2020-07-05 763 views
《魚生飯定食》$75 呢個魚生飯定食,除咗一碗魚生飯之外,仲包埋前菜、沙律,同埋茶碗蒸,真係超抵食!個魚生飯啲三文魚係厚切嘅😋 刺身都算新鮮,高性價比👍🏻💕《日式叉燒拉麵定食》$46 雖然只係$46,但食物質素一啲都唔似$46,拉麵有足5塊叉燒,啲拉麵有質素,湯底就正正常常,至於配菜就係平價拉麵嘅粟米同海苔,都係性價比高👍🏻🥰 加$20就可以加一碟刺身(三文魚x2, 北寄貝x2, 甜蝦x2)、前菜同沙律🥗 《茶碗蒸》(跟魚生飯定食/ 加$15)茶碗蒸啲蛋有啲蒸得過咗龍,太熟,但入面有鰻魚同埋帶子即刻加返分。至於飲品方面,可以加$5有汽水,或者飲免費嘅抹茶🍵,唔係綠茶茶包,而係抹茶粉沖嘅抹茶,配魚生飯一流😋
《魚生飯定食》$75

《日式叉燒拉麵定食》$46

《茶碗蒸》(跟魚生飯定食/ 加$15)

魚生飯定食
叉燒拉麵
魚生飯定食
叉燒拉麵
來到香港五一黃金周的第二天假期,一覺醒來,衝著我胃納而來的是日本菜!說起來有點慚愧,身為元朗街坊竟不知一家新開的黃店日菜,於是打破自己的潛規則,大膽地出發去撐場。繞了一圈,「大阪日本料理」方在眼前,抵達時已有六、七位朋友在輪候!其後才知悉,「大阪日本料理」原來不是新開的店,只是搬往元朗另一新址而已,證明我平日沒有留意到他!用餐位置呈長方形,大概可放四張四人檯,絕對是小店的格局!中午設有「大阪定食」,包括超過三十多款的飯頪、拉麵及烏冬!落好單,先送來的是味噌湯,邊飲湯、邊等食!我要跳出定食框框, 因我超愛吃刺身丼,吞拿魚腩碎飯 HK$88 的誘惑,實在難擋!從高空的角度,已清楚看得見厚厚、粉紅的吞拿魚腩蓉,魚腩蓉灑上芝麻,還有大蔥絲,最意外的是兩隻甜蝦、北寄貝和帆立貝,感覺就是不一樣的吞拿魚腩碎飯!吞拿魚蓉幼滑、不乏魚香,拌入大蔥,配送軟糯的白飯或製作紫菜飯糰,無添加的原味道已令人感到美滿!溫馨提示:記得要趁紫菜還脆時趕快弄飯糰啊!別以為非主角的甜蝦、帆立貝和北寄貝是草草之作,三款刺身都非常新鮮,北寄貝更是打破一貫繃硬橡膠的口感,有鮮味之餘,亦富有恰好的彈性!再要一提是鼎盛的份量,吃得我

用餐位置呈長方形,大概可放四張四人檯,絕對是小店的格局!
中午設有「大阪定食」,包括超過三十多款的飯頪、拉麵及烏冬!
落好單,先送來的是味噌湯,邊飲湯、邊等食!

溫馨提示:記得要趁紫菜還脆時趕快弄飯糰啊!

再要一提是鼎盛的份量,吃得我肚子百分百滿載之餘,就連大胃王老公也無能力全清餘下的。超級新鮮、超級新鮮、超級多料, 強烈推介 $88 元的吞拿魚腩碎飯!
另外,再嘗試了定食的咖喱照燒雞扒飯 HK$54
雞扒燒得香脆,雞皮是最焦香、最豐味的焦點!然而在咖喱方面,卻完全不是我倆所想的日本咖喱,反而偏辛和香氣,與港式口味的咖喱更類近,雖然味道不差,但跟日本料理的感覺則有點距離!
「大阪定食」可以以 HK$20 加配沙律前菜刺身 (三文魚、北寄貝、甜蝦各兩件),還有HK$15 日式海鮮茶碗蒸HK$5罐裝飲品

我們選了茶碗蒸,蒸蛋質感細滑、蛋內藏有冬菇、小帶子和肉類等,可鮮味和濃度來得較輕,效果一般!
本來欲嚐鹽燒油甘魚鮫,大抵是落單時有點誤會,端來的是鹽燒三文魚頭鮫 HK$34,沒關係,我們也樂意一試!
燒烤和下鹽的效果不錯,不會過焦、鹽亦沒有下太重,每一口也感受到魚頭鮫的香和豐美的魚脂,HK$34 的收費,相信光是買料也不夠,非常的抵吃,下次再試鹽燒油甘魚魚鮫!
香港人加油、香港小店繼續加油,深信香港是要經歷長時間的自救和掙扎,方能走出黑暗!
2020-05-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$108 (Lunch)
  • 吞拿魚腩碎飯
  • 鹽燒三文魚頭鮫
2020-04-28 899 views
元朗日本料理店真係好多,亦都有唔少店舖都幾平。但係呢一間大阪日本料理,平得黎仲要好味添!食完我都有推薦俾朋友食🤣😂😂壽司拼盤 佢每一件刺身都好厚!!佢個海膽唔係臭㗎😆😆太好!平時我唔係咁鍾意食油甘魚,因為有時會食到有筋同埋有怪味 。佢啲刺身真係食得出係新鮮!跟餐附送前菜,茶碗蒸同麵豉湯。真係食到好飽好抵食!刺身拼盤佢個黃金魷魚另外另眼相看😆😆,佢仲有個迷你烏冬跟埋嫁活赤貝刺身 39蚊只係39蚊!平到你!好正好爽呀😍Encore!!玉子燒👍🏼👍🏼👍🏼

壽司拼盤

跟餐附送前菜,茶碗蒸同麵豉湯。真係食到好飽好抵食!

刺身拼盤

佢個黃金魷魚另外另眼相看😆😆,佢仲有個迷你烏冬跟埋嫁

活赤貝刺身 39蚊
只係39蚊!平到你!好正好爽呀😍
Encore!!

玉子燒👍🏼👍🏼👍🏼

是日大伙兒從日本釣魚回來後選了大阪一起分享大家努力的成果....我們自携了幾條新鮮飛機運到黑毛 (口太)及石鯛 (尾長)給大廚加工, 另點了幾道舊店常叫的三文魚腩、鰻魚及左口魚火炙及串燒魚肉刺身...魚鮫做雜魚燒, 輕輕的調味已相當味美...新店就左舊店附近左轉小巷, 舖面裝修很有日本小店的感覺.. 呷一口生啤, 吃一盤鮮魚刺身...朋友聚一聚, 樂哉!

魚肉刺身...魚鮫做雜魚燒, 輕輕的調味已相當味美...

2020-02-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 自來魚刺身加工
  • 三文魚腩、鰻魚及左口魚火炙及串燒