2010-10-06 68 views
呢日同個同事喺公司叫呢間餐廳既外賣做Lunch~~我哋12:40pm打去叫,叫左兩個一樣既飯(是日午餐:咸魚排骨飯)!咁唸住就算遲來都係1:15pm左右啦!點知...到1:15pm都未到.....我哋再打去,個阿姐就話:「個order出咗啦~~個外賣哥哥仔太多order,耐少少啦!」跟住即刻CUT我線!好啦!到1:30pm....都未見有人送來!...(期間其實已經再打咗兩次,但唔通!) 我再打去....又係講同一句嘢!咁等多5分鐘左右,我地決定打去取消order,叫佢唔洗送來!搞到我同個同事1:40pm衝落樓下食「快」餐!到我哋食完返上去(約2:05pm),個外賣哥哥就企咗喺我哋office門口,我就即刻同我啲同事講話原本係我地叫!但已經打咗去話取消,我就叫個哥哥仔走啦!我話:「我唔要啦!你而家先來!」只不過跟住我其中一個上司佢未食飯,就叫佢擺低照要!唔洗佢囉返去....呢間餐廳,以後會BLACK LIST~~~~~~~

呢日同個同事喺公司叫呢間餐廳既外賣做Lunch~~

呢間餐廳,以後會BLACK LIST~~~~~~~
2010-10-05
Waiting Time
80 Minutes (Delivery)
  • 差差差
2009-01-04 43 views
某天中午,由於沒有帶住家飯關係,應同事們約一齊叫外賣,不想日日都捱海嘯兩餸飯的同事們突然決定刺激經濟 - 豪少少幫襯好煮意的午市小菜套餐 (事實上的確只是豪少少而已 )。說起好煮意,早於大半年前已常幫襯其下午茶時段的 "三重彩" 套餐,三款食品有麵飽有多士有麵有雞脾多款選擇,連冷熱飲品都只是二十元,堪稱金鐘區『平、靚、正』之選。至於午市,同事們也曾多次光顧,好的是即使只得一個飯盒都會準時到達,但始終灣仔路遠,飯盒早已攤凍了,味道大打折扣。三人各選了一款小菜,分別是咕嚕班塊、沙爹牛肉粉絲煲及鮑片一品煲,套餐跟一大盒白飯及例湯。對這頓中午飯的第一印象一定是其份量,不論是小菜或白飯,份量都不會因外賣或價錢等因素而減少,特別是咕嚕班塊,更大件得像海參般 (自我安慰),雖然口感只是一般,醬汁味道也未見突出,但其足料的賣相已值加分了。沙爹牛肉粉絲煲,沙爹味濃,牛肉粉絲確是送飯一流的菜式。鮑片一品煲,鮑片當然只是罐頭貨,但芡汁調配得不錯,加上大量新鮮青菜,三十多元的套餐已算是交足功課了。食物抵食與否,不能避免地跟價錢拉上關係,人總是貪心的,總想蔗渣價錢嚐到燒鵝味道,但有時卻有點不切實際,一分錢一分貨
)。

食物抵食與否,不能避免地跟價錢拉上關係,人總是貪心的,總想蔗渣價錢嚐到燒鵝味道,但有時卻有點不切實際,一分錢一分貨,好煮意正是一例,雖然經濟小菜水準還可,但跟餐附送的白飯確有生熟米情況,相當難哽,還有那凍奶茶,稀如奶水,真的不敢恭維。大件夾抵食做到了,其他方面,還有進步空間呢!
大大件咕嚕班塊
大大兜沙爹牛肉粉絲煲
鮑片一品煲
$35 (Lunch)
  • 抵食各類小菜
法官及陪審團一致認定, 好難食, 其原因如下:1) 原告人於14:00 order 外賣, 被告於15:20才到達, 快餐外賣, 應該是一早做好, 2分鐘pack好, 可以走人, 但讓原告人在Office 苦等2) 飯盒送到, 一打開,梅子排骨飯 完全沒有暖意, 飯是凍的, 奶茶是凍的, 梅子排骨汁已經變成膠狀, 嚴重懷疑被告之外賣叔由灣仔行路過來金鐘. 亦嚴重影響原告人食慾.3) 飯, 咬落去 咁硬既, 點食呀, 想"un"親我個胃呀.....被告整生米飯俾客食, 想"un"親原告個胃.....真威水..所以, 經法官及陪審團審慎裁定.....被告既餐超級難食, 罪名成立, 判原告以後不會再幫襯被告.....退庭!!!!
法官及陪審團一致認定, 好難食, 其原因如下:

梅子排骨飯 : (
$27 (Lunch)
2008-07-22 18 views
2008年7月22日(二) 12:30pm在金鐘區一個人叫外賣,其實選擇不多,但本人又懶落街買飯,所以在無咩選擇下叫了好煮意 。本來我叫了蒜蓉什扒意及凍檸檬茶,但卻送了蒜蓉什扒飯給我,送錯其實並不是太大問題,最大問題是快餐越來越難食,下次我一定不會再叫快餐,會散叫的。另外,個外賣仔真係好有問題,竟然打來叫我落去取外賣,我當然采佢都傻喇,我估佢費時要登記上來喇。*散叫真係好d架

2008年7月22日(二) 12:30pm

*散叫真係好d架
蒜蓉什扒飯及凍檸檬茶
$27 (Lunch)