2018-11-26 383 views
門口睇落舊而不起眼, 係大衆小菜隔離, 一入門見到老闆娘包緊餃子, 好溫馨,感覺啲餃子應該幾新鮮!叫左10隻白菜餃, 等左唔洗10分鐘就到. 餃子size唔太大, 食落冇味精,好味 湯係淡淡地既素湯(雞湯定唔知咩) 如果湯再熱啲就好! 食完隔左成個中都唔太口渴, 應該係真無味精!店內環境就係類似舊式麵店,得十幾個位,屬於速食之地,夜晚8點去到3-4個客仔,可以坐低慢慢食.途中有遊客黎堂食/外賣,聽到老闆娘好nice咁傾計

途中有遊客黎堂食/外賣,聽到老闆娘好nice咁傾計
白菜餃 x10
2018-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$36 (Dinner)
白菜餃 x10
  • 白菜餃
2018-07-26 868 views
平時好鍾意嚟呢度,食水餃同北京炸醬面,炸醬麵非常惹味 。今日想清清地, 所以食番茄蛋麵。麵質仍然煙韌彈牙, 雞蛋有點酥香,不過,湯頭還是比較清淡。 似乎只有水同鹽,不過28元,平取勝。
2017-07-25 1476 views
近期對小店有情意結,上網見到喱個水餃好似幾好,特登搵佢出黎試就如之前嘅人寫嘅寫評所言,真係一間就算你日日行過都唔會留意嘅麵店Menu 上嘅價錢都幾抵其實我由細到大都唔太鐘意擔擔麵,但唔知點解見到openrice人地影嘅相,加上坐隔黎嘅人都食緊佢,個樣好似好吸引,但我見到人地個碗咁鬼大,以為他們俾錢加底點知原來25蚊咁大碗,我地一人叫左一碗好好味,面質好好,應該係手造嘅面條,湯底夠味夠濃,唯一就係唔夠辣我地再叫左份大嘅韮菜豬肉餃,佢就跟湯上,湯我試左一啖仔而已,應該係魚湯,但唔太熱至於個餃,皮薄多饀, so far 係我喺香港食過最正嘅水餃,一定要食坐我地隔黎嘅應該係常客,好好人咁幫我地拎晒碗仔叫我地點醋食會仲好味另外一張枱仲有幾個人,食完後叫左每款餃打包各一打加埋2罐可樂,賣單98大元,非常抵食!!希望喱d有heart 嘅小舖可以keep住做落去

Menu 上嘅價錢都幾抵

點知原來25蚊咁大碗,我地一人叫左一碗

另外一張枱仲有幾個人,食完後叫左每款餃打包各一打

2017-07-22 958 views
對餃子相當有要求的小弟一直在找尋一家具水準的小店,為什麼強調"小店"?皆因好吃的餃子一定要人手包製,做到皮薄、餡靚、多汁,而放湯時間要準確,不能過老或過生,上碟時餃子外皮仍然挺身,配以上等香醋,才算得上上品,所以產量會有所限制,基本上是即包即煮,這些種種是市面上街知巷聞的連所式餐廳不能做到的。這家老店門面毫不起眼,嚴格來說有點舊了,途經的話必定被忽略。餃子口味只有3種:白菜豬肉、韭菜豬肉和香芹豬肉,而我點的是大份的白菜豬肉,價錢亦相當便宜,$36/10隻(小份也只是$28/7隻)。一份水餃會碗以一碗蔥花清湯,讚!上菜時見到每隻餃子都非常飽滿、晶瑩剔透,賣相不錯!吃第一口真的驚為天人,一口一隻,餡料比例很好,白菜、豬肉連同肉汁剛剛好,外皮仍然煙韌,配上微酸的香醋,口感非常好!真的做到皮薄餡靚,放湯的工夫亦一流!韭菜豬肉和香芹豬肉水餃就留待下次親臨再試。

白菜豬肉水餃

韭菜豬肉和香芹豬肉水餃就留待下次親臨再試。
Other Info. : 老闆來自北方,難怪做得一手正宗的餃子。正在用餐時亦眼見老闆娘正在一旁包餃子,但毫不急忙,而是細心地一隻一隻地包著,慢工出細貨,難怪能做出這麼好的餃子。看看餐牌上亦有其他上海麵食和小菜例如拍黃瓜、涼拌土豆絲等等,不妨一試。
2017-05-30
$36 (Last Night Supper)
2017-05-05 747 views
這裡的炸醬麵是北京地道的,而擔擔麵麻醬香到不得了。今天不想吃太油膩,我選了h餐,九菜餃少肥(我走麵),湯是餃子水加鹽加蔥花,餃比較瘦,是我喜歡的那款,而且份量十足。另有拍青瓜(可改土豆絲),再加一隻雞亦和滷水蛋。青瓜清爽,但雞亦是冷的,頗油。
行了無數次也不會發現這間街坊小店。 是的, 絕不起眼! 是的, 很街坊式小店! 是的, 很“佬”的店! 是的, 不是潮流熱話! 是的, 很少是後生細仔流連的店! 但社區中有這些默默經營的社區小店, 也值得一訪, 也值得記下食評。食評間的分享參考, 也讓我第一次走進此店, 試一下。店舖張貼著所賣的及圖片, 感覺有點像到了內地小店的格局。 細閱枱上餐牌, 一碗面最平$25蚊一大碗 (真的幾大碗), 全日提供套餐, 看中了$36, 四川擔擔麵, 拍青瓜, 雞翼, 餃子, 有四款食品, 感覺也抵吧。 就來套餐E! 四川擔擔麵(大辣): 嗜辣, 點了大辣。 負責下鍋的阿姨, 追問著我怕我不夠辣。 擔擔麵條比其他店粗, 麵條很有質感, 有點像手拉的感覺, 帶點煙靱的質感, 很實在, 也很飽肚, 不易發脹。 湯底: 不是濃稠的湯底, 但也花生麻醬的香, 帶點四川肉碎, 浮著點辣油, 也吃得滿足。 但個人覺得, 如湯更濃更稠更吸引。套餐附的刀拍青瓜: 室溫青瓜, 配搭醬油蒜泥一撈, 脆爽入味。雞翼1隻: 雖然有點失望不是熱騰炸好上碟, 但脆漿帶點香料味, 炸得鬆脆。水餃2隻: 隻隻分明, 看到店舖姐姐

食評間的分享參考, 也讓我第一次走進此店, 試一下。

水餃2隻: 隻隻分明, 看到店舖姐姐在店內即包。 套餐的餃子, 沒有說明是什麼饀料, 吃落感覺是啖啖肉, 很飽滿大大隻, 菜比例小些。 見到有其他街坊也懂前來買生餃子回家。

$36套餐, 能一嚐四款食品, 平時的店舖, 很少有的。

套餐: 擔擔麵(大辣)
套餐: 拍青瓜, 炸雞翼, 水餃
即包餃子
2016-12-06
$36 (Dinner)
2016-08-28 807 views
昨日同朋友經過呢間水餃店見到有個女人係度包水餃,幾吸引。 睇左一陣餐牌, 有幾樣想食,不過又唔餓, 所以只叫左呢度既招牌白菜同韭菜豬肉水餃 同埋擔擔麵 。水餃汁多肉滑夠新鮮👍🏻👍🏻 而擔擔麵就好香,醬汁同肉碎配合得唔錯😋 不過有小小辣。 食飽埋單都係100樓下。 好抵食,下次會再來試埋其他水餃同麵。
  • 四川擔擔麵,白菜韭菜餃
2016-03-22 654 views
初次幫襯,見招牌寫住麵家及門面的大玻璃,仲以為係平時果d雲吞牛腩麵檔添點知入到去睇餐牌(其實貼滿牆)先發覺係食水餃、担担麵的……其實香港這類特色小店都比較少再看看價錢,都算大眾化雖然說是四川的,但怕辣的不用太擔心,可能迎合港人口味吧,真的不太辣,但肉碎的香、麻醬的甜,令到這碗麵非常有層次感

再看看價錢,都算大眾化
四川担担麵
四川担担麵
2016-01-19 486 views
前前後後幫櫬過4~5次,而對上一次光顧已經係3個🈷之前嘅事喇❕❗多數都會叫佢哋嘅🍲四川担担麵來填飽肚子,麵質幾爽口,湯底方面有花生碎,青瓜,葱粒同芫荽,混合起來香濃而不溜口有啲微辣,相當美味 💲30有找實在底食,而其中一次叫咗香芹朱肉餃<因為見到佢哋係自制嘅>所以決定一試,香芹同肉份量平均,算幾好味㗎❕(唯一要扣分係啲餡濃味咗啲)。而衛生方面就有待改善,每次去都有烏蠅助興,地板也痴痴立立🙈。
🍲四川担担麵
有待改善,每次去都有烏蠅助興,地板也痴痴立立🙈。
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)