2024-03-26 111 views
思想煮意 呢間餐廳一直想試試!見佢有幾款套餐,心思思想叫...突然又見到有雞餐,心郁郁就叫左海南雞飯!跟凍奶茶 ,多謝70大元!先來一碗例湯-有色既水,完全冇料冇味道飲左啖冇左飲!凍奶茶-飲落有2款茶底,味道可以油菜- 煮到d菜太老,蠔油好少,叫侍應比多d都拒絕食左兩三條已經唔想食!油飯- 黃色無味既飯,完全食唔出雞油味!海南雞- 跟3色醬 雞肉煮到過熟,完全唔掂,唯有靠3色醬來送飯! 整體黎講係完全唔掂,唔會再幫襯!
思想煮意 呢間餐廳一直想試試!

見佢有幾款套餐,心思思想叫...

突然又見到有雞餐,心郁郁就叫左海南雞飯!

跟凍奶茶 ,多謝70大元!

先來一碗例湯-有色既水,完全冇料冇味道
飲左啖冇左飲!

凍奶茶-飲落有2款茶底,味道可以

油菜- 煮到d菜太老,蠔油好少,叫侍應比多d都拒絕
食左兩三條已經唔想食!

油飯- 黃色無味既飯,完全食唔出雞油味!

海南雞- 跟3色醬
雞肉煮到過熟,完全唔掂,唯有靠3色醬來送飯!

整體黎講係完全唔掂,唔會再幫襯!

2024-03-03 94 views
只係食過4次,呢間野算平同有鑊氣,今次用外賣平台自取,點知食到一半見到盒底個到有曱甴🪳🤮🤮🤢 我已經通報左食環 睇下有冇處理同改善覺得極度噁心同不適 難以接受
我已經通報左食環 睇下有冇處理同改善
覺得極度噁心同不適 難以接受

2024-03-03
TakeAway
2022-11-19 383 views
一個人,想食魚🐠🐠🐠,自己煮,嫌一條太多,又要買又要洗,感覺有點難。終於選咗呢間茶餐廳,但竟然超乎預期的好,性價比高,所以決定要寫寫,比個讚👍一人前,份量剛剛好,外貌又吸引;熱辣辣,香噴噴;在鮮嫩肉滑的魚塊上,配上欖菜薑絲,豐富味蕾!米飯吸收咗魚汁,軟硬適中,沒有多餘的水份,師傅應記一功👏👏👏下次會試埋其他選擇🤞

下次會試埋其他選擇🤞

• 籠仔欖菜蒸魚
2022-04-06 361 views
星期六與友人一起,逛逛街,輕鬆愉快😄有啲肚餓啦,揾個地方坐、休息路過新墟,「思想煮意」店名特別喎小小店,可以坐室內或室外,餐廳🍴環境都ok, 坐得舒服看看餐牌,下午茶 2:00-6:00炒粉麵飯,小食 、多士、、等等可供選擇乾炒牛河 $38夠鑊氣,份量多,嫩滑牛肉牙菜仔,甜甜豉油味😋 略謙太多油越式春卷 $34好豐富喎,5 條 網狀春卷,炸得脆脆香口點沙律醬、薯條、少量生菜條、青瓜、茄汁豆奉送熱飲☕️ 來杯熱奶茶 😊

星期六與友人一起,逛逛街,輕鬆愉快😄
有啲肚餓啦,揾個地方坐、休息
路過新墟,「思想煮意」店名特別喎
小小店,可以坐室內或室外,餐廳🍴環境都ok, 坐得舒服

看看餐牌,下午茶 2:00-6:00
炒粉麵飯,小食 、多士、、等等可供選擇

乾炒牛河 $38
夠鑊氣,份量多,嫩滑牛肉
牙菜仔,甜甜豉油味😋 略謙太多油

越式春卷 $34
好豐富喎,5 條 網狀春卷,炸得脆脆香口
點沙律醬、薯條、少量生菜條、青瓜、茄汁豆

奉送熱飲☕️
來杯熱奶茶 😊

2021-09-06 380 views
去開屯門,朋友推薦一間抵食茶記,地點方便,就v-city隔離,餐廳內竉唔大,枱都好迫,還好唔系咁多人,燈光較暗,老式裝修,街坊茶記吧。下午茶餐牌食品唔可以轉,例如米粉轉河粉,要計回正價。總結,$36下午茶,今時今日仲可以呢個價食到炒粉麵,都好難投訴了,若將價格因數移除,只能說剛合格而已!!

下午茶餐牌食品唔可以轉,例如米粉轉河粉,要計回正價。

肉絲炒麵
熱奶茶
2021-09-05
$36 (Tea)
2018-09-02 880 views
係附近返工,平時午餐都會叫佢外賣食,食物ok,所以晚上試下堂食。入左間舖勁耐完全冇人理....阿姐好似唔想做咁,有一家人都入左黎因爲冇人理而走左我地2個人食,入面唔係好多客,但眼見全部都係一個人坐卡位.....繼而阿姐叫我地唔好企門口,要企係出面企,呆哂唯有放棄啦⋯⋯
唯有放棄啦⋯⋯
2018-05-04 584 views
-又係睇完戲搵食時間,呢邊食店有很多選擇,不過夜晚始終都係習慣有幾啖飯落肚。經過思想煮意就入去試下。-我叫左個羅漢齋飯,好失望,得幾條菜,雲耳,豆腐,枝竹,而且汁太多,味道一般般。-朋友叫左枝竹火腩飯,份量多大大碟,枝竹同火腩真係一個好好嘅配撘,火腩肥瘦適中,枝竹索汁最啱用黎送飯。-碗例湯太咸,味精重。-凍檸茶叫左小冰,唔係走冰,但上枱基本上已經無曬d冰。-兩個人食左$92,以呢個價錢呢個質素都可以接受。

-碗例湯太咸,味精重。

-凍檸茶叫左小冰,唔係走冰,但上枱基本上已經無曬d冰。

-兩個人食左$92,以呢個價錢呢個質素都可以接受。
2018-04-16 424 views
下午茶時間點肚餓,是但搵一間茶記食個下午茶先見到這間思想煮意個名幾吸引,價錢又唔貴,一於試一試。下午茶的選擇非常多叫了一份西多士,估唔到西多士都會有配菜不太油,很邪惡,好味道配菜都幾有心思。 這是下午茶份量的乾炒牛河有驚喜,有鑊氣,牛肉非常嫩滑,河粉炒得條條分明,又不會覺得太油膩,有些餐廳的乾炒牛河會炒到粘在一起,不夠鬆散,食落會不夠爽口。朋友點了餐牌上的涼瓜回鍋肉,配白飯,同樣有鑊氣,但是份量偏小,下午茶比較抵食
下午茶時間點肚餓,是但搵一間茶記食個下午茶先

見到這間思想煮意個名幾吸引,價錢又唔貴,一於試一試。
下午茶的選擇非常多
叫了一份西多士,估唔到西多士都會有配菜
不太油,很邪惡,好味道
配菜都幾有心思。
這是下午茶份量的乾炒牛河
涼瓜回鍋肉
2018-04-15
$40 (Tea)
涼瓜回鍋肉
2018-04-09 264 views
話說男女小編都好中意去戲院睇戲🤣前幾日睇戲之前梗係要食下嘢㗎啦😚#孜然辣椒肥牛籠仔飯 ($50)😋好味指數:(7/10)送例湯一碗😚叫咗小辣,但係都係有好多辣椒🌶食落去肥牛好淋,一啲都唔會覺得韌😆味道就比較辣同有少少咸,不過因為下面係白飯,所以送飯食都ok嘅😝飯嘅份量就一般,大概有碗半飯左右🤔

#孜然辣椒肥牛籠仔飯 ($50)
😋好味指數:(7/10)
送例湯一碗😚
叫咗小辣,但係都係有好多辣椒🌶
飯嘅份量就一般,大概有碗半飯左右🤔
2018-03-08 283 views
一條友食飯經过思想煮意,說起初開時食物都可以,咁就坐低再試試啦,全間舖得八九個客諗住唔使等好耐添,点知人算不如天算,凍檸茶落錯凍奶茶,唔緊要,等足半個鐘又唔緊要,但係香草牛油豬頸肉变成美極洋葱豬頸肉就太難接受,仲要太咸了,。不太爽
2017-12-10 171 views
上次來食寫左好評 之後就轉左餐牌加左價 味道都ok ge,但已經唔算抵食湯勁咸勁重味精 朋友飲左一啖就冇飲麻婆茄子飯個汁幾好送飯 我個frd唔食辣野 佢就覺得辣味好假好似食緊啲辣粉 就咁睇覺得料唔太足 我自己覺得味道ok川味炒豬扒得個兩舊豬扒 斬開幾就收$50 超唔抵食 但味道都ok嘅食食下突然勁大陣煙味飄埋來 個frd係咁催我走 食得勁唔開心
上次來食寫左好評 之後就轉左餐牌加左價
味道都ok ge,但已經唔算抵食

勁咸勁重味精 朋友飲左一啖就冇飲

麻婆茄子飯

川味炒豬扒

得個兩舊豬扒 斬開幾就收$50 超唔抵食 但味道都ok嘅

2017-11-09 101 views
今日有野做 諗住搵間茶餐廳坐陣sip下時間叫左個焗豬扒飯 $42 加熱奶茶 $6 有碗湯送例湯 飲到有藥材味苦苦地 唔係味精湯來熱奶茶好大杯 味道不過不失焗豬扒飯焗得好香 炒飯乾身有獲氣 食落唔覺油膩 個汁有茄味唔係快餐店啲會汁來 但比較少 食到一半就係食炒飯 不過我唔鍾意用汁撈飯 所以反而幾鍾意配料有洋蔥 蕃茄 蕃茄好酸 酸過平時食嘅好多 好開胃 豬扒 冇醃過冇味道 食耐左會覺得鞋同埋唔新鮮份量較小 適合女仔食 做體力勞動嘅男仔一定唔夠 但唔知點解成場都係大叔冇咩女仔食總結:豬扒扣分 但炒飯同個汁同配料都幾好 下次會再來問下可唔可以轉雞扒
今日有野做 諗住搵間茶餐廳坐陣sip下時間

配料有洋蔥 蕃茄 蕃茄好酸 酸過平時食嘅好多 好開胃

豬扒 冇醃過冇味道 食耐左會覺得鞋同埋唔新鮮

Lunch
2017-07-15 174 views
今日,09/07/2017, 去到屯門,近天主教小學那邊食午餐,就去了間小店: 思想煮意入到去,感覺室內光線比較暗,整體正方格局,都算好坐,而且都多人黎食架。我同我個仔選了卡位坐 我叫了一碟:鼓椒涼瓜雞球炒麵 包中湯$42, 我個仔就叫了XO焗牛柳粒飯 $48 包中湯 + $3 凍飲。但一黎到,碟麵超細碟 ,我從未試過叫炒麵食,會細碟到咁囉正常人係唔夠食架,公平d 講味道係唔錯嘅,可惜d雞球係番:落去都韌囉我個仔就話佢碟:食都:,真係要改善下。
我叫了一碟:鼓椒涼瓜雞球炒麵
正常人係唔夠食架,公平d 講味道係唔錯嘅,可惜d雞球係番:
落去都韌囉
我個仔就話佢碟:
都:
,真係要改善下。
2017-07-09
2017-04-04 234 views
今日同老公打掃完屋企已經是下午2:00,打算搵間茶餐廳食下午茶,行開經過呢間餐廳,一於試下。我叫了星洲炒米,米粉無炒到碎濕濕,炒功幾好,炒米帶有辣味,配上火腿絲同洋蔥一齊食,唔錯,但佢D蝦粒無味,麻麻地。老公叫了沙嗲炒牛河,牛肉幾淋,但D沙嗲味偏淡,帶D甜味,同食開沙嗲味唔同,河粉都炒得幾好。成餐的重點係餐飲,我叫了凍檸茶,好好飲,茶味夠,好多片檸檬,而且甜度配得剛剛好,一試難忘。老公叫了熱奶茶,茶味濃,而且好滑,奶同茶配合比例剛好,而且好香。這間餐廳茶水做得好出色。
Tea
2017-03-18 149 views
今日一早起身,打算在茶餐廳食早餐,於是選擇這間餐廳食。這間餐廳的早餐價錢相當親民,3餸一麵都是$29,比起一般連鎖店食,已經好抵食。我叫了沙嗲牛肉、漢堡扒、牛腩配公仔麵,每份早餐配白麵包,我將漢堡扒夾埋麵包食,相當好食,漢堡扒煎得幾好,唔多油,但最意想不到係早餐有牛腩食,牛腩好淋,好入味,沙嗲牛都好有沙嗲味,整個早餐食完有飽肚感。我家人叫了雪菜肉絲米配漢堡扒午餐肉,雪菜不是罐頭貨,雪菜比一般出面食都大塊少少,好有雪菜味,午餐肉煎得剛好,都是不油膩,配上麵包食一流。
2017-03-18
Breakfast