2021-11-04 120 views
平時係筲箕灣東大街食黎食去都係果兩三間,今次就試下新餐廳。哩間價錢好親民,好地道,主要做熟客仔生意,好多街坊都會黎買外賣,主打香蒽豉汁豬扒飯同招牌麻辣米線🤟🏻招牌麻辣米線 (豬軟骨,一口雲吞) $46豬軟骨好淋,韭菜雲吞d皮好滑身,每樣都好多舊,份量好足。以普通餐廳黎評價佢哋個麻辣米線覺得味道都唔錯。雖然湯底一般,辣味同麻味唔算好出,但勝在米線彈牙,啲餸夠多,大件夾抵食,以茶記黎講想食下麻辣米線過下口癮,哩個真係唔差🤪醬油汁豬扒蛋撈一丁 $48蛋汁流出黎金黃色好吸引,好靚,豬扒都煎得好好,厚身,又香又脆,好juicy😚 啲汁有啲多同少咸,建議唔好加辣,咁樣啲汁會無咁多。樽仔奶茶 加+8多奶得黎茶味都好出,飲唔哂有個樽都可以慢慢飲,推介👍🏻

招牌麻辣米線 (豬軟骨,一口雲吞) $46

醬油汁豬扒蛋撈一丁 $48

樽仔奶茶 加+8
多奶得黎茶味都好出,飲唔哂有個樽都可以慢慢飲,推介👍🏻
2021-09-10 208 views
平過自己煮,3麵一飯都係200蚊搞掂豬扒麵 醬油煮豬軟骨麵 清湯腩飯 醬油煮豬軟骨飯豬軟骨麵 麵條係用上海白麵 有韌性又吸湯幾好食 湯底係用雞湯飲落順口豬軟骨燉到好淋身連軟骨都食得 好入味 厚切豬扒麵 幾乎蓋住碗麵咁大片 厚身鬆化有肉汁 煎得香口清湯牛腩配飯 大大碗牛腩燉到已經夠軟淋入口牛味濃郁 大觀園食坊筲箕灣筲箕灣東大街50號金來大廈地下F舖評分7/10消費$200
平過自己煮,3麵一飯都係200蚊搞掂

筲箕灣筲箕灣東大街50號金來大廈地下F舖
評分7/10
消費$200
2021-09-09 107 views
成日食開裡間餐廳外賣,但今次堂食算領教咩係差服務。員工唔講衛生,將抹抬布碰到食物,連sorry都無講,要求換食物不卑。然後全程黑面,找數銀紙跌落地下,侍應理都唔理即走。唔會再食間餐廳。
成日食開裡間餐廳外賣,但今次堂食算領教咩係差服務。
2021-08-23 162 views
大觀園不去罷了!侍應終日黑面, 比錢時很無禮貌睇下紙幣有無破爛, 爛了少少話唔要, 要第二張不理睬她, 毫子又話唔要, 請問它不是錢嗎?? 法例有規定不能收取嗎?有食客或店內服務人員搭枱不是問題, 有隔板就可以, 有一天有店員過來搭枱食飯, 本來不是問題, 進食者與店員(長髮女侍應傾計), 一路食一路傾, 唔用隔板,口沫到處飛, 衛生意識極差。忍無可忍叫佢用隔板 ,黑面走人離晒譜, 比錢時長髮侍應黑面啤住我, 要求用隔板食飯有何不妥? 呢間店不去也罷!
大觀園不去罷了!

錢嗎?? 法例有規定不能收取嗎?

呢間店不去也罷!
2021-08-23
$51 (Lunch)
2021-03-14 520 views
近筲箕灣地鐵站有一條好長嘅食街,入邊有好多間唔同嘅茶餐廳同埋麵舖,價錢都親民,所以我哋求其揀咗一間食米線嘅鋪頭入去試吓啦呢間舖除咗有飯,亦都有米線選擇,有幾款湯底可以揀,價錢唔貴,我就試咗蕃茄湯底同埋揀咗豬潤做餸,比較健康啲另外佢嘅熱飲只係加兩蚊,所以我就加咗杯熱檸茶,朋友就飲凍奶茶豬潤好大塊同埋新鮮,而且係煎過過,所以好香口,加上蕃茄湯底有好多蕃茄粒粒,而且食得出湯底冇味精,仲好貼心會比多條菜,可以encore

2021-02-27
Type of Meal
Lunch
$12 超級豬排唔錯,有肉汁有五香底味,可以再食$6 韮菜雲吞普通,可以不試;$4 蘿白無筋好甜清湯配以爽口酸菜,唔會太寡,算有驚喜上海麵質都唔錯,無粉味,夠水份$8 豬潤非常好味,新鮮唔腥仲要煎過,非常香口👍🏻👍🏻👍🏻豬潤有些少筋,但係食得出豬潤真係非常非常咁新鮮真係好難得,下次直情想叫淨豬潤,好味叫左薯粉因為鐘意煙靭口感,但係超出預期咁煙靭到有點難消化,下次食上海麵算茄底少少酸,仲有幾塊肉茄每碗都有幾條菜送,好似番左屋企食咁店仔細細,但見好多熟落街坊幫襯價錢親民,唔錯唔錯

$12 超級豬排唔錯,有肉汁有五香底味,可以再食

$6 韮菜雲吞普通,可以不試;$4 蘿白無筋好甜

清湯配以爽口酸菜,唔會太寡,算有驚喜

上海麵質都唔錯,無粉味,夠水份

$8 豬潤非常好味,新鮮唔腥仲要煎過,非常香口👍🏻👍🏻👍🏻

茄底少少酸,仲有幾塊肉茄

每碗都有幾條菜送,好似番左屋企食咁

店仔細細,但見好多熟落街坊幫襯

價錢親民,唔錯唔錯
2020-06-22 656 views
店面雖小。坐位唔多。雖可接受。超級五香豬扒飯大大件豬扒。又香又juicy。加埋太陽蛋。無得頂喔👍🏻食物有質素。價錢大眾化。一定會再幫襯。要保持水準喔。支持小店😋
店面雖小。坐位唔多。雖可接受。

超級五香豬扒飯
大大件豬扒。又香又juicy。加埋太陽蛋。無得頂喔👍🏻

2020-06-20
2020-06-07 411 views
來到街知巷聞的東大街,美食店林立成行成市,選擇了這一間吃米線的舖頭,點了餐牌上最出名的豬扒米線,豬扒米線上枱時被它的巨大size嚇了一下,沒想到吃40多元的午餐,會有如此巨大的豬扒,豬扒香脆入味10分好食,雖然米線份量比較少,但是大家都可以去到東大街的時候嘗試一下。
2020-05-10 517 views
疫情稍為收斂,好耐無見嘅朋友揸車嚟開呢頭,揾我食dinner為咗方便泊車,我哋去咗筲箕灣東大街揾食去到大街上見唔少人,想揾間清静地方食嘢,原本想去上海會館,見到對面大觀園,睇個名幾特別,唔通個老細喺曹公嘅粉絲?一心附庸風雅,推門入去,原來祇喺間普通不過嘅茶記,現實同幻想往往喺兩回事地方淺窄幸好人不多,我点咗餐牌推薦嘅猪軟骨飯,朋友叫咗番茄牛肉飯,另加一碟油菜芯走油。食物上桌,賣相一般,猪軟骨太乾,唔juicy,幸尚算腍,重入得口,有啲生米,未焗透。朋友話牛肉落鬆肉粉太多,破壞哂啲肉質,重話個老闆好無誠意我提醒朋友,呢間祇喺普通街坊茶記,唔鍾意咪下次唔嚟囉,我哋臨走前,食客忽然多咗,唔知喺咪因我哋入嚟帶旺咗佢嘅生意

為咗方便泊車,我哋去咗筲箕灣東大街揾食

有啲生米,未焗透。

朋友話牛肉落鬆肉粉太多,破壞哂啲肉質,重話個老闆好無誠意

2020-05-09
$52 (Dinner)
2019-11-09 634 views
聞說厚切豬扒唔錯,所以叫咗個豬扒麵。果然,塊豬扒不單只厚,仲塊面咁多,肉厚多汁,正到不得了。再叫碗小雲吞麵,一樣高水準!價錢又唔貴,埋單都只係$75,可以再返撻

再叫碗小雲吞麵,一樣高水準!

價錢又唔貴,埋單都只係$75,可以再返撻
2019-10-20 484 views
早前看到相片就覺得很吸引,今更終於和男朋友來了嘗試。店裡位子不多,服務員態度一般,但老闆態度很好!點了豬排酸辣米線, 豬排的份量已經值回票價,平時別家店一塊,他的份量是別人的兩塊!
2019-04-17 1043 views
我不太愛吃肉  爾偶會想吃豬扒和牛扒 這裡的豬扒蛋飯是我吃過最美味的豬扒蛋飯不就是茶餐廳或快餐店的產物,位處筲箕灣東大街的「大觀園」,這店名遠遠脫離了豬扒蛋飯的想像範疇!那些年,貼地的「大觀園」沒有什麼裝修,髹上白色的牆、擺設簡單耐用的木檯和木凳,廚房設在門口的左手邊,而狹小的洗手間在店後方,對了.........還有一位很愛說話的姐姐及兩位在廚房工作的大哥,是實實在在的街坊小店!我在「大觀園」渡過了許多個晚上,通常會點招牌的五香豬扒蛋飯,有時會轉換新口味,如咖喱豬扒蛋飯、雞翼煎蛋飯,還有清湯牛腩飯!尤記得老媽出院後的一個晚上,我獨自一人吃著這碗麻辣小雲吞!圓頭散尾像胖女孩穿上長裙的小雲吞,樣子挺可愛,小小的肉餡香而不膩,可以一口吞掉,吃得瀟灑!麻辣可選擇大中小辣,浮著紅油、蔥花與芝麻的湯頭甚為香麻,小雲呑成為我不想吃豬扒時的最佳選擇! 當天老媽覆診完,極為肚餓的她,主動提出要吃豬扒蛋飯!不說不知,最近正在減肥的兩母女已半年沒踏足「大觀園」了,眼前的五香豬扒蛋飯依然令人口水流!年初進行過裝修的「大觀園」,變身後雖然說不上豪華,但對比以前的極度街坊模樣,小小的空間確實是大躍進了!喜歡
我不太愛吃肉
爾偶會想吃豬扒和牛扒
這裡的豬扒蛋飯是我吃過最美味的

尤記得老媽出院後的一個晚上,我獨自一人吃著這碗麻辣小雲吞!

喜歡太陽蛋的朋友,落單時必須說清楚,否則便會變成兩面煎透的荷包蛋!
我最愛雞蛋蛋汁混蔥油豉油拌飯,香中的鹹甜來得溫醇美味!
主角的豬扒依然不失本色,採用厚大的連骨豬扒,入口肉質鬆化自然,最重要是沒有明顯化學鬆肉的感覺,而醃味是淡淡的五香,不過濃不過鹹的耐吃口味!
對比之前吃過的咖喱豬扒蛋飯,豬扒同樣是厚厚的,證明沒變質!
連著骨位的豬扒肉帶點肥脂,特別香滑好吃!
唯一變化的是米飯,以前的米飯爽身、粒粒分明,惜在裝修前已發現變得有點點腍!這次再跟大哥表達,他說是供應商新舊米所致。現在的米飯雖不難吃,但老媽和我還是記掛著以前超美味的爽飯!
兩碟五香豬扒蛋飯連兩杯熱飲 HK$94,以這質量來評,收費絕對合理有餘!
若然對比裝飾前,每碟飯售價只加了 HK$1!

現在茶餐廳、快餐店的出品,大部份都達不到水平,「大觀園」這幾年均保持不俗的質量,小店的宏志有如大觀園的深廣,要堅持啊!
2019-04-12
$47 (Dinner)
  • 五香豬扒蛋飯
  • 麻辣小雲吞
2019-03-08 762 views
7/3/2019,雨一直下着,陰陰的,冷冷的,漫無目的地獨自在東大街走着...太冷太餓了,得找些熱辣辣的湯食填肚,便入了大觀園吃碗紅油重慶雲吞。叫了一碗紅油雲吞,很快便上枱,分量有點意料之外的多,略約十多廿隻,没有心思細數。雲吞是小小的,一口一隻,以上海白皮包純猪肉而成,是手工新鮮包製,值得嘉許。雖然麻辣的紅油令湯汁濃烈,但細細咀嚼,猪肉的原味仍可以透過味蕾與食客接觸。因為新鮮,雲吞皮軟且滑,"金魚尾"够長可以掛起足够的湯汁,是久違了的童年味道。吃完了一碗熱雲吞,胃是熱的,心也是熱的。付了30蚊,又可以鼓起勇氣向目標出發。

2019-03-07
Type of Meal
Dinner
2019-02-23 467 views
每次來到筲箕灣地鐵站附近, 女兒總喜歡 我們到 這裏附近的店舖 搵食, 其中這間是我們最愛食的 麻辣小雲吞 和西洋菜小雲吞, 他們用豬骨湯做湯底, 麻辣的程度有別於其他的 餛飩店舖 ,十分吸引, 包你一試 上癮, 雲吞 的材料也很新鮮的, 我丈夫就最喜歡吃 厚切豬扒飯, 因為這裏的厚切豬扒,真的很厚,食落很有滿足感,令喜歡吃肉的你, 大飽口福 ,胃口大開, 而且豬扒醃得很入味很淋, 另外還有豬軟骨 湯麵, 豬軟骨 炆得很入味很 有口感, 連骨都可以食埋, 這間鋪很細的, 但人流很多 ,好多時都要等位的, 下次有機會去開筲箕灣,你都可以去試下啦!
2019-02-20 435 views
琴日 見得閒同朋友去了東大街食野。 經過大觀園食方 發現麻辣麵 超級厚切豬扒 然系入去試吓! 入到去午市時間很多人。 環境一段   但座位很窄 座椅很不舒! 諗著食個麵都冇所謂! 叫左。超級厚切豬扒麵 西洋菜雲吞 咖哩牛腩飯 凍奶茶 ! 很快就有得食 !很大碗麵 好大塊豬扒👍 但咬落豬扒 發覺豬扒 很乾 冇汁 好硬 失望😞  西洋菜雲吞冇咩特別 算可接受 碟咖哩牛腩飯 變成咖哩湯腩水汪汪汁有點澀味. 整體很失望。 加上地方很窄 其他人出出入入都會碰到 很不舒服 這樣價錢。不值回頭!
西洋菜雲吞 咖哩牛腩飯 凍奶茶 ! 很快就有得食 !
這樣價錢。不值回頭!
2019-02-19