2018-04-19 1147 views
喜歡食日本野既我,平時都鐘意試下不同地方,今次就揀左就腳,睇相環境舒適既大助我地揀左$580蚊既Prime牛盛,份量絕對足夠二個人食,加$98仲有刺身拼盤😋😋鐘意飲返二杯既我,今日就叫左枝獺祭,穩陣之選整體評價食物及價錢👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼最鐘意佢環境舒適,唔會同隔離枱太近方便飲返二杯傾下計🍶🍶唯一不足之處係全店既員工都係冇笑容既,亦唔主動招呼,同一般燒肉店既熱情差好遠,如果人小既時候,幾對眼黑住面對住你都幾尷尬
鐘意飲返二杯既我,今日就叫左枝獺祭,穩陣之選
整體評價食物及價錢👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
最鐘意佢環境舒適,唔會同隔離枱太近方便飲返二杯傾下計🍶🍶
牛盛
飯團🍙
牛盛
飯團🍙
2018-04-05 1031 views
今日同朋友一行三人去食日式燒肉。油煙合理,不過食完之後都會有一浸燒烤嘅味道。食物嘅質素幾好牛肉都幾好食,服務亦不錯,價錢為中上程度!不過泊車九龍城比較困難假日,要泊到九龍城廣場再行去餐廳!
幾好
2018-03-25 881 views
第一次來是多年前的事了今日再訪感覺質素有點下跌應該是在下要求長高了先來看看Setting 和環境是不錯的滑滑冷豆腐沒讓在下失望牛肋骨感覺就比上次差了點不過其實上一次來點的是Mixed Karubi 最喜歡是這個小牌子好可愛隨後上了雜菜魚湯稻庭烏冬裡面有大䓤 三種菇 還有菜魚湯不算是濃但足夠發揮魚的香味裡面那麼多菇讓在下有點不詳預感..再食白果細心點看碗邊粘了些..東西..在下知道是難免的但感覺會不舒服每粒已經被夾開了可以方便顧客直接用手打開來食不過呢有些沒有夾很好大概食了半手指頭都受罪了和好像一次過食大多苦澀味好重於是食了半要放棄了對不起白果最後來的焗野菌在下的不詳預感正是他好多菇菇耶跟烏冬裡的是一樣的最後食到成排牙都攝了金菇滿足了便離開時間也不早了晚安
第一次來是多年前的事了

雜菜魚湯稻庭烏冬
隨後上了雜菜魚湯稻庭烏冬
裡面有大䓤 三種菇 還有菜
魚湯不算是濃但足夠發揮魚的香味
裡面那麼多菇讓在下有點不詳預感..

Roasted  Ginkgo tossed  in  Salt

再食白果
細心點看
碗邊粘了些..東西..
在下知道是難免的

滿足了便離開
時間也不早了

晚安
2018-03-25
$330 (Dinner)
冷豆腐
雜菜魚湯稻庭烏冬
焗野菌
2018-03-17 755 views
在九龍城區居住,九龍城又出名多名店(食店),約朋友食聚,首選當然是九龍城區。今次試了大助燒肉,其實他於區內已很出名,是食日式燒肉的首選,當然要在我嘅食集歷程中經歷一番。有睇開我食評的朋友都知,油金魚腩是我的至愛(之一),來到日式料理,怎可缺少?咁這間油金魚腩刺身好唔好食?答案是:非常之肥美。又厚又肥,甘香的魚油和鮮甜爽口的魚肉,真係想一試再試,不但今次嘅主角係燒肉,油金魚便要適可而止。其實仲叫咗個燒蛋,但係落單嘅時候店小二就話未必會有,會去幫我哋去睇睇,於是我哋滿有期望咁樣去等待燒蛋,但係一直等都冇出現,於是便問一問店小二,她好有笑容、好有禮貌咁樣回應:師傅今日做嘅蛋已經賣晒啦,雖然有啲失望,但係店員有禮貌嘅回應我哋都係接受嘅。我們一行四人,先點了和牛宴二人餐雖說是2人餐,但每種肉也有四件或以上,我們4人分享,剛剛好。和牛宴也十分豐富,有和牛角切。和牛西冷,還有牛舌厚切,和牛小排,都十分美味。每份二人餐都有湯和飯團。自己慢慢燒,控制火候。大家見有4件飯團,我哋當然唔止叫咗個和牛宴啦,我哋仲叫咗個海鮮二人套餐,包括有大大隻嘅蜆,鮑魚仔、新鮮帶子、左口魚裙邊,同埋我最愛嘅鰻魚。四個人要食晒
尤油金魚腩

,但係店員有禮貌嘅回應我哋都係接受嘅。

我們一行四人,先點了和牛宴二人餐
和牛宴

和牛角切

和牛宴也十分豐富,有和牛角切。
和牛西冷

おにぎり

自己慢慢燒,控制火候。

燒大蜆
大帶子
燒鰻魚

四個人要食晒兩個餐都要有一定嘅胃口,今晚真係好豐富,所有食物無論是前菜主菜同配菜都要比10個讚,下次一定會再幫襯。
尤油金魚腩
燒大蜆
大帶子
燒鰻魚
2018-01-16 1518 views
在附近工作的關係,已經不止一次來大助吃午飯。雖然這裡是燒肉專門店,但是午市是定食為主,當然也有燒肉SET但我們沒有試過。這家店也很容易爆滿的所以如果人多的話建議先訂座。店內環境舒適,一邊是BAR檯位,一邊是和風塌塌米式,再裡面的就是平常的桌椅。雖然是日式餐廳,但是餐廳裡卻播放香港的流行曲,由近年的劇集主題曲到有些年代的陳奕迅也有,導致氣氛可能怪怪的。午飯的餐牌見下圖其實每次來我也是吃熟食的,例如燒鯖魚、豚肉生薑燒、吉列蠔等等,不過聽同事說這裡的魚生不錯於是這次試了壽司定食。每一個餐都會有前菜、蒸蛋、湯及甜品。蒸蛋這次煮得不錯,大部分時間其實都是正常,不過有時候會很咸,有時候又會蒸得太老。而前菜,湯及甜品都沒有太大特別(甜品每次來吃都是紅豆餡的糕點)壽司定食還會有一個小烏冬,可是這次的魚生令我有點失望,感覺不是很新鮮,下次還是吃熟食吧。(而且也是有點貴)這些是同桌們的食物,燒鯖魚是很不錯的,這是當天最後一份了。我記得之前吃過也是很香口的。而滑蛋豬扒飯味道沒有什麼特別,不過份量相當足夠,連大食的男同事未吃完已表示夠飽,如果女士想叫的話可能要考慮會否吃得下了!而鰻魚飯我未吃過,同事也表示沒有
在附近工作的關係,已經不止一次來大助吃午飯。
這家店也很容易爆滿的所以如果人多的話建議先訂座。

午飯的餐牌見下圖

而滑蛋豬扒飯味道沒有什麼特別,不過份量相當足夠,連大食的男同事未吃完已表示夠飽,如果女士想叫的話可能要考慮會否吃得下了!而鰻魚飯我未吃過,同事也表示沒有評價。
壽司定食
Type of Meal
Lunch
2017-12-08 1486 views
食完呢邊d牛肉,真係覺得出面d牛肉一般般,可惜有D菜式唔記得影,過黎食一定要試牛肉,特別係牛小排,有美國prime,M8同A5.可能覺得小小貴,但真係超好味!豬肉可以試豬排,豬肋骨!仲有小食雞軟骨,雞泡魚乾,正!
2017-11-01 1429 views
A friend has been here before for dinner and he said it’s nice. So tonight we come here for bbq and sake. I would say it’s ok. But it’s not impressive and it’s overpriced. Don’t even really interested in taking photos of the food. Come for once is enough!

2017-10-05 1673 views
今日難得老公放假!中午食完午餐!去左行街街之如!仲買左bb用品!又甘岩有折扣!所以都買左唔少野!當然都有日常用品添加啦!行完街買完野都就快6點!原本老公提議讓我回家先休息!但我覺得可以食完飯先!因為唔想太夜食飯!之後老公帶左我黎左九龍城呢間食燒肉!真係好開心!一直都想燒食都未抽到時間!個日等左好耐先泊到位!我就入左去拎左位先!服務好好!都細心!幫我開門!我一坐底就俾左杯暖水!大肚唔飲得茶是常識吧!所以唔錯!之後就點左一個二人套餐+一碟肉!全是牛牛牛牛1.二人餐「美國prime牛盛」都唔錯d肉!但點汁更好食!有跟飯或燒飯團,我要左個燒飯團!都幾好食!有湯!湯就不過不失!仲有一個燒菇玉米!2.後加牛小排!都ok!
大肚唔飲得茶是常識吧!所以唔錯!
之後就點左一個二人套餐+一碟肉!全是牛牛牛牛
1.二人餐「美國prime牛盛」

2.後加牛小排!都ok!
美國prime牛盛
牛小排
美國prime牛盛
2017-10-03 1111 views
第一次試呢間燒肉店,望落環境唔錯。不過好似唔夠人手,成日等好耐都冇人黎加茶等等。叫左個燒肉餐,有麵豉湯,有飯團,有蔬菜。所有食物都ok但計埋價錢同服務ga話,性價比就一般了。

2017-04-21 2658 views
幾個月前,我們一家人試食過一次之後,對和牛、豬肉和剌身一試難忘。每當週末到九龍城吃晚餐,總會再去大助吃燒肉。我們最喜愛吃剌身和燒飯團,更愛吃和牛,其中有一個套餐有齊豬、牛、雞肉,再散叫カルビ (薄牛肉),食到好飽和滿足!

2017-04-09
$300 (Dinner)
2016-12-27 3441 views
假日去試2人前燒肉($220)及壽司定食($88),燒肉一般,無咩特別;壽司定食鮮味抵食可能因人多,加上大家都在燒肉,環境較焗;而職員相當有禮貌;午巿時段無需加一,價錢亦屬大眾化,食過翻尋味

2016-12-18
$154 (Lunch)
2016-12-14 2404 views
間中到九龍食都會食呢間燒肉,質素有保證,sake選擇多,但夜晚食人均消費最少$500。估唔到午餐咁扺食,星期六都有set,我點個壽司烏冬餐set$88,其他燒肉set都係$1xx ,比起夜晚散叫扺食。唯一缺點係分量較少。
2016-11-08 2215 views
今晚突然间想放纵自己一下,去吃日式焼肉,首先是刺身拼盤,件三文魚腩超好食,very juicy and fresh又遇上生蠔季节,叫了一打品尝,好鮮甜点了 sake, 可以自己揀酒杯仔,好得意跟着上和牛,肉質嫰滑,值得一再捧场的餐厅,服务也好
又遇上生蠔季节,叫了一打品尝,好鮮甜
点了 sake, 可以自己揀酒杯仔,好得意
跟着上和牛,肉質嫰滑,值得一再捧场的餐厅,服务也好
2016-10-05 2584 views
差不多幾個禮拜去一次。這餐廳食材新鮮,刺生足料燒肉推介:鱔魚,juicy 啖啖肉,醬汁搭配得好好,燒後香香的刺身推介:所有生魚腩😛小食:炸廣島蠔也不錯唯一唔好嘅就係要等位泊車,要睇嗰日運氣好不好。
差不多幾個禮拜去一次。

這餐廳食材新鮮,刺生足料
刺身推介:所有生魚腩😛
小食:炸廣島蠔也不錯

唯一唔好嘅就係要等位泊車,要睇嗰日運氣好不好。
2016-10-03
$500 (Lunch)
2016-08-28 2917 views
一大班朋友,最鍾意就係食食食,今次朋友升職,就賀賀佢,去擦餐勁既,今日收工就去左九龍城大助食燒肉預先訂左位, 服務員安排左一角比我地, 可能知道我地會嘈爆,所以特別為我地安排服務員相當貼心,詳細介紹餐牌上的食物同套餐, 我地揀左2個套餐, 一個係全牛既, 一個就係有海鮮,牛,羊,豬既套餐,我地仲叫埋刺身食物上枱,賣相已經相當吸引,大家已經急不及待動手燒燒燒各樣食物水準非常好,刺身好新鮮,好快就清左一 round ,我地再order 羊架, 真係超超超超好味, 又加2個烏冬...食得非常盡興

食物上枱,賣相已經相當吸引,大家已經急不及待動手燒燒燒

2016-06-28
Type of Meal