2016-09-07 942 views
這裡的午餐很抵吃。有湯有飲品。碟頭飯或炒飯麵大部分即叫即做,十分新鮮熱辣。我魚香茄子,梅菜扣肉,涼瓜石班,麻婆豆腐等都試過了,不錯絶不會失望,但一直就是沒有試店名的太爺雞,終於每天試試。我是吃胸不吃腿的。一咬之下,雞肉(而且是雞胸)又嫰又滑。碟上的豉油隱隱帶點玫瑰露酒的香味,真個是名不虛傳。唯一稍遜的是環境,從街外穿入店來,經過工廠走廊,是有點骯髒。
太爺雞
2016-09-06
$43 (Lunch)
太爺雞
2016-08-06 654 views
就黎離開觀塘office, 我要趁離開之前食多幾次我地嘅'飯堂',其中一間就係呢間太爺雞。午飯時間呢度通常坐冇虛席,皆因佢真係好抵食。一個午餐$3x - $4x, 包例湯同餐飲!今日我叫左個邪惡梅菜扣肉飯餐$38。份量好足!有4大件扣肉,半肥瘦,肥肉燜得軟淋入口溶化,可惜瘦的部份有啲乾。落左梅菜,梅菜半身有咸甜味,加上調味重手左,所以有少少過咸,但味道係唔錯架!加左杯凍檸茶加$2,total $40, 抵食!

2016-07-23 683 views
早幾日係觀塘上堂,Lunch Time就去左太爺雞午膳。佢地中午有好多經濟客飯,我叫左碟豆腐飯配飲品,都唔使四十蚊。豆腐炸得外脆內軟,中間釀左D豬肉,非常香口,配飯一齊食
2016-07-15 597 views
今日黎到觀塘辦事,同朋友一齊出去食午膳,經過成運工業大廈,稔起呢間“太爺雞”,因之前聽朋友介紹過,話果度D野好好食,價錢也相宜,於是就上去試下!喺成運工業大廈1樓行到最尾,入到去見到餐廳嘅形式似酒樓格局,但啲枱就比較大張, 人少嘅話 就要同人搭枱!由於時間尚早,客人唔多,我哋就搵左個位坐低,朋友話要個紅燒豆腐飯,然後就人有三急行開咗!跟住個店員行埋嚟幫我哋落單!我就點咗嘅太爺雞!中間就發生咗個小插曲。好快就嚟左嘅梅菜扣肉飯,朋友嘅紅燒豆腐飯變咗梅菜扣肉飯,落單嘅店員就走過嚟話我點嘅係梅菜扣肉飯,而當時我係講餐牌上嘅號碼,其實都唔知係我講錯定佢聽錯,但個店員就黑曬口面。雖然後來都有換番,但就食得唔開心,不過真心太爺雞好食,好滑同入味,特別係啲豉油甜甜地好好味,而朋友的紅燒釀豆腐飯亦好味,不過整體分量少咗啲!
  • 太爺雞