2019-08-29 2681 views
推薦指數:🤩🤩🤩🤩 特上刺身拼盤 👍🏻海膽配紫菜、帶子、三文魚腩、油甘魚、北寄貝、八爪魚、赤貝、赤海蝦!每一款剌身都極新鮮💕特別係海膽同油甘魚。刺身拼盤種類多,而且刺身厚切好足份量,都係大約五百幾蚊!幾高質同性價比算唔錯😋燒肉都同樣唔錯,嗌左特上牛腹肉,一碟份量幾多,有起碼十件。油脂分佈幾平均,帶少少筋位,燒到香口沾埋醬汁,不錯👍🏻牛舌係今晚的驚喜之最🤤估唔到厚切牛舌都可以燒到咁juicy ✌🏻
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

特上刺身拼盤 👍🏻

2019-08-23
Type of Meal
Dinner
2019-08-12 1684 views
去得烤肉店好自然只會order烤肉,因為個fd勁遲,唔想食到飽晒等佢黎到又要望住佢食一次,就試下order d小食,慢慢食住等。小食揀左已經3年無食過既海膽,order時又出現選擇困難症,唔知order一板定半板好...因為第一次係呢度食刺身,所以只order左半板,好fresh好creamy,一d雪櫃味都無,正!另一款小食就係炸生蠔,好抵食,大大隻有5隻,每隻蠔肉都好飽滿,勁好咬口,唔會水流流梅晒,食完又唔覺會太熱氣👍🏻👍🏻

2019-07-06 980 views
話說突然心血來潮想食日式烤肉,記得九龍城係有一間既,咁就search九龍城日式烤肉店啦!見佢招牌張相後再search下有d咩好食,價錢之類啦!點知搵黎搵去都搵唔到間叫火助既烤肉店..... 由於已經決定左要食烤肉加飲啤酒,唔理咁多直接落左九龍城去搵,心諗黎黎去去都係個幾條街,除非摺左唔係無理由搵唔到既!終於俾我搵到,真搞笑佢間野原來叫「大助」,真係佩服幫佢地招聘題字既大師!唉,寫好少少d walk-in客先搵到架!建議大家散叫,同埋唔好叫原味,原味真係無咩味......

點知搵黎搵去都搵唔到間叫火助既烤肉店.....

建議大家散叫,同埋唔好叫原味,原味真係無咩味......
2019-04-01 2332 views
LUNCH 去到九龍城, 又想唔食THAI FOOD, 去左食日本LUNCH SET.. ORDER 左個吉烈OSYTER.   OSYTER 好似吉之島個D...... CURRY 一般般, 其實可以唔試.. .. 因為個味道真係一般般......不過一個SET LUNCH 70左右, 有味噌湯、中華沙律、茶碗蒸同甜品 都不貴.  加上個環境其實唔錯, 幾舒服.. 都可以一去..!!!!可能食燒肉好D.... 所以OVERALL都是OK .. 不過唔好太高EXPECTATION..
吉列OSYTER
2019-02-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2019-03-18 1589 views
Lunch time一個人想食日本菜,見不用等位便試一試,點知大中伏。點了一個豚肉生薑燒定食($70),心想見價錢不平應該質素ok,不料原本的豚肉賣相竟變成炸煙肉片,勁多油又黑仲有好大陣油益味,菜都無條得三幾條勁薄洋蔥絲,廚師更懶得將豚肉片切短,變成每塊都勁長要我自己用筷子整,荼碗蒸蛋得三分一碗滿仲要唔熱,收人客七十蚊卻交出只值三四十蚊水準既質素,真係好後悔悔唔食泰國菜。
2019-03-18
2019-01-07 2360 views
好耐無黎九龍城搵食,同舊同事黎左呢度,水準依然高質呀!lunch早左半個鐘打電話book位,留左雅座俾我地,坐得非常舒服。大家都係嗌lunch定食,有味噌湯、中華沙律、茶碗蒸同甜品(迷你三角朱古力)。分別嗌左三款:北海丼($98)、滑蛋鰻魚定食($75)、滑蛋豬扒定食($75)。北海丼食材非常新鮮!真係大滿足呀!特別係個油甘魚,真係入口溶化。試左一啖鰻魚都好唔錯!雖然menu好似普遍貴左,不過lunch又免加一喎!
北海丼
滑蛋鰻魚定食
2019-01-07
$80 (Lunch)
北海丼
滑蛋鰻魚定食
2018-12-29 1666 views
九龍城有好多泰國嘢食,但係其實原來除咗泰國嘢食,亦都有好多唔同嘅美食今次行過,本身諗住去cafe ,點知見到呢間燒肉店好似好吸引就入咗去。 點知食物高質值得推介星期六原來都有午餐,而且價錢一啲都唔貴,好抵食 十二點左右入到去,舖頭剛剛開門,只有我哋,但之後陸續已經有好多客人入黎原來好多人都book位嚟食嘅。餐牌有好多選擇,定食都係幾十蚊至百零蚊左右, 如果食燒肉都係$130左右一個人,或$200左右已經有二人餐今次我哋揀咗定食,我地叫咗壽司定食配烏冬$98 定食有六件壽司 加三件卷物,壽司好新鮮 ,又夠肥美 呢個價錢食到高質素壽司,真係好驚喜 我哋仲叫咗牛小排定食$75幾香,味道啲似牛仔骨。所有定食都有麵豉湯、沙律、蒸蛋同甜品。真係非常抵食見到隔離枱嗌咗燒肉套餐, 望落去啲肉好吸引, 下次再嚟試下先!
點知食物高質
值得推介

星期六原來都有午餐,而且價錢一啲都唔貴,好抵食
原來好多人都book位嚟食嘅。

今次我哋揀咗定食,我地叫咗壽司定食配烏冬$98
定食有六件壽司 加三件卷物,壽司好新鮮
,又夠肥美
呢個價錢食到高質素壽司,真係好驚喜

壽司定食

我哋仲叫咗牛小排定食$75
幾香,味道啲似牛仔骨。

牛小排定食

所有定食都有麵豉湯、沙律、蒸蛋同甜品。真係非常抵食

壽司定食
牛小排定食
2018-11-29 1955 views
睇完OpenRice見食評吾差就去試下Book左10個人,入到去環境好日本feel,餐廳安排位置非常好,自成一角一張長枱,服務員的態度和服務都十分好和友善,亦有推介食品和提示食物份量大小,燒肉份量很豐富,材料很新鮮,A5和牛入口即溶,超正呀我們亦有order壽司和海膽,刺身很鮮甜,服務員相當細心,時常幫我們更換燒烤網,當我們燒A5和牛時亦提點用細火燒,因油份多會很搶火這店真是值得推介,唯一是要收$50切餅費就有點貴不過都會再次去幫襯嘅
睇完OpenRice見食評吾差就去試下

Book左10個人,入到去環境好日本feel,
餐廳安排位置非常好,自成一角一張長枱,
服務員的態度和服務都十分好和友善,
亦有推介食品和提示食物份量大小,
燒肉份量很豐富,材料很新鮮,
A5和牛入口即溶,超正呀

我們亦有order壽司和海膽,刺身很鮮甜,
服務員相當細心,時常幫我們更換燒烤網,
當我們燒A5和牛時亦提點用細火燒,
因油份多會很搶火
這店真是值得推介,
唯一是要收$50切餅費就有點貴

不過都會再次去幫襯嘅

2018-11-20
$600 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • A5和牛,海膽
2018-11-04 1504 views
今日係男朋友舊曆生日,就俾佢話事決定食咩喇😝。因為佢係一個牛肉愛好者,加上前排佢同事帶佢黎過一次,覺得好食又坐得舒服既關係,所以揀左黎大助。入到去雖然裝修佈置都幾日本🇯🇵feel,但weekend晚飯時間響九龍城食飯竟然無乜人唔洗等,都有小小擔心會唔會中伏🤔我地點左: 美國Prime牛盛🐂(跟配菜,燒飯團🍙,麵豉湯🍲),五品刺身,同一杯生啤🍻牛盛到左後,侍應哥哥問我地有無黎過,但男友竟然答”無”😱。之後佢就好細心咁講解燒肉既方法,仲幫我地燒一塊厚同一塊薄既俾我地睇分別,而且提醒我地最好最尾先燒牛肋骨,因為肉味比較濃,真心讚👍🏼!牛盛: 五款牛都好正😋,好味得黎又抵食$580!個人最喜歡牛舌同西冷👍🏼五款部位都有唔同嘅牛味同口感但全部都唔韌😬五品刺身: 雖然只係$98,但五款都好新鮮肥美又厚身,唔係普通貨色😊配菜: 粟米同日本蕃薯仔🍠都好甜,冬菇又唔硬👍🏼燒飯團🍙麵鼓湯: 燒飯團口感幾特別,連肉食一流👍🏼湯就不過不失👌🏼其實環境同食物都唔差,不過見到侍應只得三/四個,如果爆場一定做唔切,服務可能會差d😕(男友上次食已試過)。同埋雖然我地今次遇到件突發事件🤭,但侍應哥哥已經不停向我們道歉🙇

五品刺身

配菜: 粟米同日本蕃薯仔🍠都好甜,冬菇又唔硬👍🏼

其實環境同食物都唔差,不過見到侍應只得三/四個,如果爆場一定做唔切,服務可能會差d😕(男友上次食已試過)。同埋雖然我地今次遇到件突發事件🤭,但侍應哥哥已經不停向我們道歉🙇,希望下次再黎唔會再發生喇😊!
2018-11-03
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
五品刺身
  • 牛盛二人前
2018-10-07 1481 views
今次為了開心事慶功一下,朋友之前也常來這店,所以這次也決定來個中午慶功其實也就是食餐好的👍🏻星期六的下午也挺多人的,好在我們訂了位所以安排的位置也不錯👍🏻這家店主打是燒肉當然我們就來個兩人餐比較多肉可以選擇🐷🐮🐔另外也叫了刺身、壽司定食🍣🍱小朋友就叫了滑蛋豬扒飯🐷每個也是套餐已經包了前菜、湯、蒸蛋、甜點🍮説真的味道確實不錯👍🏻另外店內裝潢好有日本feel 令人好像置身於日本🇯🇵好喜歡呀!服務員也很好很快,很主動為我們加茶和收拾👍🏻
今次為了開心事慶功一下,朋友之前也常來這店,所以這次也決定來個中午慶功[微笑]其實也就是食餐好的👍🏻
這家店主打是燒肉當然我們就來個兩人餐比較多肉可以選擇🐷🐮🐔另外也叫了刺身壽司定食🍣🍱小朋友就叫了滑蛋豬扒飯🐷每個也是套餐已經包了前菜、湯、蒸蛋、甜點🍮
服務員也很好很快,很主動為我們加茶和收拾👍🏻
$120 (Lunch)
2018-09-02 1212 views
去完朋友屋企玩之後一齊去食晚飯,因為同佢屋企人一齊食,提議去食日本燒肉。成日食韓燒? 今次去食日本燒,入到去好乾淨好有日本feel 上面天花會有日本紙傘裝飾我地叫左羊肉,店員會教我地燒,所以燒得好香,d肉唔會好韌壽司好大夠但再凍少少會較好我地仲叫左清酒煮蜆,個蜆好食,唔腥,肉都幾大舊,剩餘的湯唔係味精湯,係會飲到好香的清酒味,飲完唔會覺得好膩,仲可以再叫燒飯糰好香,因為有飯焦的味道但食落唔夠香,因為三文魚比較少,如果多少少三文魚較香

我地叫左羊肉,店員會教我地燒,所以燒得好香,d肉唔會好韌

壽司好大夠但再凍少少會較好

2018-08-28
2018-08-23 946 views
突然很想食日本野 ,所以今日lunch去了九龍城食「大助燒肉專門店」!聽說這間既日本野不錯,我就同同事來試試!我點了午餐set既「北海丼」!整個set lunch看落得豐富,包括一碟小前菜、一碗刺身飯、一客燉旦、一碗日式麵䜴湯& 一碟小甜品!所有食物用了托盤盛載著,很有日本特色!蒸蛋裡面很足料:有冬菇、蟹柳,蒸旦也十分滑!刺身飯也包含著不同款厚切嘅刺身:有玉子、帆立貝、墨魚、三文魚、劍魚腩等等,刺身十分新鮮的!而甜品是一粒黑色的,裡面包了紅豆容,口感很特別!最後,可能地方較細,滿座後有點很吵耳的感覺!

最後,可能地方較細,滿座後有點很吵耳的感覺!
2018-08-22
Type of Meal
Lunch
2018-06-29 1766 views
琴日係九龍城剪完頭髮唸著去食果間點心,路過大助,男朋友話呢間既牛唔錯,特別係果個西冷!既然係bb介紹既,點有唔試下既道理。呢度啲裝修幾特別,有似日本既風格,有類似床既檯,可以脫鞋上去坐,我地本身都想坐呢啲,但可惜被人book左,我地坐係帳目內都唔錯感覺!呢度既燒肉爐係用電既,一開即熱,好有熱力,而且中間個位似蚊香,幾搞笑,唔錯唔錯。我地兩個人只係叫左一份肉,和牛西冷,一份500幾,再加其它配菜,沙律,烏冬等,買單1200幾,都在預算之內。見隔離床位果度小朋友玩得好開心,下次要book下呢個床位先!
和牛西冷👍
和牛西冷👍
  • 和牛西冷
2018-05-08 1671 views
大助燒肉 門口餐牌 午市定食吸引 試吓……餐廳環境靚 要除鞋嘅 座位舒適 招呼友善1張餐牌 多選擇 …… 免加一照燒牛小排定食 $68 5件分量多 大骨唔正 肉香微韌 照燒汁偏甜麵豉湯 ~海帶豆腐 麵豉味香 唔夠咸茶碗蒸旦 ~ 即蒸夠熱 旦滑嫩 白果很苦珍珠米飯 比較糯 硬 有啲頂胃滑蛋豬扒定食 $68 半吋厚 豬扒肉嚡 要轉烏冬要加 $17 … 吉列生蠔 ~ $48 4隻 買相靚 原仔蠔形狀 但食嘅係炸皮 炸皮厚半吋 冇乜蠔內涵 ……食落冇蠔味 原來得少少蠔碎 黑黑嘅絕對唔會再叫 有投訴 希望有改善 免加一 有綠茶供應 但茶淡唔香
大助燒肉 門口餐牌 午市定食吸引 試吓……
餐廳環境靚 要除鞋嘅 座位舒適 招呼友善
1張餐牌 多選擇 …… 免加一
照燒牛小排定食 $68

5件分量多 大骨唔正 肉香微韌 照燒汁偏甜
麵豉湯 ~海帶豆腐 麵豉味香 唔夠咸
茶碗蒸旦 ~ 即蒸夠熱 旦滑嫩 白果很苦
珍珠米飯 比較糯 硬 有啲頂胃

滑蛋豬扒定食 $68 半吋厚 豬扒肉嚡
要轉烏冬要加 $17 …

吉列生蠔 ~ $48

4隻 買相靚 原仔蠔形狀 但食嘅係炸皮

炸皮厚半吋 冇乜蠔內涵 ……
食落冇蠔味 原來得少少蠔碎 黑黑嘅
絕對唔會再叫

有投訴 希望有改善

免加一 有綠茶供應 但茶淡唔香
照燒牛小排定食
照燒牛小排
2018-05-08
$92 (Lunch)
照燒牛小排定食
照燒牛小排
2018-04-29 1229 views
有日同男朋友經過,見到入面裝修幾靚,有榻榻米坐,就入去試試。建議book位,特別一大班人,去過兩次都幾full。主打食牛,同男朋友叫左個海鮮牛餐食,520蚊,有霜降牛肉,雞,豬肉,扇貝同蝦,有跟湯同飯,牛味好香,食落唔un,其他既都好好味,同男朋友食過一次忍唔住過兩日再食,叫多個雞軟骨,都好唔錯。想食燒牛,絕對推介。