2024-01-01 144 views
突然間想食米線就去咗呢間試吓,去到見到餐牌寫住正宗崩沙腩張圖片好正,俾佢吸引咗就嗌咗,平時隔離有間樂園都係食崩沙腩最出名,呢一間就平$18,同埋見佢有豆漿,咁就試吓啦,碟飯嚟到賣相係OK嘅,但係啲牛腩好韌好難先咬得爛同埋啲牛柳好凍既,味道一般般,啲飯食咗半個鐘先食得完😅終於知道平係冇好嘢,下一次都係食返樂園算數,呢間都係算啦,不過如果食雲吞麵嗰啲我諗應該穩陣過食我呢個崩沙腩飯😅😅所以大家食之前要諗諗
平時夜晚過左9點想食野,通常都會想搵間粉麵舖食返碗麵醫肚,今次就來到呢間正宗牛丸大王試一試佢地既粉麵大部分粉麵都係$33,同埋欣賞呢家店都幾多選擇,特別既就有墨魚鬚麵。我今次叫左一碗牛腩麵,腩汁湯底,牛腩份量適中,少許肥食落唔會好鞋同要𡁻好耐,幾好麵底少許彈牙,有一般麵檔水準,湯底亦唔會太鹹,食完唔會好口渴,整體都係正常發揮有機會都想試下佢既崩沙牛腩麵、豬手麵、手打牛丸麵希望其他食店如食過既可以分享下

有機會都想試下佢既崩沙牛腩麵、豬手麵、手打牛丸麵
希望其他食店如食過既可以分享下
2023-11-10
$33 (Last Night Supper)
2023-08-29 71 views
今日中午自己一個人喺旺角, 隨便搵間粉麵舖食下, 揀咗呢一間 "川記正宗手打牛丸大王", 見好耐冇食豬手, 點咗碗豬手湯河, 河粉幼身滑溜, 湯底濃郁, 但豬手好韌, 明顯未夠火喉, 炆得唔夠入味, 港式粉麵點可以冇辣椒油, 試埋個辣椒油, 辣椒油夠曬辣, 唔錯!
2023-08-20 59 views
味道普普通通,價錢一般,店員服務非常差,食咗30分鐘走埋黎問仲要唔要?但係我個碗明顯係仲有嘢食,然後每5分鐘都提我一次,非常想趕客走😅但係其實店內仲有空位!唔會再嚟食
2023-04-03 163 views
呢間嘢真係垃圾到唔恨。唔係歧視大陸人,唔好話禮貌,只係普通溝通都有問題,直程係雞同鴨講。同佢嗌米粉,佢俾咗河粉,罐可樂結咗冰,我問佢點飲?佢話唔緊要啦仲有一次仲離譜,有隻老鼠經過我隻腳,我即刻大嗌,店員叫我即刻收聲,話我多事,我即即刻報警告食環,個店員仲話我會有報應,跟住每次經過門口,個店員都對住我窮追猛打。兩個女人真係傻得勻循。不知所謂。去?後面大把選擇好過佢!點解仲要去買間垃圾舖頭?大家係咪好鍾意食老鼠?
呢間嘢真係垃圾到唔恨。

2023-03-26 104 views
牛坑腩拼牛丸河🍜 💰45 雙拼+💰10 ❤️‍🔥8/10分 (粒雲吞係男友夾落嚟,唔洗理住🤣)坑腩肥瘦適中,牛味重,油脂分佈剛剛好,食落唔膩🤤牛丸咬落去會爆汁,但牛味唔算好重同埋有啲硬🤏🏻就咁叫坑腩會好啲〰️淨雲吞🦐 💰32 ❤️‍🔥6.5/10分雖然有蝦嗰入面但唔算好新鮮,豬肉味亦唔算好重💭豆漿🥛 💰10 ❤️‍🔥7.5/10分 幾有豆味🤩
牛坑腩拼牛丸河🍜 💰45 雙拼+💰10 ❤️‍🔥8/10分
(粒雲吞係男友夾落嚟,唔洗理住🤣)

淨雲吞🦐 💰32 ❤️‍🔥6.5/10分
雖然有蝦嗰入面但唔算好新鮮,豬肉味亦唔算好重💭

豆漿🥛 💰10 ❤️‍🔥7.5/10分 幾有豆味🤩
2022-03-12 318 views
約咗朋友又未夠鐘,快手食碗雲吞麵。旺角真係好多選擇,由於時間唔多,我哋都冇花太多時間去諗食邊間,見到一間都多人食就入咗去。我哋叫咗魚蛋河同埋雲吞麵。魚蛋河好大碗,入面有白魚蛋同埋魚片頭,好食。雲吞麵略嫌雲吞有啲少,得三粒,不過都食得出係傳統嘅味道。
繼續我的「通菜街窮人恩物」系列。這間川記,根據米紙製作的<旺角粉麵大戰>影片,食評家認為比起「潮成園」的粉麵,湯底較一般,性價比亦較低。在我眼中,「潮成園」雖然也便宜,但未至於是窮人恩物,因此我只有寫「港城粉麵」及「川記」。當然潮成園早餐也屬便宜,我下次再談。這個早上我吃了番茄豬潤麵,反蛋及多士走油,並涷奶茶少甜。早餐有豬潤食實在太好,番茄湯底也很美味。價錢竟然也是27塊,怎會不能稱為窮人恩物。這個價錢在香港應該沒有茶餐廳比它更便宜,怎樣也要向老闆說聲多謝。論餐廳的衞生程度,我認為「潮成園」最衞生,「川記」第二,「港城粉麵」可能空間較細,感覺上沒那麼衞生。「港城粉麵」的早餐只有大眾化的選擇,沒有豬潤及番茄湯底選擇,因此早餐上我認為「川記」是勝過「港城粉麵」的。

出菜出得耐,20分鐘都未有,叫cancel單,入面呀姐哦咗一聲當默認。人都出埋舖外面,收錢果個好惡咁追出嚟話未比錢,話入面伙記知咗,但仲唔認賬爆呭粗迫人比錢其實咩都冇食過

其實咩都冇食過
2021-06-22
Type of Meal
Last Night Supper
2021-05-03 191 views
宵夜時段,外賣自取。淨牛丸,比坊間其他食肆的多汁及有牛味,咬落有少少爆汁。雲吞面,麵份量足,夠飽肚。魚皮薄脆。價錢比其他粉麵店平。性價比高,適合預算有限或糧尾人士。😆🤣
宵夜時段,外賣自取。
淨牛丸,比坊間其他食肆的多汁及有牛味,咬落有少少爆汁。
雲吞面,麵份量足,夠飽肚。
魚皮薄脆。

價錢比其他粉麵店平。
性價比高,適合預算有限或糧尾人士。😆🤣

一直都有幫襯開呢間店,起碼都食過20次以上,知道依家市道唔好,明白好多野都未必做到最好,我亦都知茶餐廳衛生都一定唔係好,眼不見為乾淨就算。但食到一半,見到有蟲真係接受唔到,食唔落,雖然只係細隻但始終係昆蟲仲要有對翼,將心比己,我諗係任何人都唔會食到粒蟲落肚,個陣已經反胃,即刻埋單走人,幫襯左咁多次,我已經算好咁同收銀姐姐細聲講:「碗野有蟲,注意下。」真心失望亦不再會幫襯。

真心失望亦不再會幫襯。