2025-01-09 38 views
佐敦嘅吳松街都有好多美食,今次就來咗呢間食湘菜嘅回家湘!餐廳主打新鮮現炒嘅地道湖南菜~天氣開始凍,餐廳最近推出咗暖冬晚市套餐,有羊腩煲同雞煲可以食~鮮炒黃牛肉💰HK$148用咗吊龍同埋雪花呢兩個部位嘅牛肉猛火爆炒,肉味濃郁,而且嫩滑多汁!另外仲有酸菜、辣椒等等去提升炒牛肉嘅香味,底部仲有熱爐維持住溫度~外婆炒蛋💰HK$77炒蛋蛋香濃郁,配搭咗爽脆嘅青椒粒,加入咗香醋去調味,味道微酸微辣,口感亦好豐富~麻婆豆腐💰HK$78豆腐嫩滑惹味,再加埋鮮嫩嘅肉碎同埋惹味嘅醬汁,味道經典~龍骨野藕湯💰HK$138味道與別不同,除咗有鮮甜味之外,仲帶有淡淡嘅胡椒味!蓮藕嘅份量亦非常足料~五常米飯💰HK$12白飯粒粒分明,用來撈惹味小菜就最適合不過啦~百事可樂💰HK$10水💰HK$10

鮮炒黃牛肉💰HK$148

外婆炒蛋💰HK$77

麻婆豆腐💰HK$78
豆腐嫩滑惹味,再加埋鮮嫩嘅肉碎同埋惹味嘅醬汁,味道經典~
麻婆豆腐

龍骨野藕湯💰HK$138

五常米飯💰HK$12
白飯粒粒分明,用來撈惹味小菜就最適合不過啦~
鮮炒黃牛肉、五常米飯

百事可樂💰HK$10

水💰HK$10

麻婆豆腐
鮮炒黃牛肉、五常米飯
2025-01-09 41 views
這間位於佐敦的回家湘,主打湖南菜,香港比較少見,食物甚有特色,有辣有不辣。晚市還有二人/四人套餐,有羊腩煲及辣雞煲可選擇,冬天食就最正。鮮菌手工腐竹皮腐竹皮爽口配上野菌鮮味,味道清新,而且有肉片鮮甜肉香。鮮炒黃牛肉必點招牌菜,黃牛肉用了新鮮吊龍,肉質鮮嫩有咬口,加上蒜頭辣椒,越食越辣,越食越惹味。油豆腐燒豬腳豬腳炆至豬皮Q彈,入口膠質豐富,而且十分入味,油豆腐吸收了醬汁,送飯一流。老長沙米粉米粉比平時食開的略粗,有點似米線質感,十分爽滑,有少許肉絲及薑絲等。

鮮菌手工腐竹皮
腐竹皮爽口配上野菌鮮味,味道清新,而且有肉片鮮甜肉香。

油豆腐燒豬腳

老長沙米粉
2025-01-07 45 views
湘菜🌟堅持使用新鮮食材|拒絕預製菜鮮炒黃牛肉 寫明只用兩個部位嘅牛肉:吊龍/雪花呢兩個部位嘅牛都好高質,肥瘦適中用嚟炒就最適合不過啦!好窩心地會用個火仔加熱,食到最尾都唔會話凍冰冰!外婆炒蛋第一次食都幾有驚喜~有少少酸酸地好送飯,越食越上癮😆餐廳推出2人套餐$298包2份飲料|自選配菜/主食2份4人套餐$568包4份飲料|自選配菜/主食4份回家湘 (佐敦)佐敦吳松街149-151號龍匯商業大廈地舖
湘菜🌟堅持使用新鮮食材|拒絕預製菜

寫明只用兩個部位嘅牛肉:吊龍/雪花

外婆炒蛋
第一次食都幾有驚喜~
有少少酸酸地好送飯,越食越上癮😆

餐廳推出[暖冬晚市優惠套餐]
2人套餐$298包
2份飲料|自選配菜/主食2份
4人套餐$568包
4份飲料|自選配菜/主食4份

回家湘 (佐敦)
佐敦吳松街149-151號龍匯商業大廈地舖
2024-12-26 69 views
朋友話佐敦呢度開咗一間內地過江龍湘菜,今日嚟試吓舌尖上嘅中國湘菜🤭天氣凍凍地,啱晒食辣嘢。茶油血鴨呢個茶油血鴨真係越食越好味,用咗湘菜必用嘅青椒爆炒而成,鴨肉本身亦炆得十分腍,而且底部有小蠟燭熱住個鍋保暖。腰肝合炒好耐冇食過呢款小菜,因為腰同肝需要分開處理,煮嘅時間唔一樣,所以有一定嘅工序,呢度嘅合炒非常出色,腰同肝分別都唔會過老,係啱啱好夠嫩🥹老壇剁椒魚頭講到湘菜,我最愛嘅梗係剁椒魚頭啦,佢哋嘅醬汁相當出色,襯托大魚頭食好鮮味,剁椒辣度啱啱好,唔會令人食得好辛苦。推介推介推介👍🏻回家湘 (佐敦)📍佐敦吳松街149-151號龍匯商業大廈地舖

茶油血鴨

腰肝合炒

老壇剁椒魚頭

回家湘 (佐敦)
📍佐敦吳松街149-151號龍匯商業大廈地舖
2024-12-13
2024-12-24 157 views
餐廳裝修簡約,空間寬敞,坐得非常舒服,感覺就好似返咗內地咁。⭐️ 鮮炒黃牛肉🌟呢道菜係餐廳嘅招牌菜,新鮮嘅魯西黃牛肉,肉質鮮嫩多汁,牛味濃郁,配上辣椒同蒜粒,猛火快炒🔥🥩⭐️ 洞庭大白刁🌟呢條魚真係好有驚喜!魚肉嫩滑,配上紫蘇葉同泡椒,層次感豐富🐟💛🌶️⭐️ 老長沙臭豆腐🌟外層炸到金黃酥脆,內裡嫩滑,臭豆腐嘅香氣撲鼻,配上辣椒同蒜蓉,真係好惹味🧆😋⭐️ 手撕包菜🌟呢道菜簡單但唔失風味,包菜爽脆,配上辣椒同蒜蓉,炒得好有鑊氣,清新健康又唔會覺得單調,真係好開胃!🥬🧄🌶️🍽️😋⭐️ 藍莓米粑粑🌟藍莓嘅酸甜配上米粑粑嘅軟糯,口感豐富,甜度適中,食完真係好滿足!🍇🍚🍬😋

⭐️ 鮮炒黃牛肉🌟

⭐️ 洞庭大白刁🌟

⭐️ 老長沙臭豆腐🌟

⭐️ 手撕包菜🌟

⭐️ 藍莓米粑粑🌟
2024-12-22 74 views
同朋友一齊嚟咗呢間湖南菜館食晚餐🤣$138「鹽焗雞半隻」:「鹽焗雞」勁有鹹香亦都幾好雞味🤩$10「無糖可樂」:凍冰冰嘅可樂配濃味食品就梗係好夾啦🤣$78「清炒紅菜薹」:「紅菜薹」比較特別唔算好多地方有得食,「紅菜薹」新鮮幾爽脆,湘式清炒已經味道超濃郁🤩$118「孜然扇貝骨」:「扇貝骨」橙紅色大大條可以吮骨,加咗孜然粉有啲辣特別香口🤩$138「龍骨野藕湯」:好大一鍋湯份量超多,熱辣辣,飲完會好暖仲好飽肚 🤣呢度仲有羊腩煲套餐可以食🤩
同朋友一齊嚟咗呢間湖南菜館食晚餐🤣

$138「鹽焗雞半隻」:「鹽焗雞」勁有鹹香亦都幾好雞味🤩

$10「無糖可樂」:凍冰冰嘅可樂配濃味食品就梗係好夾啦🤣

呢度仲有羊腩煲套餐可以食🤩
$274 (Dinner)
一試愛上鮮炒黃牛肉🌶️湖南鑊氣小炒🔥近來好多港人北上食野玩樂,但一來一回都幾花時間,岩好呢排內地人氣品牌湘菜餐廳「回家湘」登陸香港,不用北上都可以食到正宗的湖南菜😍 「回家湘」主打新鮮現炒的地道湘菜,拒絕使用預製菜❌使客人食得安心放心🍴鮮炒黃牛肉店舖招牌必點菜式🥇採用魯西黃牛肉,feel到真係好新鮮,經過爆炒後肉嫩汁香,加上辣椒、大蒜、姜等香辛料,惹味又辣得過癮🌶️🍴梅菜扣肉一道經典菜式,扣肉手工製作,入口即化好酥軟,連食兩三舊都吾會覺得好油膩,口感層次豐富!底下的梅干菜甜辣口,送飯一流,食兩碗飯都無問題👍🏻🍴鮮菌手工腐竹皮餐廳都有提供不辣的菜式😋呢道菜清淡又美味,菌子的鮮甜和手工腐竹皮的豆香完美結合,鮮甜到連湯汁都飲哂🍴老長沙米粉主食叫左湖南米粉,滑嫩爽口,口感有啲似米線,湯底有肉絲和魷魚絲,鮮味十足,終於體會到湖南人「嗦粉」的感覺!
一試愛上鮮炒黃牛肉🌶️湖南鑊氣小炒🔥

🍴鮮炒黃牛肉

🍴梅菜扣肉

🍴鮮菌手工腐竹皮

🍴老長沙米粉
2024-12-14 88 views
128元2隻清蒸大閘蟹太好吃了!!!爆膏!蟹肉都很甜!和朋友忍不住再追加一份!可以秒殺市場上的陽澄湖大閘蟹了,都給我衝👍👍👍小炒黃牛肉也很好吃,牛肉一入口就驚艷到了,很有牛味👍酸菜魚的魚肉超嫩的,顯示配的烏冬麵是為了迎合本地人的口味,也很入味,但感覺還是有點奇怪!但是好吃的!

小炒黃牛肉也很好吃,牛肉一入口就驚艷到了,很有牛味👍

📍#回家湘今次到佐敦搵食,巧遇呢間主打地道湖南菜式,寫明無預製菜,即係整叫整制,而且天氣凍凍地,一於去試下!✧招牌菜鮮炒黃牛肉睇個餐牌第一道招牌菜就係呢個,牛肉有咬口又唔靭,香麻點到即止,辣得幾過癮,好有家鄉風味。✧泡椒牛蛙牛蛙份量都算多,起碼有5-6隻腳仔可以食上,仲要都幾多肉,唔係食骨,用泡椒炒好香口好惹味,平時係香港真係少D食到,如日後想食一定黎呢間!✧干鍋酸菜肥腸最期待既肥腸,處理得好乾淨,而且粒粒都飽滿好好咬,連酸菜一齊炒有鑊氣,唔會過咸,D汁可以撈飯,好食!同埋想提下餐廳選用嘅五常大米,唔似平嘅中國米,粒粒更飽滿更香軟~重點啲小菜係有蠟燭喺下面,一路食都熱辣辣㗎👍🏻**另收加一服務費及茶位**୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧📍 回家湘🏠 佐敦吳松街149-151號龍匯商業大廈地舖#hkfoodstep#hkfoodstep佐敦#hkfoodstep中式#hkfood #hkfoodie #hkcouple#佐敦美食
📍#回家湘

#hkfoodstep中式
#hkfood #hkfoodie #hkcouple
#佐敦美食
2024-12-08 87 views
呢間餐廳上至環境氣氛下至菜式食物質素都好有返咗大陸嘅感覺😂😂冇時間返深圳要黎解下辣癮都唔錯👍⭐️龍骨野藕湯湯渣滿滿超足料!秋冬季真係要飲吓湯水滋潤下🙂 如果加埋紅蘿蔔或者眉豆赤小豆就仲正🫢❤️鮮炒黃牛肉呢個係餐牌推薦必點~牛肉味勁重😵 肉質嫩滑帶微辣,蒜味都好出,有水準!😋❤️開心花菜椰菜花爽脆,夠乾身,加埋啲炒肉同辣幾惹味👍❤️長沙醬油炒飯有鑊氣👍👍 醬油味好香,飯粒分明,個人認為略鹹咗少少🤏我哋前後左右幾檯都係講國語嘅客人,我相信口味都幾正宗😂😂#回家湘 #佐敦 #佐敦美食 #香港川菜 #香港湘菜
冇時間返深圳要黎解下辣癮都唔錯👍

⭐️龍骨野藕湯

湯渣滿滿超足料!

❤️鮮炒黃牛肉

呢個係餐牌推薦必點~
牛肉味勁重😵 肉質嫩滑帶微辣,蒜味都好出,有水準!😋

❤️開心花菜

椰菜花爽脆,夠乾身,加埋啲炒肉同辣幾惹味👍

❤️長沙醬油炒飯

有鑊氣👍👍 醬油味好香,飯粒分明,個人認為略鹹咗少少🤏

我哋前後左右幾檯都係講國語嘅客人,我相信口味都幾正宗😂😂

#回家湘 #佐敦 #佐敦美食 #香港川菜 #香港湘菜
2024-12-08
$253 (Dinner)
  • 長沙醬油炒飯
  • 鮮炒黃牛肉
  • 開心花菜
2024-12-06 79 views
佐敦有一間以紅色為主調既湖南湘菜餐廳,環境光猛, 牆上有推薦菜式嘅相,好吸引!餐廳標榜所有菜式都係即叫即炒,保證食材新鮮又好味!⭐️辣椒炒土豬肉用咗湖南特色樟樹港辣椒猛火快炒鎖住肉汁,辣椒唔會好辣,加上白木耳,食落脆口,送飯一流!⭐️腰肝合炒 豬腰切成腰花,豬肝係薄切,火喉啱啱好,香辣可口,非常滋味!⭐️鮮菌手工腐竹皮腐竹皮順滑,鮮菌索晒湯汁,真係好鮮甜,加上芹菜香味,正!啱晒唔食辣嘅朋友!⭐️季節時蔬炒毛白簡單清炒嘅毛白清甜又爽口,中和辣度啱晒,清新感up!⭐️藍莓米粑粑米粑粑質感有啲似白糖糕,唔太甜,有少少酸,綿糯柔韌有口感!品質非常好,有農家正宗湘菜感覺,有辣有唔辣,可以滿足晒唔同人嘅口味🤤仲有午市套餐,價錢都好抵!

⭐️辣椒炒土豬肉

⭐️腰肝合炒
豬腰切成腰花,豬肝係薄切,火喉啱啱好,香辣可口,非常滋味!

⭐️鮮菌手工腐竹皮

⭐️季節時蔬炒毛白
簡單清炒嘅毛白清甜又爽口,中和辣度啱晒,清新感up!

⭐️藍莓米粑粑
米粑粑質感有啲似白糖糕,唔太甜,有少少酸,綿糯柔韌有口感!

2024-12-02
  • 藍莓米粑粑
  • 鮮菌手工腐竹皮
  • 腰肝合炒
  • 辣椒炒土豬肉
2024-12-04 83 views
平時好鐘意食辣🤤有晚同朋友食飯就簡左湘菜~覺得又辣又惹味😍好正佢哋寫明唔會有預製菜~全靠猛火炒✨雙色魚頭 🐟 $218用咗雙色辣椒,係紅椒同黃色辣椒去蒸魚頭魚頭好新鮮,魚肉好滑🤤好惹味,送飯一流✨開心花菜🥦 $78食開辣野,花菜係必叫之一,其他餐廳好小 見到依款菜,用d炒,好香😚✨乾鍋酸菜肥腸 $138值得一讚,店員會用火點住所以肥腸食到尾都會熱辣辣😍好有鑊氣~唔會過咸,又係一定要送飯😝#回家湘 #雙色魚頭 #乾鍋酸菜肥腸#開心花菜 #沒有預製菜 #全靠猛火炒
平時好鐘意食辣🤤
有晚同朋友食飯就簡左湘菜~
覺得又辣又惹味😍好正
佢哋寫明唔會有預製菜~全靠猛火炒

✨雙色魚頭 🐟 $218
用咗雙色辣椒,係紅椒同黃色辣椒去蒸魚頭
魚頭好新鮮,魚肉好滑🤤好惹味,送飯一流

✨開心花菜🥦 $78

✨乾鍋酸菜肥腸 $138
值得一讚,店員會用火點住
所以肥腸食到尾都會熱辣辣😍
好有鑊氣~唔會過咸,又係一定要送飯😝

#回家湘 #雙色魚頭 #乾鍋酸菜肥腸
#開心花菜 #沒有預製菜 #全靠猛火炒
唔洗返大陸都可以食到經典湘菜😚湖南特色辣椒炒肉,真係好好味!做得好地道呀~收工同同事吹下水又一日✨辣椒炒土豬肉 出乎意料好好吃‼️辣椒唔會好辣,豬肉肥瘦適中惹味,仲有脆口白木耳~鹹度剛好,重豆豉味送飯一流✨黃金小酥肉炸得甘香酥脆、肉仍然保持到嫩滑~配甜甜酸酸泰式辣醬,好美味✨孜然扇貝骨 香口惹味既菜式,麻麻辣辣孜然味重!每件都大大件骨連肉~✨排骨煲野藕湯排骨煮得軟嫩,野藕口感滑溜,係一個好滋補嘅選擇

✨辣椒炒土豬肉

✨黃金小酥肉
炸得甘香酥脆、肉仍然保持到嫩滑~配甜甜酸酸泰式辣醬,好美味

✨孜然扇貝骨
香口惹味既菜式,麻麻辣辣孜然味重!每件都大大件骨連肉~

✨排骨煲野藕湯
排骨煮得軟嫩,野藕口感滑溜,係一個好滋補嘅選擇
2024-11-25 129 views
一家大細岀去食嘢,要揀啲比較合家歡嘅餐廳,呢間餐廳就啱啱好,因為乜嘢菜式都有,有辣有唔辣,岩晒一家人唔同既口味😃我地叫左老長沙臭豆腐,臭豆腐勁香😍😍 又脆,好正宗既臭豆腐口味😍另叫咗鹽焗雞,雞真係好新鮮,好入味☺️ 份量十足🫶🏼孜然扇貝骨,勁香脆,又入味😍😍鮮炒黃牛肉,份量十夠,好重牛味😍仲叫咗老外婆炒蛋,超滑溜😍 好驚喜既味道,岀面少食到呢種味😊😊餐廳環境闊落,服務態度好,值得一試呀😊

另叫咗鹽焗雞,雞真係好新鮮,好入味☺️ 份量十足🫶🏼

孜然扇貝骨,勁香脆,又入味😍😍

鮮炒黃牛肉,份量十夠,好重牛味😍

餐廳環境闊落,服務態度好,值得一試呀😊

中國菜式都分好多種每個省份都有自己獨特味道最近喺佐敦.食咗間好正嘅湘菜我地揀咗兩個午市套餐無加一.無茶錢.任食米飯包飲品粒粒飽滿嘅五常大米比平日食開的更香軟標榜 無預製菜.全靠猛火炒傳統工製.新鮮即製.真正家鄉風味Menu上全都是地道湖南菜式.樣樣都好想試✨鮮炒黃牛肉係呢度嘅招牌菜牛肉軟腍亦唔靭.配搭芹菜一齊爆炒惹味又夠鑊氣✨酸菜魚魚片幼滑無骨.配上金黃湯底酸酸辣辣加上滑溜溜嘅土豆粉.超好吃✨口水雞雞肉唔會太肥太多油加上醬汁令味道更豐富與別不同的口水雞
中國菜式都分好多種
每個省份都有自己獨特味道