和兩個好姊妹行經旺角,被其中一個拉去食川味火鍋。小妹本身對四川火鍋無乜興趣,因為我有小小怕麻辣的麻痺舌頭感。不過算啦,費事連姊妹都無得做呢…在這間火鍋門口不遠處,已經傳出陣陣麻辣火鍋的氣味。這店子都很是旺場的,我們很晚到,都要等少許時間才入場。食材算是新鮮,可是由於每款食材都要另計費用,所以不如食任食火鍋一樣,可以豪邁地點菜。而小妹反而覺得相片中的這碟熟食「川辣牛肉」都很不錯,牛肉很滑。這個火鍋是「川辣雞煲」,幸好煲裡有雞肉,所以我們幾個女仔都覺得可以食雞肉食飽而不用多點其他火鍋食材。事實上,在雞煲裡的雞肉都是「斬頭斬尾」的雞肋﹑雞胸﹑雞骨而已,好賣的雞腿﹑雞塊當然會安排去其他計錢的食材中。至於個火鍋,幸好沒有我想像中那種「麻到痺」的感覺,因為我們叫「小辣」嘛。基本上所有食材都很配合,但這天唯獨是「冬菇」較令我失望,我不明白,這冬菇我一口吃下去時,竟然有一種想吐的感覺???每人都有一支飲品,例如酸梅湯﹑夏枯草等都可以。第二支便得要另計錢了。

食材逐碟計錢,所以唔可以叫好多,慘!
好彩個煲本身有雞肉,同埋川辣味濃!

2012-11-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Last Night Supper)
好彩個煲本身有雞肉,同埋川辣味濃!
2012-12-28 19 views
朋友知我心情唔靚,吃麻辣火鍋是個好主意。仲要有咁辣食咁辣!!!先黎個傳統雞煲,食左啖覺得唔太夠辣,所以又叫侍應俾多大半碗麻辣醬我,加埋呢個就差唔多啦!好彩我呢個朋友都食得辣。雪花肥牛粒肉質夠嫩,入口就溶,不過個湯俾我加得太辣,錄得太耐會整走晒d牛味,所以我錄到7成就夾番黎食!唔錯!貢丸, 墨魚丸, d丸大大粒, 無咩特別好味,不過彈牙最緊要,呢度做到.朋友羅漢茶的好清甜,我就梗係飲番杯啤酒beer beer佢啦!滿足1餐,心情算好番一大半!

滿足1餐,心情算好番一大半!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 傳統辣雞煲
2012-12-19 7 views
朋友上次話左衣間食雞煲唔錯,但一直都約唔岩時間一齊去,今晚終於可以食了.我地一行4個人,去到門口就聞到好香雞煲醬汁味,好彩有預早BOOK 位,如果唔係就要等位...裹面地方唔算大,但又唔會話好迫.我地個個都食得辣嘅,所以叫左個麻辣雞煲一隻(小辣),再叫左其他配菜,唔小得當然係炸響玲,手打墨魚丸同桂花蚌啦!等左一陣,雞煲終於黎左喇,一隻雞嘅份量都唔小野,等到佢熱左之後,就聞到好香嘅麻辣香味,口水流緊...一滾起左就立即夾左一件,開頭食嘅時候唔係食得出好辣.但慢慢我條利就麻麻地,幾過引! 開始幾麻,我要叫野飲喇,我FD話佢地自己有自家制飲品,我地一齊叫左自制花果茶(水蜜桃味),不錯呢,水蜜桃味唔係好重,可以中和到麻辣雞肉都幾嫩身,但唔係每件都係,可能後期D雞煲耐左無咁嫩! 食到差不多就落配菜,響玲幾大卷,我個人喜歡浸一下就拎上黎食,咁食會比較有口感! 墨魚丸裹面都有一粒粒的墨魚,幾彈口,不錯不錯!桂花蚌份量正常,口感都幾爽口同新鮮! 好像還叫了芝士丸,娃娃菜等..都正常!今餐吃得好正,朋友無介紹錯!

今餐吃得好正,朋友無介紹錯!
  • 麻辣雞煲
2012-12-18 4 views
食火鍋我多數揀雞煲,貪佢湯香雞滑.見呢排天氣又開始轉涼,就約埋班FD黎呢間試下新野。要左雞麻辣煲,啱晒我,我中意食辣! 打邊爐最緊要湯底, 呢間味道不錯, 湯可以吊出肉既鮮味又帶麻辣,連鼔油都可以唔洗點,唔錯!叫左好多碟野.肥牛份量唔少, 牛肉碌到半生熟, 個陣既肉質最嫩滑, 而且幾重牛肉味. 雞子粒粒飽滿,碌過後咬開香、滑,仲幾粉下. 墨魚滑朋友至愛必叫, 彈牙之餘好香墨魚味,不過一份唔夠我地分. 桂花蚌鮮甜爽口.另叫左數罐啤酒及花果茶,埋單位位接近百五左右,價錢適中,值得一試﹗

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2012-12-10 3 views
去到等左一陣,就可以坐低啦......!先叫左個鍋先,因大家都唔食辣,所以叫左藥膳湯底!!!!!已經唔係第一次食,但都係要讚佢地既湯真係好夠味!!!肥牛幾好味,但價錢偏貴!我地係點脆魚片,但黎到只係普通魚片貢丸好彈牙會KEEP住幫襯.....正!!!!!
已經唔係第一次食,但都係要讚佢地既湯真係好夠味
!!!
肥牛幾好味,但價錢偏貴!

我地係點脆魚片,但黎到只係普通魚片
貢丸好彈牙
會KEEP住幫襯.....正!!!!!

2012-12-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
2012-11-23 28 views
尋日因為farewell同事(total有10位, 所以之前就book左位)就咁比我有個機會試到呢間既重慶食店我地叫左個麻辣雞煲, 打邊爐會食個d材料(粟米, 響鈴, 金菇, 羊肉, 牛肉粒, 肥牛....)同埋叫左個幾出名的重慶烤魚!(因為我見佢個menu同埋周邊的地方都有貼poster,好似幾吸引)老老實實個雞煲好似辣左少少, 我自己要一路keep係飲杯羅漢果茶會好d (會感覺上冇咁辣)雖然係比較辣少少, 但入口都幾好既! 幾香幾夠辣, 幾入味!幾有風味 而個重慶烤魚都不錯, 不算太辣, 老少咸兒, 好多豆鼓...夠味道同埋條魚真係好大條, 要同大班人食會抵d囉因為一條都差唔多$200左右, 如果人數少, 未必食得哂! (因為佢冇細d既size)如果得2個人食呢條魚就免啦....建議6-10人左右先好叫, 如果唔係一定食唔哂條魚整體上, 今次的用餐經驗都唔錯唔錯

就咁比我有個機會試到呢間既重慶食店

整體上, 今次的用餐經驗都唔錯唔錯

大隻到冇朋友
2012-11-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
大隻到冇朋友
  • 雞煲
  • 烤魚
都知道佐敦個邊有幾間麻辣雞煲, 但最后都楝左呢間食店食麻辣雞煲我同幾位朋友去食, 有5個人左右! 老老實實, 除左唔係幾喜歡d座位太窄d台太細外, 個價真係算幾合理! 每人除開$180左右 我地叫左個麻辣雞煲(小辣), 生蠔, 薯粉, 菜心, 豬紅, 腐皮卷...簡單咁講, 初食個雞煲唔覺辣, 點知越食越辣, 真心的確不錯, 幾惹味!我都知道有時味道既感覺都係因人而異! 整體上都不錯! 可以一試咁啦雖然d雞肉有少少雪味, 老實講, 出街度度食都係一樣架啦------------------------------雖然唔係任食, 係每碟每碟叫, 我同老公都覺得環保D, 唔會叫左勁多野又食唔哂!浪費哂d食物咁!如果同朋友個d吹下水, 眾下舊黎呢間食都ok同埋由於食店的座位不是太大, 所以非常建議擴大食店!

雖然d雞肉有少少雪味, 老實講, 出街度度食都係一樣架啦

浪費哂d食物咁!

如果同朋友個d吹下水, 眾下舊黎呢間食都ok

同埋由於食店的座位不是太大, 所以非常建議擴大食店!

2012-11-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
我第一次打食評竟然係為左呢間野我食過咁多間雞煲 呢間簡直係不予置評 佢呢間係散叫既 啲野食質素平平 但價錢真係唔值我叫左一隻麻辣雞$152 仲有其他野食 仲有兩串串燒個雞煲一到 我以為佢黎錯 因為我食過既雞煲全部都係干身 有汁但佢呢一間係好似火煱既麻辣湯底我再用匙羹撈一撈先見到入面有雞件而且啲雞又老又細件 個湯底啲辣油多到你見到都唔想食落去我可以完完整整"不"到成碗出黎我即刻上openrice睇下個食評我唔明白點解啲食評講到咁好成餐我地三個人食左$414永遠無下次 blacklist!!!!!!
我第一次打食評竟然係為左呢間野

我可以完完整整"不"到成碗出黎

我即刻上openrice睇下個食評
我唔明白點解啲食評講到咁好

成餐我地三個人食左$414
永遠無下次 blacklist!!!!!!
2012-11-16
$150 (Last Night Supper)
行經MK廣華街個邊比我地發掘左呢間雞煲其實個位都幾易搵, 如果行經廣華街個邊一定會見到尋日夜晚八點左右已經都算幾多人等, 我都要等5張台入面間鋪似乎好似細左少少如果叫野食多少少, 可能都會擺唔到咁多野食我同幾位朋友叫左:-小辣雞煲, 味道不錯!我地仲Request要麻多一點點, 都有滿足我地呢班食客, 同埋d雞都算足料, 4個人食都算夠食薯粉, 大家記住要煮得耐少少, 要隻色轉左透明先好食, 因為我有位朋友勁好笑..佢話薯粉同粉絲一樣一陣可以食, 其實唔係囉生蠔, 不過不失, 冇咩特別菜同埋金菇, 都係咁冇咩特別, 但配合個湯底真係幾好味補充少少, 呢間都算係一間價錢唔算太貴又平民化店的雞煲, 如果對食物唔太大的要求都可以試試!
行經MK廣華街個邊比我地發掘左呢間雞煲
其實個位都幾易搵, 如果行經廣華街個邊一定會見到
尋日夜晚八點左右已經都算幾多人等, 我都要等5張台
入面間鋪似乎好似細左少少
如果叫野食多少少, 可能都會擺唔到咁多野食
我同幾位朋友叫左:-

生蠔, 不過不失, 冇咩特別
菜同埋金菇, 都係咁冇咩特別, 但配合個湯底真係幾好味
味道OK既小辣麻辣雞煲
MUST食的
生蠔, 不過不失
2012-11-10
味道OK既小辣麻辣雞煲
MUST食的
生蠔, 不過不失
2012-11-03 10 views
為左呢間野特登開ac! 真心好差!嗰日同幾個fd一齊去食呢間野,系其中一個fd介紹,因為佢聽講都ok.本身滿心期待,但系食完真系把幾火我地嗰日入到去,間店冇咩人,嗰日我地系想食酸辣粉,所以冇叫火鍋.我地點好曬餐之後,就叫個侍應落單... 但佢知道我地唔系叫火鍋之後,就同我地講:"你地再睇下要d咩啦"嗰時已經覺得服務態度唔系幾好,但我地都仲另外叫多兩個餸,分別系口水雞同埋麻辣豬耳.上左酸辣粉,結果又唔酸又唔辣, 甘我地就叫人加下味,第一次十問九唔應,完全忽略左我地第二次同佢講,佢就同我地講:"嚇,唔可以再加架喇渦"叫第三次先肯叫一個類似經理級嘅負責人過來,個侍應仲黑口黑面,好唔耐煩甘同個經理講:"佢地話唔夠辣渦~" 以為加完有啖好食,點知加完變成甘紅.但依然冇酸味,個辣味得個辣字又唔香,結果因為太辣而成豌冇食唔好食都唔系重點,但服務態度差真系接受唔到,好受氣的一餐 冇下次 ! btw, 實話實說, 其他兩個餸都ok嘅, 食得過
為左呢間野特登開ac! 真心好差!
本身滿心期待,但系食完真系把幾火

我地嗰日入到去,間店冇咩人,
嗰日我地系想食酸辣粉,所以冇叫火鍋.
上左酸辣粉,結果又唔酸又唔辣,

甘我地就叫人加下味,第一次十問九唔應,完全忽略左我地

第二次同佢講,佢就同我地講:"嚇,唔可以再加架喇渦"

以為加完有啖好食,點知加完變成甘紅.
差! 辣到傻 ><
但依然冇酸味,個辣味得個辣字又唔香,結果因為太辣而成豌冇食

唔好食都唔系重點,但服務態度差真系接受唔到,好受氣的一餐
冇下次 !

btw, 實話實說, 其他兩個餸都ok嘅, 食得過

2012-10-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$42 (Dinner)
(Non-member)
2012-10-15
話說有個老死生日, 又即慶想食雞煲所以係心大心細既情況下試左呢間食店: 川香苑整體上, 除左要等位等得耐之外, 其他食物都頗為滿意!特別係個麻辣雞煲同埋碟大大肥牛!真係very正正子!食得雞煲一定最好飲埋酒啦!!感覺一流!總括來說, 今次是一餐頗為滿意既生日晚飯!
話說有個老死生日, 又即慶想食雞煲
所以係心大心細既情況下試左呢間食店: 川香苑
整體上, 除左要等位等得耐之外, 其他食物都頗為滿意!
特別係個麻辣雞煲同埋碟大大肥牛!
真係very正正子!
食得雞煲一定最好飲埋酒啦!!感覺一流!

總括來說, 今次是一餐頗為滿意既生日晚飯!
必食呀!
2012-10-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
必食呀!
2012-10-08 4 views
食左一個雞煲,一個酸菜魚!雞煲香辣適中,份量亦都唔少。好香好正好正。之後就加左碟薯粉落去煮,索曬味!好正。相反酸菜魚就一般,魚只有鮸魚一種,同平時外面吃桂花魚的感覺很大差別。魚肉唔夠滑,而且湯底唔夠酸味。另外比較不滿就係每位要收$10醬岕芥再加一,如果打邊爐是勉強可以接受,但我食雞煲同魚其實係完全唔需要芥醬!這點就覺得唔係禁好!
食左一個雞煲,一個酸菜魚!
$120 (Dinner)
  • 雞煲
2012-10-01 1 views
難得做一日乖仔同家人去左食麻辣雞煲平時返工放工都成日經過..一直都想試原來試落味道都唔係其實網友咁講, D雞好碎好少不過食都係要等囉, 等左一陣咁囉...特別都想介紹大家食幾樣食品雪花肥牛,黑柏業,生蠔,腐皮,同埋串燒串燒冇記錯好似有羊架, 雞翼, 雞軟骨同埋金菇肥牛....分享食後感: 串燒味道幾好!可以比你楝2隻味有香草同埋麻辣,麻辣隻味不錯!好野味!雞煲: 有雞肉有辣味!(不過我地叫左微辣) 初試可以一試微辣!其他配料: 最愛係黑柏葉!味道VERY GOOD!!!^^
難得做一日乖仔同家人去左食麻辣雞煲
平時返工放工都成日經過..一直都想試
原來試落味道都唔係其實網友咁講, D雞好碎好少

不過食都係要等囉, 等左一陣咁囉...
特別都想介紹大家食幾樣食品
雪花肥牛,黑柏業,生蠔,腐皮,同埋串燒

串燒冇記錯好似有羊架, 雞翼, 雞軟骨同埋金菇肥牛....
分享食後感:
正..生蠔
特別的黑柏業
好味不錯的雞煲
羊架
(Non-member)
2012-09-29 22 views
之前食過大圍間來來覺得幾好味,今次就試下川香苑的麻辣雞煲整來講都算幾滿意!我地叫左個微辣雞煲,好彩唔係好辣都食得落口,而食物味道都不差既我地order左,肥牛,牛柏葉,魚肉滑, 生蠔,牛肉粒,炸魚皮,菜,大約咁多!本身我地心思思想食佢D串燒,因為見到隔離抬食得好開心同埋個樣都見得下人,因為當見到個陣已經太遲啦,我地都已經食飽飽了!如果以4人食,每人夾$150左右都唔算貴,同埋野食都OK,最緊要地點就腳囉!不如等我分享一下佢D野食先!雞煲: 雞肉好好味!好滑好麻!生蠔: 雖然活海鮮就冇,不過生蠔都OK,算幾新鮮!丸類: 份量好似少左少少,味道幾好!菜類: 總算抵食! 又平又多!牛肉粒: 堅堅韌韌,幾有口感!
之前食過大圍間來來覺得幾好味,今次就試下川香苑的麻辣雞煲
整來講都算幾滿意!

不如等我分享一下佢D野食先!

雞煲: 雞肉好好味!好滑好麻!

生蠔: 雖然活海鮮就冇,不過生蠔都OK,算幾新鮮!

丸類: 份量好似少左少少,味道幾好!

菜類: 總算抵食! 又平又多!

牛肉粒: 堅堅韌韌,幾有口感!
2012-09-20
2012-09-23 10 views
無論天氣怎樣,我屋企都喜歡打邊爐, 於是同佢地來到何文田屋企樓下的川香苑,好似都開左一年有多, 但未試過...雞煲更是我屋企人至愛..!!響門口沒有餐牌,只有雜誌相,完全唔知幾多錢下走入去,幾危險!!一開門, 入面得兩枱客, 座位不多而且幾迫, 我地話4大1小, 個老細用眼色叫侍應招呼我地, 一點笑容也沒有, 侍應叫我地坐4人枱, 爸爸想坐得舒服D,坐6人枱, 但不准 老細一句說話也沒有,..坐低我地點完食物,叫湯底, 食個傳統雞煲, 但可揀大中小微辣 及大中小微麻, 我要左小辣, 微麻..侍應見我地有細佬問要唔要半邊清湯, 食雞煲好似怪怪地, 所以不要了 ...$158 一隻雞, 都OK 價錢點解有醬料?? 於是照要, 不停混醬!!雞煲放低,好滾,但點解甘多湯既,,,我食甘多次雞煲,第一次係見唔到雞...不消一刻可以食雞了...可惜D 雞好碎又細舊, 真係骨多過肉呢???!!!太細舊雞好似好多甘,但其實這是一隻細雞..我估2斤重也沒有 不過雞肉嫩滑, 可惜個麻辣味不太合我口味, 是辣不是香, 麻味微, 不至於個咀會痛!!雞煲湯底要杰身, 個汁才能鎖住雞味, 這個湯底是用來打邊爐,不是

雞煲更是我屋企人至愛..!!

老細一句說話也沒有,..

點解有醬料?? 於是照要, 不停混醬!!
不過雞肉嫩滑, 可惜個麻辣味不太合我口味, 是辣不是香, 麻味微, 不至於個咀會痛!!雞煲湯底要杰身, 個汁才能鎖住雞味, 這個湯底是用來打邊爐,不是雞煲的精髓!!
四寶丸, 太可惡, 8粒丸, $48 ....,一係4款野俾2粒, 但點解有兩粒不同, 一款一粒好肉酸,好似想俾咩就有咩, 同我出街市買25蚊一磅任揀丸一樣, 仲要收6蚊一粒, 普通到太普通的8粒丸...........當中有兩粒是類似炸魚符..好似款式太CHEAP
炸魚皮不錯, 夠脆, 大塊,不碎!!
牛柏葉太細舊, 一放落大煲內,即不見了, 拎返上來只有3CM 長,
手打墨魚滑, 賣相不吸引, 太少份量了,而且食落沒有一大粒一大粒墨魚, 只是得魚膠..
這個鵝腸差極, 點菜紙寫鵝腸有肥膏,名字吸引,但一上枱嚇人, 太多肥膏了, 而且放落去滾, 一陣已經變到超細, 而且一小肥膏也食不到, 融哂...............我地只食到幾條,其餘石沉大海...
肥牛, 尚算合格, 但不是太有牛肉味,但不硬身!!
生菜份量多, 十多蚊, 抵食!
什菇拚盤也不錯, 什麼也有!!
後加魚腩, 同烏冬, 但一個烏冬都好貴, 點解唔俾兩個呢,好睇D MA...烏冬不錯,彈牙!!
魚腩好多肉,新鮮...不多骨..

飲了一支涼茶+1支啤酒+1罐汽水

埋單690蚊

Other Info. : 論雞煲, 不會再去此店, 論食物, 配料尚可,只是某些食物太貴不值...每樣也很少份量.. 論服務,侍應OK,但老板點解黑口黑面,埋單離開一句多謝也沒有,只是趕緊叫侍應執枱俾其他人坐??!!好像嫌我地食得不夠多..不歡迎我地似的..論價錢, 食物貴之餘, 出面雞煲是沒有醬料提供,我覺得食物已OK,但這裡要迫我地俾位位10蚊醬油錢, 但我地只是沾了少少, 基本是不需要!!論店內環境, 一個字迫, 4個人坐兩張細枱拼埋, 兩個人坐1張細枱, 放一個煲+2碟食物已好迫,我見到有客人行過不小心撞到另外客人枱上的肥牛, 成碟無了, 個客人好尷尬,不停說對不起, 老板好慢甘行埋去執起入廚房,再出來俾番一碟佢地,但一句說話也沒有, 雖然不關店舖事,但不好意思的一句說話應該講下卦, 也沒有....所以此店沒有一個吸引我再去的理由!!
2012-09-15
$175 (Dinner)