2022-10-17 789 views
諗緊中午食咩好,朋友介紹話呢間都幾好食,所以決定買黎試下叫左個小辣口水雞薯粉估唔到真係幾好食!口水雞唔係十分辣,有啲麻,係有層次的辣,個辣醬做得好好啲薯粉都好好食,唔係淋曬一舊個種外賣自取仲有折,真係物超所值👍🏻
諗緊中午食咩好,朋友介紹話呢間都幾好食,所以決定買黎試下
口水雞薯粉

叫左個小辣口水雞薯粉
啲薯粉都好好食,唔係淋曬一舊個種
外賣自取仲有折,真係物超所值👍🏻
口水雞薯粉
2022-09-28 826 views
川亭應該係灣仔都小有名氣 每次晏晝去拎外賣 個外賣架都常滿 仲有好多講普通話嘅OL幫襯 應該都算正宗掛之前成日食酸菜魚 有次食過紅燒牛肚絲麵 覺得佢紅燒陣味都做得唔錯 今次食佢個大碗麵 有 牛腩 腩肉 同 豬腸牛腩 未去到好淋 半肥瘦 但其實都唔錯腩肉 原來係好似燒肉咁嘅形狀 食得米線多 以為係一片片嘅腩肉 佢係肥瘦相隔咁 但有小小柴豬腸 佢係有d肥膏係腸入面個隻 我本人就鍾意呢款多過腸入面無曬肥膏嗌左上海麵 湯底揀左香辣 微辣總括黎講 抵食又大份

今次食佢個大碗麵 有 牛腩 腩肉 同 豬腸

牛腩 未去到好淋 半肥瘦 但其實都唔錯

嗌左上海麵 湯底揀左香辣 微辣

總括黎講 抵食又大份

大碗麵
大碗麵
2022-09-23 531 views
川亭地址: 灣仔聯發街13號地舖灣仔有間有間隱世餐廳一定要介紹比大家聽😏,餐廳雖然比較細但性價比好高,絕對超值之選🤣。今次我就食咗招牌套餐-川亭口水雞+重慶麻辣薯粉(小辣) 🍜$63,大大份口水雞十分惹味😎,件件雞唔單止滑嫩十足而且仲好夠香辣😚,再配上酸酸辣辣地重慶麻辣薯粉,好開胃,正。#nicefoodie灣仔----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious #dinner #restaurant #hk #香港 #香港美食 #美食 #灣仔美食 #打卡  #灣仔 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #重慶
川亭
地址: 灣仔聯發街13號地舖

#nicefoodie灣仔

----------------
2022-09-12 503 views
外賣包得好好,好夠熱。臨近晚餐時段,但因爲是 6 點前下單,所以點的都是下午茶 menu。分量好足夠,薯粉有好多。其他料也好足。用 Openrice App + Openrice Pay  + 信用卡優惠訂餐好抵。兩個餐兩個人食,先 $72。

重慶酸辣粉(中辣、配薯粉)
酸菜魚片套餐(微辣、配薯粉)
2022-09-12
TakeAway
$36 (Tea)
Dining Offer
Credit Card Offers
重慶酸辣粉(中辣、配薯粉)
酸菜魚片套餐(微辣、配薯粉)
  • 重慶酸辣粉
2022-09-08 379 views
openrice外賣自取有九折紅油皮蛋 $28係金色嘅半流心皮蛋上面加淋左秘製嘅辣椒油 食其香品其辣 以香取勝 個人非常推薦留返用個紅油撈麵 保證有另一番體驗口水雞麻辣湯麵 $53個麻辣湯麵 嗌咗中辣 我本身食得辣嘅都覺得幾辣下 唔係太食得辣嘅朋友 建議最多少辣 面我揀咗上海麵 今次煮得軟硬適中 唔錯 個口水雞本身個雞唔係特別滑又唔係特別鞋 正常水準 上面淋左紅油皮蛋嘅特製紅油 絕對將個雞嘅層次提升咗 p.s. 溫馨提示 口水雞轉雞髀 唔使加錢
openrice外賣自取有九折

紅油皮蛋 $28
個人非常推薦留返用個紅油撈麵 保證有另一番體驗

口水雞麻辣湯麵 $53
p.s. 溫馨提示 口水雞轉雞髀 唔使加錢

TakeAway
$81 (Dinner)
2022-09-04 378 views
突然之間想食辣嘢 又唔想落街就上網睇吓有咩外賣叫然後比我見到呢間有酸辣粉食就即刻叫咗叫咗一個口水雞酸辣粉套餐連一罐汽水再叫多咗一碗麻辣小面,麻辣牛展同埋皮蛋全部都夠辣夠麻夠香叫咗咁多嘢食都只係二百幾蚊下次想再食辣嘢都一定會再叫😍😍😍
突然之間想食辣嘢 又唔想落街就上網睇吓有咩外賣叫
然後比我見到呢間有酸辣粉食就即刻叫咗
叫咗一個口水雞酸辣粉套餐連一罐汽水
再叫多咗一碗麻辣小面,麻辣牛展同埋皮蛋
全部都夠辣夠麻夠香
叫咗咁多嘢食都只係二百幾蚊
下次想再食辣嘢都一定會再叫😍😍😍
📸 川亭 @chuen_ting_sichuen 灣仔唔可以唔識既川菜之一✨鋪頭細細間 但好多人排隊鋪面大概有6-7張2人枱仲有得外賣自取 🤩今次第一次食咩都想試吓就揀咗個二人餐 $1781️⃣川味雞 三選一口水雞 ✅ 鹽水雞沙薑雞2️⃣小食 三選一紅油牛肚豬耳 ✅椒泡鳳爪3️⃣涼菜 三選一手拍青瓜(蒜泥/麻辣/酸辣)酸辣雲耳 ✅油菜4️⃣主食 任選2款白飯擔擔麵酸辣粉 ✅麻辣小麵重慶涼麵第一次食怕太辣 淨係揀咗微辣但感覺上無咩辣度下次要改為食小辣試試🤩口水雞份量都唔少 口質嫩滑醬料又香又惹味 唔會得死辣豬耳有心思 切得好薄 調味又惹味雲耳就比較偏酸 無辣味個人中意辣多少少酸辣粉真係好大碗😂 配料又多真係食唔曬套餐仲會附送汽水/豆漿/紙包飲品地址:灣仔聯發街13號地舖#wwh食勻灣仔#wwh必食之選#wwh川菜
📸 川亭 @chuen_ting_sichuen

紅油牛肚
豬耳 ✅
椒泡鳳爪

3️⃣涼菜 三選一
手拍青瓜(蒜泥/麻辣/酸辣)
酸辣雲耳 ✅

#wwh食勻灣仔
#wwh必食之選
#wwh川菜
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2022-08-29 352 views
招牌套餐-川亭口水雞酸辣米線(小辣)口水雞份量算大份 醬汁十分惹味 夠曬香辣 而且可以充分地滲到雞件 舊舊都滑嫩十足 至於米線本身嘅湯底小辣得黎真係幾辣 不過就不太酸 配料都不少 Sa妹最鍾意D榨菜 口水雞涼麵(微辣)涼麵味道相對上較酸辣米線淡 可能因為微辣嘅關係 份量都不少 Sa妹試過用口水雞醬拌入去食更滋味 麻香升級 不過佢鋪面比較細 坐得會比較辛苦 繁忙時間要搭檯同人坐對面(但無隔版)
招牌套餐-川亭口水雞酸辣米線(小辣)

口水雞涼麵(微辣)

呢間餐廳雖然比較細 但佢入面食既酸辣粉真係好食過開係大街嗰啲餐廳酸辣粉 配雞 再有飲品 首選緊係豆漿啦價錢黎講 係灣仔 絕對超值之選一路食都見到餐廳有好多外賣單 啲職員係咁包啲餐出黎
呢間餐廳雖然比較細
但佢入面食既酸辣粉真係好食過開係大街嗰啲餐廳

酸辣粉 配雞 再有飲品 首選緊係豆漿啦

價錢黎講 係灣仔 絕對超值之選

一路食都見到餐廳有好多外賣單
啲職員係咁包啲餐出黎

2022-03-25 1716 views
食食下覺得唔對路,點解d雞咬唔開嘅,仲好似有陣血味。跟住逐舊雞夾起嚟睇,哇…生到呢,有血水,仲要生到夾都夾唔開。成碗麵即刻食唔落,之後隔左一陣仲要肚屙。冇下次,唔會再幫襯。

Delivery
2022-03-08 1413 views
🍜川亭口水雞+重慶麻辣薯粉 💰63🥤豆漿 💰0呢到嘅口水雞幾乎百食不厭 雞件多到食極仲有咁 味道香辣 不過就比較多骨😂 招牌套餐有口水雞 鹽水雞 沙薑雞🐓再揀麵款 分別有四川擔擔麵 重慶麻辣小麵 重慶酸辣粉🍜每款都可以揀唔同辣度🌶跟餐仲要奉送豆漿/罐裝汽水/紙包飲品🥤鍾意嘅話仲可以加$13追加小食添㗎☺️如果唔想叫套餐 其實都可以散叫 除咗雞之外都仲有唔同嘅粉麵飯配搭😉
🍜川亭口水雞+重慶麻辣薯粉 💰63
🥤豆漿 💰0

重慶酸辣薯粉
川亭口水雞
Type of Meal
Lunch
重慶酸辣薯粉
川亭口水雞
誤打誤撞經過依間唔係幾起眼既小店🤔竟然食到好高質既酸辣粉!😍食完好快又想食過😂唔怪得身邊朋友咁鍾意食🤣🍴香油鹽水雞配酸辣粉 $62呢度嘅套餐好抵食👍大大碗酸辣粉仲可以配雞😆酸辣粉好彈牙,湯底辣得黎好濃味😋唔會淨係得層油但唔辣😻仲有滿滿既肉碎同配料😆而配菜我最鍾意鹽水雞🤤雞好滑又清清地同濃味既麵最夾🥰🍴野生椒泡鳳爪 $38呢個小食就麻麻哋唔係幾入味🤔不過係幾彈牙嘅😆下次試吓沙薑味先🤣

🍴香油鹽水雞配酸辣粉 $62

🍴野生椒泡鳳爪 $38

2022-02-10 766 views
擔擔麵微辣唔係好辣 下次可以叫辣啲 外賣湯同面係分開的 不過啲面都係會結埋少少 要撈一撈 沙薑雞的份量好似俾以前少左啲 對比個招牌餐 其實最好食都係口水雞👍🏻👍🏻👍🏻
擔擔麵配沙薑雞
  • 口水雞
2022-01-25 769 views
成日抽起條根想食辣野 而家真係易咗好多 因為開到成行成市 唔使怕揾唔到🌶灣仔嘅川亭係我非常推介嘅 因為好正宗嘅四川味 而且價錢超值 🥢舖面係有啲細 適合一人獨食或兩人同行🧍‍♀️👫成日怕人少食唔到酸菜魚 呢度可以叫一人份跟薯粉🍜朋友就點咗口水雞酸辣粉 辣度揀咗中小辣 呢個辣度譚仔食開中辣嘅朋友係輕鬆應付到🌶🌶🌶貪心嘅我見小食好便 又叫咗三款 結果飽到上腦🤯💰川亭口水雞重慶酸辣粉送豆漿 $60追加手拍青瓜 $10酸菜魚片薯粉送罐裝忌廉 $50追加酸辣雲耳 $10#青椒皮蛋 $28👉🏻川亭灣仔聯發街13號地舖.__________#灣仔 #灣仔美食 #酸辣米線 #麻辣米線 #米線關注組 #重慶酸辣粉 #酸菜魚 #拍青瓜 #美食 #好吃 #吃 #出去玩#wanchai #wanchaigoodfood #ricenoodles #hotandnumbing #spicyandsour #Eeeeeats #igers #yum foodporn #instafood #tflers #omnomnom #辣湯 #麻湯 #酸湯 #麻辣 #酸辣 #米線専門店 __________
舖面係有啲細 適合一人獨食或兩人同行🧍‍♀️👫

__________
#辣湯 #麻湯 #酸湯 #麻辣 #酸辣 #米線専門店
__________
2022-01-19 504 views
今天收工後去了天地圖書看一看最近有沒有什麼有趣的新書📖打完一陣書釘後肚子開始餓了,發現附近就有一家四川麵店,在寒風凜冽的冬天吃一碗熱辣辣的湯麵是一大享受☺ 店子是長方形格局,位子不算很多,用具都是以木系為主,清潔方面也算用心,不太看到油光😚餐牌套餐十分吸引,主料是川味雞配川式粉麵,有口水雞、鹽水雞和沙薑雞,配上擔擔麵、酸辣粉、麻辣小麵和酸辣麵🤤 🍗沙薑雞 配 四川擔擔麵 | $58 | 8/10沙薑雞很惹味,雞肉夠嫩滑,不過有些許碎骨🍜擔擔麵的麵條細滑,有辣油、肉末、碎花和蒜蓉等,入口味道刺激,不過極少麻醬味感到失望。

四川擔擔麵

沙薑雞