 等我地可以試多D唔同既種類而且食物好新鮮!另外呢到仲有熟食的, 我地就叫左燒菠蘿, 燒得岩岩好, 菠蘿清甜的, 另外野飲種類好多, 而因我不太愛汽水, 最後我選左綠茶而佢既醬汁選擇都唔少的, 我加了蒜蓉, 醬油, 辣椒, 蔥...滿滿的另外上菜速度都幾快, 服務員亦都好友善, 不錯的說!
大埔開了好多自家經營的餐廳

今次經大埔朋友介紹入黎食雞煲火煱
餐廳內裡環境都幾寬闊, 大家坐得都幾舒服,

之前食開都係辣雞煲, 今次我地就試下唔辣既,
椰子雞煱

食物的SIZE不會太大, 等我地可以試多D唔同既種類
而且食物好新鮮!
另外野飲種類好多, 而因我不太愛汽水, 最後我選左綠茶
另外上菜速度都幾快, 服務員亦都好友善, 不錯的說!

2016-06-16
椰子雞煱