2010-03-05 9 views
我係西灣河街坊第一次幫親此店.鋪頭很少,最多坐十人,老闆個仔(age 7 )很懂事出來幫手,不過真係要小心熱水.叫了一個一口冷麵,口感不錯三文魚.壽司吞拿魚壽司帶子 壽司立魚壽司甜蝦壽司差少少以上全部也很新鮮,遠遠超越很多連鎖壽司店一路吃進來都是熟客.有些就叫外買.希望他們生意興隆
我係西灣河街坊第一次幫親此店.
鋪頭很少,最多坐十人,
叫了一個一口冷麵,口感不錯
三文魚.壽司
吞拿魚壽司
帶子 壽司
立魚壽司
甜蝦壽司差少少
以上全部也很新鮮,遠遠超越很多連鎖壽司
一路吃進來都是熟客.有些就叫外買.希望他們生意興隆

2010-02-27
  • 帶子壽司
2009-12-25 9 views
女朋友話唔想食自助餐, 又唔想食咁貴~諗番之前由太古行去西灣河有間細細間既壽司店好似唔錯, 就去試下啦岩岩有客人走左有位坐, 間店真係好細, 我諗坐13個已經會full到無位行 =v=店舖既擺設好有家庭既感覺, 有小朋友既書, 公仔, 畫同埋填左色既menu 我都相信應該係兩夫婦既小本經營 =)見到有另一檯客係日本人, 睇黎今次無入錯店坐好之後睇下個menu ... 好抵丫!! 抵到不敢相信自己既眼睛, 特別係平安夜仲係咁既價錢, 真係超抵 !!應該可以唔睇價錢點菜, 都唔怕會肉赤 =)講番d野食, 小食真係好好味, 凍得黎又唔會有雪味, 又夠份量d魚生真係好新鮮, 係意料之外咁新鮮, 比唔少壽司連鎖店更佳 個一口冷烏冬 ... 都係$10 only !! 但其實份量都唔少 =)d汁調得岩岩好, 烏冬又非常爽身, 我覺得好食過赤丸 最impressive都係個火炙三文魚腩壽司, 一入口真係感動到呢全部order依款都ok 唯一有點美中不足就係d飯太實 ... 雖然唔易夾散 ...但係食多兩舊就開始覺得好滯 ...dinner期間見到隔離牛扒店拎d燒牛扒比店主,店主又拎返d刺身比隔離,
女朋友話唔想食自助餐, 又唔想食咁貴~

我都相信應該係兩夫婦既小本經營 =)

見到有另一檯客係日本人, 睇黎今次無入錯店

坐好之後睇下個menu ...

應該可以唔睇價錢點菜, 都唔怕會肉赤 =)

d汁調得岩岩好, 烏冬又非常爽身, 我覺得好食過赤丸

全部order依款都ok

唯一有點美中不足就係d飯太實 ... 雖然唔易夾散 ...
但係食多兩舊就開始覺得好滯 ...

dinner期間見到隔離牛扒店拎d燒牛扒比店主,
店主又拎返d刺身比隔離, 睦鄰關係好好丫

最後 ~ 自私d希望依間小店有足夠既知音客就夠了 ~~
我相信店主開小店都係想專心應付兩三檯既客人
我唔想太多人幫襯搞到要排隊/加價/質素下降啊
超好味 !!
不俗
menu
$10@1 !!
有趣的擺設
2009-12-24
Celebration
Xmas's Eve
超好味 !!
不俗
menu
$10@1 !!
有趣的擺設
  • 火炙三文魚腩壽司
2009-10-24 7 views
早前有朋友說在這附近開了一家壽司店可是一直也找不到原來舖頭位置在窄街,而且門口很小很不顯眼今天終於找到了!壽司十分抵食,2人叫了生帶子,三文魚,甜蝦壽司,非常新鮮,帶子尤其可口!另叫了煙鴨胸飯及照燒雞肉飯,味道不俗。下次要試火炙三文魚!
早前有朋友說在這附近開了一家壽司店可是一直也找不到
原來舖頭位置在窄街,而且門口很小很不顯眼
今天終於找到了!

另叫了煙鴨胸飯及照燒雞肉飯,味道不俗。
下次要試火炙三文魚!
2009-10-22
  • 生帶子壽司
This is not my first time visiting. So, I would like to record it after dinner.Place,It's small. But everyone can feel the passion for food with warm family.Food,I've try Miso soup, Sushi, and Scallop steam rice this time.All sushi are fresh and good taste in a reasonable price.Scallops steam rice is my favour. sesame on the top causing a very good chemical reaction in taste. Delicious!!
Place,
Food,
Delicious!!

2009-09-27
  • Scallops steam rice
2009-09-16 8 views
早前經過此處留意到開了一間小小的壽司店於是入去試一試店面十分細小僅能坐大概十人店內有餐牌寫上是日推介下單時點了如下的是日推介)針魚壽司(是日推介)火炙三文魚腩壽司斂魚腩壽司三文魚壽司不知是巧合還是有心是以「先白肉, 後紅肉」的方式上壽司很不錯針魚本身味比較淡感覺一般但在預期之內斂魚腩不但肥, 也很鮮美在不散但也不死實的壽司飯配搭下滿口魚油的甘香十分不錯三文魚壽司選用了三文魚比較肥美的部份也是滿口魚油的香味也十分新鮮火炙三文魚腩壽司燒得剛剛好外層少少焦, 內裏十分嫰滑燒香了的三文魚油滲進飯內令人回味吃到這裏好像差不多卻又感到有點不滿足於是點了一個海膽手卷當看到海膽手卷上的四顆海膽肉時心想:「死了, 一件手卷只有四顆海膽肉, 剩下的只有紫菜送白飯...」怎知當咬下第一口時紫菜十分爽脆, 海膽也很新鮮再看一看裏面還有海膽每咬一口再看都是有海膽一直到最後一口...十分感動這家庭式小店比很多集團式壽司店更用心經營看來這一試十分值得
早前經過此處

(是日推介)火炙三文魚腩壽司
斂魚腩壽司
三文魚壽司

不知是巧合還是有心
是以「先白肉, 後紅肉」的方式上壽司
很不錯

針魚本身味比較淡
感覺一般但在預期之內

斂魚腩不但肥, 也很鮮美
在不散但也不死實的壽司飯配搭下
滿口魚油的甘香
十分不錯

三文魚壽司
選用了三文魚比較肥美的部份
也是滿口魚油的香味
也十分新鮮

火炙三文魚腩壽司燒得剛剛好
外層少少焦, 內裏十分嫰滑
燒香了的三文魚油滲進飯內
令人回味

吃到這裏好像差不多
卻又感到有點不滿足
於是點了一個海膽手卷

當看到海膽手卷上的四顆海膽肉時
怎知
當咬下第一口時
紫菜十分爽脆, 海膽也很新鮮
再看一看
裏面還有海膽
每咬一口再看
都是有海膽
一直到最後一口...
十分感動

這家庭式小店
比很多集團式壽司店更用心經營
看來這一試十分值得
Type of Meal
Dinner
  • 海膽手卷
2009-08-31 20 views
喺附近食野食到有D厭,所以要開始搵D特別0既地方食野。如果唔係搭車經過見倒,恐怕都見唔倒呢度。餐廳我諗只有幾十呎,大概數過只可以擺倒11/12 張枱,一男一女店長相信係兩父母,仲有個大概9/10 歲倒0既細佬相信就係佢地個仔。佢又醒目,又算乖架。叫左個炭燒釀雞亦飯(HKD28)、象拔蚌(HKD12@2件) / 赤貝(HKD15@2件) /三文魚 (HKD13@2件) /火炙三文魚腩壽司 (HKD18@2件) 同埋一個一口冷烏冬 (HKD10)。炭燒釀雞亦我就覺得一般喇,同普通喺街0既食倒都冇乜分別。不過個飯仲可以免費要碗面豉湯,都尚算抵食。 大熱天時,食倒個一口凍烏冬,真係透心涼,不過個烏冬我就稍嫌有DD林,冇嗰種我鍾意好有咬感彈牙0既感覺。火炙三文魚腩我就覺得都尚算唔錯,肥味好味,只係有小小OVERCOOK ,可能係本人覺得半生半熟好食D啦。三文魚壽司都算係厚切,有質感得黎都叫做幾新鮮,正 另外象拔蚌壽司都算係幾新鮮,有種鮮甜感覺,下次可以再試。呢種家庭式經營0既小型日式餐廳,如果可以整番幾樣獨特0既菜式,相信可以喺呢區搵倒一定棒場客。 努力啦~

炭燒釀雞亦

三文魚壽司都算係厚切,有質感得黎都叫做幾新鮮,正

另外象拔蚌壽司都算係幾新鮮,有種鮮甜感覺,下次可以再試。

自選壽司MENU :)
雞亦飯 (一般啦)
三文魚其實有兩件,不過唔記得影番張就食左... XD
火灸三文~
一口冷烏冬,一般啦
攝於餐廳外
2009-08-29
$50 (Lunch)
自選壽司MENU :)
三文魚其實有兩件,不過唔記得影番張就食左... XD
火灸三文~