2020-11-15 1184 views
天氣稍涼,成日都想食啲熱野暖下肚😆難得出開去北角做嘢,就順道撘左叮叮去太安樓搵吓小食。今次食咗「小麵站」既雲吞,重慶麻辣小雲吞$20有12隻😋小妹唔係好食辣既關係就叫咗小辣,小辣既辣度麻度都岩岩好!湯頭原本嘅鮮味無比麻辣味蓋過,都仲飲得到😋😋小小麻辣味都可以好頂癮!而小雲吞可以一啖一粒,皮夠薄菜肉餡又多!🤩一啖湯一啖小雲吞😍食完唔會太飽,但又會feel到肚仔暖暖的。好舒服既呢😌😌😌
天氣稍涼,成日都想食啲熱野暖下肚😆
難得出開去北角做嘢,
就順道撘左叮叮去太安樓搵吓小食。

今次食咗「小麵站」既雲吞,
重慶麻辣小雲吞$20有12隻😋
小妹唔係好食辣既關係就叫咗小辣,
小辣既辣度麻度都岩岩好!

湯頭原本嘅鮮味無比麻辣味蓋過,
都仲飲得到😋😋
小小麻辣味都可以好頂癮!
而小雲吞可以一啖一粒,
皮夠薄菜肉餡又多!🤩

一啖湯一啖小雲吞😍
食完唔會太飽,
但又會feel到肚仔暖暖的。
好舒服既呢😌😌😌
2020-11-11 1017 views
住係西灣河成日落太安樓買野食,突然間屋企人同我都想食下好耐冇食既酸辣粉,就黎幫襯左呢間係太安樓少數有賣辣野既舖頭~——————呢間野都幾多粉麵類同辣既小食選擇,我地就買左2碗酸辣粉同1個麻辣手撕雞~🐥麻辣手撕雞 $22🐥 (7/10)呢個小食冇辣度揀,辣度對去地黎講係小辣,分量都唔少,連埋d青瓜絲幾正幾送麵👍🏻🍜肥腸酸辣粉 $38🍜 (7/10)屋企人唔係太食得辣,好彩間野有得揀辣度,屋企人揀左最低既bb辣,岩曬👍🏻配料加左肥腸,肥腸唔會過肥、味道好濃,如果係食開內臟既人應該會好中意🙆🏻‍♂️🍜肥牛酸辣粉 $38🍜 (7/10)另外我自己就叫左小辣既酸辣粉+肥牛,酸辣粉我覺得就夠辣,不過冇咩酸味,冇話特別好食。肥牛分量就勁多!幾抵~遲d想食辣野應該都會幫襯番呢間~———————😋味道:7/10🤵🏻服務:6.5/10💰抵食:7/10⏳等侯外賣時間:10分鐘

——————

🐥麻辣手撕雞 $22🐥 (7/10)

🍜肥腸酸辣粉 $38🍜 (7/10)

🍜肥牛酸辣粉 $38🍜 (7/10)

遲d想食辣野應該都會幫襯番呢間~

———————
😋味道:7/10
🤵🏻服務:6.5/10
💰抵食:7/10
⏳等侯外賣時間:10分鐘
2020-11-10
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2020-11-08 682 views
今日去咗太安樓小麵站 成日去到麵見到好多人排隊 之前我都試過呢間嘅其他食品 今次就買咗紅油抄手同雞絲涼麵呢間嘅紅油抄手好出色 佢有12粒同20粒揀 皮夠薄 每粒都可以一口一粒 又唔會太辣 好惹味至於雞絲涼麵 麵有分大同細 啲雞絲好滑 份量又夠多 仲有啲青瓜絲 同辣菜甫撈涼麵 成碗麵辣辣地 好好食😋

2020-10-19 551 views
呢間舖頭係太安樓入面,逢食飯時間就會有好多人排隊,因為又平又好食。留意翻舖頭只有外賣服務。最推薦就係麻辣小雲吞,叫bb辣已經好夠辣,可以食到麻辣味之餘又飲到本身湯既鮮味。幾十蚊就有一大碗雲吞,真係好抵。舖頭仲有其他麵,涼拌小食,味道都唔錯。
10 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
  • 麻辣小雲吞
2020-10-06 463 views
有時候總會想食下辣野,但又唔想食太大碗,小麵站既「雞絲涼麵」就係其中一個好選擇,佢可以揀大或細碗,細碗只係$22,而且可以選擇辣度,適合每個人唔同口味,我自己中意食辣既就會揀大辣,辣度剛剛好,不過就感覺比較咸,如果調味可以落小d鹽就Perfect!
2020-06-23 788 views
夏天唔想食熱野,食個雞絲涼麵就啱晒,酸酸辣辣夠開胃,仲有得揀辣度。$26細碗,唔好睇佢細細碗咁,雞絲份量好足料,麵都唔少架! 配菜仲有青瓜絲、榨菜、炸黃豆。入到太安樓乜都想食,所以次次都買細碗,再加多串燒賣,已經好飽😂

2019-11-07 1349 views
繼續去西灣河搵食,今站係太安樓,喺太安樓入面,你可以搵到各式各樣唔同類型嘅嘢食,而今日我就揀左食小雲吞呢間鋪嘅小雲吞,有麻辣湯,紫菜湯,清湯⋯⋯最重要係價錢平,12隻$20,20隻都只係$29,實在太抵食。紫菜湯小雲吞點左個紫菜湯小雲吞,以為d雲吞會好細粒,驚唔夠飽,於是叫咗20隻,點知原來食吓食吓,都幾飽肚,一口一粒,食得好方便,雲吞皮薄,而且好滑溜,但個湯入面d紫菜,略嫌少左d。不過以呢個價錢,性價比已經算高,絕對係糧尾時嘅恩物

紫菜湯小雲吞

2019-11-07
TakeAway
2019-05-29 1424 views
自從開左之後,我叫得最多除左飲品,要數一定係呢間,可能因為快,方便,唔洗諗而且份量岩岩好,以前無得加餸,現在有啦!但大多數我都係叫熱撈薯粉就夠啦!熱撈薯粉中辣就岩岩好,我都試過叫大辣,但無中辣咁好食,小辣又唔夠,中就岩岩balance到~ 仲有個菜蒲都好好味,夾埋真係perfect!今次有人陪我食同叫左其他野,所以我地加多左個皮蛋,但個皮蛋就唔算好好食啦之前都有叫過個小雲吞,都唔錯架,細細粒,都有肉味加埋個紫菜湯底都好夾好好味!最緊要係加埋唔貴,所以係我一條友,唔想煮既首選~

最緊要係加埋唔貴,所以係我一條友,唔想煮既首選~
熱撈薯粉 - 中辣
皮蛋
2019-05-24
熱撈薯粉 - 中辣
2019-05-29 852 views
🌶重慶麻辣小雲吞$20@12隻/$29@20隻👧🏻喜愛這間店舖小雲吞主要原因係皮薄薄肉小小的可以一啖一隻小雲吞🥬叫左小辣🌶已經好香好好食,最重要不會太麻一碗入面有好多芫茜因為宵夜的關係所以👧🏻👦🏻Share左食12隻已經好滿足😋😋😋😋🐔鹽焗手撕雞$20份👎🏽👎🏽👎🏽就不推薦俾大家拉雞肉好嚡😩😩😩定係甘岩👧🏻個份較嚡?👧🏻都係推薦大家食返小雲吞系列😆😆
🌶重慶麻辣小雲吞$20@12隻/$29@20隻
👧🏻喜愛這間店舖小雲吞主要原因
係皮薄薄肉小小的
可以一啖一隻小雲吞🥬
叫左小辣🌶已經好香好好食,最重要不會太麻
一碗入面有好多芫茜

因為宵夜的關係所以👧🏻👦🏻Share左食12隻
已經好滿足😋😋😋😋
🐔鹽焗手撕雞$20份

👎🏽👎🏽👎🏽就不推薦俾大家拉
雞肉好嚡😩😩😩定係甘岩👧🏻個份較嚡?
👧🏻都係推薦大家食返小雲吞系列😆😆
2019-05-06 777 views
經常都會食佢個麻辣小雲吞,岩岩好一啖一粒,,一碗入邊有好多芫茜,非常滋味😍唔係好食得辣嘅建議叫bb 辣!不過如果我拎走食嘅就多數鐘意叫少辣,雖然辣到出汗洗曬鼻水,但佢個辣真係好香好好食!
繁忙時間日子,請注意收銀員工是否能勝任其工作崗位。太安樓在週末週日 人流多 請勿在繁忙時間晚餐時段 去訓練新手員工 連打單都未識 冇記性 怯場 淨識收錢 錢就收足 但唔比貨 枉支持的粉絲專誠過海
TakeAway
2019-03-30 779 views
因為佢嘅小雲吞特登嚟呢一度食原本個人好鍾意食小雲吞,但發覺香港冇乜鋪頭專係食小雲吞所以基本上都係返大陸食小雲吞主要係食佢個皮薄,肉少少就可以最緊要啲肉夠鮮今次叫咗20粒麻辣湯同埋20粒紫菜湯就雲吞來講皮都好滑,肉嘅味道都不錯麻辣湯個碗真係超香一打開已經聞到成大浸辣味一食入口覺得成個口麻,粒雲吞要去到喉嚨位先會覺得辣,成件事好過癮,不過相信都有落不少味精,因為食完後感覺相對較為口乾另外嗰個紫菜湯中規中矩,紫菜份量都OK
因為佢嘅小雲吞特登嚟呢一度食
小雲吞主要係食佢個皮薄,肉少少就可以最緊要啲肉夠鮮
今次叫咗20粒麻辣湯同埋20粒紫菜湯
就雲吞來講皮都好滑,肉嘅味道都不錯
麻辣湯個碗真係超香
一打開已經聞到成大浸辣味

另外嗰個紫菜湯中規中矩,紫菜份量都OK
2019-03-28
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$29 (Dinner)
2019-03-13 566 views
經過這兒又有啲餓周圍附近又唔見有燒賣食見到呢一間小店好似都幾多嘢食 走上海菜風味就叫咗個雞絲涼麵 $25等左唔夠2分鐘就攞到份量好多 醬汁其實係有少少辣嘅 似係麻醬加豉油再加少少辣醬 仲有啲雞絲同埋一粒粒爆粟米粒 $25性價比都OK不過侍應姐姐態度比較差 叫佢俾多少少麻醬都唔肯
經過這兒

等左唔夠2分鐘就攞到

$25性價比都OK

不過侍應姐姐態度比較差 叫佢俾多少少麻醬都唔肯
2019-01-14 694 views
第一次幫襯有種花多眼亂感覺............... 又有雲吞又有酸辣粉...............因為剩係想食宵夜.......所以揀左雞絲涼麵 .......未識過呢 d 涼麵,因為成日食酸辣粉.....個味幾惹味,我揀左小辣........有好大配料,清瓜絲,花生等!雞絲份量都多,唔孤寒.......涼麵都唔少,有幾好食....... 成個配搭唔錯 ..... 唔怪得都幾多人買...........
第一次幫襯有種花多眼亂感覺...............
又有雲吞又有酸辣粉...............
因為剩係想食宵夜.......
所以揀左雞絲涼麵 .......
未識過呢 d 涼麵,因為成日食酸辣粉.....
個味幾惹味,我揀左小辣........
有好大配料,清瓜絲,花生等!
雞絲份量都多,唔孤寒.......
涼麵都唔少,有幾好食.......
成個配搭唔錯 .....
唔怪得都幾多人買...........
太安樓小食當然有名,但是有時想吃正餐時,也會有點頭痛。不過,現在多了一個選擇,就是川味小食館小麵站。午餐二人點了肥腸酸辣粉($37)及雞絲冷麵($25)。肥腸酸辣粉中的肥腸是即叫即炒,所以肥腸帶有油香、辣香。薯粉夠腍,非常滑口,掛上酸辣味,又要怕辣,又要開胃。配料有炸脆的綠豆及芽菜,增加了不同感覺。雞絲冷麵則以麻醬,配上輕度的辣味,令彈牙爽口的麵條更有味道。雞絲與青瓜絲清新,美味。辣一身汗,整個人醒了,也不錯。

午餐二人點了肥腸酸辣粉($37)及雞絲冷麵($25)。

辣一身汗,整個人醒了,也不錯。

肥腸酸辣粉及雞絲冷麵

Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$40 (Lunch)
肥腸酸辣粉及雞絲冷麵
  • 雞絲冷麵