2021-08-26 20 views
小巷弄係北角匯旁邊嘅一間餐廳,好近地鐵站。呢度嘅價錢都幾親民,性價比高,一般常見嘅台灣食物、飲品都可以係度有得食🤓👍🏻 夏日炎炎,梗係嗌返本凍飲消下暑🥸呢杯鳳梨多多消暑解渴一流,就算飲到底都唔會因為啲冰而好淡,相信其他飲品應該都出色🤩 另一杯杏仁茶雖然無個種香味,但都係濃味好飲👍🏻清清地,呢個肉燥菜就啱,嗌個餐加$1x就有呢個小食我去個陣限定時間優惠,都幾抵食同幾好食😬呢度嘅餐份量都幾夠,男仔食都唔會驚唔夠飽。今次嗌嘅鹵水雞髀啲鹵水味幾入味,雞脾好肥好juicy🤩🤩最後嗌左呢個起司蛋手抓餅,雖然係煎炸嘢,但食落又唔會好油,無咁大嘅罪惡感🥸最後佢仲有啲甜品可以嗌。不過我同朋友已經好飽。最尾埋單都係$140,咁嘅價錢食到呢個質素嘅食物,都冇咩可以挑剔了🥳
小巷弄係北角匯旁邊嘅一間餐廳,好近地鐵站。

清清地,呢個肉燥菜就啱,嗌個餐加$1x就有

呢個小食我去個陣限定時間優惠,都幾抵食同幾好食😬

2021-08-24 44 views
最近同屋企人去北角維港凱悅尚萃酒店staycation,由於酒店唔包晚餐,所以我哋就喺附近嘅商場覓食。屋企人比較鍾意食台灣嘢,所以我哋就揀咗呢一間充滿台式風味嘅小巷弄。不過我哋唔想喺出面同人哋迫,所以就揀咗外賣自取,買完拎返酒店食,我哋要咗一份鹽酥大雞扒加滷肉便當做主食,跟住仲嗌左三款小食同兩杯飲品,仲有一份甜品。滷肉便當同鹽酥大雞扒嘅味道都唔錯,而且滷肉嘅份量都相當多,夠撈成兜飯,呢樣值得欣賞!小食方面我哋叫咗芝士蛋手抓捲餅,綜合甜不辣同埋最近做緊特別優惠嘅鹽酥雞粒,當中最推嘅就係鹽酥雞粒,雞粒肉嫩多汁,而且啖啖都係肉,而家做緊優惠真係好抵食。至於芝士蛋手抓捲餅就有啲乾,所以一定要叫嘢飲,我哋就要左一杯輕芝士岩鹽奶蓋抹茶同檸檬愛玉,味道都正常!

2021-08-24 25 views
今日check完野就嚟到北角食下野, 原來都開左好多餐廳係呢頭! 我地就去食下呢間taiwan food la! 入面裝修都幾令, 食物價錢overall都比較平, 好值得try try!先點左個紅燒牛肉拌面! 都幾大碗的, 上面又好多料可以撈~ 紅燒牛肉都幾入味, 又好淋身! 同埋都幾大件ar~ 另外再點左個牛三寶面~ 湯底飲落都幾香, 可以加留D辣菜脯去增加風味. 入面的牛筋口感嫩而不膩, 仲有好彈牙的牛丸! 面係好有咬口的, 而且又幾掛湯. 小食點左炸雞扒配海苔粉! 雞扒香脆又嫩口, 入面仲好多汁好正呀. 佢仲有好幾款甜品, 我地最後要左紅豆款! 紅豆都幾甜, 入面仲有D芋圓, 食落都幾有咬口, 仲有D係綠茶味!

2021-08-20 33 views
呢晚一個人喺北角收工喺附近食埋晚餐先返屋企行到去北角匯見到入口位間小巷弄牛肉麵落地玻璃顯得光猛入面都幾多人食 價錢又唔貴而且好耐都冇食過台灣野勁掛住台灣所以即刻衝左入去食先要左個古法滷水大雞腿滷肉便當$58份量超級大有好多滷肉 拌飯食唔錯雞腿超大隻滷得入味但又唔會過咸雞腿肉嫩滑配埋滷蛋完全係滷水拼盤大餐xd因為中午忙到冇食lunch好肚餓所以決定叫多個小食起司蛋手抓捲餅$39有4大件 同樣份量十足捲餅煎得香脆入面除左有蛋同芝士仲有大量蔬菜食起嚟營養平衡 唔會油膩感覺更加健康飲品跟飯麵可以減$8叫左輕芝士岩鹽奶蓋烏龍茶$27-$8幾欣賞個芝士 少少咸 配半糖既烏龍茶剛剛好滿足既一餐呢個價錢喺北角匯算係好抵食👍
呢晚一個人喺北角收工

少少咸 配半糖既烏龍茶剛剛好
滿足既一餐
呢個價錢喺北角匯算係好抵食👍
2021-08-20 47 views
此店在北角匯二期地下, 說實在它的賣點不在味道,而是在於它的價錢! 在北角匯來講,它的消費算是便宜了!!!另外,它的服務也真算唔錯,服務員很有善和有禮貌,這些都是值得稱贊的地方!!!!!!不過,食物的味道真的很一般!!!!雖然不至於難食,但個人覺得也不是太好味! 廚房的廚師真的沒有用心去煮,大家睇下附圖就知! 我估自已也許不會刻意再來此店了!Anyway,若對食物要求不高的,這兒可以一試也無什麼大不了!!

2021-08-05
$60 (Dinner)
2021-08-17 40 views
極推薦呢間係北角匯既台灣風味小店👍🏻👏🏻今次第一次食,尋日因為喺附近返工,放lunch時候特登買返去寫字樓食。我同兩個同事一齊食,總共叫咗兩個set,兩個小食,兩杯飲品。 #吃到飽飽🌸❤️大概2:00 ,啱啱好有下午茶時間,仲要特別抵食😋依家即刻同大家分享吓:1. T4蚵仔麵線配炸花枝丸(兩粒) $46凍飲:鳳梨乳酸 加$3蚵仔好新鮮冇乜腥味,花枝丸都好正炸得香香,整體都好好味😋 尤其係杯凍飲好特別!值得一叫。2.酥炸大豬扒$37再加 小碗湯米粉 $12呢個大豬扒份量好大,炸得超香口,又唔會好硬!10分正! 米線份量都夠女孩子食❤️👍🏻熱飲: 柚子茶 😋熱飲跟餐係免費🆓 小食:3.涼拌小黃瓜🥒 $17超級超級好食,酸酸甜甜,勁快就清晒🌸4.滷水切大腸 $18大腸好入味,鍾意食滷水都可以試吓。最後想分享一下,佢哋嘅員工服務真係好好,員工好貼心,會解答你一切嘅問題。 👍🏻👍🏻👏🏻雖然我係外賣,但我覺得內在環境都唔錯,坐得舒服。
大概2:00 ,啱啱好有下午茶時間,仲要特別抵食

再加 小碗湯米粉 $12
熱飲: 柚子茶 😋熱飲跟餐係免費🆓

小食:
3.涼拌小黃瓜🥒 $17
超級超級好食,酸酸甜甜,勁快就清晒🌸
4.滷水切大腸 $18
大腸好入味,鍾意食滷水都可以試吓。

2021-08-14 71 views
半筋半肉牛肉麵呢碗麵有三嚿好大嚿嘅牛肉,呢三嚿牛肉有肉又有牛筋係裏面,變咗肥瘦比例適中,三嚿牛肉都有好香牛肉味同埋咬落去係入口即溶,啲牛肉煮得啱啱好呀另外呢碗麵仲會有五嚿牛筋,啲牛筋好爽口,又爽滑碗麵仲會包埋蘿蔔同埋生菜嘅珍珠奶茶,呢度嘅珍珠奶茶最好嘅地方就係可以走冰,走咗冰之後完全飲到呢杯奶茶嘅香濃茶香味道,冇咗冰之後完全唔會溝淡咗杯奶茶。另外呢度嗰啲珍珠,煮得夠淋呀,有口感。餐廳嘅裝修用咗好多木系嘅元素,好有台灣嘅感覺。
半筋半肉牛肉麵

另外呢碗麵仲會有五嚿牛筋,啲牛筋好爽口,又爽滑
碗麵仲會包埋蘿蔔同埋生菜嘅

另外呢度嗰啲珍珠,煮得夠淋呀,有口感。
餐廳嘅裝修用咗好多木系嘅元素,好有台灣嘅感覺。

2021-08-12 44 views
呢排要去北角上下堂,所以就explore下呢區嘅野先。第一次去北角𣿬,發覺都幾完善喎,大牌子要有嘅都有,又有一田!行行下又未夠鐘,去食下野啦,見呢間小巷弄裝修幾新淨,一於去睇下。咁啱仲有下午茶,就嗌左d小食:起司蛋手抓卷餅($40),肉燥青菜($16),綜合甜不辣($16),凍台式奶茶(+$3)。係個菜黎左先嘅,因為好肚餓嘅關係,一開始就食哂,唔好見佢無乜汁,d肉碎幾入味,撈埋d生菜一齊啱啱好。之後就有綜合甜不辣,我鐘意細粒個隻多啲,可能細粒煎炸得香口d,佢好有咬口,點埋甜辣醬一流,好有台灣夜市一袋甜不辣個種味道。跟手起司蛋手抓卷餅就上菜啦,佢同其他餐廳個d手抓餅唔同,入面全部都係椰菜,包得好實,本身仲諗住會唔會唔夠飽….點知係好filling嘅,同埋佢只有手抓餅入面一層芝士,但每一啖都有芝味,如果鐘意芝士拉絲又會漏岀黎嘅朋友,呢個就唔啱你啦,不過只係想要少少芝士又想食得健康啲嘅,呢個一流!食完無野做唸住睇下餐牌仲有啲咩,原來有甜品,自問係芋圓控,我點會唔叫碗黎食✌🏻紅豆芋圓仙草凍($38) ,呢個價錢中規中矩,仙草唔似某間連鎖店個隻煙韌,反而係較中式實實地嘅涼粉。芋圓大粒而且量都算多

食完無野做唸住睇下餐牌仲有啲咩,原來有甜品,自問係芋圓控,我點會唔叫碗黎食✌🏻紅豆芋圓仙草凍($38) ,呢個價錢中規中矩,仙草唔似某間連鎖店個隻煙韌,反而係較中式實實地嘅涼粉。芋圓大粒而且量都算多,好好咬同埋細心食都有芋頭同地瓜味。無乜另加糖水,甜味紅豆個度有,感覺天然。仲有啲珍珠添,都係甜度適中,唔會死甜!
Type of Meal
Tea
2021-08-11 25 views
Today, I want to eat some Taiwanese food for dinner, as I didn’t go to Taiwan for a long time due to covid and I miss the Taiwan night market so much. I go to a Taiwan restaurant in Harbour North for takeaway. I ordered 3 dishes, 古法滷水大雞腿便當, 綜合肉丸湯 and 大腸麵線.I wait 5 mins in the restaurant and the takeaway is available. The drumstick is big, the meat is juicy and the rice is from Taiwan. There are three types of meatballs in the soup, all of them taste good. And the soup is light. Thin noodles is my favorite noodles, the intestine with thin noodles is a signature dish in Taiwan and very common. After eating it, I miss the place in Taiwan! Overall, a nice dinner that brings me to Taiwan.
2021-08-04
2021-08-06 33 views
早收工就嚟外面食晚餐啦,揀左係北角匯嘅台灣野小巷弄😌.叫左個牛三寶湯麵🍜 有牛丸、牛腱、牛筋同牛肚🐮 牛丸彈牙,牛腱都幾入味!牛筋都幾夠淋😆 仲有大大件冇渣的蘿蔔,又幾甜添☺️湯頭都濃濃嘅,可以加d辣菜脯味道就更有層次了。麵條係幾煙韌嘅,亦比較粗身💪🏻.嗌埋炸雞扒配海苔粉!炸得好香脆又唔會好油,而且入面仲好有肉汁!份量亦夠2人share Ar😎😎.甜品都揀左個紅豆芋圓🤩紅豆好多又好香甜,芋圓都幾有咬口!入面仲有幾多仙草添🥳🥳#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
早收工就嚟外面食晚餐啦,揀左係北角匯嘅台灣野小巷弄😌

叫左個牛三寶湯麵🍜
有牛丸、牛腱、牛筋同牛肚🐮 牛丸彈牙,牛腱都幾入味!
嗌埋炸雞扒配海苔粉!

甜品都揀左個紅豆芋圓🤩
紅豆好多又好香甜,芋圓都幾有咬口!入面仲有幾多仙草添🥳🥳

2021-08-04 37 views
今日約左朋友係北角有野做,行過見到有一間裝修得幾好嘅小店,原來喺食台灣野嘅,價錢都唔貴所以就決定買番屋企試一試。果陣時仲係下午茶時段,所以我叫左兩個餐,跟免費熱飲。我同屋企人都好有默契好想食滷肉飯,所以我叫左兩個滷肉便當, 一個配鹽酥大雞扒,一個就配酥炸大豬扒, 熱飲就分別叫左柚子茶同埋蜂蜜烏龍茶。餐廳都好快手,我等左唔夠5分鐘就拎到嘢食啦,返屋企大概45分鐘路程,啲嘢食都keep住熱,真係好開心。酥炸大豬扒滷肉便當:豬扒好大塊, 有成隻手板咁大,而且會幫你切開一塊塊好方便,炸衣唔會好厚,調味啱啱好,有輕微嘅鹹香味, 咬落去有脆脆的聲音,唔會太韌,飲量好足夠,配菜有半隻鹵水蛋,醃黃瓜同醃酸薑。鹽酥大雞扒滷肉便當:雞扒好大塊好厚身,雞皮炸到脆卜卜,雞扒炸到唔會好乾,都有肉汁,,滷肉份量適中,可以撈曬成碗飯,調味都ok,唔會太鹹, 飯份量都好大,兩個女仔share食都夠飽,整體嚟講性價比好高。

酥炸大豬扒滷肉便當:

鹽酥大雞扒滷肉便當:
2021-08-03
Type of Meal
Tea
2021-08-02 29 views
星期一晚放工約左朋友係北角食飯Bookmark左呢間位於北角匯商場地下既小巷弄食台灣菜餐廳環境好光猛,座位好舒適又唔會太迫呢間台灣小店主打台灣特色地道菜價錢非常親民我地叫左一個主菜、兩款小食、兩杯飲品同一個甜品share小巷弄半筋半肉牛骨湯米粉 ($70)牛骨湯底非常濃郁有少少藥膳既味道米粉吸收哂牛骨湯既精華特別入味紅燒牛肉燘到好林牛筋份量都唔少好重骨膠原啱哂我炸花枝丸 ($28/5粒)台灣小食除左台灣烤香腸、蛋餅之外點少得花枝丸呢小巷弄既炸花枝丸加左薄薄既炸粉用左半煎炸既做法唔會食到成口油花枝丸好彈牙好有口感起司蛋手抓捲餅 ($39)食台灣菜必點既蛋餅小巷弄既蛋餅用左手抓餅加埋芝士、椰菜同蛋第一次食蛋餅入面有椰菜中和返芝士既膩👍招牌珍珠奶茶 ($25; 惠顧主食可減$8)台式飲品我最鍾意既係珍珠奶茶甜度同冰度都可以自己選擇我就揀左少甜少冰珍珠好煙韌茶同奶既比例剛剛好👍👍👍綜合仙草凍 ($48)近排愛上左芋圓甜品又試下呢間小店既芋圓先綜合仙草凍包括紅豆、珍珠、芋圓、蘆薈、愛玉同仙草凍三色芋圓有抹茶圓、地瓜圓同芋圓抹茶圓好有驚喜好濃抹茶味三色芋圓好煙韌珍珠份量都好多整體感覺唔會死甜幾好食
星期一晚放工約左朋友係北角食飯
Bookmark左呢間位於北角匯商場地下既小巷弄食台灣菜
餐廳環境好光猛,座位好舒適又唔會太迫
呢間台灣小店主打台灣特色地道菜
價錢非常親民
我地叫左一個主菜、兩款小食、兩杯飲品同一個甜品share

小巷弄半筋半肉牛骨湯米粉 ($70)
牛骨湯底非常濃郁
有少少藥膳既味道
米粉吸收哂牛骨湯既精華特別入味
紅燒牛肉燘到好林
牛筋份量都唔少
好重骨膠原啱哂我

炸花枝丸 ($28/5粒)
台灣小食除左台灣烤香腸、蛋餅之外點少得花枝丸呢
小巷弄既炸花枝丸加左薄薄既炸粉
用左半煎炸既做法唔會食到成口油
花枝丸好彈牙好有口感

起司蛋手抓捲餅 ($39)
食台灣菜必點既蛋餅
小巷弄既蛋餅用左手抓餅
加埋芝士、椰菜同蛋
第一次食蛋餅入面有椰菜
中和返芝士既膩👍

招牌珍珠奶茶 ($25; 惠顧主食可減$8)
台式飲品我最鍾意既係珍珠奶茶
甜度同冰度都可以自己選擇
我就揀左少甜少冰
珍珠好煙韌
茶同奶既比例剛剛好👍👍👍

綜合仙草凍 ($48)
近排愛上左芋圓甜品
又試下呢間小店既芋圓先
綜合仙草凍包括紅豆、珍珠、芋圓、蘆薈、愛玉同仙草凍
三色芋圓有抹茶圓、地瓜圓同芋圓
抹茶圓好有驚喜
好濃抹茶味
三色芋圓好煙韌
珍珠份量都好多
整體感覺唔會死甜幾好食
於北角區工作多時,很多周邊的食店已經吃過了。於是我與友人亦都下定決心,要在北角區再探索一下美食。就是這樣,我們路經北角匯看到一間地舖小店,是吃台灣美食,那時我們便覺得這晚應該吃台式東西了。回想起來,已經接近兩年沒有機會出外旅遊,台灣應該是大部份香港人的旅遊熱點。至於我們,也很愛台灣這個地方,同時亦都很想念那裏的美食~~😲店內的環境有種很清新的感覺,座位亦都很寬躺舒適,而且是以木感作主題,觀感十足!!👍🏻👍🏻先來的是烏梅蘆薈綠茶🍵和輕芝士岩鹽奶蓋紅茶;烏梅的酸加上蘆薈的甜,再配合蘆薈的咀嚼口感,是解渴良品。另外的輕芝士,「淡口」「甩」走肥膩感,再以鹹甜交纏的岩鹽奶蓋綠茶,跟鹹食一起吃真的不錯!!再來的就是宜蘭迷你蔥肉餡餅,一口就能吃一個,香氣四溢的蔥花豬肉再配上特製湯汁,同時煎香後口感一流~~~而且味道也很OK!最後來的反而是主食,鹽酥大雞扒份量十足,而古法滷水大雞腿亦都很夠「大」,只是友人叫的是乾拌麵,卻換來滷肉飯。吃完過後,他覺得錯有錯着,也很好吃⋯⋯😋😝😝

烏梅蘆薈綠茶
鹽酥大雞扒滷肉便當
宜蘭迷你蔥肉咸餅
古法滷水大雞腿滷肉便當
2021-07-26 43 views
放學去北角匯行完街,發現而個商場有好多好野食,今晚同友人一齊試左而間台灣小店,主攻台灣地道特色野,睇咗門口餐牌,食物選項都幾豐富,有牛肉湯麵、麵線、台式小吃、甜點、台式飲料,都幾岩我心水,一於試下佢地既小食同台式飲料先。同友人各自叫左1杯野飲:1. 輕芝士岩鹽奶蓋巧克力$292. 輕芝士岩鹽奶蓋綠茶$27首先,要讚下芝士岩鹽奶蓋好creamy好滑,仲要好厚,正🤤配埋朱古力,味道一鹹一甜,非常特別,推薦~另外,綠茶都唔錯,清清地,岩哂唔鐘意甜味既我😆我地仲叫左2款小食:1. 起司蛋手抓捲餅$41話哂手抓餅都係台灣夜市名物,點會唔叫呢!餐廳提供兩款口味,分別係牛肉香蔥或者起司蛋,我同友人一致達成共識,叫左芝士(瘋狂芝士迷)蔥油餅份量十足,餅底煎至脆口,裡面滿佈芝士同埋椰菜絲,邪惡得黎又健康左,哈哈~😂🤣炸花枝丸$30總共有5粒炸花枝丸,粒粒都肉汁嫩滑,彈口十足,仲要熱辣辣,加上少少黑胡椒粉,提起個味,推薦推薦~

同友人各自叫左1杯野飲:
1. 輕芝士岩鹽奶蓋巧克力$29

2. 輕芝士岩鹽奶蓋綠茶$27

首先,要讚下芝士岩鹽奶蓋好creamy好滑,仲要好厚,正🤤
配埋朱古力,味道一鹹一甜,非常特別,推薦~
另外,綠茶都唔錯,清清地,岩哂唔鐘意甜味既我😆

我地仲叫左2款小食:
1. 起司蛋手抓捲餅$41

炸花枝丸$30
TakeAway
成日經過舖頭,覺得佢裝修幾靚,食物好多樣化,又係我最鐘意嘅台灣野。前幾日屋企冇人煮飯,我買左佢嘅外賣試試。叫左雞扒,一份餡餅,再加一份手抓餅。鹽酥雞扒, 盛惠40蚊,好大份,雞扒可能大過隻手掌。雞外皮炸得好香脆,好惹味,肉嫩juicy。 熱辣辣食會好正。宜蘭迷你蔥肉餡餅,盛惠30蚊,有四粒細細粒嘅餡餅。 裏面有啲蔥花加肉碎。一咬開好juicy, 好多肉汁。皮唔算太厚,煎到金黃,啱啱好。👍👍然後講到個牛肉香蔥手抓捲餅,盛惠41蚊, 我個人係非常之鍾意食手抓餅。呢個餅完全冇油膩感,入面啲醬汁好開胃,撈埋啲肉簡直係100分,冇違和感。佢細心地幫我哋切開一份份。size剛好。最後去到個糖水啦, 佢嘅仙草同埋芋圓都做得好好甜度適中。

最後去到個糖水啦, 佢嘅仙草同埋芋圓都做得好好甜度適中。