2016-11-02 219 views
同老媽子食 都係食下家常野好。晚餐黎講都算ok啦個價錢叫左個東江鹽水雞 。麻麻地。個醬唔知係想點。肉質偏散。個湯個人一碗。但太油無飲反而炒小菜幾有獲氣啵👍🏿不過都係偏油左d
同老媽子食 都係食下家常野好。
晚餐黎講都算ok啦個價錢
叫左個東江鹽水雞 。麻麻地。個醬唔知係想點。肉質偏散。
個湯個人一碗。但太油無飲
反而炒小菜幾有獲氣啵👍🏿不過都係偏油左d
2016-10-26
2016-01-04 264 views
星期六一早落街食早餐,叫咗個早餐Set,煎蛋煎得剛剛好,唔會太老,煎蛋嘅Size可以放係麵包入面夾埋一齊食。沙嗲牛肉麵嘅牛肉夠哂入味又唔韌,沙嗲味好濃。加埋杯香滑奶茶奶茶唔會太甜又夠奶味。
奶茶唔會太甜又夠奶味。
2015-12-05
2013-11-20 162 views
同兔仔睇完醫生,拿拿聲醫完肚就帶佢番屋企,所以揀左呢間茶餐廳。舖頭較細,所以枱同枱之間有點兒迫。麻婆豆腐飯呢個係老公叫既,我食左一兩啖,唔太辣,我都接受到,肉碎都好香好入味。咖喱四寶配蒜蓉包我好鍾意食蒜蓉包,見到呢個就即刻朴搥,佢仲有好多其他咖喱,有豬、雞、牛、羊。但見四寶咁特別所以叫左呢個。四寶係腸仔、煎蛋、漢堡扖、雞翼。老實說,咖喱汁其實似葡汁多啲,雞翼就唔夠入味,但肉夠滑。其他三樣正常味道,無特別。但最驚喜係蒜蓉包,竟然係即叫即焗,仲有咁多片,牛油同蒜蓉都夠多,又香又脆。
舖頭較細,所以枱同枱之間有點兒迫。
麻婆豆腐飯
咖喱四寶配蒜蓉包
2013-11-19
2013-05-31 144 views
星期五的下午,悶熱得來就快把在下熔化,雖然有時間坐在車廂裡,可是下車後卻令在下有點頭暈,於是急步走去茶記坐下來,吃個下午茶抖抖暑。由於未曾吃過午餐,就入了這間茶記,也不想再尋找其他,以免浪費時間。入到後,卻發現店子較細,坐位也較狹窄,坐位幺橙色為主,沒有㘣枱和圓櫈,兩邊卡座加方枱就是了。從牆上的餐單加上餐牌,有咖哩有碟頭飯,也有焗飯午餐和下午茶,款式都不少,而在下進入餐廳的時候,正值是下午茶時間,而且下午茶餐又有炒粉麵,正好為在下未吃午餐,多了一個選擇。雖然下午茶的菜遠肉片炒河,較正餐的份量少,可是見其用碗盛載,份量也不少。時菜是白菜,加上肉片一起炒,而且芡汁未見太多,則是剛剛好,吃起來也有鑊氣,這點不賴,肉片不韌有嚼勁,菜也爽甜。這麼悶熱天氣,來一杯凍咖啡,可令暑氣全消,咖啡味較濃,奶和咖啡尚算調較得宜,而且冰較少,可以品嚐到咖啡應有的味道。整體在茶記裡味道算不錯,但是仍然有改善空間,例如整碟河粉可以炒得更有鑊氣,而咖啡可以弄得更有咖啡香味。

2013-05-31
$28 (Lunch)