青衣無乜茶餐廳,尤其灝景灣附近,呢間overall好過上一間,但都唔係好.....食過好多次,其實唔係好食,只因附近無乜好食..試過咖哩牛腩河....d汁少到無朋友,牛腩無味......成為二+六.....中環九記都係二十幾.....好食幾多.......又試過沙爹牛肉面,d牛肉實到爆,汁又無乜.....又試過豬扒包,又唔夠香,又細...但講細,佢哋個鵝肝多士仲細份,但味ok,而火腿通粉火腿又少........唯一可取嘅係坏奶茶..........
2010-04-08
零九年十月眾多瓜類中,最喜歡是味甘的苦瓜,中醫說它寒涼故稱涼瓜,偶都有捱日子的時候,一天兩餐茶記,工作檯上一手稿一啖涼瓜,真是「有苦自知」;不同茶記師傅處理手法不準相同,有些醬汁偏甜、有些偏辛,有的涼瓜腍而乏味,卻有些爽而甘甜,確實是各處鄉村各處味。是夜獨個兒整理好寫文件後,雪櫃的乾涼吃得八八九九,就來到樓下新開數月的澳茶吃宵夜,招呼樓上灝景灣中產房客,消費不平,在末有心水下,來味涼瓜炆鯧魚,原條鯧魚煎得夠透,雖然非新鮮貨,但吃起來不腥,唯肉不夠厚肉質散而削,風味不如新釗記的好。更多涼瓜分享@
零九年十月

更多涼瓜分享@
冬天談涼瓜,真的不合時宜,但自己喜歡吃,就此隨筆。
$64 (Dinner)
2010-01-09 55 views
在青衣用膳多會在青衣城, 此處實在因為探朋友, 而且近日口味有點怪怪的, 突然想吃什麼便一定要吃到為上, 於是今早朋友唯有陪我坐茶餐廳!心中已想到要吃粟米雞絲飯, 但仍打開餐牌細看, 有點似旺角區近朗豪的澳門茶餐廳 (咖哩麵包雞), 但我發現不了粟米雞絲飯的蹤影, 問侍應....幫我追問....是有的! 上枱時, 熱辣辣, 大大碟, 滿足了當天的味蕾, 朋友的蒸肉餅, 也是大大碟, 又湯, 又飯, 又飲品, 三十幾蚊....很抵食!地方很大, 人流不多, 做得住嗎...?

地方很大, 人流不多, 做得住嗎...?
$35 (Lunch)
(Non-member)
2009-11-26 44 views
11月8日大約8時, 本人一家四口, 媽媽,丈夫, 與5歲半女兒, 來到此餐廳, 叫了三個餸 沙薑雞,滑蛋蝦仁, 雙菇扒西蘭花首先上滑蛋蝦仁, 開頭都覺得幾好味, 但當我吃第二啖時, 成口沙沙聲, 原來係粗鹽, 勁咸, 我吐了出來,之後我沒有再吃這味餸,但家人吃時, 間中都有吃到未溶的粗鹽之後沙薑雞和雙菇扒西蘭花上枱, 先講沙薑雞, 有雪味, 好明顯係將雞上碟, 加沙薑粉蒸, 雞蒸得太耐,出了水和雞油, 浸住半碟雞, 極之難食再講雙菇扒西蘭花, 西蘭花, 唔爽, 係熟得滯, 所謂雙菇, 只係冬菰絲& 幾片磨姑, 茨汁太多, 汁又希, 又淡, 整碟餸只灼過, 不是炒的這一餐飯, 極難嚥下
沙薑雞,滑蛋蝦仁, 雙菇扒西蘭花
但家人吃時, 間中都有吃到未溶的粗鹽

這一餐飯, 極難嚥下
2009-11-08
澳門大豐新翠苑餐廳---馳名農夫包餐:意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包+蕃茄牛腩粒湯+凍好立克日期:2009-10-11在"澳門大豐新翠苑餐廳"(青衣分店)買了"馳名農夫包餐: 意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包+蕃茄牛腩粒湯+凍好立克"($42)。"意式茄醬汁龍脷魚柳"和德國式農夫麵包"是分開盛載的。店員只會替農夫包製作"麵包蓋子",之後要自行製作,步驟如下:首先用微波爐翻熱"意式茄醬汁龍脷魚柳"。 用刀在農夫包的內圍界一圈,把中央部分的麵包壓扁使其變成"麵包碗"。 倒入龍脷魚柳,蓋上"麵包蓋子",放入進焗爐以200C翻熱3分鐘。1.意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包---農夫包外層香脆,內層鬆軟,充滿多士焦香。龍脷魚柳份量算多,肉質相當嫩滑,魚味足夠。意式茄醬汁內有一些洋蔥、紅蘿蔔、蘑菇和香腸片。醬汁夠稠身,蕃茄味濃郁,帶點洋蔥味,鹹味適中。整體水準很好。2.蕃茄牛腩粒湯---湯料有蕃茄、薯仔、洋蔥、紅蘿蔔和牛腩粒等。湯水尚算稠身,蕃茄味濃郁香甜,牛肉味足,鹹味適中。"澳門翠苑餐廳"和"澳門大豐新翠苑餐廳"是由同一東主經營的。
日期:2009-10-11
在"澳門大豐新翠苑餐廳"(青衣分店)買了"馳名農夫包餐: 意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包[小]+蕃茄牛腩粒湯+凍好立克"($42)。
首先用微波爐翻熱"意式茄醬汁龍脷魚柳"。

1.意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包[小]---農夫包外層香脆,內層鬆軟,充滿多士焦香。龍脷魚柳份量算多,肉質相當嫩滑,魚味足夠。意式茄醬汁內有一些洋蔥、紅蘿蔔、蘑菇和香腸片。醬汁夠稠身,蕃茄味濃郁,帶點洋蔥味,鹹味適中。整體水準很好。

意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包+蕃茄牛腩粒湯+凍好立克
農夫包
意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包
2009-10-11
意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包+蕃茄牛腩粒湯+凍好立克
意式茄醬汁龍脷魚柳農夫包
2009-10-05 16 views
近幾日行經灝景灣見到新開張左間澳門茶記,是日趁weekend冇野做去試食,order左個tea set,珍竇腸配沙律,再加凍咖啡侍應端上tea set黎的時候,嘩!正!珍寶腸唔係解體後求其切幾片畀你,而係成條奉上~~好抵食再來凍咖啡,正!!!大大杯澳門咖啡,(名為無敵凍飲咖啡)試下佢有幾無敵....果然係..幾好飲啵!!weekend食tea又多左一個choice啦P.S.唯獨是衛生欠佳,呢樣野一定要改!
近幾日行經灝景灣見到新開張左間澳門茶記,
是日趁weekend冇野做去試食,
order左個tea set,
珍竇腸配沙律,再加凍咖啡

侍應端上tea set黎的時候,
嘩!正!珍寶腸唔係解體後求其切幾片畀你,
而係成條奉上~~好抵食

再來凍咖啡,正!!!
大大杯澳門咖啡,
(名為無敵凍飲咖啡)
試下佢有幾無敵....果然係..幾好飲啵!!

weekend食tea又多左一個choice啦

P.S.唯獨是衛生欠佳,呢樣野一定要改!
$26 (Tea)
2009-09-29 20 views
雖然已是九月尾,氣溫仍然炎熱,尤其是我等要背著西裝的人士,真的熱得可憐,連食慾亦大減。也是因為太熱,近期去茶餐廳的指定動作已由叉燒煎蛋飯轉為西炒飯,貪佢酸酸地,夠醒胃。是晚跟舊同事在附近交收東西後,自行來到茶記醫肚,點的都是西炒飯。先說說環境,頗光猛,有梳化椅坐,又有大電視,是高級的茶餐廳享受。$36/碟西炒飯,凍飲還要加兩蚊,比起坊間的茶餐廳貴了一截。不過,份量又是相當有睇頭,炒飯上檯時,真有點被嚇倒。很大的一碟飯,腸仔粒、火腿粒等都有不少,蝦仁卻只得兩隻,但好大隻的。熱辣辣的炒飯,有煙冒出,卻一點也不香。吃下,酸度明顯的不足,稍稍失望。都是那句,足料的西炒飯怎樣也不會太難吃的。凍檸茶幾有茶味,唯略略甜了一點,下次叫少甜會好一些。

凍檸茶幾有茶味,唯略略甜了一點,下次叫少甜會好一些。
$38 (Dinner)
2009-08-19 13 views
與Honey 開完O.T. 晚上已九時,打算開開心心食D野當小小relex 下,青衣城食肆又無乜新意,Honey 提議行去灝景灣呢間餐廳試下,因為平時常到樓上打邊爐,見此店開業已久,但無食過,於是試下,結果我與Honey差點"炒大鑊",因為我發脾氣鬧佢,點解提意黎呢間餐廳,原因如下:我點了一碗牛腩河: 牛腩又硬、又乾、仲要有D異味,; D河粉"鞋" 兼一大舊黐住,同埋凍的,有幾片生菜,真是'生'的,未灼熟。Honey 食水餃麵俾我鬧到唔敢出聲, 於是我試下,原來佢碗麵又是凍的,有D酸味,D水餃又是有點異味。真是很氣憤,雖然只是幾十元食品,但都不應這麼不負責任,煮出如此差之食品給客人,辛苦工作後,不是希望大魚大肉,但也希望食下野,減下壓,本來是美好的一個小敘,結果如此,真的很嬲.....

我點了一碗牛腩河: 牛腩又硬、又乾、仲要有D異味,
; D河粉"鞋" 兼一大舊黐住,同埋凍的
,有幾片生菜,真是'生'的,未灼熟。

真是很氣憤

2009-08-03
$25 (Dinner)
  • Nil