2017-03-20 325 views
觀塘工廈有好多好野食就唔係今日既事😂😛 但要識食識揀 就要跟著吃貨啦!今次帶你去食住家小菜 好味又抵食👍🏻 #太爺雞 仲要員工服務態度親切 最抵讚🤗.必食💁🏼太爺豬手🐷太爺雞🐥1️⃣太爺豬手(凍食) 加入蒜 醬汁 勁正 越食越開胃2️⃣太爺雞 肉質嫩滑 不太肥 半隻剛剛好😛-3️⃣揚州炒飯(*要知道一間食店好唔好食🤔最普通既炒飯就能測試到)結果太爺雞既揚州炒飯 勁有鍋氣 炒飯炒得粒粒分明 絕不hea!欣賞!4️⃣潮式炒芥蘭 加埋欖菜一齊炒 超香 芥蘭爽口 不老5️⃣椒鹽豆腐 有少少失望 不太椒鹽 可能吃貨吃慣重口味😅 但炸得不油膩 乾身!6️⃣啫啫豬頸肉煲 勁邪惡 勁多豬頸肉🙈.好在我地早去 唔洗等位!一到晚市就超多人!溫馨提示:如果一家大細/三五知己黎食,記得book位,以免撲空/要等位等太久,餓壞肚子😂😂😂
必食💁🏼太爺豬手🐷太爺雞🐥
潮式炒芥蘭
椒鹽豆腐
6️⃣啫啫豬頸肉煲 勁邪惡 勁多豬頸肉🙈
啫啫豬頸肉煲
好在我地早去 唔洗等位!一到晚市就超多人!
  • 太爺豬手
2017-03-15 3230 views
相傳太爺雞以煙燻炮製豉油雞,先以豉油浸熟雞隻,再用茶葉同糖煙燻,雞肉非常入味,又皮香肉嫩。 白切雞豉油雞就食得多,打正旗號嘅太爺雞從未試過,偶然得知太爺雞喺觀塘開咗分店,工廈樓上舖免茶免加一,菜式價錢又好實惠,小試牛刀睇吓將來可唔可以帶父母開飯。食店似一般地舖傳統飯店格局,有燒味部掛上幾隻太爺雞。白板上寫上海鮮菜式,牆上亦掛上招牌菜式,餐牌圖文並茂,點菜容易。侍應推介小食太爺豬手,豬手切得細細舊,肥膏不多,凍食充滿膠質,肉質爽口,帶有微微麻辣味。太爺雞一如想像中的味道,雞肉非常入味,皮香肉滑,伴上白飯同食最佳。 另侍應推介20頭鮑魚海參扣鵝掌,定價128尚算合理。鮑魚彃牙軟硬適中,炆得入味又鮮美,下次可以帶父母品嘗。海參炆得比較諗身,如果爽口一點口感會更佳。鵝掌帶有微微膠質,口感爽口彈牙,如果再炆耐一點就更佳。梅菜扣肉比一般略瘦,肉質依然保持軟嫩滑溜,肥而不膩,帶有膠質。梅菜吸收五花腩的油分,香濃可口。蒜蓉炒豆苗猛火熱油兜炒以保持豆苗翠綠,濕潤嫩滑而充滿蒜香味。食店以傳統方式炮製食材,份量亦頗大,適合喜歡傳統中菜的食客。

2017-03-14
$270 (Dinner)
2017-03-06 364 views
今日黎到觀塘好想食中菜,行過見到太夜雞😍大埔出名飯店既分店😍😍😍咁就二話不說就黎品嚐下出名既太爺菜🤓🤓不過入去真係有d偏既🤔位於工廠大廈一樓,其實一行上去就見到😶😶入到去都幾多客人食,果然無選錯🤔店員重點推廣咁就試下啦🤓🤓鮑汁好入味,好濃,鮑魚口感好好,軟硬度一流呀餓掌,我就唔係好識渣筷子,所以食得有d困難😕😗不過都好好味服務員都好好服務👍🏻👍🏻呢個太爺雞,果然招牌👍🏻😋😋好好食,佢個醬汁,送飯一流呀👍🏻😋d 雞肉好滑師傅真係用心製作呀😃😃😋😋佢地話呢個都好出名👍🏻果然好食,朋友比食呀🙌🏻兩個人食左呢d已經好飽啦,整體黎講,係好有水準既🤓🤓唔怪得開咁到幾間分店啦會再去食,附近既朋友仔可以試下👍🏻👍🏻
20頭鮑魚扣鵝掌
餓掌,我就唔係好識渣筷子,所以食得有d困難😕😗不過都好好味
服務員都好好服務👍🏻👍🏻
師傅真係用心製作呀😃😃😋😋
太爺豬手
佢地話呢個都好出名👍🏻果然好食,朋友比食呀🙌🏻
會再去食,附近既朋友仔可以試下👍🏻👍🏻
20頭鮑魚扣鵝掌
2017-02-25 225 views
年廿八要買外賣加餸,突然搵到官塘屋企附近有間太爺雞. 第一次試買左半隻招牌太爺雞同豬腳仔. 雞皮薄肉嫩,老人家可以食到. 醬味混得出色,豬腳仔爽口,麻辣適中,價格收費適中. 於是响年三十晚再添食,買一樣雞,兩份腳,全部清晒!以後唔駛跨區加餸,終於可以响屋企附近買到好嘅小菜!今晚終於第一次堂食,叫左啫啫介蘭,原來係肉碎豆辦醬草孤,味道好濃郁. 順得焗魚頭,用洋蔥、姜塊、蒜頭做配料,味道一流。連最普通嘅回鍋肉都大大碟,好出色,仲有籠仔蒸蒜蓉粉絲蝦仔飯,好入味,下次再來試多D其他小菜😋
TakeAway
2017-02-16 261 views
廠廈的樓上cafe就試過不少,第一次試廠廈的樓上中菜館。不是星期五的平日夜晚都滿座,應該不錯,幸好有訂枱,不用等~小食太爺豬手,少少辣,香,幾惹味招牌太爺雞,可能睇左食評,期望太高,感覺普普通通⋯ 豉油雞⋯梅菜扣肉意外地不過份油,肉半肥瘦,梅菜甜甜的,有點像惠州梅菜蠔餅,幾香酥,蠔就尚可薑蔥桶蠔,好香,蠔都幾大隻,蔥都變惹味,好食黑椒茄子牛仔骨,好餸飯既一味,茄子入哂味(好肥)枝竹牛腩,夠「林」夠入味蒜蓉蝦籠仔蒸飯,有驚喜!好香好好食 而且蝦既量都不少~ 金菇瑶柱豆苗,金菇好多⋯ 沒有趕兩場,慢慢食慢慢唱水,下次再黎過!
小食太爺豬手,少少辣,香,幾惹味
蠔餅,幾香酥,蠔就尚可
薑蔥桶蠔,好香,蠔都幾大隻,蔥都變惹味,好食
黑椒茄子牛仔骨,好餸飯
既一味,茄子入哂味(好肥
枝竹牛腩,夠「林」夠入味
蒜蓉蝦籠仔蒸飯,有驚喜!好香好好食
而且蝦既量都不少~
金菇瑶柱豆苗,金菇好多⋯

沒有趕兩場,慢慢食慢慢唱水,下次再黎過!
$150 (Dinner)
觀塘工廈早已變身成為一個美食天堂, 說到工廈,通常第一時間都會聯想到特色Cafe、西式美食, 但我今天要介紹的,不是Cafe、不是西餐; 而是一間位於觀塘成運工業大廈的中菜館 - 太爺雞。 平日很喜歡到鄰近的成業工業大廈的一間雜貨店看精品文具, 每次經過成業街,見到宣傳的易拉架,都覺得很吸引。 這天終於約了朋友來到太爺雞食開年飯。 太爺雞位於成運工業大廈1樓,只要上條短短樓梯,一直走到盡頭就到。 沿路光線很充足,不會有恐懼感,很安心。 太爺雞環境乾淨企理,光線明亮,坐位之間不會太擠迫。 格局就是一般飯店的佈置,現時在香港已經買少見少了。 因為粵菜很考功夫,所以吃的都是一些平日在家裡很少煮的菜。 太爺豬手 HK$45 首先來個頭盤,我們點了太爺豬手,是冷盤來的。 基本上看見菜式冠有餐廳的名字就會覺得是好東西XD 果然沒有錯,太爺豬手果真是這裡的招牌菜之一! 豬手很彈牙、有嚼勁,滿滿的骨膠原。 味道適中、不會濃,帶有很香的蒜味, 另外還有酒、醋、之類的調味,很有特色。 20頭鮑魚扣鴨掌 每位HK$98 看見最近在做推廣的鮑魚扣鴨掌, 新年食開年飯就食豪一點吧! 鮑魚和鴨掌都煮得好
觀塘工廈早已變身成為一個美食天堂,

說到工廈,通常第一時間都會聯想到特色Cafe、西式美食,

但我今天要介紹的,不是Cafe、不是西餐;

而是一間位於觀塘成運工業大廈的中菜館 - 太爺雞。

平日很喜歡到鄰近的成業工業大廈的一間雜貨店看精品文具,

每次經過成業街,見到宣傳的易拉架,都覺得很吸引。

這天終於約了朋友來到太爺雞食開年飯。

沿路光線很充足,不會有恐懼感,很安心。

太爺雞環境乾淨企理,光線明亮,坐位之間不會太擠迫。

格局就是一般飯店的佈置,現時在香港已經買少見少了。

因為粵菜很考功夫,所以吃的都是一些平日在家裡很少煮的菜。

太爺豬手 HK$45

首先來個頭盤,我們點了太爺豬手,是冷盤來的。

基本上看見菜式冠有餐廳的名字就會覺得是好東西XD

果然沒有錯,太爺豬手果真是這裡的招牌菜之一!

豬手很彈牙、有嚼勁,滿滿的骨膠原。

味道適中、不會濃,帶有很香的蒜味,

另外還有酒、醋、之類的調味,很有特色。

20頭鮑魚扣鴨掌
20頭鮑魚扣鴨掌 每位HK$98

看見最近在做推廣的鮑魚扣鴨掌,

新年食開年飯就食豪一點吧!

鮑魚和鴨掌都煮得好軟稔,用刀叉輕輕一切就能夠切開。

作為芡汁的鮑魚汁都很香濃,味道適中不會偏鹹,

兩樣都好入味,十分出色!

鎮店太爺雞 半隻HK$85 / 壹隻HK$168

來到太爺雞,一定要食的是鎮店太爺雞!

因為人數不多所以只叫了半隻試試,

半隻比我想像中多呢,味道像是滷水汁和瑞士汁的混合體,

雞肉又軟又滑,而且完全不肥,連雞皮一齊食都沒有罪惡感。

下次可以帶上更多朋友叫一隻呢~

煎炆客家豆腐 HK$68

另外也點了一個家常小菜,我很喜歡食客家豆腐!

芡汁很完美,不濃不淡,稀稠程度都剛剛好。

釀了肉的豆腐煎得香口,放入小鍋裡保留著溫度,

這道菜看似平凡,但亦是我頗喜歡的一道。

整體來說全餐飯都很滿意,食物質素高,價錢也很經濟,

這裡也有一種很溫暖的感覺,很適合大伙人來食飯。

而且這裡不收加一菜芥,亦不限時,可以慢慢地和親朋好友聚會呢!
2017-02-04
$150 (Dinner)
20頭鮑魚扣鴨掌
  • 鎮店太爺雞
星期五我又遲收工,肚又餓,貼心老公就過黎觀塘搵我食晚飯,之後一齊接乖囡囡返屋企。細個時,唔太鐘意食梅菜扣肉,不過人大個,口味轉變左,變得越黎越鐘意食。梅菜扣肉看似平實,不過其實要整係相當考功夫! 呢間整得好出色!五花腩油脂分佈剛好,不會太乾柴,不會太油膩,煮得好入味,肉質鬆化,入口即溶,口感QQ 軟糯 ,配梅菜食相當香甜,一口肉一口梅菜一口飯,絕配!眨下眼食碗飯食哂。 黎太爺雞食飯,無理由唔點太爺雞。雞皮色水好靚,好有光澤,而雞肉好滑,唔錯! 太爺豬手不得了,涼浸浸上碟,汁料蒜味爆濃,花椒味香,帶酸帶辣,好開胃的一道小食!再者豬手皮爽口彈牙,筋位Q彈,老公食到停唔到口,爭D冇得食。hahahaha!最後重頭戲,點左12頭南非乾鮑扣鵝掌海蔘開心下。 海蔘爽脆有營養,鵝掌腍滑入味,鮑魚都算好大隻,YUMMY YUMMY。
星期五我又遲收工,肚又餓,
貼心老公就過黎觀塘搵我食晚飯,之後一齊接乖囡囡返屋企。

梅菜扣肉看似平實,不過其實要整係相當考功夫!

最後重頭戲,點左12頭南非乾鮑扣鵝掌海蔘開心下。

2017-01-20
Type of Meal
Dinner
  • 梅菜扣肉
2017-01-17 353 views
家人愛吃中菜這晚選址在這裡近港鐵站三五知己聚會十分方便空間感大,環境來得舒適亦沒規定用餐時間,感覺良好太爺豬手 ($45)帶濃惹的蒜香肥肉轉化為骨膠原,吃來亳不感膩質感超彈牙20 頭鮑魚海參扣鴨掌 (每位 $128)炆骨膠原滿滿的鮑魚海參...軟腍的鴨掌吃畢口腔黏黏,非常滋補鮑魚入味軟腍掛著少量鮑汁,令餘韻變得更為悠長鎮店太爺雞 ($85/半隻)雞件入味肉更是柔嫩不過肥啖啖肉令人吃得開懷瑤柱金菇扒豆苗 ($68)吃了不少濃味菜式當然要吃些蔬菜來平衡一下豆苗質感爽脆配上金菇瑤柱香氣及味道更上一層樓簡單的菜蔬,也可看出功架餐廳全日免茶芥、免收加一非常抵食!
家人愛吃中菜

這晚選址在這裡

近港鐵站

三五知己聚會十分方便
空間感大,環境來得舒適

亦沒規定用餐時間,感覺良好
太爺豬手 ($45)

帶濃惹的蒜香

肥肉轉化為骨膠原,吃來亳不感膩

質感超彈牙
20 頭鮑魚海參扣鴨掌 (每位 $128)

炆骨膠原滿滿的鮑魚海參...軟腍的鴨掌

吃畢口腔黏黏,非常滋補
鮑魚入味軟腍

掛著少量鮑汁,令餘韻變得更為悠長
鎮店太爺雞 ($85/半隻)

雞件入味

肉更是柔嫩不過肥
啖啖肉令人吃得開懷
瑤柱金菇扒豆苗 ($68)

吃了不少濃味菜式

當然要吃些蔬菜來平衡一下

豆苗質感爽脆

配上金菇瑤柱香氣及味道更上一層樓

簡單的菜蔬,也可看出功架
餐廳全日免茶芥、免收加一

非常抵食!
2017-01-04
$170 (Dinner)
  • 太爺豬手
年尾準備收爐喇!! 辛苦成年, 當然要對自己好D, 今晚就去食好西~ 係網上見到"太爺雞"原來係觀塘既工廈開左分店... 其實平時好少可去工廈食飯, 但可能工廈租比較平, 所以入面既野食大致都比出面酒樓既平少少~而且唔收加一同茶位, 亦無前菜等附加費, 感覺更為經濟實惠~【20頭鮑魚海參扣鴨掌】HK$128 鮑魚幾大隻, 用刀叉切開慢慢品嚐,鮑魚非常爽甜, 略有些咬口, 海參肥美,爽而帶點彈牙, 鴨掌食落有豐富既膠質,有少少漿口感....配上比較杰既鮑汁, 好match, 正!!【太爺雞】HK$85/半隻 呢個名都係第一次聽, 表面上似豉油雞, Order左半隻黎試試...肉質非常嫩滑而且juicy, 雞皮冇咩肥油層連住, 沒有肥膩感, 食落味道甜甜地,類似平時食開既瑞士汁咁, 好入味~ 店員會另上一碟薑蓉, 食開濃味既朋友, 可以再沾點一下, 味道會更加突出~【煎炆客家豆腐】HK$68 以煲仔滾好熱辣辣即時上檯, 一打開煲蓋, 香噴噴, 見到仲滾滾下...豆腐釀左少少肉果邊稍為煎過, 加上杰杰地既茨汁, 簡單既家鄉菜送飯一流~【瑤柱金菇扒豆苗】HK$68 豆苗青翠嫩綠,面層有好多瑤

【20頭鮑魚海參扣鴨掌】HK$128

【太爺雞】HK$85/半隻

【煎炆客家豆腐】HK$68

【瑤柱金菇扒豆苗】HK$68

豆苗青翠嫩綠,面層有好多瑤柱同金菇碎, 令口感更加提升...而且茨汁令整碟豆苗唔會乾身~
$280 (Dinner)
  • 太爺雞
  • 20頭鮑魚海參扣鴨掌
2017-01-14 352 views
今晚同同事去左觀塘既大廈度食野 果度離apm商場刀幾近下 第一次去啲工業大廈食野 系停車場入去 搭完lift 系一樓條走廊就見到大大個牌寫住 "太爺雞" 入到去,估吾到環境系甘乾淨 而且光線好夠 一啲刀吾似系工業大廈食野甘 加上職員好熱情 招呼周到 值得一讚!!舖頭有相睇 原來刀有吾少名人去過。系 "太爺雞"無理由吾食佢 所以就即叫左半隻,另外仲叫左太爺豬手 20頭鮑魚扣海參鴨掌 瑤柱金菇扒荳苗同煎炆客家豆腐~鎮店太爺雞 (半隻) - 依味鎮店菜色 果然名乎其實 !雞皮一啲刀吾肥 肉質非常鮮嫩 吾會有 ”鞋”既感覺,加上醬汁 令到碟雞食起黎更加 juicy 吾怪得做左生招牌 真心正!仲要讚既系 佢舊舊刀有肉 吾會比埋啲頭頭尾尾做底 良心食店!太爺豬手 - 睇賣相 完吾似豬手 賣相已經拎分 店舖將佢切到細細舊 更方便放有口中。豬手好爽口 吾系林bad bad既感覺!而且已經將所有既豬毛清除 點埋醬汁 將味道提升 不會有太鹹既感覺喔!20頭鮑魚扣海參鴨掌 - 依味送一黎到就哇一聲  估吾到隻鮑魚刀幾大隻下 味道方面 咬落去完全吾硬 而且仲好彈牙添!點埋啲汁 簡直絕配 要慢慢品嘗。另外 海參
鎮店太爺雞 (半隻) - 依味鎮店菜色 果然名乎其實
20頭鮑魚扣海參鴨掌
20頭鮑魚
20頭鮑魚扣海參鴨掌 - 依味送一黎到就哇一聲
!點埋啲汁 簡直絕配 要慢慢品嘗
。另外 海參爽到不得了 系無腥同雪藏味,鴨掌 好入味 吾肥 但刀吾會硬。依個配搭真系正到傻
瑤柱金菇扒荳苗
瑤柱金菇扒荳苗 - 平時系屋企只會食到無汁既荳苗 有啲普通
。但依味送 上面有瑤柱金菇既汁 令到啲荳苗完全吾dry 正!估佢吾到 啲汁同料系多到甘樣 簡直系一比一比例甘 吾會食到最尾無汁得荳苗
煎炆客家豆腐
煎炆客家豆腐 - 第一次食客家方式煮既豆腐,豆腐上面攘有一小舊煎左既魚肉 豆腐好滑
 連埋啲汁食 會無甘普通 加上用鍋上 令到啲汁吾會結撻撻 豆腐數量幾多下 仲舊舊size刀好大舊 中意食豆腐既人 一定要食依味送

總括,樣樣送既味道水準刀好正 而且價錢公道 一定會再同朋友去
20頭鮑魚扣海參鴨掌
瑤柱金菇扒荳苗
2017-01-12 1862 views
自從被派調去九龍灣上班後,近排多咗嚟觀塘覓食,繼早前和家人到訪了駿業街一間以火焰德國鹹豬手作招徠的西餐廳後,這晚兩口子又來到觀塘另一間打正旗號以《太爺雞》做賣點的中菜館。店子位於成業街成運工業大廈一樓,店內佈置雖然談不上有甚麼特色,只是一派街坊小館格局,但勝在裝潢骨子企理,加上通道夠闊落,空間感十足,讓人坐得舒服。趁時間尚早,店裡食客不多,先在場內巡一轉,鏡面牆身掛滿自家招牌菜式,選擇豐富,而用餐區就以大圓桌為主,很適合朋友聚餐又或者一家大細嚟幫襯。安坐後,先翻開厚厚的餐簿細閱,菜式分門別類,除了有鎮店太爺雞、家鄉貴妃雞、薑蔥霸王雞、龍山醉仙雞等外,還有精美小菜、馳名煲仔菜、牛肉類、雞肉類、豬肉類、魚類、豆腐類、啫啫類、蛋類、鮮魷類、菜類、特別推介小食、燒味精選、燒味飯、燉湯、湯羹類、炒粉麵飯、飲品、廚師推介及四款適合不同人數組合的晚市套餐。另外散張餐牌上就有秘製羊腩煲、鮑魚海參扣鴨掌和紅燒竹笙翅等可供選擇。天寒地凍,先點盅熱湯品嘗,選了這客龍脷燉豬肺 ($48),揭開盅蓋,湯品即時冒出熱騰騰的輕煙。以匙羹撈起一看,除了有龍脷葉外,還有豬肺、海底椰和瘦肉等;據店員稱,龍脷葉有清肺熱、化
天寒地凍,先點盅熱湯品嘗,選了這客龍脷燉豬肺 ($48),揭開盅蓋,湯品即時冒出熱騰騰的輕煙。以匙羹撈起一看,除了有龍脷葉外,還有豬肺、海底椰和瘦肉等;據店員稱,龍脷葉有清肺熱、化痰止咳功效,而新鮮豬肺就用文火燉足四小時至入味,難怪件豬肺食落咁腍滑,滋潤效果極佳。
餐前小食選了一客太爺豬手 ($45),豬手以口味較清的白滷水浸製,肉質咬下富彈性,食落既爽腍又充滿膠質,加上面頭淋上的蒜香汁,濃郁惹味。
接著是以刀叉品嘗的 20 頭鮑魚海參扣鴨掌 (每位 $128),鮑魚頗大隻,用刀切開睇睇,紋理細緻,入口豐潤柔滑,帶咬勁,而且鮑魚味好香濃,廚子功夫果然到家。至於海參方面,肉質肥厚,入口很爽滑,既彈牙又不會軟巴巴,配上濃味的鮑汁,啖啖鮮美。而鴨掌亦件頭十足,Size 夠曬大,叉起一看,外圍被深褐色的鮑汁裹著,炆得鬆軟入味,而且滑溜得來又有嚼頭,非常美味。
之後是餐廳另一招牌菜鎮店太爺雞 ($85/半隻、$168/壹隻),據說太爺雞是一道起源於清末的菜式,由當時一位有太爺之稱的舉人創作,做法是先將雞隻以滷水浸熟,再用甘蔗渣滓、糖同茶葉去燻。至於這裡的太爺雞,雖然沒煙燻過,只是以秘製醬汁將雞肉浸熟,但做得好有水準,雞肉質地夠曬豐厚,吃起來很入味,完全沒半點粗嚡感,集甘、香、鮮、嫩於一身。
豉汁蒸鱔 ($108),鱔肉切得頗厚身,外層以豆豉和紅椒封面;魚肉很香嫩,入口新鮮肥美,肉質爽滑,有好重嘅鱔味,而且豉汁濃而不膩,用嚟送飯一流。
食咗咁多肉食,最後當然要點番客菜蔬作結,揀咗碟瑤柱金菇扒豆苗 ($68),豆苗下得夠多油,色澤翠綠,吃起來完全不覺寡口,食落夠曬爽嫩,配上醬油味濃郁的金菇瑤柱汁,味道著實不賴,加上這道菜只是收 $68,真的令人意想不到。餐廳全日免茶芥、免收加一,白飯 $12 碗,而且營業時間至晚上十一時,睇嚟今年年夜飯都可以把這裡納入選擇之列。
2017-01-11
$311 (Dinner)
2016-11-30 1048 views
觀塘店位於隱秘既工廠大廈內,但有養眼既manu banner係工廈外,都吸引到胃食的我店內有中國畫掛墙,一缸金魚座落角位,圓枱擺設,未入門口都可以聞到陣陣鑊氣除左一般中式菜款外,仲有一些招牌前菜太爺豬腳,是日老火靚湯(都成$68盅架),尼排開始凍仲出埋$198羊腩煲,都有不少選擇雖然價錢中間位,但同味道成正比比起同區既酒樓餐廳更加係超值
雖然價錢中間位,但同味道成正比
比起同區既酒樓餐廳更加係超值
椰汁荔芋南瓜煲
2016-11-29
$153 (Dinner)
椰汁荔芋南瓜煲
2016-11-16 822 views
之前網上見到呢間野就同fd去試。間野有啲難搵,係工業大厦裡面,但入到去都幾多人。我叫左個豉汁蒸倉魚同羊腩煲,個羊腩煲真心推介,好大份好足料,啲羊腩成煲都係。啲枝竹好入味,個羊腩又lum,3個人都食唔曬,好抵食。就黎轉冬天,食個羊肉真係會成個人暖曬。個倉魚都好大條,蒸得剛剛好唔會太老,個豉汁送飯一流。啲野都算抵食,值得一試!
2016-11-14
2016-11-08 595 views
happy friday同同事嚟太爺雞叫餸食飯,早一日訂左位,嚟到全場滿座,非常多人同熱鬧,等左5分鐘左右入座,雖然人多但都唔算擠迫,幾好。小菜都有好多選擇,味道唔差。各叫左半隻豉油雞同醉雞試試,半隻size都唔細,咁大隻雞但估唔到都唔鞋,豉油雞勁入味又滑,肥瘦適中,果然係招牌菜。醉雞呢都好食,同時又有藥膳味都幾重,如果唔鐘意藥味就留意啦。另外蠔餅都值得推介。提提大家呢度唔收卡只收現金。

提提大家呢度唔收卡只收現金。
2016-11-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2016-10-19 779 views
係一個超大雨的中午,原本約好一行六人去試太爺雞,就係因為太大雨關係,最後只有4人去。太爺雞係成運工業大廈。一出life就聞到一陣陣好臭嘅味道。心唸....裡面唔知係咩環境。有d擔心。好彩...入到去燈光火猛,差不多每張枱都坐滿人。就放心了。我叫咗招牌太爺雞,少飯走雞胸。送餐湯。雞大大碟,雞肉好滑,連雞胸都唔算 "鞋",豉油有少少甜,好野味! 而且都係$40。抵食。

2016-10-19
$40 (Lunch)