趁著連假來到大澳水鄉,除了放風渡假以外,當然是去掃街頭美食呀!其中一檔《大澳炭燒小食》更是街知巷聞,相信曾到訪大澳觀光的港人都一定印象深刻。這一間必食老字號,位置並不難找,沿著人流走著走著,總會被他們家的炭燒香所吸引!絕不會錯過啦~以往我好像都是點最常見的燒魷魚,今次來點新口味,首次試了一對黃花魚春。魚春按不同等級區別了三個價錢,分別是$50、$40和$30一對。由於未吃過黃花魚春,抱著初嚐心態,點了一份$30級別的,體型、厚度及魚春含量相對小一些。.🧡黃花魚魚春($30/1對)師傅會即場把魚春剪成一小條,再夾在炭燒爐上平均燒熟,待客人接手後,包證是熱騰騰出爐的烤物。外層焦脆的魚子鹹香惹味,吃得津津有味。🧡賴尿蝦乾($30/15小條)排隊時剛好見到其他人買賴尿蝦乾,那種香濃的蝦香,聞起來獨具誘惑。起初抱著留肚到其他檔攤的心情,買完黃花魚魚春後便離開了。後來回程時再次經過,還是受不了引誘,二刷排隊光顧。.果然沒有令我失望!太美味了!賴尿蝦乾蝦味甚濃,嚼勁十足,鹹甜間加上微辣,讓人一口接一口,吃不停,15條太少了!下次到大澳一定要再點這份獨特的鹹鮮味。

🧡黃花魚魚春($30/1對)

黃花魚魚春

🧡賴尿蝦乾($30/15小條)

賴尿蝦乾

2023-04-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
黃花魚魚春
賴尿蝦乾
2023-04-16 190 views
從來沒有踏足大澳,但係一向也很喜歡吃炭燒魷魚,奈 何撕開遇到炭燒魷魚的機會真的很少。在大澳無聊行逛的時候突然間見到有攤銷的食店於是就買來試吓啦。 呢間舖頭係即叫即燒而且可以加辣粉。炭燒過的魷魚又黑又吹又有啲鹹香嘅味道,真係好好食。而且仲有大細可以揀有幾種價錢,老闆話係厚啲肉嘅分別。我哋揀咗中等價錢嗰隻發現口感真係會厚啲,不過個人覺得薄啲就會脆啲。食完魷魚覺得唔夠口就叫埋炭燒紅蝦。後來發現好多人都叫賴尿蝦不過當時沒有嗌到。總而言之這店是十分推介!
2022-09-21 316 views
每次去大澳都一定會食這間炭燒!!位置不難找,大巴落車後去橫水渡橋的必經之路~一定會被炭燒食物的香味所吸引(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)每次叫都會即刻新鮮炭燒!所以有時候要等耐少少~但是美食是值得等待的!除了魷魚外,我最喜歡炭燒賴尿蝦和紅蝦。炭燒賴尿蝦 $25 16隻搽醬後好惹味,而且好咬口有口感!但又不會好難嚼爛😹會忍不住食完又食!炭燒紅蝦 $30 10隻紅蝦都大隻,食落無賴尿蝦乾身,會較軟~亦好惹味,都好推薦!
每次去大澳都一定會食這間炭燒!!
位置不難找,大巴落車後去橫水渡橋的必經之路~
一定會被炭燒食物的香味所吸引(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
每次叫都會即刻新鮮炭燒!
所以有時候要等耐少少~
但是美食是值得等待的!

除了魷魚外,我最喜歡炭燒賴尿蝦和紅蝦。
炭燒賴尿蝦

炭燒賴尿蝦 $25 16隻
搽醬後好惹味,而且好咬口有口感!
但又不會好難嚼爛😹會忍不住食完又食!

炭燒紅蝦 $30 10隻
紅蝦都大隻,食落無賴尿蝦乾身,
會較軟~亦好惹味,都好推薦!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 炭燒賴尿蝦
2022-04-16 263 views
相信大家經過大澳都會比一陣陣既烤魷魚味吸引到,要介紹吓佢呢一間炭爐烤海鮮先,佢呢度有各種各樣嘅海鮮,魚類,賴尿蝦,最鍾意食嘅就係佢個賴尿蝦,你諗吓唔使拆殼就可以食到一塊塊嘅肉超正,你可以揀你鍾意嘅俾佢去烤,仲可以買番去自己焗嚟食,攞嚟送酒一流😆😆食住煲劇都得,即刻食嘅話佢會幫你剪埋,我買咗雞泡魚乾,賴尿蝦同埋黃花魚春,佢嘅鮮味真係好濃郁,又香,食到停唔到口,加上佢係老字號,好多人買,所以你哋經過一定要買來試吓👍🏻👍🏻👍🏻
2022-04-15 154 views
走入大澳村內必經小食店遠遠已經聞到炭香 亦有不少人排隊等食尾程都買左炭燒海鮮同飲品去海邊𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕住睇日落-🐡 雞泡魚乾 $𝟻𝟶大大塊魚干即場炭燒 食落好甜要襯佢仲熱辣辣嘅時候食晒佢凍左既咬口就會好韌🦐 賴尿蝦 $𝟸𝟶@𝟷𝟸外面好少會有賴尿蝦乾 貪得意叫左味道香口 有微微鮮蝦味 蝦邊烘到脆脆地鹹鹹地 脆脆地 最適合配啤酒美中不足既地方 可能烤得耐有些少燶邊 食到苦味#大澳炭燒美食整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛價錢 ❤️🧡💛服務 ❤️🧡💛

走入大澳村內必經小食店

價錢 ❤️🧡💛
服務 ❤️🧡💛
2022-04-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
有愛吃的炭燒蝦乾、魷魚乾和魚翅乾也試了平時不食的炭燒黃花魚春黃花魚春有三個價錢 ... HK$30,HK$40,HK$50我們買了份最貴的 HK$50炭燒過的黃花魚春,外層香脆帶點焦香咸咸香香,冇想像中的腥味,不錯耶 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

有愛吃的炭燒蝦乾、魷魚乾和魚翅乾
也試了平時不食的炭燒黃花魚春

我們買了份最貴的 HK$50
炭燒過的黃花魚春,外層香脆帶點焦香
咸咸香香,冇想像中的腥味,不錯耶 ~~

2021-09-30
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 炭燒黃花魚春
  • 炭燒蝦乾
2020-05-23 396 views
催着鹹鹹的海風,漂着鹹鹹香香的燒魷魚味,除了香之外還是香,大澳真的別有一番風味啊,除了能遠離繁囂到海邊散心之外還可以享受到新鮮燒魷魚的美味,大家嚟到大澳真係要試吓依一間!
2019-11-06 203 views
呢間小店好多人排隊!老闆好好人 成日同d客介紹點食最好味 我每次去大澳都會買d上車同宵夜食 宜家呢d小店好值得支持 好過d機燒既多多聲 好正 最中意魚春同蝦乾咸咸香香 好正呀!
呢間小店好多人排隊!老闆好好人 成日同d客介紹點食最好味

好正 最中意魚春同蝦乾咸咸香香 好正呀!

2018-05-12 416 views
我同朋友叫左個雞泡魚乾黎試下,hkd40一大塊都幾抵食,味道都好好。因為佢係炭燒既關係,所以好香同有種古早風味。老闆亦都好有心思,會燒一次先,然後再塗上醬汁,再燒多次,所以佢既雞泡魚乾好香脆同惹味!溫馨提示:唔好叫太辣同加太多醬,如果唔係就食唔到雞泡魚既鮮味。

2018-03-10 225 views
之前係大澳食過推車仔阿伯既燒瀨尿蝦乾之後,食過翻尋味,不過今日阿伯無開,咁橋又見到呢間燒烤美食就決定試一試。店鋪有好多海味可以選擇,有魷魚,黃花魚春,仲有魔鬼魚(有啲想試)!不過最後都係揀左瀨尿蝦乾,一黎市區真係少見,通常食白灼瀨尿蝦,二黎因為即叫即燒既關係,都要俾啲耐性去等,而瀨尿蝦乾細細隻燒得較快,好快就有得食!燒出黎真係蝦香同炭火香撲鼻,即使加左燒汁但都好乾身,細細條可以一啖放入口中,然後瀨尿蝦既鹹香味就係口中爆發,真係好好食!如果用黎送啤酒汽水就真係一流享受。不過就建議趁熱食,因為凍左會較韌。

鹹香炭燒瀨尿蝦乾
2017-10-18
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
鹹香炭燒瀨尿蝦乾
  • 炭燒瀨尿蝦乾