2023-06-23 98 views
喺旺角女人街入邊發現到呢間價錢相宜嘅日式餐廳入到去裝修非常之日式同埋位置都好闊落可以早少少食飯,仲可以有八五折嘅優惠另外亦都有唔同款式嘅特價壽司同埋餐點價錢望落去一啲都唔貴刺身海鮮沙律除咗上面有滿滿嘅角切魚生之外仲好貼心,將個醬汁分開另上鐵板牛柳上菜嘅時候仲熱辣辣牛柳肉質好𣺉加埋啲蒜片好香口鹽燒厚切牛舌串油脂爆燈加上少少鹽同胡椒吊味,口感非常之突出帶子刺身,活赤背刺身非常之新鮮以價錢嚟講,食到呢種質素嘅刺身,CP值非常之高帶子切開,仲要攞塊檸檬夾住,亦都顯得相當之有心思特盛海鮮丼基本上已經比所有嘅刺身鋪滿晒整個飯係用料上絕對冇手軟火焰三色卷係令我最為驚艷嘅一個菜式雖然用料上未必好似上面嗰啲刺身咁大片同埋厚切但係喺味道上嘅整個配合,尤其係配搭燒汁同埋沙律醬嘅味道係非常之咁夾

喺旺角女人街入邊發現到呢間價錢相宜嘅日式餐廳

入到去裝修非常之日式
同埋位置都好闊落

可以早少少食飯,仲可以有八五折嘅優惠
另外亦都有唔同款式嘅特價壽司同埋餐點
價錢望落去一啲都唔貴

刺身海鮮沙律除咗上面有滿滿嘅角切魚生之外
仲好貼心,將個醬汁分開另上

鐵板牛柳上菜嘅時候仲熱辣辣
牛柳肉質好𣺉
加埋啲蒜片好香口

鹽燒厚切牛舌串油脂爆燈
加上少少鹽同胡椒吊味,口感非常之突出

帶子刺身,活赤背刺身非常之新鮮
以價錢嚟講,食到呢種質素嘅刺身,CP值非常之高
帶子切開,仲要攞塊檸檬夾住,亦都顯得相當之有心思

特盛海鮮丼基本上已經比所有嘅刺身鋪滿晒整個飯
係用料上絕對冇手軟

火焰三色卷係令我最為驚艷嘅一個菜式
雖然用料上未必好似上面嗰啲刺身咁大片同埋厚切
但係喺味道上嘅整個配合,尤其係配搭燒汁同埋沙律醬嘅味道
係非常之咁夾
2023-06-13
  • 火炙三色卷
2023-06-15 86 views
今日同朋友去咗食日本野,經過通菜街見到有間都裝修得幾靚,就去左試下啦!哩度既選擇都幾多,仲有吾同款特價壽司同一品料理,仲有酒飲,好似居酒屋咁!我哋兩個食咗大概六百幾蚊,都好飽,性價比幾高。最推介佢嘅三文魚10切, 大概百幾蚊,而且全部都好新鮮鮮甜!比想像中更加厚同大塊,另外甜蝦刺身四件大概$58,蝦頭已經幫你切開咗,值得一試!佢仲有個火灸3 色卷,上面嘅刺身都好厚肉!帶子壽司好鮮,好嫩,忍吾住再點多左件!另外佢嘅天婦羅烏冬亦都好值得推介,套餐只需+10幾蚊就有一杯嘢飲,而且天婦羅有成5-6 件,全部即炸好新鮮脆口。烏冬亦都好彈牙,可以撈埋醬汁食!另外牛油果軟殼蟹卷亦非常之抵食,軟殼蟹好新鮮,加埋沙律醬令人回味無窮。我見到佢仲有好多唔同嘅料理,下次多人啲再一齊嚟食環境都坐得好舒服

2023-06-12
2023-06-15 60 views
尋日突然之間好想食日本嘢,就約咗朋友去試下鬧市中嘅隱藏日式和風食堂,地址唔難搵,旺角站一岀行5分鐘左右,見到門口好似日式溫泉旅館咁嘅趟門就係了!因為之前整親腳,入到去店員好親切咁提醒多加小心同安排咗卡位,坐得舒服啲,然後同好多店一樣都係全部用qr code點餐。我哋2個女仔就點咗三文魚同蝦刺身,黎到嘅色澤都好新鮮鮮甜,仲有點咗天婦羅 、烏冬、幾款特色卷同壽司,都不過不失,但天婦羅如果可以再熱少少會仲好味。我個人印象比較會想再食一次嘅係牛油果軟殼蟹卷 可能牛油果同軟殼蟹我本身都喜歡食!我覺得2款口感好match,下次可以有機會再食!嘢飲方面揀咗梅酒梳打而朋友要咗菠蘿梳打 菠蘿梳打有啲甜 而梅酒梳打梅酒味建議可以濃少少 唔係好飲到梅酒嘅淳香味 整體環境食物質素都還不錯 下次會建議同朋友一齊試吓其他🙈

2023-06-14
2023-06-13 64 views
放工約左朋友食飯, 想食日本野行過見呢間面門光猛乾淨, 就入去試下入面都幾闊落, 坐得幾舒服野食有好多種類, 有壽司刺身, 有串燒, 有熱食, 價錢都唔貴呢到用QR code落單, 我地2個人, 叫左2個飯, 幾件壽司首先黎既係黑椒牛肉石頭飯, 黎到個鍋仲係好熱, 聽到滋滋聲牛肉都唔係用cheap野, 食落好有牛味, 食到尾個飯仲有飯焦, 好好食之後就黎壽司, 我地叫左個鰻魚卷, 北寄貝壽司同埋魷魚壽司鰻魚卷可以用出色黎形容呀, 真係十分推介, 鰻魚仲熱熱地, 入口即化, 黎到一定要試!北寄貝同魷魚就正常既水準最後黎既係角切魚生飯, 黎到好大碗, 上面滿滿都係魚生, 呢個價錢好抵食食落魚生都好新鮮, 有口感, 滿滿既一碗食得好滿足, 跟飯仲有1個面豉湯2個人都真係食到飽曬, 食物質素好, 價錢唔貴下次會再黎試, 想再試埋佢串燒好唔好食!

入面都幾闊落, 坐得幾舒服

首先黎既係黑椒牛肉石頭飯, 黎到個鍋仲係好熱, 聽到滋滋聲

之後就黎壽司, 我地叫左個鰻魚卷, 北寄貝壽司同埋魷魚壽司

北寄貝同魷魚就正常既水準

2個人都真係食到飽曬, 食物質素好, 價錢唔貴
下次會再黎試, 想再試埋佢串燒好唔好食!
2023-06-12
2023-06-12 40 views
點了海膽細板(真係好細,而且質地好「瀉」,冇乜味),燒牛舌(好食),燒手羽(完全冇味),牛肉鍋飯(好油),三文魚卷(正常)和三文魚刺身十片(好薄及細,可能因為特價)

2023-06-11 29 views
花園街有好多出色嘅小店餐廳,間唔中都會見到有啲舖頭大排長龍。今次就試咗一間日本餐廳,見到價錢唔貴,餐牌上面嘅相,又好似幾靚仔咁,所以就入去幫襯吓。壽喜燒牛肉浸到八九成熟,食起上嚟非常嫩滑,而且下邊有好多蔬菜,例如娃娃菜,冬菇,豆腐等等,係一味又好食又健康嘅菜式。雞肉棒串燒雞肉一啲都唔乾柴,仲有少少軟骨脆脆嘅口感,串燒燒得外層香脆,上面加咗啲照燒汁,配上蛋黃加豉油做醬汁,真係好正。刺身拼盆三文魚嘅部位,仲要係魚腩,好肥美油香味十足。生蝦亦都好新鮮,味道鮮甜。

壽喜燒

雞肉棒串燒

刺身拼盆
三文魚嘅部位,仲要係魚腩,好肥美油香味十足。
生蝦亦都好新鮮,味道鮮甜。
好耐都冇出過去旺角行街,見到一間裝修好有心機嘅日式舖頭,所以就試吓佢啦四周圍都加咗啲日式裝飾隻招財貓好得意❤️❤️❤️~天婦羅配手打凍烏冬天氣咁熱,好適合食凍烏冬配埋天婦羅,有大蝦又有南瓜同平時好少何見到嘅茄子 好正😊今次我自己揀咗配胡麻醬~牛肉壽喜鍋價錢相當優惠,即使天氣熱都好想好想試吓佢入面有好多料 除咗有好多牛肉 又極多菜同菇仲有超滑既豆腐個湯底我都差唔多飲晒🤣🤣🤣🤣值得一提,店員好細心另外會比多個碗仔我哋食壽喜鍋🥰~牛油果軟殼蟹卷厚厚一層牛油果 配埋軟殼蟹 簡直冇得頂!~火隻三色丼有三款餸 分別係三文魚、左口魚同飯立貝每一款都燒得好香 飯加咗醋 🥰🥰整體份量都好大份,我哋兩個人都食唔晒

四周圍都加咗啲日式裝飾

隻招財貓好得意❤️❤️❤️

~天婦羅配手打凍烏冬
天婦羅手打烏冬

天氣咁熱,好適合食凍烏冬
配埋天婦羅,有大蝦又有南瓜同平時好少何見到嘅茄子 好正😊
今次我自己揀咗配胡麻醬

~牛肉壽喜鍋
牛肉壽喜鍋

價錢相當優惠,即使天氣熱都好想好想試吓佢
入面有好多料 除咗有好多牛肉 又極多菜同菇
仲有超滑既豆腐

個湯底我都差唔多飲晒🤣🤣🤣🤣
值得一提,店員好細心另外會比多個碗仔我哋食壽喜鍋🥰

~牛油果軟殼蟹卷
牛油果軟殼蟹卷

厚厚一層牛油果 配埋軟殼蟹 簡直冇得頂!

~火隻三色丼
火炙三色丼

有三款餸 分別係三文魚、左口魚同飯立貝
每一款都燒得好香 飯加咗醋 🥰🥰

整體份量都好大份,我哋兩個人都食唔晒
天婦羅手打烏冬
牛肉壽喜鍋
牛油果軟殼蟹卷
2023-06-05 33 views
夏天最鍾意去食日本菜,今次喺旺角通菜街就見到一間好有日本風味嘅舖頭,就入去試啦!環境座位都好好,同埋有啲卡位坐,幾大私隱度的。首先叫左個前菜黑松露三文魚沙律佢的醬汁好夾唔錯唔錯之後係叫左一d壽司同刺身油甘魚刺身醬油七味燒左口魚邊壽司火炙黑松露帶子壽司三文魚壽司厚切三文魚壽司款款都好鮮甜好味好新鮮每次去食日本餐廳我都會叫鹽燒厚切牛舌串佢整得岩岩好!好冧身!最後叫吉列豬扒拉麵,有得加飲品,叫左個凍京都宇治抹茶鮮奶。個拉麵🍜都好好味,吉列豬扒好脆!飲品係好抹茶🍵依個店舖雖然未及其他大的居酒屋咁多款,不過依佢依個價錢,係性價比甚高!係值得一試!而且員工都好nice !!!好好服務,會關心食客對食物有無咩意見!
夏天最鍾意去食日本菜,
今次喺旺角通菜街就見到一間好有日本風味嘅舖頭,

就入去試啦!

好味
好新鮮

每次去食日本餐廳
我都會叫鹽燒厚切牛舌串

佢整得岩岩好!好冧身!

最後叫吉列豬扒拉麵,

有得加飲品,
叫左個凍京都宇治抹茶鮮奶。

個拉麵🍜都好好味,
吉列豬扒好脆!
飲品係好抹茶🍵

依個店舖雖然未及其他大的居酒屋咁多款,
不過依佢依個價錢,係性價比甚高!係值得一試!
2023-06-05 26 views
今日去咗旺角搵好嘢食😚😚女人街兩邊,原來有好多唔同嘅小店‼️朋友今日話想食日本嘢。見到大丸嘅門口已經俾佢吸引住🥰入到去職員安排咗我坐卡位梳化好闊落好舒服,好有私人空間😄餐廳入面嘅佈置都充滿日本feel手機落單好方便!可以睇埋食物嘅相片😚可以慢慢揀。首先叫咗份細嘅海膽刺身🥹細細份賣相都好靚紫菜包住海膽食真係好爽😄叫左火炙黑松露帶子壽司同天婦羅蝦壽司🍣黑松露帶子好香火炙味😍天婦羅蝦好新鮮好脆小食叫左鹽燒日本手羽😊唔會話太鹹太乾!新鮮熱辣😍同朋友一齊叫咗個魚生飯share主食-特盛海鮮丼因為見到有好多唔同款嘅魚生三文魚,甜蝦,帶子,魚子。包埋麵豉湯同埋叫咗巨峰梳打‼️夜晚時段有好多唔同嘅優惠下次再試吓其他嘢食先😍
今日去咗旺角搵好嘢食😚😚
女人街兩邊,原來有好多唔同嘅小店‼️
朋友今日話想食日本嘢。

見到大丸嘅門口已經俾佢吸引住🥰

入到去職員安排咗我坐卡位
梳化好闊落好舒服,好有私人空間😄
餐廳入面嘅佈置都充滿日本feel

叫左火炙黑松露帶子壽司同天婦羅蝦壽司🍣
黑松露帶子好香火炙味😍
天婦羅蝦好新鮮好脆

小食叫左鹽燒日本手羽😊
唔會話太鹹太乾!
新鮮熱辣😍

同朋友一齊叫咗個魚生飯share
主食-特盛海鮮丼

因為見到

有好多唔同款嘅魚生
三文魚,甜蝦,帶子,魚子。
包埋麵豉湯同埋叫咗巨峰梳打‼️

夜晚時段有好多唔同嘅優惠
下次再試吓其他嘢食先😍
2023-06-05 27 views
突然想食日本嘢,之後就上網搵到呢間,一於同老公去試下❣️特上刺身拼盤入面有齊赤蝦、三文魚腩、三文魚籽、海膽、活赤貝等等。個日因為無晒吞拿魚腩,就比足一板海膽同埋幾隻帆立貝我地😋全部都新鮮又好食💯我最欣賞三文魚腩同赤貝月見免治雞肉棒串脆骨加上免治雞肉,加上日本蛋,香口又好味。鹽燒雞軟骨串燒我至愛😍又香又脆,夠晒熱。佢仲有一系列特價壽司:火炙黑松露帶子壽司 $9/件、火炙海膽醬赤蝦壽司 $9/件、三文魚腩壽司 $9/件三樣都好好食,價錢真係算平👏我哋仲叫咗個牛肉鍋,仲要有半價優惠,真係好抵。大家都不妨試試👍推薦指數:9/10好味指數:8/10大丸和風食堂

突然想食日本嘢,之後就上網搵到呢間,一於同老公去試下❣️

特上刺身拼盤
全部都新鮮又好食💯我最欣賞三文魚腩同赤貝

月見免治雞肉棒串
脆骨加上免治雞肉,加上日本蛋,香口又好味。

鹽燒雞軟骨串燒
我至愛😍又香又脆,夠晒熱。

佢仲有一系列特價壽司
三樣都好好食,價錢真係算平👏
我哋仲叫咗個牛肉鍋,仲要有半價優惠,真係好抵。
大家都不妨試試👍

推薦指數:9/10
好味指數:8/10
大丸和風食堂

• 月見免治雞肉棒串
今日約左細妹係旺角行街,行到攰攰地就決定係通菜街晚餐,咁岩就經過呢間日式餐廳<大丸和風食堂>。打開菜單,見到食物價錢平民價,而且有部分刺身同壽司有優惠,非常抵食!今次我地二人就點了三文魚腩壽司、火炙黑松露帶子壽司、海鮮丼同火炙三色丼。三文魚腩壽司味道新鮮,無雪藏味道,口感幼滑。而火炙黑松露帶子壽司味道鮮甜,加埋香濃既黑松露味,令口感層次更為豐富。至於主食,海鮮丼裡面有各種不同種類的海鮮,包括三文魚、蝦、帶子、玉子等,材料豐富,而且海鮮味道非常新鮮,厚薄適中,吃落入口即溶。細妹就鍾意食火炙三色丼,佢話鍾意被火燒過既刺身,食落有種燒焦味,令整個丼飯既味道更為惹味!總括黎講,我同細妹都認為呢間餐廳性價比非常高,一開始仲擔心餐廳價錢親民,味道會較遜色,點知味道非常新鮮,而且份量多,下次黎旺角一定會再來

打開菜單,見到食物價錢平民價,而且有部分刺身壽司有優惠,非常抵食!

三文魚腩壽司味道新鮮,無雪藏味道,口感幼滑。

2023-05-17
  • 海鮮丼
2023-05-31 24 views
旺角一向好多餐廳選擇,今日經過見到門口裝潢幾有日本🇯🇵特色👀,加上有折,就被佢吸引咗入去🫶🏻✨特盛海鮮丼 $138有蝦、三文魚、帶子、玉子同埋三文魚籽👀飯量啱啱好,珍珠米粒粒分明,另外個人覺得刺身嘅種類都唔少🤙🏻刺身幾有鮮味👅✨火炙三色卷 $78包括呑拿魚、三文魚同埋帶子配上鰻魚汁👅好正好入味,完全唔洗點鼓油!另外個人偏好火炙帶子!有一定厚度同埋幾新鮮👍🏻醬好rich,份量適中,令整體味道昇華咗😋✨手打冷烏冬 配日式醬油 $58醬汁方面有兩個選擇,分別係芝麻醬同日式醬油👀冷烏冬夠哂凍😂而且好有咬口好煙韌👄唯一係個人比較偏好蔥香,覺得如果再多啲蔥配醬油就perfect👀✨照燒魷魚筒 $88魷魚🦑份量好足,燒得好香,口感幾煙韌👍🏻配上照燒汁一流👍🏻✨火炙黑松露帶子壽司 $9優惠壽司🍣平時$16,依家做緊$9!! 覺得優惠壽司性價比非常高💯餐廳本來嘅價錢都好親民,優惠期間更抵食🍽🤟🏻松露味好香但唔會過於濃郁👍🏻帶子有一定厚度,對得住價錢🙏🏻👀總括黎講覺得餐廳嘅價錢同質素成正比,食物比唔上中環omakase 質素,但有一定質素,性價比幾高!喺旺角鬧市嚟講絕對係抵食🍽員工都好友善👥

特盛海鮮丼 $138

火炙三色卷 $78
包括呑拿魚、三文魚同埋帶子

手打冷烏冬 配日式醬油 $58

照燒魷魚筒 $88
魷魚🦑份量好足,燒得好香,口感幾煙韌👍🏻配上照燒汁一流👍🏻

火炙黑松露帶子壽司 $9

👀
2023-05-31 23 views
夏日炎炎最啱食日本嘢,位於旺角特別有間裝修和風味十足嘅餐廳,性價比高值得一試!一入到餐廳滿滿嘅日式風,係旺區都可以有咁闊落嘅座位,坐得舒服自然食嘢傾計都覺得更正先上兩杯飲品消暑解渴😉一杯係菠蘿梳打,一杯係巨峰梳打,兩杯都唔太甜,但又各自水果味都突出,跟餐加$12。牛肉壽喜鍋$58牛肉嫩滑,味道正宗,有埋雞蛋、蔬菜、芋絲令到湯底更鮮甜。角切魚生丼$98加州卷$48滿滿嘅材料價錢亦十分實惠,內有三文魚、甜蝦、魷魚、青瓜、蟹子、蟹柳、玉子,一啖已經充滿豐富口感。加州卷用料亦好有誠意,唔會一夾就散,味道正常發揮。手打冷烏冬$58冷烏冬陪胡麻醬真係一流,口感煙韌彈牙,唔係出面普通一夾就爛嘅烏冬。兩個人嗌成檯嘢,食到攬住個肚走,連服務費都只係$315,上菜速度亦快。

牛肉壽喜鍋$58
牛肉嫩滑,味道正宗,有埋雞蛋、蔬菜、芋絲令到湯底更鮮甜。

角切魚生丼$98
加州卷$48

加州卷用料亦好有誠意,唔會一夾就散,味道正常發揮。

手打冷烏冬$58

2023-05-27 37 views
今晚去咗大丸食堂食晚飯,選擇佢地原因係因為見佢餐牌選擇多,價錢親民。火炙三色丼🍱三色丼有三文魚、帆立貝,同左口魚。略嫌刺身比較薄切,份量唔算多,反而飯就偏多。不過刺身新鮮,火炙過後啖啖焦香,配上醬汁非常惹味!火炙三色卷🍣同三色丼一樣,刺身新鮮,啖啖焦香,非常惹味!雜錦天婦羅🍤有南瓜、茄子,三色椒、番薯同三隻大蝦。天婦羅炸粉薄,唔會有油膩感。天婦羅炸得夠脆身!三文魚刺身(十切)🐟三文魚厚切肥美,好新鮮!味噌湯🥣味噌湯味道濃郁,唔會過鹹,好飲。日式炒野菜🥗炒椰菜好香,配上大量木魚,非常惹味。枝豆🌱份量多,夠熱!

火炙三色丼🍱

火炙三色卷🍣
同三色丼一樣,刺身新鮮,啖啖焦香,非常惹味!
火炙三色卷

雜錦天婦羅🍤
雜錦天婦羅

三文魚刺身(十切)🐟
三文魚厚切肥美,好新鮮!
三文魚刺身

味噌湯🥣
味噌湯味道濃郁,唔會過鹹,好飲。

日式炒野菜🥗
炒椰菜好香,配上大量木魚,非常惹味。

枝豆🌱
份量多,夠熱!
火炙三色卷
雜錦天婦羅
三文魚刺身
位於旺角繁華地段,大丸和風食堂成為了當地人流當旺既日本料理首選。今次我哋將試左兩款人氣餐點:特盛海鮮丼配味噌湯同三文魚海膽丼配味噌湯。特盛海鮮丼配味噌湯特盛海鮮丼一上菜,就見到一碟滿滿鋪滿各式海鮮嘅米飯。三文魚刺身、蝦、三文魚子等等,種類之多,令人目不暇給。三文魚刺身切得幼薄,口感滑嫩,魚味鮮美。生蝦刺身味道鮮甜,彈牙,令人陶醉其中。配上味噌湯,味道更上一層樓。湯底濃郁,味噌香氣濃厚,同海鮮丼互相襯托,令人食指大動。三文魚海膽丼配味噌湯三文魚海膽丼喺另一道矚目之選。三文魚切片擺放得整齊有質感,顏色鮮艷,引人入勝。每一片三文魚都享有豐滿嘅油脂,入口即化,味道鮮美。同時,海膽嘅濃郁口感與三文魚相得益彰,令呢個丼飯變得更多層次。味噌湯部分,同特盛海鮮丼一樣,味道濃郁,味噌香氣濃厚。與三文魚海膽丼搭配,相互提升味道。總括而言,大丸和風食堂提供一個品嚐日本料理嘅好機會。特盛海鮮丼同三文魚海膽丼兩款餐點,都值得一試。如果你喺附近,千祈唔好錯過呢間餐廳!

特盛海鮮丼配味噌湯

三文魚海膽丼配味噌湯