2023-05-16 339 views
上次半年前黎左食豬潤肉片米 好想食多次 但今次黎到豬潤賣晒 老闆話因為佢地用新鮮豬潤 唔用急凍豬潤 賣晒就無🥲唯有食其他咁今次佢有新花款 多左雞蛋仔 鯛魚燒 最後走個陣仲發現到佢有炒雪糕 無試到 但佢話可以家庭樂 自己炒又得 佢地炒都得 仲有唔同味凍鴛鴦唔洗講嫁啦 必叫紅豆冰今次老闆推介加左海鹽味雪糕 我家姐話好正我試左少少 又真係幾好味 牛奶味好濃郁 加少少海鹽嘅咸 更加突出奶香味朱古力雪糕+朱古力鯛魚燒整係睇個賣相都可以打晒卡啦 上面有爆炸糖棉花糖配脆脆嘅鯛魚燒 口感豐富 好夾 上面朵花都係糖黎 食得嫁 唔係藥水味 食晒👍🏻唔中意朱古力味都可以轉味 我家姐叫左 曲奇味+吉士鯛魚燒咸牛蛋包嘩 呢個都入左我嘅必食推介咸牛蛋入口即溶  麵包外脆內軟  真係無得輸班蘭雞蛋仔我貪心叫人地加雪糕 食落去好now搞😂一滅就跌雪糕 建議加落鯛魚燒到或另叫雪糕食比較好 整係評價班蘭雞蛋仔 好香班蘭味唔太甜 食多幾粒都唔怕大澳蝦醬/蝦膏炒飯(唔記得名)超香咸香得黎又唔會過咸 材料豐富 飯粒軟身得黎又乾身  仲粒粒分明又入左我必食推介奶油豬外脆內軟 牛油即化 上次食過 keep到水準👍🏻下次入大澳一定再

唔洗講嫁啦 必叫

今次老闆推介加左海鹽味雪糕 我家姐話好正

朱古力雪糕+朱古力鯛魚燒
唔中意朱古力味都可以轉味 我家姐叫左 曲奇味+吉士鯛魚燒

嘩 呢個都入左我嘅必食推介
咸牛蛋入口即溶  麵包外脆內軟  真係無得輸

班蘭雞蛋仔

大澳蝦醬/蝦膏炒飯(唔記得名)
又入左我必食推介

外脆內軟 牛油即化 上次食過 keep到水準👍🏻

下次入大澳一定再幫襯
要試埋炒雪糕先
班蘭味雞蛋仔
朱古力鯛魚燒+朱古力雪糕
大澳蝦膏炒飯
2023-05-07
$100 (Lunch)
班蘭味雞蛋仔
朱古力鯛魚燒+朱古力雪糕
大澳蝦膏炒飯
  • 海鹽雪糕紅豆冰
2022-08-14 260 views
今日難得唔落雨 4人行帶埋狗仔入大澳買花膠食下野 意外發現一家人開 好好味又用心既小店 我地有狗就坐左出面 入面係有冷氣位 小店唔多選擇 但d野食正+出色 我地有同老闆 老闆娘 囡囡 吹下水咁 之後叫左3個包 3麵碗 4杯飲品 佢無餐叫 都係散叫 全單$282 好抵食紅豆冰:呢到係花奶紅豆冰  帶有少少練奶味  偏甜少少  喜愛甜品既女士一定中意(我唔中意食甜品 但我家姐非常中意杯紅豆冰 我同佢換左凍鴛)凍鴛:👍🏻👍🏻👍🏻咖啡味濃而不酸 一飲就知唔係雀記咖啡粉 再帶有少少茶香味奶又岩岩好唔過甜(老闆話佢地係煲咖啡 出面好多人特登黎飲) 轉頭一入黎個呀叔就叫凍啡 睇黎堅嫁wo凍奶茶:我無試 但我姐夫話好飲 茶味濃 奶又岩岩好豬扒包:豬扒唔會好似出面咁韌係諗  一咬就斷一食就知唔係用鬆肉粉    係人手揼    醬有d似蛋黃醬+芝士    麵包外脆內軟  唔似出面乾爭爭 好食過澳門出名個d好多脆脆奶油豬:麵包一樣外脆內軟    牛油練奶合到好處  唔會過甜  牛油入口即溶菠蘿油:No.1推介👍🏻👍🏻👍🏻必食菠蘿脆面  係每一個位都有  上面脆皮非常脆  熱度岩岩令牛油溶一半  一樣外脆內軟

紅豆冰:

菠蘿油:No.1推介👍🏻👍🏻👍🏻必食

招牌牛腩一丁:
牛腩牛筋諗得黎又唔會散  同出前一丁麻油麵非常夾

新鮮豬潤肉片米粉:No.1推介👍🏻👍🏻👍🏻必食
食得出真係用新鮮豬潤厚度岩岩好  唔鞋無過熟  用心啤晒d血水 真係功夫野 肉片係諗都無用鬆肉粉拿過  湯底甜  飲晒  飲完無口渴

澄清:我絕對唔係打手 真係覺得好食😋先post 暫時係呢間小店到無食到伏野 再入大澳一定會再食 老闆 老闆娘 囡囡都好nice👍🏻👍🏻

豬扒包 +凍鴛
脆脆奶油豬
菠蘿油
招牌牛腩一丁
新鮮豬潤肉片米粉
2022-08-14
$70 (Tea)
豬扒包 +凍鴛
  • 豬扒包
  • 凍鴛鴦
  • 豬潤肉片米粉
2022-04-22 253 views
上星期入嚟行下,食咗個超好食嘅豬柳蛋漢堡😋😋,嗰日入到大澳食咗好多小食,但係呢一個係我覺得最好食,除咗啲餡,包皮一樣好緊要,個包皮外脆內軟好正👍🏾👍🏾,仲有炸雞髀🍗,面頭脆扑扑,入面仲係勁多汁好滑,呢兩樣一定要食,入嚟前喺網上搵有啲乜嘢好食,雖然冇介紹,但盲中中諗住搵間野坐坐,點知好有驚喜🤩🤩
2022-04-16
Type of Meal
Tea
  • 豬柳蛋漢堡🍔 炸雞髀🍗
2021-11-22 260 views
黎到大澳,次次都係掃街今次經過呢間姿味坊,試吓先由於係開心share食,食物黎到,叫妹妹幫手拎碗快😊妹妹好叻好幫得手食咗豬肝豬肉米(家的味道)牛腩麵(牛腩好淋好入味)豬扒包,鹹牛炒蛋包👍🏻👍🏻👍🏻堅好食
黎到大澳,次次都係掃街
今次經過呢間姿味坊,試吓先

由於係開心share食,食物黎到,
叫妹妹幫手拎碗快😊妹妹好叻好幫得手

食咗
豬肝豬肉米(家的味道)
牛腩麵(牛腩好淋好入味)
豬扒包,鹹牛炒蛋包👍🏻👍🏻👍🏻
堅好食

2021-11-05 212 views
今日中午路經大澳,經過這間食店,我選擇了一個蒸魚午市套餐,老闆介紹今日的蒸魚是⋯大澳黃立倉,我立即選擇試試。原來發現這條倉魚十分好食,好有海魚的鮮味、而且醬汁一流、火候十足,並且魚肉鮮極至入口溶化,是我在其他地方從未食過這種那麼好的黃立倉的鮮味,我覺得十分滿意!而且我把整條魚完全食晒,連魚骨也食清楚其味道,正斗之極!在價錢方面,只是一個午市套餐價錢,當然非常合理。老闆娘行過問一問我對這條蒸魚的食評,我當然表示十分讚賞!原來是她煮的。之後,老闆也主動與我們分享在大澳出產的魚類,整個午餐的感覺,覺得大澳人情味濃。

2021-11-05
$65 (Lunch)
2021-09-20 233 views
小情味小店,遠到大澳都可以體會到😘😘為咗一睹小燈籠風采,遠道去到水鄉大澳,大約五點全街仍然有很多人,應該係想等到6:30亮燈儀式簡單走了一圈,食咗一個淡而無味嘅豆腐花仍然未夠喉,走着走着很香的炭火燒烤魷魚串燒撲鼻而來,最後被這間門口貼着豬扒包照片而吸引着,決定走入這間毫不起眼的小店在門口正在徘徊的時候疑似老闆已經很熱情的招呼着: 裏面坐啦,有冷氣㗎❄️對行到又熱又攰嘅我呢個時候聽到呢一句說話簡直就好似遇到救世主打救一樣😚原來經過廚房裏面係別有洞天,簡單放着四張枱,整個空間其實係煙霧離漫,不過冇辦法只好硬着頭皮坐埋去唯一張吉枱因為表姐未食嘢,所以好快就決定 豬扒包🍔炸雞髀🍗同埋蝦醬炒飯🦐上菜速度快速,雞髀炸得好靚,外皮金黃色非常吸引,豬扒包嘅麵包係法包,看似好硬但係外脆內軟,真係好想問佢麵包可唔可以單買,反而係塊豬扒比較平凡,不過整體都OK嘅登登登,嚟到大澳點可以唔食蝦膏嘅產品,蝦膏炒飯出場較早嘅時間睇住一位應該係老闆娘嘅女士拎住一碟白飯同埋一碟材料行入去後邊貼住廁所圖樣嘅門口,我諗應該係廚房吧,3分鐘後一點香噴噴嘅蝦膏炒飯就出爐了🥰🥰🥰第一啖食得出一啲都唔孤寒,用料足好多蝦,而且啲蝦肯定
小情味小店,遠到大澳都可以體會到😘😘

登登登,嚟到大澳點可以唔食蝦膏嘅產品,蝦膏炒飯出場
第一啖食得出一啲都唔孤寒,用料足好多蝦,而且啲蝦肯定係原產地直送唔係雪藏,蝦膏鹹香唔係死鹹明顯新鮮唔係擺咗成年,大大碟抵食兼好食😋
食到一半嘅時候老闆娘經過見我停晒手,問我係咪唔好食,我話唔係,係好好食不過我要慢慢食㗳真啲

期間有個小插曲,食到咁上下有個小妹妹突然企喺我面前望住我,我問佢做咩事有咩可以幫到佢?開頭佢唔出聲,我就問佢肚唔肚餓,想唔想食嘢?佢竟然話想,咁我就叫佢攞個碗嚟裝咗碗仔飯比佢食,佢好開心之後就係咁撩我玩,原來佢係老闆娘個孫女,唔怕生好可愛好似個小公關咁🤣🤣

再講下先至知原來小店係由爸爸媽媽哥哥妹妹一齊經營,總括嚟講,做街坊生意充滿人情味家庭式小作業都有用心嘅出品,冇大量宣傳冇名人推薦,仍然會有欣賞嘅客人😘

2021-09-18
$50 (Other)
2021-04-30 156 views
今日再入大澳,帶朋友去試試這間餐廳,朋友見到生炸雞髀,嘩嘩聲,再加杯紅豆冰,簡直係大家嘅兒時回憶。再嚟個上湯沙白,超新鮮,超鮮甜。朋友見到隔離枱個紅炆魚飯,又要加 order, 但係我哋要淨炆魚走飯,超滑嘅魚肉,煎得好香脆。老闆一家好nice, 抵我再一次幫襯!
2021-04-20 91 views
姿味坊午餐非常有水準,奶茶超好飲,茶香和奶濃!再者,從未試過咁好味的豬扒包!值得推介!廚房非常乾淨,食得安心,非常好的招呼!😀😀如果有機會去大澳,一定要去試吓!
廚房非常乾淨,食得安心,非常好的招呼!😀😀

如果有機會去大澳,一定要去試吓!
2021-03-09 139 views
入到去大澳,見到這家位於永安街80號地舖的姿味坊。貼咗好多有藝人樂瞳的照片。細問老闆娘先知樂瞳是在大澳長大。老闆娘是樂瞳的表姐。入內點了招牌菜,豬扒包$28,熱奶茶$28。因為個豬扒包唔可以算做套餐。所以杯熱奶茶是售價$28。個豬扒包沙律醬好充足,豬肉是微温。屬即叫即煮。肉質好彈牙。好食。加埋杯香滑熱奶茶。咁就非常滋味。店內有wifi。
Other Info. : 個豬扒包沙律醬好充足,豬肉是微温。屬即叫即煮。肉質好彈牙。好食。店內有wifi。
2021-03-04
$56 (Tea)
豬扒包 熱奶茶
豬扒包
豬扒包
熱奶茶
2021-02-11 93 views
從未食過如此好味的生炸雞髀,很難抗拒那塊脆卜卜的雞皮,用刀一切落去,肉汁噴出來,非常 juicy,肉質很嫩滑,連條骨都有味,雖然等耐少小,但係食到美食都好值得,去大澳必定之選!
2021-02-11
$80 (Lunch)
  • 生炸雞髀
2021-01-08 127 views
已經好耐無寫過食評喇,今次令我可以的起心肝動筆嘅係姿味坊⋯舊年7月決定喺大澳搵個地方,等我可以有個「週末桃源休息室」,同朋友嚟睇屋,行到攰攰地又熱辣辣,於是就入咗姿味坊諗住食個下午茶。一入到鋪頭,老闆娘二話不說就打開雪櫃拎壺凍水俾我哋,加多句:「出面好熱呀,隨便飲住先,唔使客氣」。嘩嗰一刻感動到呢⋯跟住我真係每個週末都會入大澳住,而落去市集買餸同埋入去滋味坊食嘢,就成為咗我每個星期必做嘅事。試過尼度好多出品都非常之好味,絕對唔會令人失望!其中我最欣賞嘅係黑椒雞扒飯,雞扒炸到外脆內軟,加埋黑椒汁簡直係完美嘅配搭!另外仲有豬扒包,豬扒好淋好入味,加個烘脆咗嘅包,仲有杯又香又滑嘅奶茶,真係正到暈!第一次叫飯嘅時候,我問老闆點解碟飯咁大碟嘅?佢話因為佢覺得一定要俾人食飽。嘩!呢啲良心店喺邊度搵呀?我相信呢度啲嘢好食嘅原因,除咗係因為老闆對食物嘅用心烹調,另外仲加咗一份濃濃嘅人情味!喺人心不安嘅世代,呢度真係一個清泉⋯
已經好耐無寫過食評喇,今次令我可以的起心肝動筆嘅係姿味坊⋯

2021-01-02
Type of Meal
Lunch
由於疫情嘅關係同女朋友去大澳行順便睇日落,行完文物酒店就好肚餓,特登走去永安街有一間叫做(姿味坊美食)下午茶佢哋嘅大大個菠蘿油真係好好味好脆好好食,仲有好食過澳門嘅特色豬扒包真係好好食,又是一個佢哋嘅招牌牛腩麵,好有特色好有以前嘅味道,仲有佢哋好出名嘅生炸雞髀🍗同雞翼每一次去到大澳都要食,佢哋杯香濃咖啡☕️真係好好飲,就算係市區都好多間餐廳冇咁香濃,都係真係值得一讚嘅小店,冇得頂一百分💯😋😋😋
2020-12-02
$55 (Tea)