2023-01-15 734 views
朋友之前食過,嗰排咁啱呢間沾麵店竟然出咗芫荽拉麵😳😳雖然我唔係超級芫荽控,但咁特別✨✨都有興趣一試😝😝🦐蝦味噌湯沾麵 - 🍀芫荽麵蝦味噌湯底蝦味道算濃郁,叉燒各方面都正常,但唯一芫荽麵冇芫荽味有啲失望🥲🥲 已經就咁食麵冇沾湯🥲🥲🐷原味豚骨沾麵 - 小麥麵豚骨味濃郁~ 小麥麵不過不失,正正常常嘅沾麵,冇咩大驚喜🙈推介指數:⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️ 再訪:maybe

🦐蝦味噌湯沾麵 - 🍀芫荽麵

🐷原味豚骨沾麵 - 小麥麵
豚骨味濃郁~ 小麥麵不過不失,正正常常嘅沾麵,冇咩大驚喜🙈

推介指數:⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️
再訪:maybe
2022-12-30 683 views
餐廳內大把位,我哋食完碗麵,即刻收走,然後馬上要埋單。男員工,長髮帶眼鏡,連講4次(埋單出面…)。因為佢,只少我哋5人不會再幫襯。之後聽返留言,先知道,原來佢係常常被投訴的一男子。其實去餐廳食飯,食物固然緊要,環境配合,員工服務線係把關的重要一環。如果員工對服務水平,根本不達標準。如果佢唔耐煩,辛苦,根本佢不適合做服務業。如果有旅客,只見到OpenRice評分而去,跟住接受咁嘅服務,有失身份。服務如果改良,我相信店舖的生意會更好。

2022-12-30
$150 (Lunch)
2022-12-10 679 views
全香港最好食沾麵✨呢度嘅面底都有好幾款選擇,有普通嘅小麥麵,仲有幾過癮嘅黑胡椒味道!麵質好有咬口彈牙,卦汁能力都幾強,重點食完之後唔會好口渴!沾麵方面今次叫咗蝦味味噌,濃郁嘅蝦油好夠鮮香!蝦油仲係來自北海道嘅添!另外叫咗一碗黑蒜油湯,濃郁嘅豬骨湯配上黑蒜油同炸蒜,重口味人士大愛💕兩碗沾麵嘅湯底,入邊都有大量筍絲同蔥粒😋同埋入邊塊叉燒好夠軟淋,夠入味✨彩aya (西環)西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖
全香港最好食沾麵✨

麵質好有咬口彈牙,卦汁能力都幾強,重點食完之後唔會好口渴!

兩碗沾麵嘅湯底,入邊都有大量筍絲同蔥粒😋
同埋入邊塊叉燒好夠軟淋,夠入味✨

彩aya (西環)
西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖
2022-12-01 653 views
話説今日中午12:45p放午飯時間同朋友去彩食麵,走時漏拿一支2015年浸得梅酒(用绿色樽装住,入面用保鲜紙封住得),5:35pm朋友打來話忘了拿樽酒,我5:40pm入去找,負責人話當垃圾扔了,又話我地唔打電話去叫佢地不要扔,我好嬲,邊有餐廳咁㗎态度,我話客人留低滴也起碼要留一天俾人地取返,我話下次改進下,佢話下次都係咁~照扔,這是啥态度?估唔到佢話下次都係咁樣做,呢句真係太過分,簡直就冇人情味

估唔到佢話下次都係咁樣做,呢句真係太過分,簡直就冇人情味
2022-12-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$99 (Lunch)
2022-11-21 487 views
自從北角俺之沾麵冇左之後,一直都未揾到一間深得我心嘅沾麵小店,經日本朋友介紹,黎到係元朗發跡嘅彩aya西環店🎏位置有少少難揾係個巷仔最入面。真心環境不算十分舒服,但帶有一種去左日本小店之感覺。好多人話有渠味,我真心唔覺😆😂佢地麵係自家製!仲會不定期係麵到加入不同口味,今次我哋主要食胡椒味嘅麵同原味。輪到湯底啦我哋決定食晒三款:黑蒜、豬骨、蝦湯😋真心深得我心,無論麵質同埋湯底都一流!自家製麵嘅好處就係非常彈牙,我食胡椒味嗰款都覺得好得意,而湯底入邊我最鍾意黑蒜同埋豬骨,好濃郁😍👍🏻雖然環境真係麻麻哋,不過對於我來講,為咗尋訪美食,大排檔同街市熟食市場我都坐過,呢一間真係唔算係啲乜嘢,而且的確有幾分去咗日本小店嘅感覺😎評分✴️(五分滿分)環境:✴️✴️✴️食物:✴️✴️✴️✴️性價比:✴️✴️✴️✴️回頭率:✴️✴️✴️✴️✴️
味。輪到湯底啦我哋決定食晒三款:黑蒜、豬骨、蝦湯😋

評分✴️(五分滿分)

環境:✴️✴️✴️
食物:✴️✴️✴️✴️
性價比:✴️✴️✴️✴️
回頭率:✴️✴️✴️✴️✴️
2022-11-06 385 views
經朋友介紹去食,價錢無特別貴,同其他拉麵舖差不多價位。麵:自家製麵係舖頭特色,我就揀咗今期限定柚子麵。果然自家製麵有料到,彈牙!冷麵熱湯,基本合格。湯:我揀咗普通豬骨湯,有啲豬味但唔濃,個人覺得配沾麵可以再濃厚啲。湯希望係即滾即出餐。環境:無乜環境可言,座位同走道偏窄。沾麵舖嚟講幾不錯,可encore,可惜住得太遠😂
經朋友介紹去食,價錢無特別貴,同其他拉麵舖差不多價位。
環境:無乜環境可言,座位同走道偏窄。
沾麵舖嚟講幾不錯,可encore,可惜住得太遠😂

2022-11-03 425 views
黑蒜油湯沾麵 配 黑椒麵🍜麵質有咬口,亦有黑椒香,不錯。🍜湯係豬骨base 加 黑蒜油,味道偏咸,個黑色油亦不太食到黑蒜味,以沾麵嚟講湯比較稀,不太掛汁。🍜配料: 蛋,不錯,生熟適中。叉燒ok,無乜特別。仲有啲荀,ok。🍜正常份量,如比較大食/ 肚餓要加底。👌🏼特別在手工麵,有原味,黑椒,以及daily special,當日係芫茜。覺得湯可以做好d,沾麵但沾唔到😖西環好似無乜其他拉麵競爭,所以好難話會唔會再食。

黑蒜油湯沾麵 配 黑椒麵

🍜麵質有咬口,亦有黑椒香,不錯。

🍜正常份量,如比較大食/ 肚餓要加底。

西環好似無乜其他拉麵競爭,所以好難話會唔會再食。

黑蒜油湯沾麵
黑蒜油湯
黑椒麵
元朗起家既真。隱世小店,每日新鮮自家製麵,提供小麥麵、黑胡椒麵,以及每日限定三款口味麵.而家已經殺出元朗,落户西環屈地街KongU附近,由日本人砂田先生以小店形式經營,店面超有日式感覺,提供原味豚骨湯沾麵、黑蒜油湯沾麵及蝦味噌湯沾麵.至於每日限定口味麵底每次去都好有驚喜!例如試過櫻花麵、柚子麵、花椒麵以至伯爵茶麵,令人每次去都可以大有驚喜!.回頭率為100%!***
⭐️蝦味噌湯沾麵***💰預算: 人均約HK$100
回頭率為100%!
***
⭐️蝦味噌湯沾麵
***
💰預算: 人均約HK$100
2022-09-20 487 views
Once in a while, I crave for a hot bowl of ramen or tsukemen. Heard some good things about this tsukemen place hidden somewhere near HKU station. Got a chance finally when I was nearby. And here is it! Situates at the end of the alley. Do look like a ramen place in Japan somewhere. Simple design. Very homey. prawn soup tsukemen Love to see the shining orange colour in the broth. Got a strong seafood fragrance. Generous amount of noodles. I did request warm noodles as i want to avoid noodles stic

Simple design. Very homey.

prawn soup tsukemen

Love to see the shining orange colour in the broth. Got a strong seafood fragrance. Generous amount of noodles. I did request warm noodles as i want to avoid noodles sticking to each other. Two slices of cha siu and one soft boiled egg hidden underneath.

The broth is rich! BUT not thick, concentrate enough. So maybe not in my interpretation of tsukemen should be. I feel like this is a ramen but they serve the noodles on side. I finished whole broth without adding any hot water at the end.

Cha siu is tender. Soft boiled egg is great! I do like the texture of the noodles. Wish the broth is thicker to “hang” on the noodles better.

Overall, it’s a not bad place for some noodles in good flavour. But for me, it’s not really tsukemen.

Btw, the staff who took my order was lovely. A warm little place

$130 (Dinner)
2022-09-02 506 views
西環普通拉麵應該就唔會有下一次舖內冷氣弱,無冷水提供食物我就order 左蝦味增沾麵加叉燒麵就選擇了小麥其實無冰水提供都還可以,但成餐飯好似無冷氣咁,食完仲要成身汗有少少離左題,講返食物啦筍,紫菜,同蛋都屬於正常,但無咩驚喜湯就比較偏咸同單一味道濃度又唔算好濃,事後都會比較口渴的麵條就份量足夠嘅,但係就有啲啲散同埋鹼水味好重掛湯能力很弱叉燒就...薄切比較乾身同柴成餐飯其實就無網上之前講到咁樣有驚喜,翻食機會都比較低。唯一可取係當日無需排隊,直接入到去唔洗大熱天係舖外邊排隊
西環普通拉麵應該就唔會有下一次
舖內冷氣弱,無冷水提供
食物我就order 左蝦味增沾麵加叉燒
麵就選擇了小麥

有少少離左題,講返食物啦
筍,紫菜,同蛋都屬於正常,但無咩驚喜
湯就比較偏咸同單一味道濃度又唔算好濃,事後都會比較口渴的

麵條就份量足夠嘅,但係就有啲啲散同埋鹼水味好重
掛湯能力很弱

叉燒就...薄切比較乾身同柴

2022-09-01 460 views
超臭渠味,臭到無曬胃口。純粹因為太夜同唔知附近有咩食而食左。問個侍應係咩間餐廳有咩問題,佢答:「咁你想點?」沾麵湯又太稀唔掛麵,整體而言真係好失望,食譚仔都開心過食呢間。😞

根據以下節錄於政府安心出行網頁,食客可以透過安心出行以外的方法出示針咭,亦都可以不儲存針卡係安心出行。到訪當天職員堅持我不能進入餐廳因為我的安心出行二維碼為紅色,亦唔接受亦我用智方便出示我合法的針咭,態度十分惡劣。我可以不儲存電子針卡/新冠疫苗接種醫學豁免證明書到「安心出行」流動應用程式內嗎?除了使用「安心出行」,你亦可透過「醫健通」及「智方便」流動應用程式展示其電子針卡或豁免證明書。此外,你亦可以直接攜帶紙本或相片(例如儲存在手機)針卡/豁免證明書以供相關處所員工確認。

到訪當天職員堅持我不能進入餐廳因為我的安
心出行二維碼為紅色,亦唔接受亦我用智方便出
示我合法的針咭,態度十分惡劣。

拉麵係日本隨處可見.係HK要搵間好食既就有D難度~~🥲山長水遠去到係香港大學站既隱世小店.總算不負所望!!😍CP值好高!!!份量多.味道好.真係食到日本既風味!!!一解思鄉之愁!!😎👍🏻餐廳位置係小巷.都幾隱蔽..離遠見到有中式燈籠. 都懷疑左一下呢間係咪食日式拉麵~係門口睇到個MENU得以確認.就入去了!!餐廳內裡裝修都好中式但又播住有D古式既日本音樂🎼廚房係開放式.可以見到日本老師傅係到整麵~~😆好特別既體驗🥰🥰食物選擇唔算太多.簡而精~😆湯底可以揀豚骨/黑蒜油/蝦味噌😌麵底就有小麥麵/黑胡椒麵/Special麵😉Special麵每日都唔同.要問下店員🙈💥黑蒜油湯 沾麵黑蒜油湯 散發住青蒜既香味😄入口好香蒜味.但食落會慢慢滲左D澀味出黎😳OVERALL 係濃而不濁又不肥膩!!!好好味🤤🤤麵雖然唔係凍麵. 用左常溫但口感同掛湯汁既能力都好好~每啖都食到D汁!!仲要好大份.叉燒都有2-3大塊.好食!!😍最驚喜係個原隻溏心蛋.好入味!!!💯一食落去.都仲有流心!!好勁!!大滿足!!🈵
拉麵係日本隨處可見.係HK要搵間好食既就有D難度~~🥲

山長水遠去到係香港大學站既隱世小店.總算不負所望!!😍

餐廳位置係小巷.都幾隱蔽..
離遠見到有中式燈籠. 都懷疑左一下呢間係咪食日式拉麵~
係門口睇到個MENU得以確認.就入去了!!
餐廳內裡裝修都好中式

黑蒜油湯 散發住青蒜既香味😄
入口好香蒜味.但食落會慢慢滲左D澀味出黎😳
OVERALL 係濃而不濁又不肥膩!!!好好味🤤🤤
麵雖然唔係凍麵. 用左常溫
但口感同掛湯汁既能力都好好~
每啖都食到D汁!!
仲要好大份.叉燒都有2-3大塊.好食!!😍
最驚喜係個原隻溏心蛋.好入味!!!💯
一食落去.都仲有流心!!好勁!!
大滿足!!🈵
$100 (Lunch)
2022-07-04 395 views
門口招呼的叔叔多年都冇乜表情,不過今次唔係講佢態度,係佢誤解左疫苗通行證安排佢話佢店舖只接受張針紙或者醫生豁免證明書加入安心岀行,用醫健通都唔得,因為安心岀行紅咗就唔得所以希望店舖了解返政府要求,當然你要做得嚴過政府要求係你選擇,客人當然都有自己

2022-06-19 2215 views
日本拉麵從來也是我的心頭好,沾麵更是我最喜歡的麵食,但香港要找間有質素的沾麵店不是易事,素聞位於西環的彩aya口碑不俗這天一於跟車爸爸去試試。藏身於後巷之內的一間沾麵小店門面毫不起眼,內裡則以懷舊日本昭和年代作裝修都幾有Feel,地方不大只有20多個位這天避開午市大約下午二時來到可以直入。店家所有麵條也是自家製作有小麥麵和黑胡椒麵供應,另外每天也有不同口味的Special Noodle這天是蘿勒麵。我倆分別選上心水口味的沾麵,然後靜靜的等待日籍師傅為我們製作,不消一會兩款沾麵亦已上檯。車爸爸選上黑蒜油湯沾麵$88,湯碗內有味筍、溏心蛋及叉燒配200g的小麥麵份量十足,如大胃口的朋友更可加錢升至300甚至400g麵。溏心蛋是一整隻的破開後看到盪漾的蛋黃很吸睛,蛋白柔軟蛋黃甘香吃得我非常愜意。叉燒是薄身的類型入口鬆化富有肉香,如要挑剔的就是咬口不夠豐富。200g的小麥麵對我們來說其實已經很夠吃,上檯是冷麵來的如想要熱麵下單時通知服務員便可以。試了一口黑蒜油湯味道濃郁甘香亦有豬骨湯甜味,小麥麵很有咬口掛汁能力也足是我喜歡的口感。而我則選上蝦味噌湯沾麵$93配蘿勒麵,湯內的食材跟車爸爸的黑蒜麵

而我則選上蝦味噌湯沾麵$93配蘿勒麵,湯內的食材跟車爸爸的黑蒜麵一樣,我多了片印有店名的紫菜只因他吃不到紫菜而走掉吧!

蘿勒麵質感煙韌麥香偏重返而蘿勒味道只是幽幽的,但沾上鮮味濃郁的蝦味噌湯一起品嚐仍是樂事一樁。

店員沒主動詢問需否為剩下的沾汁注入熱湯,不過我倆也已經非常滿足所以亦冇提出要求,店家下午三時落場還是快快埋單走人。
2022-03-17
Type of Meal