2015-06-09
聽d住馬鞍山既朋友講,位於富輝商場樓下既天河食坊,d車仔麵好好味,由其個湯式同河粉。不過今次行街經過,唔多想食車仔麵,眼見佢有個counter仔專賣一d小食,仲要有超多款,有魚蛋、燒賣、牛什、炸燒賣、炸大腸、煎釀三寶等等。我地三個人,分別叫左好幾款黎試。先黎個咖喱魚蛋,都幾夠辣,但魚蛋質感麻麻,似食緊舊粉咁,可能煮得太耐。之後叫左串燒賣,佢跟左dd豉酒,醮左豉油既燒賣正好多,但應該蒸得太耐,有d林,如果配埋辣油就更好。之黎分別叫左幾樣炸野,炸燒賣、煎釀三寶、炸大腸,呢3樣都係即叫即炸,所以食果時脆卜卜,炸燒賣跟埋蜜糖,簡直絕配!炸大腸就有d酸甜醬,都幾好食!煎釀三寶直情係好香口,平時食都冇得即叫即炸,唔錯!雖然呢d即炸係需時,但食完係覺得十分抵!整體黎講,呢間天河除左車仔麵之外,d小食都幾吸引,老闆話好多人叫牛什,不過我地今次冇食得,唯有等下一次啦!d小食都幾抵,十蚊內都有一款,平過旺角好多!但間鋪其實偏細,如果多人都要坐店外,但整體黎講d野食都ok!