2013-08-05 519 views
某日夜晚經過此店時被佢好香既麻辣味吸引,於是決定試一下。間鋪乾淨闊落,坐得舒服。我叫左碗:炸醬,菜肉雲吞,小小辣,炸醬肉粒細粒,味道微酸辣,好開胃,好正!菜肉雲吞,好有菜味,好食!再叫左3隻麻辣雞翼,香口刺激既麻辣味,外脆內嫩,真系好食到停唔到口。呢間米線好岩我口味,加上老闆好有禮貌,員工服務OK,一定會再光顧!!
某日夜晚經過此店時被佢好香既麻辣味吸引,於是決定試一下。
間鋪乾淨闊落,坐得舒服。
我叫左碗:炸醬,菜肉雲吞,小小辣,
炸醬肉粒細粒,味道微酸辣,好開胃,好正!
菜肉雲吞,好有菜味,好食!
呢間米線好岩我口味,加上老闆好有禮貌,員工服務OK,
一定會再光顧!!
2013-07-29
$51 (Dinner)
今天帶著老婆和3歲兒子來吃米線, 本是高高興興, 可是一開始小朋友就不小心弄倒一匙羙辣油落枱上.老闆娘見狀便上來一邊抹抬, 一邊罵小朋友貪玩, 說要不給小朋友吃東西, 說辣油要錢買, 要小朋友賠錢. 又說大人怎么不看好小朋友等.  我們連忙叫兒子向姨姨道歉. 我們起初覺得是小朋友不小心, 老闆娘跟他說笑欺負一下他, 也沒話可說.可是仔仔卻真的罰企起來, 不敢坐下, 我們便跟他說姨姨說笑的, 不是真的.  雖然這樣, 仔仔還是不開心的成餐飯扁著咀.到結賬前, 老闆娘再一次問仔仔有冇食嘢, 仔仔不敢答因他以為姨姨唔淮佢食. 老闆娘再一次說他不乖, 做壞事, 要爸爸賠錢, 賠一佰蚊吧, 仔仔嚇到沒聲音不敢回答. 我這時自己倒忍不住說道, 仔仔再跟姨姨道歉. 然後我便跟老闆娘說, 小朋友唔小心弄倒一匙羙辣油, 你駛唔駛不停罵, 你以為你在講笑, 咁細個小朋友點識分, 一餐飯, 被搞得恐懼又怕. $100 唔係賠不賠得起, 係你收唔收得起, 好不好意思收!! 做餐店客人倒瀉O野要抺抬係正常不過的事, 卻向小朋友發咁大脾氣!!前後我要仔仔道歉2次, 但一件小事(3歲小朋友不小心弄倒一匙羙辣油落枱上

前後我要仔仔道歉2次, 但一件小事(3歲小朋友不小心弄倒一匙羙辣油落枱上)卻令一頓飯食得咁唔開心, 這個是你們的服務水準吧!!

食物味道幾好, 只是你們的態度令我不會再光顧!!
$30 (Tea)
2013-05-26 343 views
又是市場考察的時候,今天到達大角咀,食肆愈多愈多的埃華街。下著鈄鈄大雨,即使帶了傘,我也被淋得全身淋透,所以就算是午市繁忙時間,也沒有太多客人。看見餐牌的四川擔擔麵,便柯打了。一大碗的送來,再看色水,大概不是正宗的四川版本。呷口湯,微辣,麻醬味幾重,尚算開胃,不過麵條太腍,不是我喜歡的。加五蚊配的熱檸茶,在我全身濕透的時刻最為合用。見停了雨,快快把它喝光,走人為上。
又是市場考察的時候,今天到達大角咀,食肆愈多愈多的埃華街。

2012-11-30 17 views
由於工作既關係, 我呢排要駐守系大角咀. 聽 D Friend 講大角咀有間米線鋪叫巴蜀, D野食好好食, 於是揾日lunch去試一試. 去過幾次都是座爆,結果都係冇入到去,今日見有位, 當然要入去一試啦.第一次試食就叫左豬潤, 炸醬,微辣, D豬潤真係好嫩滑, 目前黎講係我食過最好食既豬潤, 呢度既炸醬係甜甜地然後係少少麻果種辣...完全係四川/重慶果種麻辣既感覺. 再要多一份麻辣烤雞翼, 皮脆肉嫩兼夾香口. 呢間巴蜀D米線比其他鋪D較幼身同咪彈牙, 幾爽口窩, 好岩我口味.基本上而家每個星期都最少去3,4次, 而每一次去食都係保持水準. 至於環境方面, 我覺得坐得舒服過譚仔好多倍lor, 至少起碼座位闊落, 張凳又有得挨下, 地方又乾淨. 我成日幫親巴蜀,冇理由吾上來openrice贊一贊佢既。

我成日幫親巴蜀,冇理由吾上來openrice贊一贊佢既。

好好食:)
2012-11-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Tasting Event
好好食:)
2012-11-05 23 views
前幾日聽我個FD講大角咀有間麻辣米線鋪好好食,一向中意食辣野既我即刻揾日去試下,果然冇介紹錯,佢D麻辣湯底好特別,湯底D麻唔會麻到令我覺得變成鹹味,呢點我中意,我試過其他麻辣米線鋪,因為好過麻,反而覺得超鹹,所以食過一次就唔會再去食。呢間巴蜀麻辣米線D味道好岩我,一定會再幫親。。我個FD話佢一個星期起碼幫親7,8次,厲害。間鋪好乾淨,員工幾有禮貌,尤其老闆態度好好,不過對我來講最緊要系平,食左甘多也,埋單先一人六十幾蚊。果日我試左豬肉、腩肉、木耳(小辣),啲猪肉好滑,木耳幾萃口,麻辣烤雞翼,沙薑鴨腎,仲飲左一罐泰國耶青,味道幾好,真值得推薦大家試一試。
。我個FD話佢一個星期起碼幫親7,8次,厲害。

2012-11-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
2012-05-25 484 views
由紅磡食到大角咀,巴蜀D水準有升無跌!佢D湯底又麻又辣,對於熱愛食辣ge人黎講絕對系不容錯過每次去到巴蜀,都中意叫雞肉同炸醬. 豬潤,雲吞都系好好ge選擇$24一個餸,加一款配料加$4,相比起現時ge米線鋪黎講,價錢算系甘系旺角食雲貴香`川居個D,價錢真系稍貴! 而且味道總比巴蜀遜色,因為唔夠麻!!今次去食系下午茶,下午茶真系抵!!! $25一款餸,送雞翼同豆漿~~米線分量適中,唔會好似譚仔甘太多食唔曬! 而且味道好真系唔洗多講巴蜀雞翼好食,系熟客ge一定覺! 第一次食已經上癮,烤得又香皮又脆,兩隻嫌唔夠喉下午茶食完都系二十幾蚊,又飽又滿足,抵到爛!!!幫襯巴蜀幾年,服務態度真系好! 老闆次次都好好笑容,老闆娘就好nice好好傾有時見你系熟客仲會比多D分量,益下你! 甘親切ge鋪頭買少見少,難得遇到真系唔好放過講下講下又想食巴蜀米線tim
由紅磡食到大角咀,巴蜀D水準有升無跌!
佢D湯底又麻又辣,對於熱愛食辣ge人黎講絕對系不容錯過

下午茶食完都系二十幾蚊,又飽又滿足,抵到爛!!!

講下講下又想食巴蜀米線tim
2012-05-23
$25 (Tea)
前2個月去過一次 , 食食下碗米線有蟑螂 , 老細即黑黑面話唔係, 但好快換過一碗新的, 唔好意思都無聲..尋晚夜晚10點再去, 米線到左, 想加一份魚腐 , 個男侍應話唔可以後加, 問佢點解(前加同後加有乜分別) , 原來佢話d送要煮過先出得, 佢話 "如果個個客都咁後加4蚊一個送, 廚房未好唔得閒? " (但係個時係得3,4 檯)無話佢有錯, 間野係你既, 你話乜都得 . 但有時當少少野都滿足唔到個客, 又點留客呢. 態度有待改善!

2012-05-03
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2012-03-13 173 views
第一次去巴蜀風的經歷是不愉快的,記得當日係午市時段,巴蜀風座無虛席.好不容易獲安排入座,竟然無人幫我落單,我一共截停了三個伙計,全部都係同我講等一等.雖然態度很有禮貌,但當我等了5分鐘,伙記還是要我等一陣時,我就決定起身走人.心中嘀咕巴蜀風實在太過待慢客人.回家後覺得心有不甘,又怕因一時意氣錯過了好餐廳,於是上OR查一查巴蜀風的資料,見它竟然取得零劣評的佳績,心中又馬上盤算何時再訪巴蜀風.為了避開午市時段的人潮,再次到訪我選擇在下午茶時段.下午茶時段到巴蜀風好似入錯鋪咁,一個客都無,駛唔駛咁大落差先?睇吓餐牌,25蚊一個下午茶餐,包一碗兩餸米線,一杯豆漿.也可以選一碗一餸米線,兩隻烤雞翼,一杯豆漿.再研究其餐牌,平常一客三隻雞翼賣19蚊,而米線加一個餸只係4蚊.咁好明顯就係叫烤雞翼抵過叫兩餸米線好多啦.日後我亦發覺,去巴蜀風食下午茶.10個客人入面,起碼有7個會點烤雞翼.食物質素又如何?烤雞翼十分美味,醃得入味之餘,烤的火候又好.可以肯定唔係汆水到半熟再烤的揾笨貨色,亦唔係午市賣剩攤喺度攤到凍冰冰的貨色.每隻雞翼都熱辣辣香噴噴,絕對對得住它19蚊3隻的正價,下午茶能吃到就更覺超值.由於
心中嘀咕巴蜀風實在太過待慢客人.

見它竟然取得零劣評的佳績,心中又馬上盤算何時再訪巴蜀風.

為了避開午市時段的人潮,再次到訪我選擇在下午茶時段.
睇吓餐牌,25蚊一個下午茶餐,包一碗兩餸米線,一杯豆漿.
也可以選一碗一餸米線,兩隻烤雞翼,一杯豆漿.
10個客人入面,起碼有7個會點烤雞翼.

由於下午茶不加錢的話只能挑一款餸.
為了試真其味道,改天我又試了他們賣41蚊碗的招牌米線,即係乜嘢餸都有嗰隻.
得出結論係,豬膶同菜肉雲吞最好味.其中豬膶灼得爽滑,膶味又足,說明他們沒有將食材過份浸發.
菜肉雲吞餡料調味很好,而且淥的火候亦佳,雲吞皮一點也不會糊掉.
炸醬則偏甜,單以炸醬而論是比不上譚仔三哥.鹹酸菜則跟譚仔沒有分別,或許是用了同一間來貨.
另外,若以雜綿米線的抵食程度而論,巴蜀風也是比不上譚仔三哥的.
因為後者會將米線份量加大,足夠二人分食,而巴蜀風則只會在原來份量的米線上加餸.
但若以其他出品來說,巴蜀風是毫不比譚仔三哥遜色的,湯底甚至可以說是更佳!
雜綿米線
服務方面,雖然初次幫襯時曾被待慢過,但之後每次幫襯都感覺到他們的服務很好.
埋單會同你講多謝,又會主動同你講拜拜,非常親切.
講到咁樣,都唔會懷疑我俾乜嘢評分,緊係happy face啦.
Other Info. : 巴蜀風鄰近大角咀匯豐中心,午間幾乎變成了他們的食堂. 有時還會見到一枱懂拿筷子的洋人食客,十分有趣. 這間店以前是在紅磡的,門口貼著紅磡五載情,大角咀再聚. 我倒不認為紅磡人會老遠來大角咀吃米線,但老闆絕對係一個逐水草而居的生意人. 近日聽到他在埋怨大角咀的租金越來越貴(譚仔三哥大角咀店已經捱唔住結業),有意搬到元朗. 唔想大角咀數載情,元朗再重聚,就要多啲幫襯先得嘞.
2012-01-30
$25 (Tea)
雜綿米線
  • 豬膶少辣米線
  • 香草雞翼
2012-01-27 97 views
因為自己住係大角咀,成日都要係呢附近開飯。食過附近一間出名米綫,一來好多時要等位,二來食完成日覺得口渴,不太舒服。呢間其實搬左黎一段日子,初時唔係好多客,都有D擔心佢會做唔住,因為大角咀區好多食肆,競爭大,佢對面兩間點心鋪做左一段時間都要執笠。不過,睇番佢係門口介紹,原本佢係第二區都有D FANS,於是入去試試。其實我唔太喜歡食米綫,鍾意食麵,於是叫左上海麵,另外點左腩肉、豬脷、燕肉餃,要少少辣。上海麵彈牙,D餸味道唔錯,辣味對我來說剛剛好,有香味,食完都唔會覺得口渴。整體來說價錢公道,大部份時間唔使等位,服務都OK,正是平日家常開飯不錯選擇。
因為自己住係大角咀,成日都要係呢附近開飯。

2011-12-15
$35 (Dinner)
2011-11-23 59 views
說起巴蜀這名,好像總會令人想起吃四川那種辣死人不償命的小菜。這家小店轉作米線,小本經營,跟譚仔連鎖式經營對抗比起譚仔,這裡親民得多,下單後可以改動,不想譚仔般嚴厲,下單後一律不得改因為住在這裡附近,看著大角嘴的食店一代換一代,很多食店好像都因為挨不起貴租而結業了,點好味便是其中一個例子。好吃可能算不上,只是時間久了,吃幾次之後,跟店員混熟了,有了感情講遠了,這次來也只是普普通通吃個quick lunch這家米線的酸辣湯底一向做得不錯,不會只有死辣,一入口先是香,慢慢的那種辣勁才會出來,很有層次感米線分量對於一般普通人來講會太多,不過對於我這種變態的大食狂倒是有餘。牛肉沒有下的太多鬆肉粉,保留本身的感覺,所以會有一點乾,倒是比那種被鬆肉粉洗禮過的東西好多了下午茶時間還有豆漿送,不會過甜,豆味也不足,好過沒有大角嘴的小店越來越少,取而代之,是一家又一家的連鎖式經營食店,希望這家米線小店挨得住吧

講遠了,這次來也只是普普通通吃個quick lunch
牛肉沒有下的太多鬆肉粉

下午茶時間還有豆漿送,不會過甜,豆味也不足,好過沒有

牛肉沒有下的太多鬆肉粉
2011-09-14 74 views
本來今日去南丫島同個fd做牛一!但心思思想食巴蜀 因為同平時去開果d米線比 哩間好好多 環境好光猛 又靚d新d乾淨d 最緊要又無咁迫!!!!就親佢11點關門前殺上去!!10點30上到去 本來老闆話關門 見我地誠意拳拳 就做埋我地生意~超好人之後都係即刻叫碗鮮牛炸醬米牛肉夠彈牙又易咬 米粉又滑 炸醬夠香!而且老闆態度超nice最衰佢因為請唔夠人 星期日唔開害我摸左兩次門釘!WHATEVER哩間野既質素已經值回票價!一面兩送+飲野+雞翼(6隻)一人都係$40
好快黎左四碗面!正
本來今日去南丫島同個fd做牛一!
就親佢11點關門前殺上去!!
之後都係即刻叫碗鮮牛炸醬米
牛肉夠彈牙又易咬 米粉又滑 炸醬夠香!
而且老闆態度超nice
最衰佢因為請唔夠人 星期日唔開
害我摸左兩次門釘!
WHATEVER
哩間野既質素已經值回票價!
一面兩送+飲野+雞翼(6隻)
一人都係$40
2011-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
Celebration
Birthday
好快黎左四碗面!正
係呢度挖左料就今晚去左試..8點左右去度..坐左得4成人度..有幾個係內地客..而伙計似係內地人口音..雖然對巴蜀背景唔熟..但就知同四川一樣玩辣呱我估..先講環境...好耐無試過咁適中覺得...都係用白色既燈做光度..而擺設方面都幾企理..伙計男個位招呼的..幾有禮...走個陣收銀都係一樣..試左 豬潤+炸醬既麵..前者真係如下面所講 幾滑下..食得過...份量亦適中..炸醬就間間差唔多..米線就中上分數..做到易入口.類似潭仔咁就滿意la..但湯底無後者咁ok..我叫左小小辣..有分5級..我係尾2個級..但發覺自己都係食唔得辣..一陣要上網搵下有無得磨練食辣..唔係成世都食唔出四川既滋味..需知個頭好多呢d鋪..一麵23..+1送4$=27$ +5$要左杯凍檸茶..合格的..仲有+13$試埋 腐乳通菜..醬同菜係分開上..所以好周到下!而且菜都幾爽口新鮮...冬天我諗我會幫襯多d.. 講埋冷氣方面值得一讚! 有成5部分提式..係好多時下粉麵店所缺小...食湯麵相對人會熱d..冷氣都需求大d..good!!!無幾可比中間幾項都5分..因為係同類型店鋪佢算唔錯!
係呢度挖左料就今晚去左試..
8點左右去度..坐左得4成人度..
$30 (Dinner)
2011-05-19 17 views
譚仔食得多,今日兩點自先食lunch冇人陪食新店轉口味也好,走左試下巴屬睇下有咩特別一個人食下午茶,叫左個清湯燕肉餃米線 豆漿 雞翼2隻,$24先講豆漿,我覺得再甜就更好味!湯底的話,我覺得譚仔的味道較濃較好味燕肉餃係同魚皮餃差唔多的餃,不過較爽口,都唔差雞翼算係最好味,不過我諗鍾意脆香雞翼多啲.以$24的價錢來說,算抵食,不過味道方面就同譚仔有段距離,除非你鍾意清淡啲的清湯
2011-05-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2011-03-31 18 views
既然譚仔風光暗淡, 又有新o野未試過, 吸引力是一定有的店內座位大約30 多個, 米線配料較為車仔, 而且貴o的, 兩樣就已經$26, 加o野飲加四蚊添……要的是鹹豬脷配燕餃, 清湯米線豬脷有咬口, 鹹鹹o地也不錯呢。餃就不是很特別湯底與配菜正正常常都值得一試, 也不會抗拒翻兜
既然譚仔風光暗淡, 又有新o野未試過, 吸引力是一定有的

要的是鹹豬脷配燕餃, 清湯米線

豬脷有咬口, 鹹鹹o地也不錯呢。餃就不是很特別
湯底與配菜正正常常

都值得一試, 也不會抗拒翻兜
2010-08-30
2011-02-15 14 views
以前佢地喺紅磡時我成日幫襯佢,一星期都幾次,最抵係下午茶,一餸米線外又有兩隻雞亦,又有豆漿,材料都好新鮮~不過佢地搬咗咗大角咀之後我就少咗幫襯,因為太遠了,要等架2E巴士都15分鐘,去到又要半粒鐘.....不過放假得閒都會去食既,因為我覺得太好味,次次去都係老闆娘親手煮既因為佢知道我地"山長水遠咁嚟",我每次都食豬肉米線同香草雞亦,豬肉好新鮮,湯底好鮮味,我食係微辣,唔太辣又有少少辣味,啱哂我胃口,同埋鍾意食佢地既腐宁通菜,佢個汁好好味,每次臨走都叫老闆娘快d喺紅磡再開多間分店,唔駛成日"山長水遠咁去...哈哈
必食

2011-02-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
必食
  • 香茸雞亦